Skocz do zawartości

Jak nastrzykiwać szynkę ?


asterix35

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Moze pytania trywialne, ale zaczynam przygode z wedzeniem i chce jak najlepiej sie przygotowac....

Po 1 - czy nastrzyk wykonujemy solanką, w której lezy mięso podczas peklowania?

 

Drugie pytanie - jak rozumiec stezenie procentowe solanki do nastrzyku? zeby bylo np 15% to na 1 litr wody ile gram soli powinienem nasypac?

 

I juz ostatnie ;) - czy solanke do peklowania dobrze przygotowuje, jesli nalewam wody do garnka, wrzucam sól + przyprawy (ziele ang, liscie laurowe, czosnek, pieprz, jalowiec) i wszystko to zagotowuje przez jakies 2-3 minuty. Czekam do wystudzenia iw to wrzucam mieso. Czy tak jest poprawnie?

 

Wiem ze pytania moga wydawac sie proste, ale prosze o wyrozumialosc....

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 81
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Nie gotujemy peklosoli!!. Przyprawy w malej ilości wody studzimy i dajemy do całości, po nastrzyk. Ilości peklosolanke musi byc ta sama czy nastrzykujemy czy dajemy przyprawy. No na 2.5 kg miesa 1 litr wody. Czyli z litra wody ubierasz setkę w tym gotujesz przyprawy za wyjatkiem czosnku. Do 0.9 litta dodajesz no 80 gram peklosoli mieszkasz i ztego nabietasz do nastrzyku. Jak nastrzykniesz to zalewasz tym co zostalo mieso + dodajesz zimny wywar z przyprawami. Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

bylo np 15% to na 1 litr wody ile gram soli powinienem nasypac?

Dajesz tylko peklosól .

% obliczasz w prosty sposób = peklosól odważasz dla łatwości w dekagramach - i np. 10 dkg/1 litr wody - prawie 10% roztwór , dajesz 8 dekagramów peklosoli /1 litr wody = prawie 8% solanka. piszę prawie bo błąd może być pominięty . Nie dajesz żadnych przypraw - nie ma potrzeby możesz zaufać. Ilość solanki 0,4-0,5 litra / 1 kg mięsa. Robisz roztwór - pobierasz z niego zawartość strzykawki i równomiernie w najgrubsze elementy nastrzykujesz. Wkładasz do możliwie małego pojemnika by solanka pokryła mięso - DA się i do lodówki koniecznie - peklujemy w temperaturach 4-6 st, Tak chyba najkrócej i najprościej

Edytowane przez Muski

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czyli  - poprawcie mnie jesli cos zrozumalem zle:

 

Gotuje gar wody o odpowiedniej ilosci. W drugim malym garnuszku zagotowuje (liscie laurowe, ziele ang, ziarna jalowca itp). Czekam az wszystko ostygnie - wlewam wode z ziolami do gara duzego. Dodaje juz na zimno czosnek posiekany (czy cale ząbki?) oraz wrzucam peklosol (do zimnej wody). Przemieszam ze dwa ray i  z tego pobieram nastrzyk i wrzucam w to miecho. 

Czy tak jest poprawnie?

 

p.s. kolega mi dal przepis (zanim tu trafilem) aby dawac peklosol na 4kg miesa ok 100-120 dkg.... a wody ok 3litry na 4kg miesa....  i peklowac 5-6 dni...  i wedliny wyszly mi  spoko w smaku.... wg tabeli Dzidka - tej soli jest 2x tyle na 5-6 dni.... zz vzego to moze wynikac? wedzonki wg kolegi sugestii wyszly ostatnio ok w smaku.... nie wychodza wam za slone jak zrobicie wg tabel iDziadka gdzie tej soli jest duuuuzo wiecej?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie musisz gotować całej wody jeżeli jest brana z ujecia wody zdatnej do spożycia. Lepiej moim zdaniem nastrzykiwać samą solanką. Jak dasz wywar i z wywarem przyprawy moze Ci zapychać igłę. Ilość wody z dużego gara + ilość wody z garnuszka = ilość z tabeli np Dziadka  Reszta bez uwag. Z przyprawami jest tak jedni lubią i stosują drudzy uważają to  za profanacje ich stosowamoe do peklowania , wybór co Ci smakuje należy do Ciebie.(ja stosuje ale tak aby było czuć nutę a nie "perfumerię"
Przepis Dziadka jest sprawdzony. Trzeba jednak dobrać do siebie ilość peklosoli może trochę mniej może wiecej.
Nie używaj nazwy soli dla peklosoli bo tworzy się "szum informacyjny" i ktoś z boku może uznac ze nie wiesz o czym piszesz. Sól to sól a jej użycie to solenie , peklosól to peklosól i jej użycie to peklowanie .

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.