Kruszynka Opublikowano 10 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #1176 Opublikowano 10 Grudnia 2015 Jeszcze karkówka peklowana, wolno podpiekana na kapuście kiszonej.Posiedzi sobie w piekarniku w temp.90 - 100 st.parę godzinek do około 80 st wewnątrz. .Kiedyś czas zdrowaśkami mierzono,to bym się sporo namodlił Całkowity detal o zachodzie słońca.Trzeba korzystać z łaskawości Prezesa Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/48/#findComment-461717 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 10 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #1177 Opublikowano 10 Grudnia 2015 Już wyszło z piekarnika.Ocena smakowa jutro Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/48/#findComment-461809 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 10 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1178 Opublikowano 10 Grudnia 2015 I jak tu wytrzymać do jutra? No jak? Ide pożreć magicznego sljedzia... Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/48/#findComment-461811 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 10 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #1179 Opublikowano 10 Grudnia 2015 I jak tu wytrzymać do jutra? Kaszkę mannę na kolację zjeść Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/48/#findComment-461812 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 10 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1180 Opublikowano 10 Grudnia 2015 Nie,nie,nie,absolutnie nie Narobiłem tyle magicznych sljedzi w nowej ulepszonej odsłonie że od wczoraj wciągam jej jak odkurzacz Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/48/#findComment-461816 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
albacora Opublikowano 10 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1181 Opublikowano 10 Grudnia 2015 Co to są magiczne śledzie, bo te z whisky i czerwonym pieprzem z tego wątku są przepyszne. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/48/#findComment-461887 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 11 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #1182 Opublikowano 11 Grudnia 2015 Co to są magiczne śledzie, Magiczne śledzie to od maggi pochodzą, o resztę to się Tusiaczka pytaj .On jest fanem maggi Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/48/#findComment-461911 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 11 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1183 Opublikowano 11 Grudnia 2015 Zgadza się, śledziki owe doprawia się ową wyklęta na forum przyprawą... Tylko do tej pory nie znalazł się nikt komu by owa Maggi w tych śledzikach przeszkadzała W Rytych dwa duże pojemniki zniknęły praktycznie pierwszego wieczoru... Ja robię je tak:Kupuję pudełko śledzi w oleju, odsączam śledzie z oleju i wywalam olej i cebulkę z jaką to występuje. Śledziki kroję na mniejsze kawałki (takie w sam raz na raz ) i do miski. Potem dodaję oleje smakowe (używam Kujawskiego) - używam trzech rodzajów, z chilli i pomidorami, cytrynowy i czosnkowy gdzie tego z chilli jest tak 50%, dodaję do smaku Maggi. Normalnie układałem te śledzie w pojemniku i dawałem na wierzch mój zajzajer z cebuli (o nim za chwilkę) ale ostatnio coś mnie tylko i wprowadziłem małą modyfikację...Otóż dodałem jeszcze pokrojone drobno krokodylki (ogórki takie). Na pojemnik śledzia daję tak ze słoiczek krokodylków. Po wymieszaniu z już zaolejonymi i doprawionymi śledziami układam je ładnie (łapkami) w pojemniku - warstwa śledzia, warstwa krokodyla itp. Na koniec zalewam tym co w misce pozostało.Teraz na wierzch daję mój zajzajer cebulowy czyli: kroję drobno dwie cebule, wrzucam je do miski, dodaję soli i ubijam tłuczkiem do ziemniaków (dzięki temu jest miękka i mniej ostra), następnie dodaję trochę oleju, trochę cukru (tak z pół łyżeczki), zieloną czubrycę, pieprz i sok z połowy cytryny. Mieszam i smakuję, jakby co dodaję jakiegoś składnika.Cebulę układam na wierzchu śledzi i na jakieś 24h do lodówki.Zrobiłem pojemnik na spółdzielnię - moja Martadelka która w sumie za bardzo śledziowa nie jest spowodowała że musiałem zrobić drugi... Gotowe śledziki i obok smętne pozostałości drugiego podełka Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/48/#findComment-461930 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 11 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1184 Opublikowano 11 Grudnia 2015 U mnie cosik takiego nazywa się "sałatką śledziową" a dodaje się jeszcze paprykę konserwową pokrojona w małe paseczki i doprawia grubo tłuczonym pieprzem.... do "zakąszania" nic lepszego.... no chyba że sało Z Dymnym pozdrowieniem dla wszystkich Spółdzielców!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/48/#findComment-461933 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 11 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1185 Opublikowano 11 Grudnia 2015 .On jest fanem maggi Ja też Kruszynko, ja też , i nadal żyje w całkiem niezłym zdrowiu, a zużywam średnio ok. dwie duże litrowe butelki tej "trującej' przyprawy w ciągu roku i żadne tam "soje", tylko Maggi ma ten jedyny, niepowtarzalny posmak lubczyku Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/48/#findComment-461934 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 11 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #1186 Opublikowano 11 Grudnia 2015 Dla wyjaśnienia nazewnictwa tusiaczkowego nie o taki zajzajer tu chodzi http://r.search.yahoo.com/_ylt=A7x9Uk2leGpW7zkAkYVfiAx.;_ylu=X3oDMTByaDRqYzNhBHNlYwNzcgRwb3MDNgRjb2xvA2lyMgR2dGlkAw--/RV=2/RE=1449847078/RO=10/RU=https%3a%2f%2fpl.wiktionary.org%2fwiki%2fzajzajer/RK=0/RS=fcDz6So8lqHg7zGumiW72JTO70c- Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/48/#findComment-461937 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 11 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1187 Opublikowano 11 Grudnia 2015 Oooo przepraszam... ów bardzo mocny napój również występuje tylko że nieco później Jest wręcz wskazany dla zdrowotności... Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/48/#findComment-461943 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 11 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #1188 Opublikowano 11 Grudnia 2015 tylko Maggi ma ten jedyny, niepowtarzalny posmak lubczyku Nie tylko maggi,nie tylko .Ja mam taki sposób że latem zbieram liście lubczyku,oregano,bazylii,tymianku,szałwii,melisy,suszę,ścieram na drobne,mieszam i do słoja.Do zup,sosów,pasztetów jak znalazł.Po za tym ja nikomu nie zabraniam używać tej przyprawy,ani nie twierdzę że zdrowiu szkodzi,po prostu ja przestałem ją używać i tyle.A w domu posiadam, bo zięciu tatara bez maggi nie jada ów bardzo mocny napój również występuje tylko że nieco później Masz na myśli kwas solny od którego niemieckiej nazwy wzięła się spolszczona wersja-zajzajer . Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/48/#findComment-461948 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 11 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1189 Opublikowano 11 Grudnia 2015 tylko Maggi ma ten jedyny, niepowtarzalny posmak lubczyku Już kiedyś była taka dyskusja ale mi to umkneło ... tutaj wkleiłem domowy patent na maggi https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5627-wyroby-roger-owe-różne-i-poprzeczne-i-podłużne/?p=461951 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/48/#findComment-461952 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 11 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #1190 Opublikowano 11 Grudnia 2015 (edytowane) Przekrój pasztetu,trochę chyba za słony wyszedł.Ale to jak zawsze kwestia smaku. W świele lampy błyskowej Bez lampy. Co do maggi to miałem w armii takich kolegów co nawet do zupy mlecznej dodawali Roger - ciekawy przepis już skopiowałem. Jeszcze tylko mała uwaga na temat kupnej przyprawy i do przemyślenia czy jest szkodliwa czy nie.Bo jednym tchem wypowiadamy się n/t szkodliwości glutaminianu /osobiście jestem uczulony na ten specyfik,wywołuje u mnie ból głowy /a zaraz potem mówimy że bez maggi nie ma kuchni.To tak gwoli uzupełnienia dlaczego przestałem jej używać. Ukryty w niepozornym lubczyku smak i aromat sprawia, że wystarczy kilka kropel tej przyprawy, by nasze potrawy zyskały nową jakość. Oczywiście w wielu sklepach możemy bez trudu kupić gotową przyprawę, lecz nawet pobieżny rzut oka na jej skład uzmysłowi nam ze każdy z producentów (niestety bez wyjątku) sprzedaje nam w niej główne sól i glutaminian sodu, umieszczony w składzie jawnie lub ukryty pod różnymi, bardziej nieczytelnymi nazwami (niektóre z nich to E-621, ekstrakt drożdżowy, hydrolizowane białko, autolizowane drożdże).O szkodliwym wpływie glutaminianu sodu, napisano już tak wiele, że nie ma potrzeby aby ponownie cytować szacowne opracowania (wszystkich chętnych odsyłam do lektury którą bez trudu można znaleźć w otchłaniach internetu) Żródło-durszlak Edytowane 11 Grudnia 2015 przez Kruszynka Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/48/#findComment-461981 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 11 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1191 Opublikowano 11 Grudnia 2015 osobiście jestem uczulony na ten specyfik,wywołuje u mnie ból głowy Łoj Kaziu, to dokładnie jak ja po %... Wychodzi że uczulony jestem Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/48/#findComment-461985 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
albacora Opublikowano 11 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1192 Opublikowano 11 Grudnia 2015 (edytowane) To ja podam przepis na maggiczną sałatkę z kurczaka i winogron. Piersi kurczaka rozklepujemy delikatnie do grubości ok. 1 cm i smażymy na oleju. Jak już złapią kolor dodajemy dużą ilość maggi (kilka łyżek). Podobno Knorr najbardziej pasuje ale jak kto woli...... Chwilę dusimy i pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie kroimy piersi w kostkę. Dodajemy pokrojone na połówki winogrona, tak pól na pół z kurczakiem. Siekamy sporo natki pietruszki. Mieszamy wszystko z odrobiną majonezu. Całość posypujemy uprażonymi na patelni orzechami włoskimi. Smacznego. Edytowane 11 Grudnia 2015 przez albacora Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/48/#findComment-462029 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 11 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1193 Opublikowano 11 Grudnia 2015 Ja bardzo często do marynowania mięsa z kurczaka używam właśnie maggi,także to może być całkiem smaczna sałatka! Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/48/#findComment-462100 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 12 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1194 Opublikowano 12 Grudnia 2015 A na co jesteś ? Na grotę ? Tapniete z GT-I9500 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/48/#findComment-462226 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 15 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #1195 Opublikowano 15 Grudnia 2015 Takie smakowitości na jarmarku w Wejherowie Stoisko producenta czosnku z PruszczaSą i Bracia Litwini Najbardziej oblegane stoisko-polskie wina z degustacją Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/48/#findComment-463188 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 16 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #1196 Opublikowano 16 Grudnia 2015 A mnie się podoba ostatnie zdjęcie z chlebami Bo chleba na jarmarku sporo,nawet litewski w kilku rodzajach Jakiś ciąg na rolady boczkowe wśród WB nastał.U mnie też wczoraj sparzona, 7 dni peklowana.z czosnkiem,majerankiem,pieprzem,tymiankiem i papryką .Wędzona w tusiaczkowej wędzarni w trakcie prac spółdzielczych. Dzisiaj rozkroiłem. Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/48/#findComment-463268 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 16 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1197 Opublikowano 16 Grudnia 2015 Temat nie tylko śledzie ale mam nadzieje że Kruszynka coś pomoże Kupiłem tuszki śledzia Bałtyckiego w Lidlu. Możesz podać jakiś ciekawy przepis tak aby dziś zrobić i doszły na święta Cytuj http://www.boxgarage.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/48/#findComment-463276 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 16 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1198 Opublikowano 16 Grudnia 2015 (edytowane) KarKan, jeżeli Twoi bliscy i Ty, lubicie korzenne, to zrób te według przepisu Kruszynki. To śledziowa poezja, ja właśnie przygotowałem świąteczna porcję. Dzięki Kruszynko za wspaniały przepis . Edytowane 16 Grudnia 2015 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/48/#findComment-463284 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 16 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1199 Opublikowano 16 Grudnia 2015 A ja takie tuszki z Lidla uwędziłem na siatce, moczenie w solance 6,5 % przez 12 godz. potem wędzenie w ciepłym dymie do koloru i podpiekanie aż puszczą soczek. Joj jakie były dobre . Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/48/#findComment-463294 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 16 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #1200 Opublikowano 16 Grudnia 2015 Kupiłem tuszki śledzia Bałtyckiego w Lidlu. jeżeli Twoi bliscy i Ty, lubicie korzenne, to zrób te według przepisu Kruszynk Tuszki z Lidla to chyba są świeże,nie solone /tzw. zielone /.Na korzenne nadają się solone. A ja takie tuszki z Lidla uwędziłem na siatce I to jest dobry pomysł.Świeże śledzie to można zrobić np.w/g przepis na "Czerwone,zielone śledzie"https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page-5?do=findComment&comment=204257 Przeglądałem książkę Wellman i Okrasy z przepisami na ryby.Jest tam kilka bardzo ciekawych i godnych polecenia.Niestety na razie mam kupony na !/2 książki. Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/48/#findComment-463311 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.