Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

dziś z tortowej :)

Yerbuś, też robię z tortowej bo taka zawsze jest pod ręką, ale ponoć do ciast drożdżowych lepsza mąka typ 550 :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/9/#findComment-331856
Udostępnij na innych stronach

Jeszcze chałki nie robiłem ale oglądając Twoje Włodku wypieki i Zbója to chyba na sobotnie śniadanko coś upiekę. :clap:

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/9/#findComment-331911
Udostępnij na innych stronach

Moim domownikom tez posmakowala i chca wiecej ,trzeba  dzis albo jutro cos zrobic ,przynajmniej zapasy konfitur beda schodzic.

pysznie smakuje z konfitura z wisni mniaaam :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/9/#findComment-331913
Udostępnij na innych stronach

Jeszcze chałki nie robiłem

 

no to już czas :) widzę ,że u mnie zagości jako rezerwa w przypadku ,gdy źle wycyrkluję z pieczeniem chleba .

A propos chleba ...dzisiejsze wypieki

post-47651-0-75117300-1391601627_thumb.jpg

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/9/#findComment-331920
Udostępnij na innych stronach

YERBA Twoj chleb ma taka skórke jaką pamietam z dziciństwa , gdzie na wsi moja ciocia piekla chleb , bochenki byly co prawda wieksze , ale kolor skorki taki sam , a smak  do dzis w pamięci , mam przepis musze  spróbować chociaz .Pozdrawiam  :clap:  :clap:  :clap:

Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/9/#findComment-332895
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

A u mnie dziś czekają : na wypiek i napełnienie :) :) :) . No i po godzinie upieczone , ale napełnienie jeszcze czeka ;)

post-47651-0-34851300-1396028392_thumb.jpg

post-47651-0-40705400-1396028446_thumb.jpg

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/9/#findComment-343138
Udostępnij na innych stronach

 

 

ale napełnienie jeszcze czeka
To bierz się do roboty :) 

 

No i po godzinie upieczone
Super  :thumbsup:  

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/9/#findComment-343139
Udostępnij na innych stronach

Włodek, na zakwasie żytnim ? ;)

no tak cały czas na Twoim :) .Ale już nie całkiem żytni , bo "uszczykuję " z zarobionego chleba , a w nim jest domieszka pszennej .

Edytowane przez yerba

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/9/#findComment-343186
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Jak to pisze nasz kolega Andrzej na śniadanko wielkanocne już jest . A do sobotniej kawy popołudniowej " nowa " babka drożdżowa wg przepisu Anusi .

post-47651-0-67579100-1397825387_thumb.jpg

post-47651-0-89153400-1397825434_thumb.jpg

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/9/#findComment-347467
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jak to pisze nasz kolega Andrzej na śniadanko wielkanocne już jest

Yerba ... czyli nikt głodny nie będzie, bo szyneczek sporo :) wyroby super :thumbsup:

 

 

babka drożdżowa wg przepisu Anusi .

Miło, ze skorzystałeś z tego przepisu :)

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/9/#findComment-347468
Udostępnij na innych stronach

 

 

Miło, ze skorzystałeś z tego przepisu :)

Twoja mi bardzo smakowała , dlatego "naciskałem " na przepis . A skoro go dostałem , to grzechem byłoby z niego nie skorzystać :)

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/9/#findComment-347469
Udostępnij na innych stronach

 

 

śniadanko wielkanocne
Yerba ładne szyneczki :thumbsup:  

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/9/#findComment-347476
Udostępnij na innych stronach

Yerba ładne szyneczki :thumbsup:

... jeszcze nie znam smaku , bo skończyłem wędzenie w piątkową noc i szlaban na konsumpcję :) . Ale przekroiłem i w środku  jest wilgotna a zapach miodzio :)

Edytowane przez yerba

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/9/#findComment-347486
Udostępnij na innych stronach

 

 

a zapach miodzio

Kiedyś się mówiło że wąchanie szynki to narkomania :D

Szyneczki wyglądają extra .

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/9/#findComment-347489
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

w piątek i sobotę przy okazji długiego weekendu odbyło się spotkanie towarzyskie z WojtkiemW i jego LP  połączone z  " warsztatami  chlebowymi  "[ :)]

post-47651-0-44991900-1399191421_thumb.jpg

post-47651-0-91659300-1399191508_thumb.jpg

post-47651-0-62656900-1399191563_thumb.jpg

post-47651-0-57871300-1399191755_thumb.jpg

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/9/#findComment-349928
Udostępnij na innych stronach

 

 

w piątek i sobotę przy okazji długiego weekendu odbyło się spotkanie towarzyskie z WojtkiemW i jego LP połączone z " warsztatami chlebowymi "[ :)]

Yerba... czyli połączyłeś przyjemne z pożytecznym :) Pełna improwizacja, czy korzystałeś z jakiegoś przepisu? Jak na złość nie otwiera mi się do końca zdjęcie z upieczonymi chlebkami :mad: i nie wiem czy jest w przekroju Twój wypiek. Po minkach gości widać, że wizyta była udana. :)

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/9/#findComment-349987
Udostępnij na innych stronach

czy korzystałeś z jakiegoś przepisu?

 

tak - swojego :) czyli 0,4kg razówki , 0,6k żytniej 550 i 0,5 kg pszennej 650 po 2 łyżeczki soli i cukru . Do tego mały słoiczek ciasta z poprzedniego wypieku i około litra wody .Na noc do wyrośnięcia Rano ponowne  wyrobienie z 0,5kg pszennej i do foremek wysmarowanych smalcem oprószonych razówką .I  ponowne wyrastanie ok. 2 godzin  Pieczone 55minut w 220-200 C -po tym czasie wyjęte z foremek i na wyłączonym piecu jeszcze 15 minut do " chrupiącej skórki " . Zdjęcia przekroju niestety nie zrobiłem :(

Edytowane przez yerba

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/9/#findComment-349991
Udostępnij na innych stronach

 

 

mały słoiczek ciasta z poprzedniego wypieku  .

Mam rozumieć, że zostawiasz trochę ciasta z poprzedniego wypieku i dodajesz do następnego ? ile tego ciasta musi być ? przechowujesz je w lodówce?

Może pytanie ''od czapy'' :facepalm: ale chciałabym wiedzieć :)

Dziękuję z góry za odpowiedź :)

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/9/#findComment-349993
Udostępnij na innych stronach

ile tego ciasta musi być ?

 

to jest mały słoiczek po chrzanie , wypełniony do połowy ,ale w lodówce " doszedł " do pełna :)

post-47651-0-40597200-1399215213_thumb.jpg

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/9/#findComment-350013
Udostępnij na innych stronach

Dodam że chlebek Yerby jest nie tylko smaczny,ale i długo zachowuje świeżość.Przekonaliśmy się o tym na naszej wycieczce do Izraela i Palestyny. :clap:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/9/#findComment-350052
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dodam że chlebek Yerby jest nie tylko smaczny,ale i długo zachowuje świeżość.

Kruszynka .. skoro Ty to mówisz to znaczy, że naprawdę musi być smaczny :)

Yerba ... przepis przy najbliższej okazji wypróbuję i zdam relacje. :)

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/9/#findComment-350077
Udostępnij na innych stronach

Tak robiły Nasze babcie zawsze zostawiany był w dzieży tzw "zaczątek" czyli kawałek ciasta z poprzedniego chleba ;)

 

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

 

Edytowane przez roger

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/9/#findComment-350092
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.