Violka Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Podam jedną istotną wskazówkę, na która NALEŻY ZWRÓCIĆ UWAGĘ czytając o mechanizmie powstawania NOWOTWORU ZŁOŚLIWEGO. .Misiek Ty mnie nie strasz, bo ja "Wojownik" jestem szczególnie narazony na nitrozaminy... :sad: w zasadzie to nie kupuje wedlin, kupuje mieso które sama sobie pieke.. robie schabik czy karkóweczke , ostatnio pieke w piekarniku... a czy konserwantów w mięsie jest tez tak duzo jak w wedlinach? mam nadzieje ze mniej... :tongue: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5935-azotyn/page/3/#findComment-213997 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 18 Kwietnia 2012 czy konserwantów w mięsie jest tez tak duzo jak w wedlinach?Chyba żartujesz Violka, O jakich konserwantach piszesz w aspekcie świeżego mięsa? Chyba, że o soli Zrób sobie sama wędlinkę parzoną peklowaną solą z peklosolą 50/50. Ja kupnej bym się nie chwyciła. Po prostu mnie obrzydza :devil: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5935-azotyn/page/3/#findComment-214002 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 19 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 19 Kwietnia 2012 O jakich konserwantach piszesz w aspekcie świeżego mięsa?Należałoby zdefiniować pojęcie świeże mięso :grin: Można przecież kupić mięso przygotowane do celów gastronomicznych, nastrzyknięte solanką (zapewne zawierającą przynajmniej sól i fosforany). Taki asortyment ma w swojej ofercie np. Makro. Oczywiście na opakowaniu jest informacja o składzie, typu mięso 95%, solanka 5%, ale tę informację można niechcący, a nawet chcący przeoczyć.Liczy się cena niższa o parę zł od mięsa surowego, nienastrzykiwanego. [ Komentarz dodany przez: EAnna: Czw 19 Kwi, 2012 21:52 ]Maad,Dziekuję za zwrócenie uwagi.Wszystko już poprawiłam :blush: Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5935-azotyn/page/3/#findComment-214011 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 20 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 20 Kwietnia 2012 Miro napisał- co prawda w innym temacie Przejrzałem wszystkie przepisy na peklowanie i nigdzie nie znalazłem zastępowania peklosoli solą 50:50.Chciałbym wyjaśnić że tego nie znajdziemy w książkach ,ponieważ taka operacja zamiany jest tylko czynnością wymuszoną ze względu że korzystamy z gotowej mieszanki peklującej o ustalonej zawartości w niej azotynu. Ze względów bezpieczeństwa azotyn nie jest ogólnie dostępny . Bo żeby był to byśmy sami zrobili sobie mieszankę peklującą o zawartości nitrytu np. 0,30% i to by było to samo co w cytacie. Czytając cytat miejmy na uwadze że taką zamianą redukujemy ilość azotynu w naszej mieszance peklującej. Przemysł robi mieszankę peklującą o zawartości w niej 0,6% nitrytu. Ale przecież czytamy że możemy peklować mieszankami peklującymi o zawartości o wiele niższej .[/code] Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5935-azotyn/page/3/#findComment-214170 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pasikonik Opublikowano 16 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 16 Stycznia 2014 Może ktoś mi rozjaśni coś. Peklosól o zawartości 0,5-0,6% azotynu sodu stosujemy 12,5 kg na 400l solanki. A jeśli mamy peklosól o zawartości 0,8-0,9% azotynu to ile kg peklosoli musimy dać na 400 l solanki, aby nie przekroczyć dawki 150 mg/kg wyrobu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5935-azotyn/page/3/#findComment-327286 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 16 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 16 Stycznia 2014 (edytowane) Zrób nową mieszankę peklującą - dodaj do tej peklosoli czystej soli np gdy dodasz 50 % to będziesz miał zawartość 0,4- 0.45 % i to wystarczy do peklowania . Reszta jak w przepisie . Edytowane 16 Stycznia 2014 przez DZIADEK Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5935-azotyn/page/3/#findComment-327292 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 16 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 16 Stycznia 2014 (edytowane) ile kg peklosoli musimy dać na 400 l solanki, 400l solanki to na 1000kg mięsa, a peklosoli to łatwo obliczyć z tabeli Takie rozkminy to nawet mnie wydają się abstrakcyjne Pozdrawiam Edytowane 16 Stycznia 2014 przez Gonzo Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5935-azotyn/page/3/#findComment-327305 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 16 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 16 Stycznia 2014 Może ktoś mi rozjaśni coś. Peklosól o zawartości 0,5-0,6% azotynu sodu stosujemy 12,5 kg na 400l solanki. A jeśli mamy peklosól o zawartości 0,8-0,9% azotynu to ile kg peklosoli musimy dać na 400 l solanki, aby nie przekroczyć dawki 150 mg/kg wyrobu A gdzie spotkałeś taką peklosól ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5935-azotyn/page/3/#findComment-327307 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pasikonik Opublikowano 16 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 16 Stycznia 2014 A bez dodatku czystej soli? o ile mniej dodać peklosoli o zawartości 0,8-0,9% azotynu gdy wcześniej dawane było 12,5 kg peklosoli na 400l o zawartości 0,5-0,6% azotynu? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5935-azotyn/page/3/#findComment-327315 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 16 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 16 Stycznia 2014 pasikonik'u nie bardzo rozumiem o co Ci tak naprawdę chodzi . 400 litrów solanki to nie wiem komu na co potrzebne i gdzie wynalazłeś peklosól o takim składzie procentowym - no chyba ,że to ma byc zadanie matematyki Peklosól to gotowy wyrób składający się z 0,5%-0,6% azotynu reszta to zwykła sól czyli chlorek sodu . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5935-azotyn/page/3/#findComment-327318 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pasikonik Opublikowano 16 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 16 Stycznia 2014 Już nieważne skąd ta peklosól, mam taką i tyle:) Może źle tłumaczę. Dajmy na to że na 100 kg mięsa idzie 100 l solanki. Mam recepturę solanki do której dodaje się m. in. peklosól. 12,5 kg na 400 l solanki (peklosól 0,5-,6%). Teraz mam peklosól 0,8-0,9% i chcę wiedzieć ile dodać tej peklosoli na tą ilość solanki, tak żeby nie przekroczyć dozwolonego poziomu azotanów i azotynów w wyrobie gotowym. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5935-azotyn/page/3/#findComment-327320 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 17 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 17 Stycznia 2014 A bez dodatku czystej soli? o ile mniej dodać peklosoli o zawartości 0,8-0,9% azotynu gdy wcześniej dawane było 12,5 kg peklosoli na 400l o zawartości 0,5-0,6% azotynu? Tak się nie da . Zmniejszając dawkę peklosoli zmniejszysz stężenie solanki . Podałem przykład jak to zrobić .Żeby było dokładnie wylicz to matematycznie i będzie po sprawie . Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5935-azotyn/page/3/#findComment-327348 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 17 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 17 Stycznia 2014 JMam recepturę solanki do której dodaje się m. in. peklosól. 12,5 kg na 400 l solanki (peklosól 0,5-,6%). Teraz mam peklosól 0,8-0,9% i chcę wiedzieć ile dodać tej peklosoli na tą ilość solanki, tak żeby nie przekroczyć dozwolonego poziomu azotanów i azotynów w wyrobie gotowym. Liczymy zatem.W 12,5 kg peklosoli o zawartości 0,5-0,6% znajduje się 68,75g nitrytu.(12500x0,55%=68,75) Ta sama ilość nitrytu znajduje się w 8,1kg peklosoli 0,8-0,9%.(68,75/0.85%=8088g=8,1kg) Do wody sypiemy zatem 8,1kg tej nietypowej, 0,8-0,9% peklosoli, a resztę, czyli 12,5-8,1=4,4 kg dosypujemy zwykłej soli. Podsumowując: 12,5kg peklosoli 0,5-0,6% można zastąpić 8,1kg peklosoli 0,8-0,9% plus 4,4kg soli. Mam nadzieję, że się nie pomyliłam Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5935-azotyn/page/3/#findComment-327515 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 17 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 17 Stycznia 2014 Aniu nie sprawdzałem ale powinno się zgadzać. Jedna sprawa z tego wynika że nie zainteresowaliście się jakie stężenie , nasz kolega proponuje tej solanki i do czego jest ona sporządzana . Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5935-azotyn/page/3/#findComment-327518 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 17 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 17 Stycznia 2014 Mam nadzieję, że się nie pomyliłam EAnno oczywiście nie pomyliłaś się (policzyłam wczoraj i wyszło tak samo) ale pasikonik powinna policzyć sobie sama skoro ma taką nietypową sól zważywszy ,że jak pisze A bez dodatku czystej soli? . czyli albo nie wie o co pyta albo .......No i jeszcze pytanie tak żeby nie przekroczyć dozwolonego poziomu azotanów i azotynów w wyrobie gotowym. - tak sobie myślę ,że jeśli to nie prowokacja to jest to pytanie od osoby ,która kompletnie nie ma pojęcia na dany temat a ma za zadanie na ten temat coś napisać albo roziwązać zadanie z matematyki na procenty Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5935-azotyn/page/3/#findComment-327520 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 17 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 17 Stycznia 2014 nie zainteresowaliście się jakie stężenie , nasz kolega proponuje tej solanki i do czego jest ona sporządzana . No tak. 3,12% solanka ??? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5935-azotyn/page/3/#findComment-327521 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 17 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 17 Stycznia 2014 (edytowane) A wiec to jest nowa solanka dla wzbogacenia starej solanki. Nie widzę żadnej prowokacji. Autor zapytania tylko chciał nas sprawdzić czy potrafimy to zrozumieć. Na naszym forum jest więcej jawnych prowokacji obniżających poziom tego forum ,na szczęście jeszcze nie strony głównej. Śmieciowe receptury to poklask i niech tak będzie skoro to napędza ilość postów. Edytowane 17 Stycznia 2014 przez DZIADEK Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5935-azotyn/page/3/#findComment-327526 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 17 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 17 Stycznia 2014 Na naszym forum jest więcej jawnych prowokacji obniżających poziom tego forum ,na szczęście jeszcze nie strony głównej. Śmieciowe receptury to poklask i niech tak będzie skoro to napędza ilość postow. Drogi Dziadku, jak wiesz, bardzo Cię szanuję, ale muszę odnieść się czasem do Twoich wpisów zwłaszcza, że o podobnej treści, jest ich ostatnio coraz więcej.Administracja forum, bo jak mniemam masz do nas pretensje, że zezwalamy na tematy, które Twoim zdaniem zaniżają poziom forum i prowokują, musi działać obiektywnie. Każdy ma prawo do założenia własnego kącika kuchennego, skoro taka opcja istnieje. Ma także prawo pisać w nim i je moderować, czego nie było na poprzednim forum. Każdy z użytkowników jest uprzedzany o zasadach prowadzenia takiego kącika przed jego założeniem, a ponadto jest tam temat o zasadach prowadzenia tych mini blogów.Na pewno nie będziemy zezwalali na wprowadzanie użytkowników w błąd poprzez tolerowanie takich tematów. Cała masa ludzi chce, by przedstawić im technologię w trochę inny, bardziej przystępny sposób. I wcale nie chodzi tutaj o nabijanie postów, gdyż jak sam widzisz liczba użytkowników gwałtownie rośnie, a wraz z nimi rośnie zapotrzebowanie na podstawowe informacje. Sami moderatorzy sobie z tym nie poradzą, gdyż przede wszystkim mają za zadanie dbać o porządek na forum. Potrzebna jest Wasza pomoc. Pomoc, ale na innych zasadach niż wytykanie nam błędów i zarzucanie niedociągnięć. Ja widzę to tak, że to właśnie Wy, doświadczeni forumowicze, naprowadzacie delikatnie, w sposób łagodny i przyjazny na właściwą drogę tych, którzy w sposób drastyczny odchodzą od podstawowych zasad technologii. I wcale nie musi się to kończyć interwencją moda, usuwaniem postów, czy wzajemnymi animozjami.To forum budujemy wspólnie, więc wspólnie o nie zadbajmy. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5935-azotyn/page/3/#findComment-327541 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 17 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 17 Stycznia 2014 Na pewno nie będziemy zezwalali na wprowadzanie użytkowników w błąd poprzez tolerowanie takich tematów. Cała masa ludzi chce, by przedstawić im technologię w trochę inny, bardziej przystępny sposób. I wcale nie chodzi tutaj o nabijanie postów, gdyż jak sam widzisz liczba użytkowników gwałtownie rośnie, a wraz z nimi rośnie zapotrzebowanie na podstawowe informacje Poczytaj to'] I teraz z łopatki wykrój jak tylko potrafisz mięso bez tłuszczu i ścięgien. To co wykroisz czyli samo czyste mięso pokrój w grubsze kawałki, takie które przełknie maszynka do mięsa. Wykrojone chude mięso zmiel na maszynce używając sitka 13-16 mm. Resztę która powstała z wykrawania łopatki oraz boczek zmiel na sitku o oczkach 8-10 mm. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5935-azotyn/page/3/#findComment-327591 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 17 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 17 Stycznia 2014 Autorze tego tekstu, jeśli to przeczytasz, to natychmiast popraw. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5935-azotyn/page/3/#findComment-327594 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 18 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 18 Stycznia 2014 prowokacji obniżających poziom tego forum Nie możesz tak wprost napisać do kogo pijesz ?Mam wrażenie, że nie chodzi tu o przepis, ale o osobę która go napisała, czyli o mnie....Nieważne co napiszę i jak napiszę i tak będzie źle. Autorze tego tekstu, jeśli to przeczytasz, to natychmiast popraw. Co mam poprawić ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5935-azotyn/page/3/#findComment-327631 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 18 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 18 Stycznia 2014 Resztę która powstała z wykrawania łopatki Co mam poprawić ? Nie czytałem przepisu, ale pewnie chodzi o tę resztę z łopatki, ścięgna, które po sitku 8-10mm będą, wiesz jakie. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5935-azotyn/page/3/#findComment-327635 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Violka Opublikowano 18 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 18 Stycznia 2014 - im mięsa bardziej chude tym średnica oczek (dziurek) większa, ? np. klasa I- im mięsa bardziej tłuste i ścięgniste średnica oczek (dziurek) mniejsza. ? np. klasa III jakie? od 2-4 mm oczka sitka? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5935-azotyn/page/3/#findComment-327761 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi Opublikowano 18 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 18 Stycznia 2014 (edytowane) Czytam i jedyne co widze to sprawa sciegien o ktorej pisal juz pis67. Przepis napisany dla nowicjuszy, zrozumialy dla wszystkich. Jesli chodzi tu naprawde o te sciegna to nie bylo by prosciej zwrocic Mirowi uwage np. "Miro zapomniales napisac zeby do kielbasy nie dodawac sciegien" ? Przeciez to jest zwyczajna pomylka ze strony Miro. Na forum jest duzo wiecej bzdur powstawianych i to z premedytacja np http://wedlinydomowe.pl/wedzonki/szynki/1374-szynka-szczepana-potrojnie-wedzona , zdjecie wstawil mistrz Szczepan.Pozdrawiam yogi Edytowane 18 Stycznia 2014 przez yogi Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5935-azotyn/page/3/#findComment-327786 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.