Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Moze pytania trywialne, ale zaczynam przygode z wedzeniem i chce jak najlepiej sie przygotowac....

Po 1 - czy nastrzyk wykonujemy solanką, w której lezy mięso podczas peklowania?

 

Drugie pytanie - jak rozumiec stezenie procentowe solanki do nastrzyku? zeby bylo np 15% to na 1 litr wody ile gram soli powinienem nasypac?

 

I juz ostatnie ;) - czy solanke do peklowania dobrze przygotowuje, jesli nalewam wody do garnka, wrzucam sól + przyprawy (ziele ang, liscie laurowe, czosnek, pieprz, jalowiec) i wszystko to zagotowuje przez jakies 2-3 minuty. Czekam do wystudzenia iw to wrzucam mieso. Czy tak jest poprawnie?

 

Wiem ze pytania moga wydawac sie proste, ale prosze o wyrozumialosc....

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6028-jak-nastrzykiwa%C4%87-szynk%C4%99/page/4/#findComment-643271
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 81
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Nie gotujemy peklosoli!!. Przyprawy w malej ilości wody studzimy i dajemy do całości, po nastrzyk. Ilości peklosolanke musi byc ta sama czy nastrzykujemy czy dajemy przyprawy. No na 2.5 kg miesa 1 litr wody. Czyli z litra wody ubierasz setkę w tym gotujesz przyprawy za wyjatkiem czosnku. Do 0.9 litta dodajesz no 80 gram peklosoli mieszkasz i ztego nabietasz do nastrzyku. Jak nastrzykniesz to zalewasz tym co zostalo mieso + dodajesz zimny wywar z przyprawami. Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6028-jak-nastrzykiwa%C4%87-szynk%C4%99/page/4/#findComment-643272
Udostępnij na innych stronach

bylo np 15% to na 1 litr wody ile gram soli powinienem nasypac?

Dajesz tylko peklosól .

% obliczasz w prosty sposób = peklosól odważasz dla łatwości w dekagramach - i np. 10 dkg/1 litr wody - prawie 10% roztwór , dajesz 8 dekagramów peklosoli /1 litr wody = prawie 8% solanka. piszę prawie bo błąd może być pominięty . Nie dajesz żadnych przypraw - nie ma potrzeby możesz zaufać. Ilość solanki 0,4-0,5 litra / 1 kg mięsa. Robisz roztwór - pobierasz z niego zawartość strzykawki i równomiernie w najgrubsze elementy nastrzykujesz. Wkładasz do możliwie małego pojemnika by solanka pokryła mięso - DA się i do lodówki koniecznie - peklujemy w temperaturach 4-6 st, Tak chyba najkrócej i najprościej

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6028-jak-nastrzykiwa%C4%87-szynk%C4%99/page/4/#findComment-643283
Udostępnij na innych stronach

Czyli  - poprawcie mnie jesli cos zrozumalem zle:

 

Gotuje gar wody o odpowiedniej ilosci. W drugim malym garnuszku zagotowuje (liscie laurowe, ziele ang, ziarna jalowca itp). Czekam az wszystko ostygnie - wlewam wode z ziolami do gara duzego. Dodaje juz na zimno czosnek posiekany (czy cale ząbki?) oraz wrzucam peklosol (do zimnej wody). Przemieszam ze dwa ray i  z tego pobieram nastrzyk i wrzucam w to miecho. 

Czy tak jest poprawnie?

 

p.s. kolega mi dal przepis (zanim tu trafilem) aby dawac peklosol na 4kg miesa ok 100-120 dkg.... a wody ok 3litry na 4kg miesa....  i peklowac 5-6 dni...  i wedliny wyszly mi  spoko w smaku.... wg tabeli Dzidka - tej soli jest 2x tyle na 5-6 dni.... zz vzego to moze wynikac? wedzonki wg kolegi sugestii wyszly ostatnio ok w smaku.... nie wychodza wam za slone jak zrobicie wg tabel iDziadka gdzie tej soli jest duuuuzo wiecej?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6028-jak-nastrzykiwa%C4%87-szynk%C4%99/page/4/#findComment-643321
Udostępnij na innych stronach

Nie musisz gotować całej wody jeżeli jest brana z ujecia wody zdatnej do spożycia. Lepiej moim zdaniem nastrzykiwać samą solanką. Jak dasz wywar i z wywarem przyprawy moze Ci zapychać igłę. Ilość wody z dużego gara + ilość wody z garnuszka = ilość z tabeli np Dziadka  Reszta bez uwag. Z przyprawami jest tak jedni lubią i stosują drudzy uważają to  za profanacje ich stosowamoe do peklowania , wybór co Ci smakuje należy do Ciebie.(ja stosuje ale tak aby było czuć nutę a nie "perfumerię"
Przepis Dziadka jest sprawdzony. Trzeba jednak dobrać do siebie ilość peklosoli może trochę mniej może wiecej.
Nie używaj nazwy soli dla peklosoli bo tworzy się "szum informacyjny" i ktoś z boku może uznac ze nie wiesz o czym piszesz. Sól to sól a jej użycie to solenie , peklosól to peklosól i jej użycie to peklowanie .

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6028-jak-nastrzykiwa%C4%87-szynk%C4%99/page/4/#findComment-643324
Udostępnij na innych stronach

 

 

Przemieszam ze dwa ray

Mieszasz dopóki peklosól się całkiem nie rozpuści.

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6028-jak-nastrzykiwa%C4%87-szynk%C4%99/page/4/#findComment-643333
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.