Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jeszcze karkówka peklowana, wolno podpiekana na kapuście kiszonej.Posiedzi sobie w piekarniku w temp.90 - 100 st.parę godzinek do około 80 st wewnątrz. .Kiedyś czas zdrowaśkami mierzono,to bym się sporo namodlił :D

post-39731-0-30709400-1449755781_thumb.jpg

 

Całkowity detal o zachodzie słońca.Trzeba korzystać z łaskawości Prezesa ;):facepalm:

 

post-39731-0-87374900-1449755875_thumb.jpg

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/48/#findComment-461717
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1,6 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Już wyszło z piekarnika.Ocena smakowa jutro :D

post-39731-0-12834000-1449772835_thumb.jpg

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/48/#findComment-461809
Udostępnij na innych stronach

I jak tu wytrzymać do jutra? No jak? :)

Ide pożreć magicznego sljedzia...

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/48/#findComment-461811
Udostępnij na innych stronach

 

 

I jak tu wytrzymać do jutra?

Kaszkę mannę na kolację zjeść :D

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/48/#findComment-461812
Udostępnij na innych stronach

Nie,nie,nie,absolutnie nie :) Narobiłem tyle magicznych sljedzi w nowej ulepszonej odsłonie że od wczoraj wciągam jej jak odkurzacz :)

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/48/#findComment-461816
Udostępnij na innych stronach

 

 

Co to są magiczne śledzie,

Magiczne śledzie to od maggi pochodzą, o resztę to się Tusiaczka pytaj :D .On jest fanem maggi :D

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/48/#findComment-461911
Udostępnij na innych stronach

Zgadza się, śledziki owe doprawia się ową wyklęta na forum przyprawą... Tylko do tej pory nie znalazł się nikt komu by owa Maggi w tych śledzikach przeszkadzała :) W Rytych dwa duże pojemniki zniknęły praktycznie pierwszego wieczoru... :cool:

 

Ja robię je tak:

Kupuję pudełko śledzi w oleju, odsączam śledzie z oleju i wywalam olej i cebulkę z jaką to występuje. Śledziki kroję na mniejsze kawałki (takie w sam raz na raz :) ) i do miski. Potem dodaję oleje smakowe (używam Kujawskiego) - używam trzech rodzajów, z chilli i pomidorami, cytrynowy i czosnkowy gdzie tego z chilli jest tak 50%, dodaję do smaku Maggi. Normalnie układałem te śledzie w pojemniku i dawałem na wierzch mój zajzajer z cebuli (o nim za chwilkę) ale ostatnio coś mnie tylko i wprowadziłem małą modyfikację...

Otóż dodałem jeszcze pokrojone drobno krokodylki (ogórki takie). Na pojemnik śledzia daję tak ze słoiczek krokodylków. Po wymieszaniu z już zaolejonymi i doprawionymi śledziami układam je ładnie (łapkami) w pojemniku - warstwa śledzia, warstwa krokodyla itp. Na koniec zalewam tym co w misce pozostało.

Teraz na wierzch daję mój zajzajer cebulowy czyli: kroję drobno dwie cebule, wrzucam je do miski, dodaję soli i ubijam tłuczkiem do ziemniaków (dzięki temu jest miękka i mniej ostra), następnie dodaję trochę oleju, trochę cukru (tak z pół łyżeczki), zieloną czubrycę, pieprz i sok z połowy cytryny. Mieszam i smakuję, jakby co dodaję jakiegoś składnika.

Cebulę układam na wierzchu śledzi i na jakieś 24h do lodówki.

Zrobiłem pojemnik na spółdzielnię - moja Martadelka która w sumie za bardzo śledziowa nie jest spowodowała że musiałem zrobić drugi...  :cool:

 

Gotowe śledziki i obok smętne pozostałości drugiego podełka

 

post-44979-0-51112100-1449816868_thumb.jpg

 

post-44979-0-31749000-1449816874_thumb.jpg

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/48/#findComment-461930
Udostępnij na innych stronach

Gość ArkoGdynia

U mnie cosik takiego nazywa się "sałatką śledziową" a dodaje się jeszcze paprykę konserwową pokrojona w małe paseczki i doprawia grubo tłuczonym pieprzem.... do "zakąszania" nic lepszego.... no chyba że sało  :thumbsup:

 

Z Dymnym pozdrowieniem dla wszystkich Spółdzielców!!  :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/48/#findComment-461933
Udostępnij na innych stronach

.On jest fanem maggi :D

 

 

Ja też Kruszynko, ja też :D , i nadal żyje w całkiem niezłym zdrowiu, a zużywam średnio ok. dwie duże litrowe butelki tej "trującej' przyprawy w ciągu roku i żadne tam "soje", tylko Maggi ma ten jedyny, niepowtarzalny posmak lubczyku :D 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/48/#findComment-461934
Udostępnij na innych stronach

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/48/#findComment-461937
Udostępnij na innych stronach

Oooo przepraszam... ów bardzo mocny napój również występuje tylko że nieco później :) Jest wręcz wskazany dla zdrowotności...

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/48/#findComment-461943
Udostępnij na innych stronach

 

 

tylko Maggi ma ten jedyny, niepowtarzalny posmak lubczyku

Nie tylko maggi,nie tylko .Ja mam taki sposób że latem zbieram liście lubczyku,oregano,bazylii,tymianku,szałwii,melisy,suszę,ścieram na drobne,mieszam i do słoja.Do zup,sosów,pasztetów jak znalazł.

Po za tym ja nikomu nie zabraniam używać tej przyprawy,ani nie twierdzę że zdrowiu szkodzi,po prostu ja przestałem ją używać i tyle.A w domu posiadam, bo zięciu tatara bez maggi nie jada :D

 

 

 

ów bardzo mocny napój również występuje tylko że nieco później

Masz na myśli kwas solny od którego niemieckiej nazwy wzięła się spolszczona wersja-zajzajer :D .

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/48/#findComment-461948
Udostępnij na innych stronach

 

 

tylko Maggi ma ten jedyny, niepowtarzalny posmak lubczyku  
 

 

Już kiedyś była taka dyskusja ale mi to umkneło ... tutaj wkleiłem domowy patent na maggi ;)

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5627-wyroby-roger-owe-różne-i-poprzeczne-i-podłużne/?p=461951

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/48/#findComment-461952
Udostępnij na innych stronach

Przekrój pasztetu,trochę chyba za słony wyszedł.Ale to jak zawsze kwestia smaku.

 

 

W świele lampy błyskowej

post-39731-0-59290700-1449829849_thumb.jpg

 

Bez lampy.

 

post-39731-0-93548700-1449829937_thumb.jpg

 

Co do maggi to miałem w armii takich kolegów co nawet do zupy mlecznej dodawali :D;)

Roger - ciekawy przepis już skopiowałem. :thumbsup:

 

 

 


Jeszcze tylko mała uwaga na temat kupnej przyprawy i do przemyślenia czy jest szkodliwa czy nie.Bo jednym tchem wypowiadamy się n/t szkodliwości glutaminianu /osobiście jestem uczulony na ten specyfik,wywołuje u mnie ból głowy /a zaraz potem mówimy że bez maggi nie ma kuchni.To tak gwoli uzupełnienia dlaczego przestałem  jej używać. :D

Ukryty w niepozornym lubczyku smak i aromat sprawia, że wystarczy kilka kropel tej przyprawy, by nasze potrawy zyskały nową jakość. Oczywiście  w wielu sklepach możemy bez trudu kupić gotową przyprawę, lecz nawet pobieżny rzut oka na jej skład uzmysłowi nam ze każdy z producentów (niestety bez wyjątku) sprzedaje nam w niej główne sól i glutaminian sodu, umieszczony w składzie jawnie lub ukryty pod różnymi, bardziej nieczytelnymi nazwami (niektóre z nich to  E-621, ekstrakt drożdżowy, hydrolizowane białko, autolizowane drożdże).
O szkodliwym wpływie glutaminianu sodu, napisano już tak wiele, że nie ma potrzeby aby ponownie cytować szacowne opracowania (wszystkich chętnych odsyłam do lektury którą bez trudu można znaleźć w otchłaniach internetu)

 

Żródło-durszlak :)

Edytowane przez Kruszynka

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/48/#findComment-461981
Udostępnij na innych stronach

 

 

osobiście jestem uczulony na ten specyfik,wywołuje u mnie ból głowy
Łoj Kaziu, to dokładnie jak ja po %... Wychodzi że uczulony jestem :) 

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/48/#findComment-461985
Udostępnij na innych stronach

To ja podam przepis na maggiczną sałatkę z kurczaka i winogron.

 

Piersi kurczaka rozklepujemy delikatnie do grubości ok. 1 cm i smażymy na oleju. Jak już złapią kolor dodajemy dużą ilość maggi (kilka łyżek). Podobno Knorr najbardziej pasuje ale jak kto woli......  Chwilę dusimy i pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie kroimy piersi w kostkę. Dodajemy pokrojone na połówki winogrona, tak pól na pół z kurczakiem. Siekamy sporo natki pietruszki. Mieszamy wszystko z odrobiną majonezu. Całość posypujemy uprażonymi na patelni orzechami włoskimi. Smacznego.

Edytowane przez albacora
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/48/#findComment-462029
Udostępnij na innych stronach

Takie smakowitości na jarmarku w Wejherowie :thumbsup:

Stoisko producenta czosnku z Pruszcza

post-39731-0-35098700-1450205954_thumb.jpg

Są i Bracia Litwini

post-39731-0-44267300-1450205970_thumb.jpg

 

post-39731-0-05898000-1450205994_thumb.jpg

 

Najbardziej oblegane stoisko-polskie wina z degustacją :D

post-39731-0-74538700-1450206011_thumb.jpg

 

post-39731-0-30319600-1450206028_thumb.jpg

 

post-39731-0-14474600-1450206061_thumb.jpg

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/48/#findComment-463188
Udostępnij na innych stronach

A mnie się podoba ostatnie zdjęcie z chlebami

 

Bo chleba na jarmarku sporo,nawet litewski w kilku rodzajach :)

Jakiś ciąg na rolady boczkowe wśród WB nastał.U mnie też wczoraj sparzona, 7 dni peklowana.z czosnkiem,majerankiem,pieprzem,tymiankiem i papryką .Wędzona w tusiaczkowej wędzarni w trakcie prac spółdzielczych. :D

Dzisiaj rozkroiłem.

post-39731-0-68512100-1450248174_thumb.jpg

 

post-39731-0-43686700-1450248154_thumb.jpg

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/48/#findComment-463268
Udostępnij na innych stronach

Temat nie tylko śledzie ale mam nadzieje że Kruszynka coś pomoże :)

Kupiłem tuszki śledzia Bałtyckiego w Lidlu. Możesz podać jakiś ciekawy przepis tak aby dziś zrobić i doszły na święta :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/48/#findComment-463276
Udostępnij na innych stronach

KarKan, jeżeli Twoi bliscy i Ty, lubicie korzenne, to zrób te według przepisu Kruszynki. To śledziowa poezja, ja właśnie przygotowałem świąteczna porcję. Dzięki Kruszynko za wspaniały przepis :thumbsup:.

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/48/#findComment-463284
Udostępnij na innych stronach

A ja takie tuszki z Lidla uwędziłem na siatce, moczenie w solance 6,5 % przez 12 godz. potem wędzenie w ciepłym dymie do koloru i podpiekanie aż puszczą soczek. Joj jakie były dobre :D .

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/48/#findComment-463294
Udostępnij na innych stronach

Kupiłem tuszki śledzia Bałtyckiego w Lidlu.

 

 

jeżeli Twoi bliscy i Ty, lubicie korzenne, to zrób te według przepisu Kruszynk

 

 

Tuszki z Lidla to chyba są świeże,nie solone /tzw. zielone /.Na korzenne nadają się solone.

 

A ja takie tuszki z Lidla uwędziłem na siatce

 

 

I to jest dobry pomysł.

Świeże śledzie to można zrobić np.w/g przepis na "Czerwone,zielone śledzie"

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page-5?do=findComment&comment=204257

 

Przeglądałem książkę Wellman i Okrasy z przepisami na ryby.Jest tam kilka bardzo ciekawych i godnych polecenia.Niestety na razie mam kupony na !/2 książki.

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/48/#findComment-463311
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.