Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

a u mnie sucho zero grzybów, nawet czerwonych mało.

U nas już i zielonki się pokazały.Będzie zupka na kwaśno :D

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/46/#findComment-452225
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1,6 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Sezon paprykowy w pełni to i na obiadek papryka faszerowana w wykonaniu Joli

post-39731-0-29252100-1446126793_thumb.jpg

post-39731-0-41746900-1446126819_thumb.jpg

post-39731-0-08153700-1446126834_thumb.jpg

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/46/#findComment-453142
Udostępnij na innych stronach

Nieźle... a ja tu byle zupkę sobie warzę  :facepalm:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/46/#findComment-453143
Udostępnij na innych stronach

Jeszcze jedna została....wpadaj :D

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/46/#findComment-453144
Udostępnij na innych stronach

Hehehe, gdyby nie to że muszę chłopaków odebrać to mógłbyś się zdziwić...  :tongue:

Ale już niedługo sobie odbiję...  :cool:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/46/#findComment-453146
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj wypadło na mnie :) .Polecenie twarde i nieodwołalne "dzisiaj ty robisz obiad"," a co ma być","obojętne" .No i jak obojętnie to wykorzystałem ryż który pozostał z wczorajszego farszu do papryki i łososia wyciągniętego z zamrażarki.

Ryż podsmażony wraz z cebulką,marchewką.porem i selerem.Dodałem sos chili,paprykę ostrą w płatkach,dwa rozgniecione ziarna  kardamonu,trzy ziarna pieprzu chińskiego,odrobina sosu rybnego.oliwa.

Filety z łososia pokroiłem bez rozmrażania w paski,polałem octem balsamicznym,sokiem z limonki,solą i pieprzem,sosem rybnym.

Na podsmażony ryż ułożyłem paski ryby i kawałki limonki.dusiłem pod przykryciem kilkanaście minut,posypałem dymką.

Smakowało :D

 

post-39731-0-95723000-1446209466_thumb.jpg

 

post-39731-0-27917700-1446209482_thumb.jpg

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/46/#findComment-453324
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ryż podsmażony wraz z cebulką,marchewką.porem i selerem.Dodałem sos chili,paprykę ostrą w płatkach,dwa rozgniecione ziarna  kardamonu,trzy ziarna pieprzu chińskiego,odrobina sosu rybnego.oliwa. Filety z łososia pokroiłem bez rozmrażania w paski,polałem octem balsamicznym,sokiem z limonki,solą i pieprzem,sosem rybnym. Na podsmażony ryż ułożyłem paski ryby i kawałki limonki.dusiłem pod przykryciem kilkanaście minut,posypałem dymką. Smakowało

Kaziu, Ty to masz wyczucie  :clap:

Uprawiasz prawdziwą sztukę gotowania.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/46/#findComment-453576
Udostępnij na innych stronach

 

 

Uprawiasz prawdziwą sztukę gotowania.

Dziękuję za pochwałę :D ,ale ja często gotuję z tego co mam pod ręką.No i zestaw przypraw zajmujący kilka półek też mi w tym pomaga :D

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/46/#findComment-453583
Udostępnij na innych stronach

Kaziu ... a nie o to właśnie chodzi ?

Bo jak nie to ja nie wiem o co :(

 

Tapniete z GT-I9500

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/46/#findComment-453618
Udostępnij na innych stronach

 

 

Bo jak nie to ja nie wiem o co

Zapewne o pieniądze :frantics: ,bo Jola mi jakoś  nie płaci :devil:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/46/#findComment-453676
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Miała jechać do Rytych Błot,została w lodówce :facepalm: ,ale jednym garnczkiem zainteresowali się "łowcy" cateringu a drugi zapewne szybko zutylizuję bo "wchodzi" bezproblemowo.A o co chodzi ?

O okrasę z gęsi chodzi :D

Wykonana z gęsich nóg.Poprzednia była z piersi :thumbsup:

post-39731-0-56867200-1447490797_thumb.jpg

 

post-39731-0-32150800-1447490820_thumb.jpg

 

Polecam gorąco  okrasę po kaszubsku zwaną oboną.Zwłaszcza teraz kiedy mamy sezon na gęsinę :thumbsup:

Zapomniałem dodać że ogórek to aż z Podlasia pochodzi.

Edytowane przez Kruszynka

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/46/#findComment-456299
Udostępnij na innych stronach

 

 

Polecam gorąco  okrasę po kaszubsku zwaną oboną

 

A jakiś przepis na ten rarytas to zapodasz bo u mnie gęś własnie zagościła to mógłbym trochę tej smarówki zrobić.? 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/46/#findComment-456300
Udostępnij na innych stronach

Przepis najprostszy z prostych /Ty takie lubisz :D /

Mielimy pierś,uda,tłuszcz brzuszny wraz ze skórą na dwójce.Dodajemy sól.pieprz i duuuużo majeranku.Ubijamy w kamiennym garnku i na drugi dzień jest ok.

Po zmieleniu nie przestraszyć się konsystencją substancji /będzie prawie półpłynna/. Po kilku godzinach stężeje.

Jeżeli jest dla nas za mało słona lub pieprzna zawsze można wyciepnąć na michę,dosolić lub dopieprzyć,ewentualnie dodać jeszcze majeranku i z powrotem do kamionki włożyć.

Ta wersja jest ekskluzywna.Dawniej obonę robiono z najgorszych części gęsi /piersi np szły na półgęski/. Siekano je wraz z drobnymi kośćmi,chrząstkami,ścięgnami.Zalewano tłuszczem i przechowywano na zimowy czas jako okrasę do ziemniaków,zup lub jako dodatek do chleba.

Taką prawdziwą oboną częstował nas kol.Rzeżnik i trzeba przyznać że było to przeżycie nieco ekstremalne, bo trzeba było uważać na co większe fragmenty kości,ale w smaku... :thumbsup::clap:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/46/#findComment-456301
Udostępnij na innych stronach

 

 

Przepis najprostszy z prostych /Ty takie lubisz /

 

To może być dobre :thumbsup:  :D

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/46/#findComment-456340
Udostępnij na innych stronach

To chyba ostatnie przetwory w tym roku.Mus jabłkowy /sąsiad pozbył się paru siatek jabłek/,gruszki z orzechami z dodatkiem spirytusu i konfitura z "nalewkowych wiśni". Wiśnie nie pojechały  przez zapomnienie do Pażęc i trzeba było je jakoś zagospodarować :D

 

post-39731-0-38240700-1447772058_thumb.jpg

 

A na dzisiejsze stresy /wizyta u dentysty-dla chłopa więcej niż grypa  :facepalm: /coś co moja babcia nazywała "bauer wurst/ czyli ziemniaki z boczkiem,cebulą,kiełbasą zalane jajkami.Dawno tego nie jedliśmy.

 

post-39731-0-25026100-1447772244_thumb.jpgpost-39731-0-86772600-1447772258_thumb.jpg

Nie muszę dodawać że kiszone ogórki i czosnek z Podlasia pochodzą :thumbsup::D

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/46/#findComment-456914
Udostępnij na innych stronach

 

 

ziemniaki z boczkiem,cebulą,kiełbasą zalane jajkami.

Ja bym z nazwą optował między kartoffelgratin a kartofelauflauf. :facepalm:

Ja robię podobnie. Smaczne to. :thumbsup:

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/46/#findComment-456922
Udostępnij na innych stronach

Napisałem że tak moja babcia to danie nazywała.Widać w Wolnym Mieście Gdańsku inne nazewnictwo obowiązywało.

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/46/#findComment-456925
Udostępnij na innych stronach

U mnie dzisiaj a w zasadzie za chwilę plince.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/46/#findComment-456927
Udostępnij na innych stronach

 

 

plince.

No i tu mamy jednomyślność :thumbsup:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/46/#findComment-456928
Udostępnij na innych stronach

Nie spieram się co do nazwy.

Ważne co się je i że smakuje jak nic innego.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/46/#findComment-456929
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nie spieram się co do nazwy.

Ja też nie.Ta sama potrawa może mieć kilkadziesiąt nawet nazw w zależności od regionu,miejscowości a nawet dzielnicy. :D

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/46/#findComment-456930
Udostępnij na innych stronach

Ja tez poprosze o konfiture ,bo tez mam kilka sloikow wisni no a ile mozna same jesc , przeciez nie moge byc ciagle po spozyciu :facepalm:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/46/#findComment-456946
Udostępnij na innych stronach

Przepis jest prosty jak zepsuty korkociąg.

Z wiśni, jeżeli były  , /u mnie tylko co 10-ta /usuwamy pestki.

Wrzucamy do rondla,zalewamy wodą tak by pokryła wiśnie.Gotujemy na wolnym ogniu.

Dosypujemy cukier /ja zalewam alkoholem bez cukru /i trzymamy do odparowania wody.

Przekładamy do słoików ....i już Część wiśni dosypuję po rozgotowaniu podstawowego wsadu,mamy wtedy w konfiturce całe wisienki.

Wiśnie zawierają jeszcze trochę alkoholu ale są używane przeważnie do ciast i w czasie pieczenia resztki się ulatniają.Identycznie postępuję z owocami z pod ratafii i z pigwą.Z tym że pigwa jest kilkakrotnie zalewana wodą i smaży się dość długo.Do pigwy dodaję też gożdziki i cynamon,ale w małych ilościach,tyle by smak "złamać".

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/46/#findComment-456984
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.