Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

obniżyłbym temperaturę do 16-15 stopni.

:rolleyes:

 

jednak jest 15-16 stopni

Za wysoko, idealna temp do dojrzewania serów to 13 C, przewracaj je co kilka dni , przemywaj 1% serwatką, pokaz zdjęcia, ocenimy po wyglądzie.

Jaki masz wilgotnościomierz, może jest niedokładny i zaburza wynik.

Co do sera to miał być typu "parmezan" ,ale 2 pierwsze próby nieudane.

A co wyszło nie tak?

:cool:

Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5892-przechowywanie/page/2/#findComment-266045
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 57
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Niestety na temperaturę nic chyba nie poradzę. W lodówce za zimno, w piwnicy około 15 stopni. Czytałam w jakiejś książce, że parmezan dojrzewa w około 17 stopniach.

 

1% serwatka - chodzi o stężenie soli (1%)?

Wilgotnościomierz raczej sprawny, testowałam w różnych warunkach.

 

Pierwszy wykonany z mleka pasteryzowanego (sklepowe), 5 litrów. Dodałem zbyt mało podpuszczki, mimo, że zgodnie z instrukcją (podpuszczka "wegetariańska"). Nędzny skrzep powstał, nie było co kroić ale w czasie podgrzewania "doszło" go trochę. Ser trafił do formy, ale pozostały po formowaniu szczeliny.

 

Drugi z mleka wiejskiego. Tym razem za dużo podpuszczki i skrzep powstał taki, że aż ciężko było go rozdrobnić. "Ziarenka" nie posklejały się jak powinny - były niemal sypkie.

 

Jutro dodam zdjęcia, będzie zabawnie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5892-przechowywanie/page/2/#findComment-266078
Udostępnij na innych stronach

Każdy ser Twardy w okresie swojego Żywota ma różne temperatury w czasie dojrzewania, jednak najlepsza jest 13C, takie informacje uzyskałem od Wielu Serowarów, a przede wszytkom od Kolegi z Agrovisu, na którym (poza próbą ferm.) polegam jak "na Zawiszy"

:cool:

Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5892-przechowywanie/page/2/#findComment-266440
Udostępnij na innych stronach

Każdy ser Twardy w okresie swojego Żywota ma różne temperatury w czasie dojrzewania, jednak najlepsza jest 13C

:cool:

Chyba nie można tak uogólniać. Są i takie co potrzebują wyższej.

Są,

np Ementaler w czasie kolejnego okresu dojrzewania musi mieć temp 16-18C w okresie 7dni, a przedtem nawet 20C w okresie 3-4 tyg. Ale to jest ewenement potwierdzający regułę dojrzewania SERÓW TWARDYCH.

Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5892-przechowywanie/page/2/#findComment-266607
Udostępnij na innych stronach

Czy miał ktoś do czynienia z ta podpuszczką cielęcą?

http://allegro.pl/podpuszczka-cieleca-50ml-zdrowy-domowy-ser-i2970866076.html

 

Chodzi mi o dawkowanie przy mleku pasteryzowanym oraz wiejskim. Jaka ilość na litr przy założeniu, że chcę otrzymać średnio zwięzły skrzep po około 15 minutach?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5892-przechowywanie/page/2/#findComment-266706
Udostępnij na innych stronach

Tak, dawkowanie podane jest - do 2 kropli na litr mleka. Z tym, że pasteryzowane a wiejskie to inna sprawa jak już doświadczyłem z podpuszczką "wegetariańską".

 

Właśnie testuję tę cielęcą na mleku pasteryzowanym.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5892-przechowywanie/page/2/#findComment-266760
Udostępnij na innych stronach

Tak, dawkowanie podane jest - do 2 kropli na litr mleka.

 

Można zrobić próbę :

 

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=4019&highlight=pr%F3ba+podpuszczki

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5892-przechowywanie/page/2/#findComment-266918
Udostępnij na innych stronach

Mam na myśli zwykłą

Czyli jaką masz na myśli :???:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5892-przechowywanie/page/2/#findComment-266924
Udostępnij na innych stronach

Akmis, a nie lepiej najpierw przeczytać czego się używa a potem pytać? Podpuszczka niejedno ma imię ......

Podpierasz cię ciągle książką Licznerskiego a to tylko wycinek tego co musisz przyswoić. Sporo wiedzy jest na stronie Agrovisu, sporo na forum, kup sobie książkę "Sery, masło jogurt, kefir" i czytaj czytaj czytaj......

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5892-przechowywanie/page/2/#findComment-266929
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.