Scaut.00 Opublikowano 16 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 16 Października 2019 Witam,Moze pytania trywialne, ale zaczynam przygode z wedzeniem i chce jak najlepiej sie przygotowac....Po 1 - czy nastrzyk wykonujemy solanką, w której lezy mięso podczas peklowania? Drugie pytanie - jak rozumiec stezenie procentowe solanki do nastrzyku? zeby bylo np 15% to na 1 litr wody ile gram soli powinienem nasypac? I juz ostatnie - czy solanke do peklowania dobrze przygotowuje, jesli nalewam wody do garnka, wrzucam sól + przyprawy (ziele ang, liscie laurowe, czosnek, pieprz, jalowiec) i wszystko to zagotowuje przez jakies 2-3 minuty. Czekam do wystudzenia iw to wrzucam mieso. Czy tak jest poprawnie? Wiem ze pytania moga wydawac sie proste, ale prosze o wyrozumialosc.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6028-jak-nastrzykiwa%C4%87-szynk%C4%99/page/4/#findComment-643271 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 16 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 16 Października 2019 (edytowane) Nie gotujemy peklosoli!!. Przyprawy w malej ilości wody studzimy i dajemy do całości, po nastrzyk. Ilości peklosolanke musi byc ta sama czy nastrzykujemy czy dajemy przyprawy. No na 2.5 kg miesa 1 litr wody. Czyli z litra wody ubierasz setkę w tym gotujesz przyprawy za wyjatkiem czosnku. Do 0.9 litta dodajesz no 80 gram peklosoli mieszkasz i ztego nabietasz do nastrzyku. Jak nastrzykniesz to zalewasz tym co zostalo mieso + dodajesz zimny wywar z przyprawami. Edytowane 16 Października 2019 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6028-jak-nastrzykiwa%C4%87-szynk%C4%99/page/4/#findComment-643272 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 16 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 16 Października 2019 (edytowane) bylo np 15% to na 1 litr wody ile gram soli powinienem nasypac?Dajesz tylko peklosól .% obliczasz w prosty sposób = peklosól odważasz dla łatwości w dekagramach - i np. 10 dkg/1 litr wody - prawie 10% roztwór , dajesz 8 dekagramów peklosoli /1 litr wody = prawie 8% solanka. piszę prawie bo błąd może być pominięty . Nie dajesz żadnych przypraw - nie ma potrzeby możesz zaufać. Ilość solanki 0,4-0,5 litra / 1 kg mięsa. Robisz roztwór - pobierasz z niego zawartość strzykawki i równomiernie w najgrubsze elementy nastrzykujesz. Wkładasz do możliwie małego pojemnika by solanka pokryła mięso - DA się i do lodówki koniecznie - peklujemy w temperaturach 4-6 st, Tak chyba najkrócej i najprościej Edytowane 16 Października 2019 przez Muski Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6028-jak-nastrzykiwa%C4%87-szynk%C4%99/page/4/#findComment-643283 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Scaut.00 Opublikowano 17 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 17 Października 2019 Czyli - poprawcie mnie jesli cos zrozumalem zle: Gotuje gar wody o odpowiedniej ilosci. W drugim malym garnuszku zagotowuje (liscie laurowe, ziele ang, ziarna jalowca itp). Czekam az wszystko ostygnie - wlewam wode z ziolami do gara duzego. Dodaje juz na zimno czosnek posiekany (czy cale ząbki?) oraz wrzucam peklosol (do zimnej wody). Przemieszam ze dwa ray i z tego pobieram nastrzyk i wrzucam w to miecho. Czy tak jest poprawnie? p.s. kolega mi dal przepis (zanim tu trafilem) aby dawac peklosol na 4kg miesa ok 100-120 dkg.... a wody ok 3litry na 4kg miesa.... i peklowac 5-6 dni... i wedliny wyszly mi spoko w smaku.... wg tabeli Dzidka - tej soli jest 2x tyle na 5-6 dni.... zz vzego to moze wynikac? wedzonki wg kolegi sugestii wyszly ostatnio ok w smaku.... nie wychodza wam za slone jak zrobicie wg tabel iDziadka gdzie tej soli jest duuuuzo wiecej? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6028-jak-nastrzykiwa%C4%87-szynk%C4%99/page/4/#findComment-643321 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 17 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 17 Października 2019 (edytowane) Nie musisz gotować całej wody jeżeli jest brana z ujecia wody zdatnej do spożycia. Lepiej moim zdaniem nastrzykiwać samą solanką. Jak dasz wywar i z wywarem przyprawy moze Ci zapychać igłę. Ilość wody z dużego gara + ilość wody z garnuszka = ilość z tabeli np Dziadka Reszta bez uwag. Z przyprawami jest tak jedni lubią i stosują drudzy uważają to za profanacje ich stosowamoe do peklowania , wybór co Ci smakuje należy do Ciebie.(ja stosuje ale tak aby było czuć nutę a nie "perfumerię"Przepis Dziadka jest sprawdzony. Trzeba jednak dobrać do siebie ilość peklosoli może trochę mniej może wiecej.Nie używaj nazwy soli dla peklosoli bo tworzy się "szum informacyjny" i ktoś z boku może uznac ze nie wiesz o czym piszesz. Sól to sól a jej użycie to solenie , peklosól to peklosól i jej użycie to peklowanie . Edytowane 17 Października 2019 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6028-jak-nastrzykiwa%C4%87-szynk%C4%99/page/4/#findComment-643324 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 17 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 17 Października 2019 Przemieszam ze dwa ray Mieszasz dopóki peklosól się całkiem nie rozpuści. Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6028-jak-nastrzykiwa%C4%87-szynk%C4%99/page/4/#findComment-643333 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 17 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 17 Października 2019 Prosto i zrozumiale. http://blogmiro.wyroby-domowe.pl/category/porady-praktyczne/peklowanie-na-mokro-mies-na-wedzonki/ Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6028-jak-nastrzykiwa%C4%87-szynk%C4%99/page/4/#findComment-643340 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.