Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ktoś wcześniej pytał po co ocet ...

dzisiajsza już z octem - wyrosła o niebo lepiej,

to ja zadam Wam takie oto pytanie :cool: :

dlaczego ocet ma takie działanie w tej recepturze? :wink:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6011-ciasto-babka-budyniowa/page/3/#findComment-210908
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 104
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Niegrzecznie odpowiadać pytaniem na pytanie :D ale czemu świeżość proszku do pieczenia sprawdza sie wsypując go do octu (jak radzi martha)..

Wg mnie ocet poprawia działanie proszku do pieczenia - ktoś powie że możnaby dodać po prostu więcej proszku, ale niektórzy nienawidzą jak w cieście czuć jego smak.. czasem aż wargi wygina :lol: więc to taki sprytny chemiczny patent na lepszy efekt proszku bez jego przedawkowania..

 

Edit: a może chodzi o to że ocet dodany na koniec stabilizuje białka jajka? wcześniej ubite z cukrem zachowują w sobie dużo powietrza :) po dodaniu octu bialko ścina sie i dzięki temu ciasto może lepiej rosnąć.. a może to jedno i drugie ^^ nie jestem aż taki dobry w tej dziedzinie, wystarczy poczuć ten efekt ;) Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6011-ciasto-babka-budyniowa/page/3/#findComment-210912
Udostępnij na innych stronach

Proszek do pieczenia zawiera wodorowęglan sodu (soda oczyszczona). Rozkłada się w temp. powyżej 60 stopni C wydzielając dwutlenek węgla co spulchnia ciasto. Ocet reaguje z wodorowęglanem i przyspiesza ten proces.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6011-ciasto-babka-budyniowa/page/3/#findComment-210916
Udostępnij na innych stronach

dlaczego ocet ma takie działanie w tej recepturze? :wink:

W/g mnie ocet dodany do ciasta nadaje mu pulchności. :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6011-ciasto-babka-budyniowa/page/3/#findComment-210920
Udostępnij na innych stronach

W/g mnie ocet dodany do ciasta nadaje mu pulchności. :wink:

no to już ustalone :grin: - ja pytałem dlaczego :cool:

 

i tu koledzy dali odpowiedź :cool:

 

kwas w postaci octu silnie reaguje ze składnikami proszku w wyniku czego powstaje bardzo duża ilość dwutlenku węgla w gotowej, gęstej masie...

ciasto już w momencie rozpoczęcia wypieku jest spulchnione poprzez zamknięte pęcherzyki gazu (analogia do drożdżowego),

sam proszek rozpoczyna działanie troszkę później, kiedy zaczyna się proces ścinania białek

dlatego takie efekty :cool:

myślę że zamiana octu na kwas cytrynowy byłaby korzystniejsza również smakowo :cool:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6011-ciasto-babka-budyniowa/page/3/#findComment-210926
Udostępnij na innych stronach

Przedświąteczne pieczenie zakończone ^^ co do wszelkich uwag nt ciasta.. nawet bez octu jest super, nawet jak sie pomyli proporcje (np olej i mąka) - też wychodzi przepyszne :lol: to jakiś nadprzyrodzony przepis jest :!: no ale warto sie trzymać oryginały bo jest najdoskonalszy ;) Halusiu pozwól, że jeszcze troszke podkoloruje temacik :grin: Pozdrawiam

 

http://img444.imageshack.us/img444/4654/babkibudyniowewielkanoc.jpg

 

http://img521.imageshack.us/img521/4654/babkibudyniowewielkanoc.jpg

 

A tu śniadanie dla babci ^^ oczywiście najpierw chwyciła za babke budyniową... i dosłownie zjadła te 2 kawałki w 2 minuty :devil:

http://img94.imageshack.us/img94/4654/babkibudyniowewielkanoc.jpg

 

I tu specjalnie dla Ciebie Halusiu ^^ ciasto postanowiło zamienić sie w uśmiechnięte słoneczko :grin: magia.. magia..

http://img204.imageshack.us/img204/4654/babkibudyniowewielkanoc.jpg

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6011-ciasto-babka-budyniowa/page/3/#findComment-212160
Udostępnij na innych stronach

y ;) Halusiu pozwól, że jeszcze troszke podkoloruje temacik :grin:

:grin:

I tu specjalnie dla Ciebie Halusiu ^^ ciasto postanowiło zamienić sie w uśmiechnięte słoneczko :grin: magia.. magia..

"kurka rurka" :grin: ależ Ci wyszły baby, P. Boczku, a ten uśmiech to to rzeczywiście jakaś magia :wink: :blush:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6011-ciasto-babka-budyniowa/page/3/#findComment-212198
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
Halusiu ta babka to mistrzostwo świata , ma piękny kolor dzięki budyniom , jest wilgotna , delikatna , lekka jak puch . Mam tylko pytanie jakiej firmy budynie polecasz do tej babki ?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6011-ciasto-babka-budyniowa/page/3/#findComment-214115
Udostępnij na innych stronach

Halusiu ta babka to mistrzostwo świata , ma piękny kolor dzięki budyniom , jest wilgotna , delikatna , lekka jak puch . Mam tylko pytanie jakiej firmy budynie polecasz do tej babki ?

Dziękuję Mario... babka prosta i szybka w wykonaniu :wink:

Co do budyniu to bez znaczenia... ważne aby był bez cukru .

Ja używam taki...

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6011-ciasto-babka-budyniowa/page/3/#findComment-214117
Udostępnij na innych stronach

Upiekłem babkę. Zgodnie z instrukcją łatwo prosto pysznie i musi wyjść. I tu problem. :rolleyes: Babka pięknie się upiekła, ale wyjść z formy nie miała zamiaru. Gdy ją poprosiłem to wyszła, ale cała skórka została na formie. Piekłem w formie silikonowej. Myślałem, że będzie łatwiej a tu niestety. Czy ktoś wie, co za diabeł siedzi w tym silikonie :question:
Pozdrawiam
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6011-ciasto-babka-budyniowa/page/3/#findComment-215071
Udostępnij na innych stronach

Piekłem w formie silikonowej. Myślałem, że będzie łatwiej a tu niestety. Czy ktoś wie, co za diabeł siedzi w tym silikonie :question:

Nie mam pojęcia co było przyczyną że babka nie chciała wyjść .Takich form się nie natłuszcza... W swojej piekłam ze 3 razy , ale nie miałam takiego problemu.

 

Kolego misiek.b, wypróbuj ten przepis w zwykłej formie keksowej.. :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6011-ciasto-babka-budyniowa/page/3/#findComment-215074
Udostępnij na innych stronach

Pewnie problem polega na elastyczności form silikonowych :P babka budyniowa jak już przestygnie jest dosyć "wilgotna", od ścian keksówki nieco odejdzie a w silikonowej pociągnie ze sobą ścianki silikonowe.. wydaje mi się, że w tym tkwi problem ;)

samo ciasto w trakcie pieczenia to też magia.. buzujące w środku płynne ciasto zatrzymuje tylko przypieczony wierzch :lol: przekonałem sie o tym kiedy odrobinke przypaliłęm babke i nakryłem folią alu.. do folii przykleił sie kawałek górnej skórki i powstałą dzióra, przez którą przez druga połowe pieczenia wylał sie 'wulkan' masy ^^ aż poza blaszke hehe... ma to napewno wpływ na 'przyczepność' babeczki do formy :)

Takich form się nie natłuszcza...

z tego powodu jak Halusia zauwazyła tłuszcz mógłbyć problemem.. Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6011-ciasto-babka-budyniowa/page/3/#findComment-215167
Udostępnij na innych stronach

  • 6 miesięcy temu...

Trochę odświeżę ten temat... 10 min i ciasto do pieca na około 50 min.. :wink:

Babka jeszcze ciepła.. :thumbsup:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6011-ciasto-babka-budyniowa/page/3/#findComment-247193
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Podobno :rolleyes: bardzo smaczna :thumbsup: - ja muszę wierzyć na słowo :cool: :

 

Bardzo lubię mak :tongue: :grin: , kawałek bym spróbował .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6011-ciasto-babka-budyniowa/page/3/#findComment-251609
Udostępnij na innych stronach

A to babka po małej (makowej) modyfikacji Wisienki :

Podobno :rolleyes: bardzo smaczna :thumbsup: - ja muszę wierzyć na słowo :cool: :

" Co ja tutaj robię " :grin:

Piękna'' piegowata'' babka.... gratulacje dla Madzi :clap:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6011-ciasto-babka-budyniowa/page/3/#findComment-251610
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Cytat:

Wykonanie:

Jaja ubić z cukrem

 

Całe jaja czy białka osobno :question: Ktoś podpowie :question:

Jaja ubijamy w całości :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6011-ciasto-babka-budyniowa/page/3/#findComment-255104
Udostępnij na innych stronach

A tak ładnie rosło do czasu :mellow: .

 

http://imageshack.us/a/img507/5193/dzik014.jpg

 

http://imageshack.us/a/img32/3236/dzik016.jpg

 

 

 

W odstepstwie od oryginału zamiast jednego budyniu dałam 40gramów maki ziemnaiczanej ( bo miałam tylko 3 budynie) i dodałam trochę dźemu do srodka . Efekt póki co nie znany po ciasto jeszcze w piekarniku. To co wypadło zjadłam i bardzo smaczne było :thumbsup:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6011-ciasto-babka-budyniowa/page/3/#findComment-255115
Udostępnij na innych stronach

To co wypadło zjadłam i bardzo smaczne było :thumbsup:

Pozostałość pewnie jeszcze smaczniejsza :thumbsup: :clap:

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6011-ciasto-babka-budyniowa/page/3/#findComment-255117
Udostępnij na innych stronach

A tak ładnie rosło do czasu :mellow: .

Olgo a może za mała forma.. :shock:

Zastosowałaś małą kombinacje .. sama jestem ciekawa jaki będzie końcowy efekt.

Pamiętam że któregoś razu brakło mi jednego budyniu ale w to miejsce odważyłam tyle mąki ile ma zawartość paczka budyniu.

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6011-ciasto-babka-budyniowa/page/3/#findComment-255118
Udostępnij na innych stronach

Olgo a może za mała forma..

Pewnie tak- ma 30 cm długości.

Już po degustacji - najlepsza jest skóra bo wyszła u mnie taka chrupiąca - bezowata :thumbsup: .A dżem jak mozna było podejrzewać spłynął na spód ale na szczęście nie przypalił się.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6011-ciasto-babka-budyniowa/page/3/#findComment-255129
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.