Biotit Opublikowano 3 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 3 Lutego 2013 obniżyłbym temperaturę do 16-15 stopni. :rolleyes: jednak jest 15-16 stopni Za wysoko, idealna temp do dojrzewania serów to 13 C, przewracaj je co kilka dni , przemywaj 1% serwatką, pokaz zdjęcia, ocenimy po wyglądzie. Jaki masz wilgotnościomierz, może jest niedokładny i zaburza wynik. Co do sera to miał być typu "parmezan" ,ale 2 pierwsze próby nieudane.A co wyszło nie tak? Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5892-przechowywanie/page/2/#findComment-266045 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
steevie Opublikowano 3 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 3 Lutego 2013 Niestety na temperaturę nic chyba nie poradzę. W lodówce za zimno, w piwnicy około 15 stopni. Czytałam w jakiejś książce, że parmezan dojrzewa w około 17 stopniach. 1% serwatka - chodzi o stężenie soli (1%)? Wilgotnościomierz raczej sprawny, testowałam w różnych warunkach. Pierwszy wykonany z mleka pasteryzowanego (sklepowe), 5 litrów. Dodałem zbyt mało podpuszczki, mimo, że zgodnie z instrukcją (podpuszczka "wegetariańska"). Nędzny skrzep powstał, nie było co kroić ale w czasie podgrzewania "doszło" go trochę. Ser trafił do formy, ale pozostały po formowaniu szczeliny. Drugi z mleka wiejskiego. Tym razem za dużo podpuszczki i skrzep powstał taki, że aż ciężko było go rozdrobnić. "Ziarenka" nie posklejały się jak powinny - były niemal sypkie. Jutro dodam zdjęcia, będzie zabawnie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5892-przechowywanie/page/2/#findComment-266078 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 3 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 3 Lutego 2013 1% serwatka - chodzi o stężenie soli (1%)? tak Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5892-przechowywanie/page/2/#findComment-266112 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 5 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 5 Lutego 2013 Według Licznerskiego sery można dojrzewać w temp. 12 - 16 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5892-przechowywanie/page/2/#findComment-266422 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 5 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 5 Lutego 2013 Każdy ser Twardy w okresie swojego Żywota ma różne temperatury w czasie dojrzewania, jednak najlepsza jest 13C, takie informacje uzyskałem od Wielu Serowarów, a przede wszytkom od Kolegi z Agrovisu, na którym (poza próbą ferm.) polegam jak "na Zawiszy" Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5892-przechowywanie/page/2/#findComment-266440 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
steevie Opublikowano 6 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 6 Lutego 2013 Każdy ser Twardy w okresie swojego Żywota ma różne temperatury w czasie dojrzewania, jednak najlepsza jest 13C Chyba nie można tak uogólniać. Są i takie co potrzebują wyższej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5892-przechowywanie/page/2/#findComment-266500 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 6 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 6 Lutego 2013 Każdy ser Twardy w okresie swojego Żywota ma różne temperatury w czasie dojrzewania, jednak najlepsza jest 13C Chyba nie można tak uogólniać. Są i takie co potrzebują wyższej. Są, np Ementaler w czasie kolejnego okresu dojrzewania musi mieć temp 16-18C w okresie 7dni, a przedtem nawet 20C w okresie 3-4 tyg. Ale to jest ewenement potwierdzający regułę dojrzewania SERÓW TWARDYCH. Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5892-przechowywanie/page/2/#findComment-266607 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
steevie Opublikowano 7 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 7 Lutego 2013 A parmezan? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5892-przechowywanie/page/2/#findComment-266684 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
steevie Opublikowano 7 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 7 Lutego 2013 Czy miał ktoś do czynienia z ta podpuszczką cielęcą?http://allegro.pl/podpuszczka-cieleca-50ml-zdrowy-domowy-ser-i2970866076.html Chodzi mi o dawkowanie przy mleku pasteryzowanym oraz wiejskim. Jaka ilość na litr przy założeniu, że chcę otrzymać średnio zwięzły skrzep po około 15 minutach? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5892-przechowywanie/page/2/#findComment-266706 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 7 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 7 Lutego 2013 Możesz poprosić sprzedawcę o sposób dawkowania, słyszałem, że ta podpuszczka jest dobra. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5892-przechowywanie/page/2/#findComment-266745 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
steevie Opublikowano 7 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 7 Lutego 2013 Tak, dawkowanie podane jest - do 2 kropli na litr mleka. Z tym, że pasteryzowane a wiejskie to inna sprawa jak już doświadczyłem z podpuszczką "wegetariańską". Właśnie testuję tę cielęcą na mleku pasteryzowanym. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5892-przechowywanie/page/2/#findComment-266760 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 7 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 7 Lutego 2013 Weź mniejszą porcję mleka i sprawdź. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5892-przechowywanie/page/2/#findComment-266765 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
steevie Opublikowano 7 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 7 Lutego 2013 Właśnie tak próbuję. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5892-przechowywanie/page/2/#findComment-266799 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
steevie Opublikowano 7 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 7 Lutego 2013 Mleko pasteryzowane + mały dodatek chlorku wapnia, średni skrzep po godzinie przy 10-krotnie większej dawce podpuszczki niż zalecana. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5892-przechowywanie/page/2/#findComment-266835 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 7 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 7 Lutego 2013 Ja Ci powiem tak, najlepsza jest podpuszczka sypka, a najwygodniejsza płynna. Ja stosuję sypką i jestem zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5892-przechowywanie/page/2/#findComment-266836 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
steevie Opublikowano 8 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 8 Lutego 2013 Mówiąc o sypkiej masz na myśli "wegetariańską? Czy cielęce także bywają sproszkowane? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5892-przechowywanie/page/2/#findComment-266888 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 8 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 8 Lutego 2013 Tak, dawkowanie podane jest - do 2 kropli na litr mleka. Można zrobić próbę : https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=4019&highlight=pr%F3ba+podpuszczki Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5892-przechowywanie/page/2/#findComment-266918 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 8 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 8 Lutego 2013 Mam na myśli zwykłą, tyle że sproszkowaną. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5892-przechowywanie/page/2/#findComment-266921 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 8 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 8 Lutego 2013 Mam na myśli zwykłąCzyli jaką masz na myśli :???: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5892-przechowywanie/page/2/#findComment-266924 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 8 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 8 Lutego 2013 Mogę podać link do all....? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5892-przechowywanie/page/2/#findComment-266927 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 8 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 8 Lutego 2013 Akmis, a nie lepiej najpierw przeczytać czego się używa a potem pytać? Podpuszczka niejedno ma imię ...... Podpierasz cię ciągle książką Licznerskiego a to tylko wycinek tego co musisz przyswoić. Sporo wiedzy jest na stronie Agrovisu, sporo na forum, kup sobie książkę "Sery, masło jogurt, kefir" i czytaj czytaj czytaj...... Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5892-przechowywanie/page/2/#findComment-266929 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 8 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 8 Lutego 2013 Mówiąc o sypkiej masz na myśli "wegetariańską? Czy cielęce także bywają sproszkowane? Wątpię Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5892-przechowywanie/page/2/#findComment-266958 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 8 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 8 Lutego 2013 Ja mam cielęcą sproszkowaną. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5892-przechowywanie/page/2/#findComment-266959 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
steevie Opublikowano 25 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 25 Lutego 2013 Ile potrzeba gram soli na litr wody aby otrzymać solankę nasyconą? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5892-przechowywanie/page/2/#findComment-271032 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 25 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 25 Lutego 2013 koło 200g Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5892-przechowywanie/page/2/#findComment-271059 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.