Kruszynka Opublikowano 25 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #1126 Opublikowano 25 Października 2015 a u mnie sucho zero grzybów, nawet czerwonych mało. U nas już i zielonki się pokazały.Będzie zupka na kwaśno Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/46/#findComment-452225 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 29 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #1127 Opublikowano 29 Października 2015 Sezon paprykowy w pełni to i na obiadek papryka faszerowana w wykonaniu Joli Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/46/#findComment-453142 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 29 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #1128 Opublikowano 29 Października 2015 Nieźle... a ja tu byle zupkę sobie warzę Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/46/#findComment-453143 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 29 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #1129 Opublikowano 29 Października 2015 Jeszcze jedna została....wpadaj Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/46/#findComment-453144 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 29 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #1130 Opublikowano 29 Października 2015 Hehehe, gdyby nie to że muszę chłopaków odebrać to mógłbyś się zdziwić... Ale już niedługo sobie odbiję... Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/46/#findComment-453146 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 30 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #1131 Opublikowano 30 Października 2015 Dzisiaj wypadło na mnie .Polecenie twarde i nieodwołalne "dzisiaj ty robisz obiad"," a co ma być","obojętne" .No i jak obojętnie to wykorzystałem ryż który pozostał z wczorajszego farszu do papryki i łososia wyciągniętego z zamrażarki.Ryż podsmażony wraz z cebulką,marchewką.porem i selerem.Dodałem sos chili,paprykę ostrą w płatkach,dwa rozgniecione ziarna kardamonu,trzy ziarna pieprzu chińskiego,odrobina sosu rybnego.oliwa.Filety z łososia pokroiłem bez rozmrażania w paski,polałem octem balsamicznym,sokiem z limonki,solą i pieprzem,sosem rybnym.Na podsmażony ryż ułożyłem paski ryby i kawałki limonki.dusiłem pod przykryciem kilkanaście minut,posypałem dymką.Smakowało Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/46/#findComment-453324 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 31 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #1132 Opublikowano 31 Października 2015 Ryż podsmażony wraz z cebulką,marchewką.porem i selerem.Dodałem sos chili,paprykę ostrą w płatkach,dwa rozgniecione ziarna kardamonu,trzy ziarna pieprzu chińskiego,odrobina sosu rybnego.oliwa. Filety z łososia pokroiłem bez rozmrażania w paski,polałem octem balsamicznym,sokiem z limonki,solą i pieprzem,sosem rybnym. Na podsmażony ryż ułożyłem paski ryby i kawałki limonki.dusiłem pod przykryciem kilkanaście minut,posypałem dymką. Smakowało Kaziu, Ty to masz wyczucie Uprawiasz prawdziwą sztukę gotowania. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/46/#findComment-453576 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 31 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #1133 Opublikowano 31 Października 2015 Uprawiasz prawdziwą sztukę gotowania. Dziękuję za pochwałę ,ale ja często gotuję z tego co mam pod ręką.No i zestaw przypraw zajmujący kilka półek też mi w tym pomaga Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/46/#findComment-453583 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 31 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #1134 Opublikowano 31 Października 2015 Kaziu ... a nie o to właśnie chodzi ? Bo jak nie to ja nie wiem o co Tapniete z GT-I9500 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/46/#findComment-453618 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 1 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #1135 Opublikowano 1 Listopada 2015 Bo jak nie to ja nie wiem o co Zapewne o pieniądze ,bo Jola mi jakoś nie płaci Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/46/#findComment-453676 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 14 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #1136 Opublikowano 14 Listopada 2015 (edytowane) Miała jechać do Rytych Błot,została w lodówce ,ale jednym garnczkiem zainteresowali się "łowcy" cateringu a drugi zapewne szybko zutylizuję bo "wchodzi" bezproblemowo.A o co chodzi ?O okrasę z gęsi chodzi Wykonana z gęsich nóg.Poprzednia była z piersi Polecam gorąco okrasę po kaszubsku zwaną oboną.Zwłaszcza teraz kiedy mamy sezon na gęsinę Zapomniałem dodać że ogórek to aż z Podlasia pochodzi. Edytowane 14 Listopada 2015 przez Kruszynka Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/46/#findComment-456299 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 14 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #1137 Opublikowano 14 Listopada 2015 Polecam gorąco okrasę po kaszubsku zwaną oboną A jakiś przepis na ten rarytas to zapodasz bo u mnie gęś własnie zagościła to mógłbym trochę tej smarówki zrobić.? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/46/#findComment-456300 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 14 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #1138 Opublikowano 14 Listopada 2015 Przepis najprostszy z prostych /Ty takie lubisz /Mielimy pierś,uda,tłuszcz brzuszny wraz ze skórą na dwójce.Dodajemy sól.pieprz i duuuużo majeranku.Ubijamy w kamiennym garnku i na drugi dzień jest ok.Po zmieleniu nie przestraszyć się konsystencją substancji /będzie prawie półpłynna/. Po kilku godzinach stężeje.Jeżeli jest dla nas za mało słona lub pieprzna zawsze można wyciepnąć na michę,dosolić lub dopieprzyć,ewentualnie dodać jeszcze majeranku i z powrotem do kamionki włożyć.Ta wersja jest ekskluzywna.Dawniej obonę robiono z najgorszych części gęsi /piersi np szły na półgęski/. Siekano je wraz z drobnymi kośćmi,chrząstkami,ścięgnami.Zalewano tłuszczem i przechowywano na zimowy czas jako okrasę do ziemniaków,zup lub jako dodatek do chleba.Taką prawdziwą oboną częstował nas kol.Rzeżnik i trzeba przyznać że było to przeżycie nieco ekstremalne, bo trzeba było uważać na co większe fragmenty kości,ale w smaku... Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/46/#findComment-456301 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 14 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #1139 Opublikowano 14 Listopada 2015 Przepis najprostszy z prostych /Ty takie lubisz / To może być dobre Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/46/#findComment-456340 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 17 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #1140 Opublikowano 17 Listopada 2015 To chyba ostatnie przetwory w tym roku.Mus jabłkowy /sąsiad pozbył się paru siatek jabłek/,gruszki z orzechami z dodatkiem spirytusu i konfitura z "nalewkowych wiśni". Wiśnie nie pojechały przez zapomnienie do Pażęc i trzeba było je jakoś zagospodarować A na dzisiejsze stresy /wizyta u dentysty-dla chłopa więcej niż grypa /coś co moja babcia nazywała "bauer wurst/ czyli ziemniaki z boczkiem,cebulą,kiełbasą zalane jajkami.Dawno tego nie jedliśmy. Nie muszę dodawać że kiszone ogórki i czosnek z Podlasia pochodzą Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/46/#findComment-456914 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 17 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #1141 Opublikowano 17 Listopada 2015 ziemniaki z boczkiem,cebulą,kiełbasą zalane jajkami. Ja bym z nazwą optował między kartoffelgratin a kartofelauflauf. Ja robię podobnie. Smaczne to. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/46/#findComment-456922 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 17 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #1142 Opublikowano 17 Listopada 2015 Napisałem że tak moja babcia to danie nazywała.Widać w Wolnym Mieście Gdańsku inne nazewnictwo obowiązywało. Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/46/#findComment-456925 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 17 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #1143 Opublikowano 17 Listopada 2015 U mnie dzisiaj a w zasadzie za chwilę plince. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/46/#findComment-456927 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 17 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #1144 Opublikowano 17 Listopada 2015 plince. No i tu mamy jednomyślność Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/46/#findComment-456928 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 17 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #1145 Opublikowano 17 Listopada 2015 Nie spieram się co do nazwy.Ważne co się je i że smakuje jak nic innego. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/46/#findComment-456929 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 17 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #1146 Opublikowano 17 Listopada 2015 Nie spieram się co do nazwy. Ja też nie.Ta sama potrawa może mieć kilkadziesiąt nawet nazw w zależności od regionu,miejscowości a nawet dzielnicy. Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/46/#findComment-456930 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jureczek4 Opublikowano 17 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #1147 Opublikowano 17 Listopada 2015 KruszynkaA możesz dać przepis na tą konfiturę z nalewkowych wiśni bo mam parę kilo do zagospodarowania Cytuj PozdrawiamJurek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/46/#findComment-456935 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 17 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #1148 Opublikowano 17 Listopada 2015 Ja tez poprosze o konfiture ,bo tez mam kilka sloikow wisni no a ile mozna same jesc , przeciez nie moge byc ciagle po spozyciu Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/46/#findComment-456946 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 17 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #1149 Opublikowano 17 Listopada 2015 Tez poprosze o przepis , juz jeden spory słoj wyrzuciłem bo mnie zona sztorcowała ze przeszkadza ale jeszcze zostały dwa , Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/46/#findComment-456954 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 17 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #1150 Opublikowano 17 Listopada 2015 Przepis jest prosty jak zepsuty korkociąg.Z wiśni, jeżeli były , /u mnie tylko co 10-ta /usuwamy pestki.Wrzucamy do rondla,zalewamy wodą tak by pokryła wiśnie.Gotujemy na wolnym ogniu.Dosypujemy cukier /ja zalewam alkoholem bez cukru /i trzymamy do odparowania wody.Przekładamy do słoików ....i już Część wiśni dosypuję po rozgotowaniu podstawowego wsadu,mamy wtedy w konfiturce całe wisienki.Wiśnie zawierają jeszcze trochę alkoholu ale są używane przeważnie do ciast i w czasie pieczenia resztki się ulatniają.Identycznie postępuję z owocami z pod ratafii i z pigwą.Z tym że pigwa jest kilkakrotnie zalewana wodą i smaży się dość długo.Do pigwy dodaję też gożdziki i cynamon,ale w małych ilościach,tyle by smak "złamać". Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/46/#findComment-456984 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.