Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie!!

Mój problem jest następujący, otóż mieszkam na terenie Hiszpanii i mam wielki problem ze

zdobyciem tutaj soli peklowej, czy saletry, więc zacząłem sie rozpytywać po znajomych co, gdzie, i jak, i ostatnio znajomy znajomego rzeznik przyniósł mi trochę srodka który tutaj nazywa sie nitrito w tłumaczeniu azotan kazał mi to rozpuścić 3gramy na 1 litr wody i tak peklować, - pytanie moje jest - czy proporcje tego są dobre, czy jeszcze mam do tego dodawać / np sól zwykłą/ etc, etc, wolę dmuchać na zimne bo jest to chemia i lepiej zapytać sie dwa razy więcej, bardzo Was proszę o opinie, dzięki

ps, nie wiem czy temat wrzuciłem w dobre miejsce, dlatego proszę moderatorów o wyrozumiałość :wink:

dycha do dychy i strzelaja kielichy!!!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5935-azotyn/
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 73
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

W latach gdy nic nie było też dostawałem od znajomego nitryt.Dodawałem go do solanki.Peklosól to chyba jest gotowa mieszanka nitrytu z sola.Najlepiej jak się skontaktujesz w tej sprawie na PW z Dziadkiem.Pozdrawiam

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5935-azotyn/#findComment-171153
Udostępnij na innych stronach

Peksól czyli środek obecnie używany do peklowania ,czyli mieszanka soli i nitrytu zawiera 0,5% tego drugiego.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5935-azotyn/#findComment-171154
Udostępnij na innych stronach

ostatnio znajomy znajomego rzeznik przyniósł mi trochę srodka który tutaj nazywa sie nitrito w tłumaczeniu azotan kazał mi to rozpuścić 3gramy na 1 litr wody i tak peklować,

Analizując dawkę jest to prawdopodobnie czysty nitryt a więc bardzo silna trucizna Posługiwanie się tym środkiem jest bardzo niebezpieczne dla osób nie wtajemniczonych nie mających wiedzy w przygotowywaniu mieszanki peklującej azotynowej. Nie mniej dawka 3g na 1litr wody to 0,3 % tak samo na 1 kilogram soli to również 0,3 % A więc będzie to mieszanka peklująca o zawartości 0,3 % azotynu -nitrytu lub bardziej nowocześnie

-nitryt (fr. nitrite ‘azotyn’ od nitre ‘saletra’ z łc. nitrum z gr. nítron) miner. azotan(V

Z sporządzeniem solanki nie będzie kłopotu .1 litr wody plus 0,085kg =85gram - 0,10kg = 100gram = 10 dkg soli plus 3 gramy nitrytu rozpuszczonego w niewielkiej ilości wody, dodanego do rozpuszczonej soli w litrze wody -i mamy solankę

Przy sporządzaniu mieszanki peklującej może być problem z dokładnym wymieszaniu soli z nitrytem ponieważ jest to bardzo mała ilość. Opiszę jak to zrobić skoro już tak się stało . Odważamy 1 kg soli i 3 gramy owego nitrytu. Nitryt rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody. Polewamy rozpuszczonym nitrytem równomiernie po całej powierzchni soli i mieszamy, mieszamy, mieszamy dokładnie by równomiernie wymieszał się z solą nitryt .

Będzie to mieszanka azotynowa o zawartości 0,3 % nitrytu - ilość wystarczająca do peklowania mięs i wędzonek . Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5935-azotyn/#findComment-171161
Udostępnij na innych stronach

DZIADEK, czyli ta metoda jest stuprocentowa, nie potruje nikogo stosując te proporcje 1l wody 10dkg soli 3g nitritu,???????????????????????
dycha do dychy i strzelaja kielichy!!!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5935-azotyn/#findComment-171184
Udostępnij na innych stronach

klodek4 czytaj uważniej, 3g na 1 KG SOLI i to jest mieszanka której możesz używac.

 

Na litr wody wtedy możesz wziąc 10 dkg takiej mieszanki już gotowej

Chleb nigdy się nie znudzi.

Dobra wędlinka również :-)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5935-azotyn/#findComment-171187
Udostępnij na innych stronach

Paprykarz, oki, nie doczytalem dobrze!!!! wielkie dzięki , teraz mam wszystko jasne i klarowne, :clap:

 

[ Dodano: Pon 15 Sie, 2011 21:09 ]

czy nitrit ma taki kolorek lekko różowy???????

dycha do dychy i strzelaja kielichy!!!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5935-azotyn/#findComment-171191
Udostępnij na innych stronach

DZIADEK, czyli ta metoda jest stuprocentowa, nie potruje nikogo stosując te proporcje 1l wody 10dkg soli 3g nitritu,?

??

Moje przeliczenie jest błędne dotyczące solanki Zmniejszając ilość soli z 1 kg na 10dkg uciekło 0 i przecinek przed 3gramamy powinno być 1 l wody 10dkg soli 0,3g nitrytu

W związku z tym proszę modreatora o skasowanie postów dotyczących tego przeliczenia Jutro opracuję to dokładnie . Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5935-azotyn/#findComment-171194
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Witam Kolegów.

 

Przepraszam, że się podpinam pod ten temat ale nurtują mnie jeszcze dwie sprawy dotyczące azotynu.

Pierwsza, częściowo tu omówiona, to jego szkodliwość. W Wikipedii podają:

Szkodliwość

Azotyn sodu jest potencjalnie rakotwórczy (wg IARC: klasa 2A – prawdopodobnie rakotwórczy dla ludzi), a w połączeniu z innymi związkami chemicznymi w warunkach panujących w żołądku może tworzyć nitrozoaminy. Dzienne spożycie nie powinno przekroczyć 0,06 mg na kg masy ciała, niemowlętom do 6 miesiąca życia nie powinien być podawany w ogóle. Przekroczenie tej dawki może spowodować hiperaktywność i inne efekty uboczne. W wielu krajach dodawanie go do żywności jest zabronione.

"Trochę" mnie to przestraszyło, bo nawet przy moich 120 kg wagi to jest 7,2 mg czyli o ile pamiętam ze szkoły 0,0072 g, czyli chyba bardzo mało.

I drugie pytanie - Czy Peklosól i Sól peklowana, to tylko dwie nazwy tego samego produktu?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5935-azotyn/#findComment-177824
Udostępnij na innych stronach

Nie sól peklowana, tylko sól peklowa. Tak, to to samo. Nośnikiem azotynu jest sól, więc nie ma możliwości nawet zbliżenia się do dawek zagrożeniowych chyba, że je się dużo "nowalijek" (szczególnie tych rosnących przy drogach). Sałata potrafi zawierać kilkadziesiąt razy więcej azotynu niż najbardziej "dopeklowane" mięso.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5935-azotyn/#findComment-177826
Udostępnij na innych stronach

Kilka sposobów przygotowania mieszanek peklujących na bazie nitrytu i saletry i dotyczy to początku tego tematu .

Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5935-azotyn/#findComment-177845
Udostępnij na innych stronach

Moja prośba. Jesli tylko możesz, kupuj gotowe mieszanki peklujące. Przy własnoręcznej produkcji bardzo łatwo można choćby przesunąc przecinek w niewłasciwą stronę i nieszczęście gotowe. Azotyn, to bardzo silna trucizna.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5935-azotyn/#findComment-177865
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Witam Kolegów czytam i wysłuchuję różnych opinii na temat szkodliwości mieszanek peklujących, tutaj wyczytałem, ze kupna pektosól zwierająca nitryt jest ok, natomiast stary dyrektor PRL-owskiej masarni zdecydowanie odradzał mieszanki z nitrytem, i namawia do stosowania soli + saletry, uświadomcie mnie , proszę, gdzie jest prawda??????

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5935-azotyn/#findComment-197474
Udostępnij na innych stronach

Stary dyrektor dalej żyje PRL-em.

Niestety.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5935-azotyn/#findComment-197478
Udostępnij na innych stronach

Stary dyrektor dalej żyje PRL-em.

Niestety.

ok ale ja doskonale pamiętam smak PRL-owskich kiełbach i wędzonek dlatego szanuję tego gościa, ponieważ kupę lat przepracował w w/w branży,

a tak konkretnie jak to się ma do mojej prośby???

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5935-azotyn/#findComment-197481
Udostępnij na innych stronach

to uświadom pana dyrektora że nitryt jest wynikiem rozpadu saletry :tongue:

 

w PRLu dyrektorem zostawało się głównie z nominacji partyjnej a nie za fachowość :cool:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5935-azotyn/#findComment-197487
Udostępnij na innych stronach

to uświadom pana dyrektora że nitryt jest wynikiem rozpadu saletry :tongue:

 

w PRLu dyrektorem zostawało się głównie z nominacji partyjnej a nie za fachowość :cool:

Witaj Abratek- znamy się z innego forum ...... też fajnego.

o rozpadzie saletry nie słyszałem- dzięki, co do dyrektora to naprawdę jest w porządku, zrozumcie, ze za PRL-u też trafiali się porządni i mądrzy ludzie i było ich naprawdę wielu, obawiam się, ze procentowo chyba więcej niż w dzisiejszych czasach ( choć PIS uważa inaczej).

Czyli koledzy jak robić, kupować pektosól?? czy modzić solą i saletrą????

jak zdrowiej?????

oczywiście myślimy o pektosoli w torebkach a nie z wielkiego wora z zaplecza

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5935-azotyn/#findComment-197568
Udostępnij na innych stronach

Czyli koledzy jak robić, kupować pektosól?? czy modzić solą i saletrą????

jak zdrowiej

Zawartość składników szkodliwych w peklosoli jest co najmniej sześciokrotnie mniejsza niż w mieszance soli i saletry.Wnioski musisz wyciągnąć sam :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5935-azotyn/#findComment-197572
Udostępnij na innych stronach

zawsze mozna zastosowac sol morska eliminujac peklosol... gdzies na niemieckim forum czytalem tez o soli himalajskiej (cokolwiek to jest) :rolleyes:

...Kwestia smaku jest różna u różnych osób...

_____________________________________

http://swinskiekawaly.blox.pl/html

michal.pogorzelec@gmail.com

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5935-azotyn/#findComment-197617
Udostępnij na innych stronach

zawsze mozna zastosowac sol morska eliminujac peklosol...

A ta sól ma właściwości peklujące?.Obawiam się ,że wątpię.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5935-azotyn/#findComment-197624
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.