eli55 Opublikowano 23 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #901 Opublikowano 23 Stycznia 2015 Kruszynko , sledzie w zalewie pomodorowej juz prawie gotowe, ale jest ich dosc duzo , powiedzmi teraz jak je przechowac , na porcje do zamrazalki czyw sloiki i zapasteryzowac? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/37/#findComment-399001 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 23 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #902 Opublikowano 23 Stycznia 2015 Im dłużej w lodóweczce poleżą tym są smaczniejsze.Nigdy nie mroziłem ani nie pasteryzowałem.Znikały wcześniej.Ale gdybym miał doradzić to pasteryzować lepiej. jak by dodać jakiś akcent mięsny było by daniem idealnym Danie bardzo ciekawe ale mi też mieska brakuje , odrobina boczku nie zaszkodzilaby tej potrawie. ale też złożyłbym na pół wkładając w środek jakąś grillowaną karkówkę albo steka Teraz rozumiem jak trudne życie ma Julek Gonzowy W naszym kraju trudno być wegetarianinem Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/37/#findComment-399023 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 23 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #903 Opublikowano 23 Stycznia 2015 Teraz rozumiem jak trudne życie ma Julek Gonzowy Zwłaszcza przy ojcu czcicielu mięcha w każdej postaci W sumie jakby Gonzo taką sektę założył to ja bym się zapisał.... Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/37/#findComment-399109 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 23 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #904 Opublikowano 23 Stycznia 2015 Wymyślanie obiadów dwuosobowych to jest wyzwanie ,zwłaszcza jak druga połowa / oczywiście ta lepsza/ rano tekści-wymyśl coś dobrego No to dzisiaj wymyśliłem dorsza w cieście francuskim.Ciasto oczywiście gotowiec.Dorsz mielony,drobno posiekane szalotki,kilka drobno posiekanych pieczarek,jedno jajko,pieprz,sól,tymianek,zielona bazylia i zielony majeranek.Cebulki,pieczarki podduszone,dodane do mielonego dorsza,doprawione przyprawami.Zioła posiekane i dodane do farszu wraz z jajkiem. Wymieszane.Farsz nakładamy na płaty ciasta,przykrywamy drugim płatem, zlepiamy.Na górze ciasto nacinamy /para ma ujście/ kładziemy na blachę posmarowaną tłuszczem uprzednio posmarowawszy ciasto rozbełtanym jajkiem.Pieczemy w 180 st.do zrumienienia.Pod koniec pieczenia odwróciłem na kilka minut dla lepszego dopieczenia spodu.no i wyszło tak: Dodatki-sos jogurtowy ,fasolka szparagowa w/g Pokemona i sałatka z zielonych pomidorów w/g Jadzi Yerbowej. Pozostały farsz został usmażony i będą fisch burgery na kolację Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/37/#findComment-399112 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 23 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #905 Opublikowano 23 Stycznia 2015 Wymyślanie obiadów dwuosobowych to jest wyzwanie Kaziku... możesz mnie adoptować to będzie nas 3...zjem wszystko bez wybrzydzeń... oprócz owoców morza Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/37/#findComment-399206 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 23 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #906 Opublikowano 23 Stycznia 2015 oprócz owoców morza Powoli i na nie przyjdzie czas Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/37/#findComment-399211 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 23 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #907 Opublikowano 23 Stycznia 2015 Kruszynko, wstaw te nadziewane ciasto do wyzszej temperatury ( 200-220) na jakies 10-15 minut, a pozniej zmniejsz,nie bedziesz musial obracach w piekarniku. JA robie takiec cos z lososia na wigilie, to nawet na zimno jest bardzo smaczne. Dorsza nie mam wiec nie moge. Kruszynko wielkie to jest moj obiadek Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/37/#findComment-399244 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 24 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #908 Opublikowano 24 Stycznia 2015 wstaw te nadziewane ciasto do wyzszej temperatury ( 200-220) na jakies 10-15 minut, a pozniej zmniejsz,nie bedziesz musial obracach w piekarniku Aniu wstawiłem do 180 st.bo dorsz był surowy.Chciałem by doszedł zanim ciasto za mocno się zrumieni.To odwracanie to nie konieczne,ale zastosowałem .W każdym razie dzięki za radę. robie takiec cos z lososia na wigilie Był czas że też robiłem układając na wierzch ryby różne zioła i paprykę.Bardzo kolorowe to było. A teraz z innej beczki.Dawno,dawno nie robiłem polędwicy w pończoszce i postanowiłem przypomnieć sobie ten smak.Do tego przypomniałem sobie że w domu poniewiera się skrzynka do pieczywa firmy Vacsy.Schab zamieniłem w polędwicę wycinając kości .Przyciąłem na wymiar naczynia.Natarłem mieszanką ziołową /pieprz,kumin,gożdziki,ziele angielskie,jałowiec,kolendra / zmieloną w młynku i soli /25g/kg + łyżeczka peklosoli/ Naczynie z polędwicą wstawiłem do skrzynki i usunąłem powietrze .Poszło do lodówki.Mam zamiar 10 dni potrzymać .Zobaczymy czy to ma jakiś sens. Kości i mizdra poszły na krupnik, a z obciętych końcówek polędwicy Koleżanka Małżonka dzisiaj obiadek taki wytworzyła Pikle z ogórków wykonane przez Maxella z przepisu Joli.Mirku Ty to jednak kwaśne lubisz Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/37/#findComment-399307 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 24 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #909 Opublikowano 24 Stycznia 2015 No to smacznego kolego. Pozdrawiam. Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/37/#findComment-399310 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 27 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #910 Opublikowano 27 Stycznia 2015 No to smacznego kolego A dziękuję kolego Dzisiaj węglowodanowo więc nie andrzejkowo Makaron z semoliny z sercami karczochów /z puszki / w sosie z papryki marynowanej w oliwce /własny wyrób /,pasty z oliwek/oliwki ze słoika /,kaparkami,szalotką , czerwoną cebulą i czosnkiem oraz przecierem pomidorowym.Całość posypana posiekaną kolendrą i suszoną bazylią. Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/37/#findComment-400187 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 27 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #911 Opublikowano 27 Stycznia 2015 no i dla mnie super obiad , a mojego TZ uuu.... miecha nie ma Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/37/#findComment-400194 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 28 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #912 Opublikowano 28 Stycznia 2015 Dzisiaj na obiad kaszanka.Któraś tam z kolei,więc fotki i wpisu na forum nie planowałem.Nałożyłem na talerz,nałożyłem dodatki,spojrzałem i.......pognałem po aparat foto No bo tak:kaszanka kieleńska wykonana z udziałem rzeżnika,andrzejak,arko,zigo i moimpikle z ogórków zrobione przez maxella w/g przepisu Joliboczniak w mistrzowskim wykonaniu świadziamięsko wędzone okrawane z wędzonych przeze mnie żeberekCałość wykonana w/g przepisu gażdziny Wiesi z Kościeliska /pomysł połączenia kaszanki i wędzonki /I na jednym talerzu mamy to co w Wędzarniczej Braci najpiękniejsze Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/37/#findComment-400384 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 28 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #913 Opublikowano 28 Stycznia 2015 Mój serdeczny przyjaciel z Górek koło Wisły nazywa to góralskim jedzeniem. Czyli kaszanka z pieca, ziemniaki szturchane /bryzgane/ i kwaśna kapusta zasmażana. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/37/#findComment-400386 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 28 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #914 Opublikowano 28 Stycznia 2015 No bo tak: kaszanka kieleńska wykonana z udziałem rzeżnika,andrzejak,arko,zigo i moim pikle z ogórków zrobione przez maxella w/g przepisu Joli boczniak w mistrzowskim wykonaniu świadzia mięsko wędzone okrawane z wędzonych przeze mnie żeberek Całość wykonana w/g przepisu gażdziny Wiesi z Kościeliska /pomysł połączenia kaszanki i wędzonki / I na jednym talerzu mamy to co w Wędzarniczej Braci najpiękniejsze No to Kaziu zadałeś szyku....... chyba muszę poszperać w mojej "lodówce technicznej" i wygrzebać resztę kieleńskiej kaszaneczki.....tak mi smaka narobiłeś!!! i do tego Ostri Kaszebsczi Mózdrech......... jak się rozmarzyłem.... A przybliżysz może trochę przepis gaździny Wiesi.... co by inni mogli się takim rarytasem uraczyć?? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/37/#findComment-400394 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 28 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #915 Opublikowano 28 Stycznia 2015 Dyzio,a co to są ziemniaki szturchane,bryzgane? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/37/#findComment-400395 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 28 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #916 Opublikowano 28 Stycznia 2015 Dyzio,a co to są ziemniaki szturchane,bryzgane?Ziemniaki szturchane, to według żony mojego przyjaciela z Górek, to takie potraktowane tłuczkiem. Inaczej purée. A bryzgane są, jeśli gospodyni waźmie w usta trochę zsiadłego mleka, parę razy przepusci przez zęby i wypluje na ziemniaki. Potem je zamiesza, aby miały ładną strukturę. Proste to przecież nestor. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/37/#findComment-400399 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 28 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #917 Opublikowano 28 Stycznia 2015 Nestor od kiedy ja sie dowiedzialam co to sa bryzgane ziemniaki ..to wszedzie gdzie nie widze jak ktos ziemniaki wyklada na talerz to zamawiam suche w calosci Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/37/#findComment-400405 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 28 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #918 Opublikowano 28 Stycznia 2015 kaszanka kieleńska wykonana z udziałem rzeżnika,andrzejak,arko,zigo i moim pikle z ogórków zrobione przez maxella w/g przepisu Joli itd.............. Kruszynko no to miałeś obiadek bardzo złożony . :D w wydaniu prawie ogólnopolskim Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/37/#findComment-400408 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 28 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #919 Opublikowano 28 Stycznia 2015 w wydaniu prawie ogólnopolskim O to właśnie i chodziło A przybliżysz może trochę przepis gaździny Wiesi. To proste jak .....Na patelni na smalcu podsmażamy kawałeczki wędzonego mięska obranego z żeberek.Potem cebulka pokrojona w grubą kostkę ,i po podduszeniu cebuli dodajemy kaszankę,którą należy mocno przysmażyć.To wszystko,proste i smaczne.Dyziu tu na fotce potrawa którą powinieneś znać "Himmel und Erde" Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/37/#findComment-400418 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 28 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #920 Opublikowano 28 Stycznia 2015 Kaszanka i kiszone ogórki to dla mnie smakowite jedzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/37/#findComment-400457 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 28 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #921 Opublikowano 28 Stycznia 2015 Kaszanka i kiszone ogórki to dla mnie smakowite jedzenie. Ale cała tajemnica smaku tej potrawy to ziemniaki tłuczone, wymieszane z duszonymi jabłkami Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/37/#findComment-400467 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 28 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #922 Opublikowano 28 Stycznia 2015 Kaszanka z ziemniakami też dobrze smakuje,ale mnie wystarcza sama kaszanka przysmażona na patelni. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/37/#findComment-400523 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 29 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #923 Opublikowano 29 Stycznia 2015 Dyziu tu na fotce potrawa którą powinieneś znać "Himmel und Erde" Oczywiście. Babcina kuchnia. Tylko wtedy kaszanka była kupna. Ale jestem pewny, że nie zawierała tego wszystkiego, co jest w niej dzisiaj. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/37/#findComment-400620 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 9 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #924 Opublikowano 9 Marca 2015 Dzisiaj na obiadek to co dostałem od Andrzeja Dawno nie jadłem czegoś tak pysznego.Jola też pod wrażeniem Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/37/#findComment-410769 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 9 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #925 Opublikowano 9 Marca 2015 Kruszynko, czy pyszności smakowitości to "Kassler" z kapustką zasmażaną ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/37/#findComment-410780 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.