abratek Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Ktoś wcześniej pytał po co ocet ... dzisiajsza już z octem - wyrosła o niebo lepiej,to ja zadam Wam takie oto pytanie : dlaczego ocet ma takie działanie w tej recepturze? :wink: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6011-ciasto-babka-budyniowa/page/3/#findComment-210908 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Niegrzecznie odpowiadać pytaniem na pytanie ale czemu świeżość proszku do pieczenia sprawdza sie wsypując go do octu (jak radzi martha).. Wg mnie ocet poprawia działanie proszku do pieczenia - ktoś powie że możnaby dodać po prostu więcej proszku, ale niektórzy nienawidzą jak w cieście czuć jego smak.. czasem aż wargi wygina :lol: więc to taki sprytny chemiczny patent na lepszy efekt proszku bez jego przedawkowania.. Edit: a może chodzi o to że ocet dodany na koniec stabilizuje białka jajka? wcześniej ubite z cukrem zachowują w sobie dużo powietrza po dodaniu octu bialko ścina sie i dzięki temu ciasto może lepiej rosnąć.. a może to jedno i drugie ^^ nie jestem aż taki dobry w tej dziedzinie, wystarczy poczuć ten efekt Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6011-ciasto-babka-budyniowa/page/3/#findComment-210912 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Proszek do pieczenia zawiera wodorowęglan sodu (soda oczyszczona). Rozkłada się w temp. powyżej 60 stopni C wydzielając dwutlenek węgla co spulchnia ciasto. Ocet reaguje z wodorowęglanem i przyspiesza ten proces. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6011-ciasto-babka-budyniowa/page/3/#findComment-210916 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 1 Kwietnia 2012 dlaczego ocet ma takie działanie w tej recepturze? :wink: W/g mnie ocet dodany do ciasta nadaje mu pulchności. :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6011-ciasto-babka-budyniowa/page/3/#findComment-210920 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 1 Kwietnia 2012 W/g mnie ocet dodany do ciasta nadaje mu pulchności. :wink:no to już ustalone :grin: - ja pytałem dlaczego i tu koledzy dali odpowiedź kwas w postaci octu silnie reaguje ze składnikami proszku w wyniku czego powstaje bardzo duża ilość dwutlenku węgla w gotowej, gęstej masie... ciasto już w momencie rozpoczęcia wypieku jest spulchnione poprzez zamknięte pęcherzyki gazu (analogia do drożdżowego), sam proszek rozpoczyna działanie troszkę później, kiedy zaczyna się proces ścinania białek dlatego takie efekty myślę że zamiana octu na kwas cytrynowy byłaby korzystniejsza również smakowo Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6011-ciasto-babka-budyniowa/page/3/#findComment-210926 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 7 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 7 Kwietnia 2012 Przedświąteczne pieczenie zakończone ^^ co do wszelkich uwag nt ciasta.. nawet bez octu jest super, nawet jak sie pomyli proporcje (np olej i mąka) - też wychodzi przepyszne :lol: to jakiś nadprzyrodzony przepis jest :!: no ale warto sie trzymać oryginały bo jest najdoskonalszy Halusiu pozwól, że jeszcze troszke podkoloruje temacik :grin: Pozdrawiam http://img444.imageshack.us/img444/4654/babkibudyniowewielkanoc.jpg http://img521.imageshack.us/img521/4654/babkibudyniowewielkanoc.jpg A tu śniadanie dla babci ^^ oczywiście najpierw chwyciła za babke budyniową... i dosłownie zjadła te 2 kawałki w 2 minuty :devil: http://img94.imageshack.us/img94/4654/babkibudyniowewielkanoc.jpg I tu specjalnie dla Ciebie Halusiu ^^ ciasto postanowiło zamienić sie w uśmiechnięte słoneczko :grin: magia.. magia.. http://img204.imageshack.us/img204/4654/babkibudyniowewielkanoc.jpg Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6011-ciasto-babka-budyniowa/page/3/#findComment-212160 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 7 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 7 Kwietnia 2012 y Halusiu pozwól, że jeszcze troszke podkoloruje temacik :grin: :grin: I tu specjalnie dla Ciebie Halusiu ^^ ciasto postanowiło zamienić sie w uśmiechnięte słoneczko :grin: magia.. magia.."kurka rurka" :grin: ależ Ci wyszły baby, P. Boczku, a ten uśmiech to to rzeczywiście jakaś magia :wink: :blush: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6011-ciasto-babka-budyniowa/page/3/#findComment-212198 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maria1610 Opublikowano 19 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 19 Kwietnia 2012 Halusiu ta babka to mistrzostwo świata , ma piękny kolor dzięki budyniom , jest wilgotna , delikatna , lekka jak puch . Mam tylko pytanie jakiej firmy budynie polecasz do tej babki ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6011-ciasto-babka-budyniowa/page/3/#findComment-214115 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 19 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 19 Kwietnia 2012 Halusiu ta babka to mistrzostwo świata , ma piękny kolor dzięki budyniom , jest wilgotna , delikatna , lekka jak puch . Mam tylko pytanie jakiej firmy budynie polecasz do tej babki ?Dziękuję Mario... babka prosta i szybka w wykonaniu :wink: Co do budyniu to bez znaczenia... ważne aby był bez cukru . Ja używam taki... Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6011-ciasto-babka-budyniowa/page/3/#findComment-214117 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiek.b Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Upiekłem babkę. Zgodnie z instrukcją łatwo prosto pysznie i musi wyjść. I tu problem. :rolleyes: Babka pięknie się upiekła, ale wyjść z formy nie miała zamiaru. Gdy ją poprosiłem to wyszła, ale cała skórka została na formie. Piekłem w formie silikonowej. Myślałem, że będzie łatwiej a tu niestety. Czy ktoś wie, co za diabeł siedzi w tym silikonie :question: Cytuj Pozdrawiam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6011-ciasto-babka-budyniowa/page/3/#findComment-215071 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Piekłem w formie silikonowej. Myślałem, że będzie łatwiej a tu niestety. Czy ktoś wie, co za diabeł siedzi w tym silikonie :question: Nie mam pojęcia co było przyczyną że babka nie chciała wyjść .Takich form się nie natłuszcza... W swojej piekłam ze 3 razy , ale nie miałam takiego problemu. Kolego misiek.b, wypróbuj ten przepis w zwykłej formie keksowej.. :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6011-ciasto-babka-budyniowa/page/3/#findComment-215074 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majsa Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Faktycznie ostatnio piekłam babkę budyniowa Halusi w formie silikonowej i był mały problem z jej wyjęciem :wink: była to forma do babki. Cytuj Majsa Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6011-ciasto-babka-budyniowa/page/3/#findComment-215163 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Pewnie problem polega na elastyczności form silikonowych :P babka budyniowa jak już przestygnie jest dosyć "wilgotna", od ścian keksówki nieco odejdzie a w silikonowej pociągnie ze sobą ścianki silikonowe.. wydaje mi się, że w tym tkwi problem samo ciasto w trakcie pieczenia to też magia.. buzujące w środku płynne ciasto zatrzymuje tylko przypieczony wierzch :lol: przekonałem sie o tym kiedy odrobinke przypaliłęm babke i nakryłem folią alu.. do folii przykleił sie kawałek górnej skórki i powstałą dzióra, przez którą przez druga połowe pieczenia wylał sie 'wulkan' masy ^^ aż poza blaszke hehe... ma to napewno wpływ na 'przyczepność' babeczki do formy Takich form się nie natłuszcza...z tego powodu jak Halusia zauwazyła tłuszcz mógłbyć problemem.. Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6011-ciasto-babka-budyniowa/page/3/#findComment-215167 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 1 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 1 Listopada 2012 Trochę odświeżę ten temat... 10 min i ciasto do pieca na około 50 min.. :wink: Babka jeszcze ciepła.. :thumbsup: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6011-ciasto-babka-budyniowa/page/3/#findComment-247193 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 22 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 22 Listopada 2012 A to babka po małej (makowej) modyfikacji Wisienki : Podobno :rolleyes: bardzo smaczna :thumbsup: - ja muszę wierzyć na słowo : Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6011-ciasto-babka-budyniowa/page/3/#findComment-251605 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 22 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 22 Listopada 2012 Podobno :rolleyes: bardzo smaczna :thumbsup: - ja muszę wierzyć na słowo : Bardzo lubię mak :tongue: :grin: , kawałek bym spróbował . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6011-ciasto-babka-budyniowa/page/3/#findComment-251609 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 22 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 22 Listopada 2012 A to babka po małej (makowej) modyfikacji Wisienki : Podobno :rolleyes: bardzo smaczna :thumbsup: - ja muszę wierzyć na słowo : " Co ja tutaj robię " :grin: Piękna'' piegowata'' babka.... gratulacje dla Madzi :clap: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6011-ciasto-babka-budyniowa/page/3/#findComment-251610 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 22 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 22 Listopada 2012 Wirus, ja też dziś robiłem tylko bez modyfikacji Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6011-ciasto-babka-budyniowa/page/3/#findComment-251611 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 22 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 22 Listopada 2012 Bardzo lubię mak :tongue: :grin: , kawałek bym spróbował . Andrzejku zapraszamy - jutro będzie się piekł makowiec z białego maku. Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6011-ciasto-babka-budyniowa/page/3/#findComment-251615 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MAREK-ZAN Opublikowano 9 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 9 Grudnia 2012 Wykonanie: Jaja ubić z cukremCałe jaja czy białka osobno :question: Ktoś podpowie :question: Cytuj Pozdrawiam MAREK-ZAN Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6011-ciasto-babka-budyniowa/page/3/#findComment-255085 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 9 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 9 Grudnia 2012 Cytat: Wykonanie: Jaja ubić z cukrem Całe jaja czy białka osobno :question: Ktoś podpowie :question:Jaja ubijamy w całości :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6011-ciasto-babka-budyniowa/page/3/#findComment-255104 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 9 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 9 Grudnia 2012 A tak ładnie rosło do czasu :mellow: . http://imageshack.us/a/img507/5193/dzik014.jpg http://imageshack.us/a/img32/3236/dzik016.jpg W odstepstwie od oryginału zamiast jednego budyniu dałam 40gramów maki ziemnaiczanej ( bo miałam tylko 3 budynie) i dodałam trochę dźemu do srodka . Efekt póki co nie znany po ciasto jeszcze w piekarniku. To co wypadło zjadłam i bardzo smaczne było :thumbsup: Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6011-ciasto-babka-budyniowa/page/3/#findComment-255115 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 9 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 9 Grudnia 2012 To co wypadło zjadłam i bardzo smaczne było :thumbsup:Pozostałość pewnie jeszcze smaczniejsza :thumbsup: :clap: Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6011-ciasto-babka-budyniowa/page/3/#findComment-255117 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 9 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 9 Grudnia 2012 A tak ładnie rosło do czasu :mellow: . Olgo a może za mała forma.. :shock: Zastosowałaś małą kombinacje .. sama jestem ciekawa jaki będzie końcowy efekt. Pamiętam że któregoś razu brakło mi jednego budyniu ale w to miejsce odważyłam tyle mąki ile ma zawartość paczka budyniu. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6011-ciasto-babka-budyniowa/page/3/#findComment-255118 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 9 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 9 Grudnia 2012 Olgo a może za mała forma..Pewnie tak- ma 30 cm długości. Już po degustacji - najlepsza jest skóra bo wyszła u mnie taka chrupiąca - bezowata :thumbsup: .A dżem jak mozna było podejrzewać spłynął na spód ale na szczęście nie przypalił się. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6011-ciasto-babka-budyniowa/page/3/#findComment-255129 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.