klodek4 Opublikowano 15 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 15 Sierpnia 2011 Witam serdecznie!!Mój problem jest następujący, otóż mieszkam na terenie Hiszpanii i mam wielki problem zezdobyciem tutaj soli peklowej, czy saletry, więc zacząłem sie rozpytywać po znajomych co, gdzie, i jak, i ostatnio znajomy znajomego rzeznik przyniósł mi trochę srodka który tutaj nazywa sie nitrito w tłumaczeniu azotan kazał mi to rozpuścić 3gramy na 1 litr wody i tak peklować, - pytanie moje jest - czy proporcje tego są dobre, czy jeszcze mam do tego dodawać / np sól zwykłą/ etc, etc, wolę dmuchać na zimne bo jest to chemia i lepiej zapytać sie dwa razy więcej, bardzo Was proszę o opinie, dziękips, nie wiem czy temat wrzuciłem w dobre miejsce, dlatego proszę moderatorów o wyrozumiałość :wink: Cytuj dycha do dychy i strzelaja kielichy!!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5935-azotyn/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 15 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 15 Sierpnia 2011 W latach gdy nic nie było też dostawałem od znajomego nitryt.Dodawałem go do solanki.Peklosól to chyba jest gotowa mieszanka nitrytu z sola.Najlepiej jak się skontaktujesz w tej sprawie na PW z Dziadkiem.Pozdrawiam Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5935-azotyn/#findComment-171153 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 15 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 15 Sierpnia 2011 Peksól czyli środek obecnie używany do peklowania ,czyli mieszanka soli i nitrytu zawiera 0,5% tego drugiego. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5935-azotyn/#findComment-171154 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 15 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 15 Sierpnia 2011 ostatnio znajomy znajomego rzeznik przyniósł mi trochę srodka który tutaj nazywa sie nitrito w tłumaczeniu azotan kazał mi to rozpuścić 3gramy na 1 litr wody i tak peklować, Analizując dawkę jest to prawdopodobnie czysty nitryt a więc bardzo silna trucizna Posługiwanie się tym środkiem jest bardzo niebezpieczne dla osób nie wtajemniczonych nie mających wiedzy w przygotowywaniu mieszanki peklującej azotynowej. Nie mniej dawka 3g na 1litr wody to 0,3 % tak samo na 1 kilogram soli to również 0,3 % A więc będzie to mieszanka peklująca o zawartości 0,3 % azotynu -nitrytu lub bardziej nowocześnie-nitryt (fr. nitrite ‘azotyn’ od nitre ‘saletra’ z łc. nitrum z gr. nítron) miner. azotan(VZ sporządzeniem solanki nie będzie kłopotu .1 litr wody plus 0,085kg =85gram - 0,10kg = 100gram = 10 dkg soli plus 3 gramy nitrytu rozpuszczonego w niewielkiej ilości wody, dodanego do rozpuszczonej soli w litrze wody -i mamy solankę Przy sporządzaniu mieszanki peklującej może być problem z dokładnym wymieszaniu soli z nitrytem ponieważ jest to bardzo mała ilość. Opiszę jak to zrobić skoro już tak się stało . Odważamy 1 kg soli i 3 gramy owego nitrytu. Nitryt rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody. Polewamy rozpuszczonym nitrytem równomiernie po całej powierzchni soli i mieszamy, mieszamy, mieszamy dokładnie by równomiernie wymieszał się z solą nitryt . Będzie to mieszanka azotynowa o zawartości 0,3 % nitrytu - ilość wystarczająca do peklowania mięs i wędzonek . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5935-azotyn/#findComment-171161 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klodek4 Opublikowano 15 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 15 Sierpnia 2011 DZIADEK, czyli ta metoda jest stuprocentowa, nie potruje nikogo stosując te proporcje 1l wody 10dkg soli 3g nitritu,??????????????????????? Cytuj dycha do dychy i strzelaja kielichy!!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5935-azotyn/#findComment-171184 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paprykarz Opublikowano 15 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 15 Sierpnia 2011 klodek4 czytaj uważniej, 3g na 1 KG SOLI i to jest mieszanka której możesz używac. Na litr wody wtedy możesz wziąc 10 dkg takiej mieszanki już gotowej Cytuj Chleb nigdy się nie znudzi.Dobra wędlinka również :-) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5935-azotyn/#findComment-171187 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klodek4 Opublikowano 15 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 15 Sierpnia 2011 Paprykarz, oki, nie doczytalem dobrze!!!! wielkie dzięki , teraz mam wszystko jasne i klarowne, :clap: [ Dodano: Pon 15 Sie, 2011 21:09 ]czy nitrit ma taki kolorek lekko różowy??????? Cytuj dycha do dychy i strzelaja kielichy!!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5935-azotyn/#findComment-171191 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 15 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 15 Sierpnia 2011 DZIADEK, czyli ta metoda jest stuprocentowa, nie potruje nikogo stosując te proporcje 1l wody 10dkg soli 3g nitritu,??? Moje przeliczenie jest błędne dotyczące solanki Zmniejszając ilość soli z 1 kg na 10dkg uciekło 0 i przecinek przed 3gramamy powinno być 1 l wody 10dkg soli 0,3g nitrytu W związku z tym proszę modreatora o skasowanie postów dotyczących tego przeliczenia Jutro opracuję to dokładnie . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5935-azotyn/#findComment-171194 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klodek4 Opublikowano 15 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 15 Sierpnia 2011 DZIADEK, dzięki za te b.ważne wskazowki,pozdr. Cytuj dycha do dychy i strzelaja kielichy!!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5935-azotyn/#findComment-171199 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sylwek Opublikowano 30 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 30 Września 2011 Witam Kolegów. Przepraszam, że się podpinam pod ten temat ale nurtują mnie jeszcze dwie sprawy dotyczące azotynu.Pierwsza, częściowo tu omówiona, to jego szkodliwość. W Wikipedii podają:SzkodliwośćAzotyn sodu jest potencjalnie rakotwórczy (wg IARC: klasa 2A – prawdopodobnie rakotwórczy dla ludzi), a w połączeniu z innymi związkami chemicznymi w warunkach panujących w żołądku może tworzyć nitrozoaminy. Dzienne spożycie nie powinno przekroczyć 0,06 mg na kg masy ciała, niemowlętom do 6 miesiąca życia nie powinien być podawany w ogóle. Przekroczenie tej dawki może spowodować hiperaktywność i inne efekty uboczne. W wielu krajach dodawanie go do żywności jest zabronione."Trochę" mnie to przestraszyło, bo nawet przy moich 120 kg wagi to jest 7,2 mg czyli o ile pamiętam ze szkoły 0,0072 g, czyli chyba bardzo mało.I drugie pytanie - Czy Peklosól i Sól peklowana, to tylko dwie nazwy tego samego produktu? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5935-azotyn/#findComment-177824 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 30 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 30 Września 2011 Nie sól peklowana, tylko sól peklowa. Tak, to to samo. Nośnikiem azotynu jest sól, więc nie ma możliwości nawet zbliżenia się do dawek zagrożeniowych chyba, że je się dużo "nowalijek" (szczególnie tych rosnących przy drogach). Sałata potrafi zawierać kilkadziesiąt razy więcej azotynu niż najbardziej "dopeklowane" mięso. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5935-azotyn/#findComment-177826 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zwierzak Opublikowano 30 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 30 Września 2011 W wielu krajach dodawanie go do żywności jest zabronione.sorka, ale w których?bo jakoś znależć nie moge :???: Cytuj zwierzak myśleć Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5935-azotyn/#findComment-177840 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 30 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 30 Września 2011 Kilka sposobów przygotowania mieszanek peklujących na bazie nitrytu i saletry i dotyczy to początku tego tematu . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5935-azotyn/#findComment-177845 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sylwek Opublikowano 30 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 30 Września 2011 Bardzo dziękuję za odpowiedź. Jestem w szoku, że tak szybko. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5935-azotyn/#findComment-177855 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 30 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 30 Września 2011 Moja prośba. Jesli tylko możesz, kupuj gotowe mieszanki peklujące. Przy własnoręcznej produkcji bardzo łatwo można choćby przesunąc przecinek w niewłasciwą stronę i nieszczęście gotowe. Azotyn, to bardzo silna trucizna. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5935-azotyn/#findComment-177865 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacper Opublikowano 17 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 17 Stycznia 2012 Witam Kolegów czytam i wysłuchuję różnych opinii na temat szkodliwości mieszanek peklujących, tutaj wyczytałem, ze kupna pektosól zwierająca nitryt jest ok, natomiast stary dyrektor PRL-owskiej masarni zdecydowanie odradzał mieszanki z nitrytem, i namawia do stosowania soli + saletry, uświadomcie mnie , proszę, gdzie jest prawda?????? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5935-azotyn/#findComment-197474 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 17 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 17 Stycznia 2012 Stary dyrektor dalej żyje PRL-em.Niestety. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5935-azotyn/#findComment-197478 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacper Opublikowano 17 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 17 Stycznia 2012 Stary dyrektor dalej żyje PRL-em. Niestety. ok ale ja doskonale pamiętam smak PRL-owskich kiełbach i wędzonek dlatego szanuję tego gościa, ponieważ kupę lat przepracował w w/w branży, a tak konkretnie jak to się ma do mojej prośby??? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5935-azotyn/#findComment-197481 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 17 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 17 Stycznia 2012 to uświadom pana dyrektora że nitryt jest wynikiem rozpadu saletry :tongue: w PRLu dyrektorem zostawało się głównie z nominacji partyjnej a nie za fachowość Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5935-azotyn/#findComment-197487 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacper Opublikowano 18 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 18 Stycznia 2012 to uświadom pana dyrektora że nitryt jest wynikiem rozpadu saletry :tongue: w PRLu dyrektorem zostawało się głównie z nominacji partyjnej a nie za fachowość Witaj Abratek- znamy się z innego forum ...... też fajnego. o rozpadzie saletry nie słyszałem- dzięki, co do dyrektora to naprawdę jest w porządku, zrozumcie, ze za PRL-u też trafiali się porządni i mądrzy ludzie i było ich naprawdę wielu, obawiam się, ze procentowo chyba więcej niż w dzisiejszych czasach ( choć PIS uważa inaczej). Czyli koledzy jak robić, kupować pektosól?? czy modzić solą i saletrą???? jak zdrowiej????? oczywiście myślimy o pektosoli w torebkach a nie z wielkiego wora z zaplecza pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5935-azotyn/#findComment-197568 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 18 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 18 Stycznia 2012 Czyli koledzy jak robić, kupować pektosól?? czy modzić solą i saletrą???? jak zdrowiej Zawartość składników szkodliwych w peklosoli jest co najmniej sześciokrotnie mniejsza niż w mieszance soli i saletry.Wnioski musisz wyciągnąć sam :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5935-azotyn/#findComment-197572 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chłop z warmii Opublikowano 18 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 18 Stycznia 2012 Rób na peklosoli.Efekt końcowy taki sam,ale uzyskany szybciej :wink: Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5935-azotyn/#findComment-197573 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekk85 Opublikowano 18 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 18 Stycznia 2012 zawsze mozna zastosowac sol morska eliminujac peklosol... gdzies na niemieckim forum czytalem tez o soli himalajskiej (cokolwiek to jest) :rolleyes: Cytuj ...Kwestia smaku jest różna u różnych osób..._____________________________________http://swinskiekawaly.blox.pl/htmlmichal.pogorzelec@gmail.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5935-azotyn/#findComment-197617 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 18 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 18 Stycznia 2012 zawsze mozna zastosowac sol morska eliminujac peklosol... A ta sól ma właściwości peklujące?.Obawiam się ,że wątpię. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5935-azotyn/#findComment-197624 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacper Opublikowano 18 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 18 Stycznia 2012 Panowie dziękuję serdecznie za cenne rady, przechodzę na pektosólCzy może ktoś polecić j jakąś dobrą i sprawdzoną firmę??? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5935-azotyn/#findComment-197641 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.