Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Podam jedną istotną wskazówkę, na która NALEŻY ZWRÓCIĆ UWAGĘ

czytając o mechanizmie powstawania NOWOTWORU ZŁOŚLIWEGO.

 

.

Misiek Ty mnie nie strasz, bo ja "Wojownik" jestem szczególnie narazony na nitrozaminy... :sad:

w zasadzie to nie kupuje wedlin, kupuje mieso które sama sobie pieke.. robie schabik czy karkóweczke , ostatnio pieke w piekarniku...

 

a czy konserwantów w mięsie jest tez tak duzo jak w wedlinach? mam nadzieje ze mniej... :tongue:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5935-azotyn/page/3/#findComment-213997
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 73
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

czy konserwantów w mięsie jest tez tak duzo jak w wedlinach?

Chyba żartujesz Violka,

O jakich konserwantach piszesz w aspekcie świeżego mięsa?

Chyba, że o soli :D

Zrób sobie sama wędlinkę parzoną peklowaną solą z peklosolą 50/50. Ja kupnej bym się nie chwyciła. Po prostu mnie obrzydza :devil:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5935-azotyn/page/3/#findComment-214002
Udostępnij na innych stronach

O jakich konserwantach piszesz w aspekcie świeżego mięsa?

Należałoby zdefiniować pojęcie świeże mięso :grin:

Można przecież kupić mięso przygotowane do celów gastronomicznych, nastrzyknięte solanką (zapewne zawierającą przynajmniej sól i fosforany). Taki asortyment ma w swojej ofercie np. Makro.

Oczywiście na opakowaniu jest informacja o składzie, typu mięso 95%, solanka 5%, ale tę informację można niechcący, a nawet chcący ;) przeoczyć.

Liczy się cena niższa o parę zł od mięsa surowego, nienastrzykiwanego.

 

[ Komentarz dodany przez: EAnna: Czw 19 Kwi, 2012 21:52 ]

Maad,

Dziekuję za zwrócenie uwagi.

Wszystko już poprawiłam :blush:

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5935-azotyn/page/3/#findComment-214011
Udostępnij na innych stronach

Miro napisał- co prawda w innym temacie

Przejrzałem wszystkie przepisy na peklowanie i nigdzie nie znalazłem zastępowania peklosoli solą 50:50.

Chciałbym wyjaśnić że tego nie znajdziemy w książkach ,ponieważ taka operacja zamiany jest tylko czynnością wymuszoną ze względu że korzystamy z gotowej mieszanki peklującej o ustalonej zawartości w niej azotynu. Ze względów bezpieczeństwa azotyn nie jest ogólnie dostępny . Bo żeby był to byśmy sami zrobili sobie mieszankę peklującą o zawartości nitrytu np. 0,30% i to by było to samo co w cytacie. Czytając cytat miejmy na uwadze że taką zamianą redukujemy ilość azotynu w naszej mieszance peklującej. Przemysł robi mieszankę peklującą o zawartości w niej 0,6% nitrytu. Ale przecież czytamy że możemy peklować mieszankami peklującymi o zawartości o wiele niższej .[/code]
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5935-azotyn/page/3/#findComment-214170
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Może ktoś mi rozjaśni coś. Peklosól o zawartości 0,5-0,6% azotynu sodu stosujemy 12,5 kg na 400l solanki. A jeśli mamy peklosól o zawartości 0,8-0,9% azotynu to ile kg peklosoli musimy dać na 400 l solanki, aby nie przekroczyć dawki 150 mg/kg wyrobu

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5935-azotyn/page/3/#findComment-327286
Udostępnij na innych stronach

 

 

 Zrób nową mieszankę peklującą - dodaj do tej peklosoli czystej soli  np gdy dodasz 50 % to będziesz miał zawartość 0,4- 0.45 % i to wystarczy do peklowania . Reszta jak w przepisie .

Edytowane przez DZIADEK
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5935-azotyn/page/3/#findComment-327292
Udostępnij na innych stronach

ile kg peklosoli musimy dać na 400 l solanki,

 

400l solanki to na 1000kg mięsa, a peklosoli  to łatwo obliczyć z tabeli :D  Takie rozkminy to nawet mnie wydają się abstrakcyjne :yawn:

 

Pozdrawiam :D  

Edytowane przez Gonzo

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5935-azotyn/page/3/#findComment-327305
Udostępnij na innych stronach

 

 

Może ktoś mi rozjaśni coś. Peklosól o zawartości 0,5-0,6% azotynu sodu stosujemy 12,5 kg na 400l solanki. A jeśli mamy peklosól o zawartości 0,8-0,9% azotynu to ile kg peklosoli musimy dać na 400 l solanki, aby nie przekroczyć dawki 150 mg/kg wyrobu

A gdzie spotkałeś taką peklosól ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5935-azotyn/page/3/#findComment-327307
Udostępnij na innych stronach

pasikonik'u nie bardzo rozumiem o co Ci tak naprawdę chodzi .  400 litrów solanki to nie wiem komu na co potrzebne :hmm:  i gdzie wynalazłeś peklosól o takim składzie procentowym - no chyba ,że to ma byc zadanie  matematyki :rolleyes:

Peklosól to gotowy wyrób składający się z 0,5%-0,6% azotynu reszta to zwykła sól czyli chlorek sodu .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5935-azotyn/page/3/#findComment-327318
Udostępnij na innych stronach

Już nieważne skąd ta peklosól, mam taką i tyle:) Może źle tłumaczę. Dajmy na to że na 100 kg mięsa idzie 100 l solanki. Mam recepturę solanki do której dodaje się m. in. peklosól. 12,5 kg na 400 l solanki (peklosól 0,5-,6%). Teraz mam peklosól 0,8-0,9% i chcę wiedzieć ile dodać tej peklosoli na tą ilość solanki, tak żeby nie przekroczyć dozwolonego poziomu azotanów i azotynów w wyrobie gotowym.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5935-azotyn/page/3/#findComment-327320
Udostępnij na innych stronach

 

 

A bez dodatku czystej soli? o ile mniej dodać peklosoli o zawartości 0,8-0,9% azotynu gdy wcześniej dawane było 12,5 kg peklosoli na 400l o zawartości 0,5-0,6% azotynu?

Tak się nie da . Zmniejszając dawkę  peklosoli zmniejszysz stężenie solanki . Podałem przykład jak to zrobić .Żeby było  dokładnie wylicz to matematycznie i będzie po sprawie .

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5935-azotyn/page/3/#findComment-327348
Udostępnij na innych stronach

JMam recepturę solanki do której dodaje się m. in. peklosól. 12,5 kg na 400 l solanki (peklosól 0,5-,6%). Teraz mam peklosól 0,8-0,9% i chcę wiedzieć ile dodać tej peklosoli na tą ilość solanki, tak żeby nie przekroczyć dozwolonego poziomu azotanów i azotynów w wyrobie gotowym.

 

Liczymy zatem.

W 12,5 kg peklosoli o zawartości 0,5-0,6% znajduje się 68,75g nitrytu.

(12500x0,55%=68,75)

 

Ta sama ilość nitrytu znajduje się w 8,1kg peklosoli 0,8-0,9%.

(68,75/0.85%=8088g=8,1kg)

 

Do wody sypiemy zatem 8,1kg tej nietypowej, 0,8-0,9% peklosoli, a resztę, czyli 

12,5-8,1=4,4 kg dosypujemy zwykłej soli.

 

Podsumowując: 12,5kg peklosoli 0,5-0,6% można zastąpić 8,1kg peklosoli 0,8-0,9% plus 4,4kg soli.

 

Mam nadzieję, że się nie pomyliłam :D

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5935-azotyn/page/3/#findComment-327515
Udostępnij na innych stronach

Aniu nie sprawdzałem ale powinno się zgadzać. Jedna sprawa z tego wynika że nie zainteresowaliście się jakie stężenie , nasz kolega proponuje  tej solanki i do czego jest ona sporządzana .

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5935-azotyn/page/3/#findComment-327518
Udostępnij na innych stronach

 

 

Mam nadzieję, że się nie pomyliłam :D

EAnno oczywiście nie pomyliłaś się (policzyłam wczoraj i wyszło tak samo)  ale pasikonik powinna policzyć sobie sama skoro ma taką nietypową sól zważywszy ,że jak pisze

 

A bez dodatku czystej soli?
:mad: . czyli albo nie wie o co pyta albo .......

No i jeszcze pytanie

 

tak żeby nie przekroczyć dozwolonego poziomu azotanów i azotynów w wyrobie gotowym.
  - tak sobie myślę ,że jeśli to nie prowokacja to jest to pytanie od osoby ,która kompletnie nie ma pojęcia na dany temat a ma za zadanie na ten temat coś napisać albo roziwązać zadanie z matematyki na procenty :cool:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5935-azotyn/page/3/#findComment-327520
Udostępnij na innych stronach

 

 

nie zainteresowaliście się jakie stężenie , nasz kolega proponuje  tej solanki i do czego jest ona sporządzana .

No tak. 3,12% solanka ???

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5935-azotyn/page/3/#findComment-327521
Udostępnij na innych stronach

A wiec to jest nowa solanka dla wzbogacenia starej solanki.  Nie widzę żadnej prowokacji. Autor zapytania tylko chciał nas sprawdzić czy potrafimy to zrozumieć. Na naszym forum jest więcej jawnych prowokacji obniżających poziom tego  forum ,na szczęście jeszcze nie strony głównej. Śmieciowe receptury to poklask i niech tak będzie skoro to napędza ilość postów.

Edytowane przez DZIADEK
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5935-azotyn/page/3/#findComment-327526
Udostępnij na innych stronach

 

 

Na naszym forum jest więcej jawnych prowokacji obniżających poziom tego  forum ,na szczęście jeszcze nie strony głównej. Śmieciowe receptury to poklask i niech tak będzie skoro to napędza ilość postow.

Drogi Dziadku, jak wiesz, bardzo Cię szanuję, ale muszę odnieść się czasem do Twoich wpisów zwłaszcza, że o podobnej treści, jest ich ostatnio coraz więcej.

Administracja forum, bo jak mniemam masz do nas pretensje, że zezwalamy na tematy, które Twoim zdaniem zaniżają poziom forum i prowokują, musi działać obiektywnie. Każdy ma prawo do założenia własnego kącika kuchennego, skoro taka opcja istnieje. Ma także prawo pisać w nim i je moderować, czego nie było na poprzednim forum. Każdy z użytkowników jest uprzedzany o zasadach prowadzenia takiego kącika przed jego założeniem, a ponadto jest tam temat o zasadach prowadzenia tych mini blogów.

Na pewno nie będziemy zezwalali na wprowadzanie użytkowników w błąd poprzez tolerowanie takich tematów. Cała masa ludzi chce, by przedstawić im technologię w trochę inny, bardziej przystępny sposób. I wcale nie chodzi tutaj o nabijanie postów, gdyż jak sam widzisz liczba użytkowników gwałtownie rośnie, a wraz z nimi rośnie zapotrzebowanie na podstawowe informacje. Sami moderatorzy sobie z tym nie poradzą, gdyż przede wszystkim mają za zadanie dbać o porządek na forum. Potrzebna jest Wasza pomoc. Pomoc, ale na innych zasadach niż wytykanie nam błędów i zarzucanie niedociągnięć. Ja widzę to tak, że to właśnie Wy, doświadczeni forumowicze, naprowadzacie delikatnie, w sposób łagodny i przyjazny na właściwą drogę tych, którzy w sposób drastyczny odchodzą od podstawowych zasad technologii. I wcale nie musi się to kończyć interwencją moda, usuwaniem postów, czy wzajemnymi animozjami.

To forum budujemy wspólnie, więc wspólnie o nie zadbajmy.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5935-azotyn/page/3/#findComment-327541
Udostępnij na innych stronach

 

 

Na pewno nie będziemy zezwalali na wprowadzanie użytkowników w błąd poprzez tolerowanie takich tematów. Cała masa ludzi chce, by przedstawić im technologię w trochę inny, bardziej przystępny sposób. I wcale nie chodzi tutaj o nabijanie postów, gdyż jak sam widzisz liczba użytkowników gwałtownie rośnie, a wraz z nimi rośnie zapotrzebowanie na podstawowe informacje
  Poczytaj to

'] I teraz z łopatki wykrój jak tylko potrafisz mięso bez tłuszczu i ścięgien. To co wykroisz czyli samo czyste mięso pokrój w grubsze kawałki, takie które przełknie maszynka do mięsa. Wykrojone chude mięso zmiel na maszynce używając sitka 13-16 mm. Resztę która powstała z wykrawania łopatki oraz boczek zmiel na sitku o oczkach 8-10 mm.

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5935-azotyn/page/3/#findComment-327591
Udostępnij na innych stronach

Autorze tego tekstu, jeśli to przeczytasz, to natychmiast popraw.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5935-azotyn/page/3/#findComment-327594
Udostępnij na innych stronach

prowokacji obniżających poziom tego  forum

 

Nie możesz tak wprost napisać do kogo pijesz ?

Mam wrażenie, że nie chodzi tu o przepis, ale o osobę która go napisała, czyli o mnie....

Nieważne co napiszę i jak napiszę i tak będzie źle.

 

 

Autorze tego tekstu, jeśli to przeczytasz, to natychmiast popraw.

 

Co mam poprawić ? 

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5935-azotyn/page/3/#findComment-327631
Udostępnij na innych stronach

Resztę która powstała z wykrawania łopatki

Co mam poprawić ?

Nie czytałem przepisu, ale pewnie chodzi o tę resztę z łopatki, ścięgna, które po sitku 8-10mm będą, wiesz jakie. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5935-azotyn/page/3/#findComment-327635
Udostępnij na innych stronach

- im mięsa bardziej chude tym średnica oczek (dziurek) większa, ? np. klasa I
- im mięsa bardziej tłuste i ścięgniste średnica oczek (dziurek) mniejsza. ? np. klasa III  jakie? od 2-4 mm oczka sitka?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5935-azotyn/page/3/#findComment-327761
Udostępnij na innych stronach

Czytam i jedyne co widze to sprawa sciegien o ktorej pisal juz pis67. Przepis napisany dla nowicjuszy, zrozumialy dla wszystkich. Jesli chodzi tu naprawde o te sciegna to nie bylo by prosciej zwrocic Mirowi uwage np. "Miro zapomniales napisac zeby do kielbasy nie dodawac sciegien" ? Przeciez to jest zwyczajna pomylka ze  strony Miro. Na forum  jest duzo wiecej bzdur powstawianych i to z premedytacja np  http://wedlinydomowe.pl/wedzonki/szynki/1374-szynka-szczepana-potrojnie-wedzona , zdjecie wstawil mistrz Szczepan.

Pozdrawiam yogi

Edytowane przez yogi
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5935-azotyn/page/3/#findComment-327786
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.