Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jeszcze nie pisałem nic na forum, ale sporo się nauczyłem dzięki Wam, przepisy były zawsze trafione.

Wędzenie i własne wyroby są dla mnie tematem ważnym ponieważ nie mieszkam w Polsce i tak naprawdę w temacie domowych smakowitych wędlin muszę liczyć na siebie.

Tak jak pisałem trochę już wędzę..ale jest to lodówka i troche z tym mam problemów, więc postanowiłem się troche rozwinąć.

Jeśłi chodzi o komorę to ze względów logistycznych i też waszych sugestii będę zbijał z desek z ociepleniem. Czynnik grzewczy chce zainstalowac grzałke ze starej kochenki.

Ale mam dylemat z wyborem dymogeneratora...

Mam na myśli trzy pozycje:

1. Firmy Borniak

2. Smoke daddy

3. Venura czy tez Ventura w wykonaniu z tego forum

powiem że rodzaj zrębek nie ma dla mnie żadnego znaczenia, bo mam dostęp do wszystkich wielkosć, chciałbym aby wasze sugestie odnosiły się do

1. Niezawodność produktu

2. zdrowotność procesu spalania

4. wydajności (moja komora będzie 60/60/100

5.efektu końcowego wyrobów wędliniarskich

będę szczególnie wdzięczny za opnie osób które miały doczynienie z wszystkimi trzema dymogeneratorami, bo tylko wtedy można spodziewać się obiektywnej oceny

bardzo dziękuje o pozdrawiam

Marcin

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5787-dymogenerator-borniak-smoke-daddy-venturakt%C3%B3ry-wybra%C4%87/

Od około 6 msc. korzystam z Generatory dymu Borniaka /http://www.borniak.pl/produkty a teraz kilka słów

o samym produkcie

1. po dostarczeniu przesyłki byłem bardziej niż trochę rozczarowany , jak takie małe coś sobie poradzi z moją wędzarką o objętości ponad 2 metry sześcienne ( wymiary 1,1/1,1/2 m wykonana z blachy z ociepleniem z wełny mineralnej)

2. ale jak się powiedziało a trzeba powiedzieć i b po zamontowaniu go w wędzarni zainstalowałem dodatkowo wentylator mieszający powietrze/dym w wędzarni ze starej kuchenki mikrofalowej

3. po pierwszym użyciu bylem bardzo pozytywnie zaskoczony wędzonki jak i kiełbasy były bardzo ładnie i równomiernie uwędzone

4. jak już mówiłem używam go od około 6miesięcy raz w tygodniu w konfiguracji z moją wędzarką zauważyłem następujące zależności

a.wedzenie w temp. do 30 C czas około 20-24h

b.temperatura do 60C czas wędzenia około 12h ( preferowany )

c.temperatura do 80c czas około 5-6h

5. wędzarkę wyposażyłem dodatkowo w:

- grzałkę z termostatem

- włącznik czasowy oddzielnie dla grzałki i oddzielnie dla generatora /wiatraka ( najprostsze po 20 zł mechaniczny)

- regulator obrotów wentylatora ( koszt około 50zł)

- oraz dodatkowe ogrzewanie gazowe do wstępnego i szybkiego rozgrzania wędzarni ( wymontowany palnik z piekarnika kuchni gazowej , w celu oszczędności przydaje się zwłaszcza zimą)

6. co do kosztów eksploatacji

- worek zrębek 60 litrów wystarczył mi na około 3msc czyli ponad 200h wędzenia

- prąd i gaz brak danych nigdy nie sprawdzałem ( grzałka ma moc 2kw - zamontowana przy wentylatorze , czas rozgrzania wedzarni palnikiem gazowym około 1h do temp 60C do 80C to 2h )

Pozdrawiam Piotrek

Piotrek

temperatura do 80c czas około 5-6h

opsss w takiej temperaturze wedzisz??

ciekaw jestem wyrobu

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Zapraszam spróbujesz

w ten sposób tylko cienką kiełbasę , gotową do jedzenia po wyjęciu z wędzarni nie parzoną , ( lubię taką) , robię ją bezpośrednio przed spożyciem

nie wyraziłem się dość jasno

5-6h to cały okres i nie cały czas w takiej temperaturze

pierwsze 2h to zawsze osadzanie i osuszanie pracuje tylko wentylator mieszający powietrze

następne 2h to rozgrzewanie wedzarni

1-2h wędzenie w temp 80C do czasu osiągnięcia 70c wewnątrz kiełbasy

Piotrek

1. Niezawodność produktu

2. zdrowotność procesu spalania

4. wydajności (moja komora będzie 60/60/100

5.efektu końcowego wyrobów wędliniarskich

Każdy z przedstawionych spełni Twoje oczekiwania ... ;) Borniak jest najmniej uniwersalny zrębkowo (tylko "3-a") i ma najwięcej części mechanicznych ( grzałka , silniczek krokowy, podajnik śrubowy) ...... Smoke Daddy miał zacząć robić takie z dolnym i górnym podawaniem powietrza (jednocześnie bo były dwie wersja albo z dolnym albo z górnym) jeśli robi to powinno być OK bo poprzednie miały problemy z dopalaniem wsadu .... Ventury są OK i przy odrobinie smykałki sam zrobisz i generator i ewentualne modyfikacje .... ;)

Wszystkie 3 po wędzeniu wymagają czyszczenia i to są upierdliwe czynności Borniak to płaskoszczypy i oczyszczenie grzałki z nagaru a zbiera się tego troszkę Smoke Daddy i Ventura nagar i resztki zrębków przyklejające się czasem ..... z tego co patrzyłem z kupną oryginalną Venturą może być problem bo dostęp do czyszczenia jest utrudniony - tam profil jest zamknięty całkowicie od przodu i zostaje tylko szparka powietrzna a przez nią nie dojdziesz wszędzie .... ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

• 4 tygodnie później...
  • 5 miesięcy temu...

Tez uzywam Borniaka.....

Problem w tym, ze potrzebna jest miseczka z woda na spadajace, wypalone zrebki. Kiedy wyparuje woda, od zrebek (tych wypalonych) podwyzsza sie temperatura i zrebki na grzalce sie zapalaja, niemal za kazdym razem. Poza tym sprezyne podajaca trzeba czascic co 4 godziny, bo sie robi okropny nagar. To z kolei powoduje, iz zrebki spadaja jeszcze przed grzalka.

Generator jest dobry, ale trzeba kolo niego chodzic, dlatego szukam czegos innego, moze jakis namiar od kolegow zadymiaczy? O ile viem venture mozna zamowic tylko w Nowej Zelandi, a daddy smoker w Stanach. Az mi sie nie chce wierzyc, z w Polsce nikt nie sprzedaje (przynajmniej nie znam) czegos podobnego

a ja używam borniaka, bradleya i Rogera i

bradley (-)

borniak (+)

Rogger (+)

W borniaka łatwiej się czyści (szzybciej) niż Rogera, którego trzeba myć z dodatkiem środków chem. Natomiast na + Roger ma dowolną grubość zrębków oraz prostotę konstrukcji.

Borniak po ponad roku ma już druga grzałkę wymienioną odpłatnie i coraz bardziej jęczy przy podawaniu. Pewnie dogorywa silnik podajnika :grin:

ale narobiłem dymu 🙂

W sprzęcie Rogera nie ma części mechanicznych, wiec psucie się po prostu odpada z urzędu.

Możliwość używania dowolnego nieomal materiału do wędzenia jak też i niska cena

stawia tą maszynkę poza wszelką konkurencją.

PS. Nie jestem agentem handlowym f-my "Roger" zwany golonką.

Pozdrawiam

W sprzęcie Rogera nie ma części mechanicznych, wiec psucie się po prostu odpada z urzędu.

Pudło, jest pompka elektryczna i przewód igelitowy :wink:

ale narobiłem dymu 🙂

Bejot.

Pompka do akwarium wraz wężykiem jest ogólnie dostępna

na Alledrogo za ok. 30 polskich złociszy.

Ryzyko jej awarii, jest zbliżone do ryzyka trafienia 5 w totolotka.

Pozdrawiam

zrebki spadaja jeszcze przed grzalka.

na to jest dość prosty sposób...

- wystarczy założyć osłonkę z folii aluminiowej - takiej cienkiej do żywności... w zupełności wystarcza nawet awaryjnie (czas na tę operację to kilkadziesiąt sekund)... jednak warto po prostu na stałe zamontować takie "brzegi" z jakiejś blaszki jak to opisał już jeden z kolegów...

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Tak, zrobie to, wiem co masz na mysli. Upierdliwe jest jednak to, ze te wiorki sie zapalaja. Trzeba przy tam chodzic. Niech mi nikt nie pisze, ze jestem za wygodny, ale cos w rodzaju kolegi Rogera, czy daddy smoker to chyba jest najlepsze. Juz nawet nie chce pomyslec co bym zrobil majac pelna wedzarke pstragow, a tu silniczek nie kreci......

mozna go zostawic samemu sobie? Mam na mysli niebezpieczenstwo pozaru. Wsadzilbym go, jesli trzeba, nawet do metalowego wiadra :))

Chodzi mi czy moglbym to zostawic na noc na dzialce, a zeby bylo smieszniej, zamkniety w komorce. Robie tak z borniakiem, ale jak pisalem, to dobry DG, ale nie w moim przypadku.

• 1 miesiąc temu...

az mnie zaskoczyl wybor :-P

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Pusto bo się sprzedały. :cool:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe

Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Pusto bo się sprzedały

To z czym się polecasz :question:

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Gdzie można kupić dymogenerator Rogera ?

Ja bym się spytał na P.W. Rogera , może coś podpowie :grin:

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .

Konserwanty zabijają powoli !!!

Gdzie można kupić dymogenerator Rogera ?

Chętnie Ci odsprzedam mój ,nigdy nie używany z pompką, cały komplet

Wysyłam Ci info na PW. :grin:

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

• 3 tygodnie później...

jesli post bdzie podwojnie, to przepraszam.

Zastanawiam sie nad kupnem Smoke Daddy Magnum. Z mojego borniaka nie jestem zadowolony. Moze jakies opinie o tym Daddy? Kolega Roger pisal, ze ponoc mial jakies problemy z podawaniem powietrza. Patrzac na zdjecia na ebay-u, doprowazanie jest dolem (zaczy sie, to juz dobrze, czy jeszcze zle?). Na filmikach na youtubie niby kopci....

Zaczyna sie robic cieplo, chcialoby sie powedzic, a te, tu na forum opisywane DG-y niestety nie sa juz/jeszcze dostepne, a z borniakiem nie chce mi sie juz uzerac. Stad ten pomysl na daddy'iego.