Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Oj Grzesiu trzeba było wszystkiego nie rozpakowywać i nie ciąć .. ;) otwierać po jednej konsumować a reszta niech dojrzewa ;)

hmmmm skalą swych produkcji mnie powalasz Grzesiu ... :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap:

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/8/#findComment-197967
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 424
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Robercik,

Ty wiesz że ja mam u Ciebie dużyyyyyyyyyyyyyyyyyyy dług wdzięczności za pomoc którą mi okazujesz :lol: :lol:

wędkarstwo, grzyby i wędzenie
http://www.grzegorzswiadek.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/8/#findComment-197970
Udostępnij na innych stronach

świadziu oglądałeś Piłę VI ?

Aleś porżnął i co teraz z tym mięskiem.

Teraz tylko cieniutko pokroić, posmarować masłem ..... nie margar... :cool: i miodzio.

 

Ps. Może jakaś przesyłka np fax-em. :wink:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/8/#findComment-197972
Udostępnij na innych stronach

Mireczku,

zapraszam do siebie a dostaniesz kilka kawałeczków :)

Część wędlin w miejscu przekrojenia posypałem solą i ponownie zawinołem w rajstopy a następnie włożyłem do lodówki.

Niech sobie dojrzewają w lodówce przez kolejny miesiąc :)

wędkarstwo, grzyby i wędzenie
http://www.grzegorzswiadek.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/8/#findComment-197977
Udostępnij na innych stronach

świadziu widać że jesteś pilnym uczniem... efekty rewelacyjne :clap:

Powiedz które wyroby najbardziej Ci odpowiadają bo miałeś trzech'' nauczycieli '' :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/8/#findComment-197986
Udostępnij na innych stronach

Czy ta szarość która jest w środku znaczy że mięso mi zgniło ?

Czy mógłbyś podać temperatury przechowywania i wilgotność? Wykrój trochę tej szarości z baleroniku ze środka i z brzegu z tłuszczykiem i napisz jaki smak. :cool:

 

efekty rewelacyjne

Widzę, że na ten rok zaczynasz już punktować. :lol:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/8/#findComment-198023
Udostępnij na innych stronach

Wykrój trochę tej szarości z baleroniku ze środka i z brzegu z tłuszczykiem i napisz jaki smak. :cool:

A może Ci ma podesłać żebyś sam ocenił ? .... ;)

PIS-u nie podpuszczaj chłopaka już on wie co z tym zrobić ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/8/#findComment-198025
Udostępnij na innych stronach

Halusia,

jeśli chodzi o smak to nie widzę różnicy - wszystkie smakują wyśmienicie :thumbsup: :)

Pis67,

wędliny dojrzewajace trzymałem w pokoju gdzie przez cały czas było otwarte okno a temeratura wachała się między 12 a 15 stopni. Co do wilgotności to nie mam zielonego pojęcia jaka była.

wędkarstwo, grzyby i wędzenie
http://www.grzegorzswiadek.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/8/#findComment-198553
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Dziś uwędziłem troszkę Krakowskiej stosując różne proporcje przypraw oraz pionierską technikę podpiekania – wyszło 18,4 kg mam nadzieję że zjadliwej :)

 

Mięso:

 

szynka kl. I - 5,6 kg

szynka kl. II – 2,1 kg

łopatka kl. I – 4,0 kg

łopatka kl. II – 3,2 kg

łopatka kl. III – 1,7 kg

golonka kl. III – 1,8 kg

 

Łącznia ilość mięsa:

 

 

klasa I ( szynka i łopatka ) – 9,6 kg

 

klasa II ( szynka i łopatka ) – 5,3 kg

 

klasa III ( łopatka i golonka ) – 3,5 kg

 

LINK DO FILMU - MIĘSO PO KLASYFIKACJI

 

Składniki na 1 kg mięsa:

 

peklosól - 16 gr

pieprz świeżo mielony – 2,5 gr

kminek cały – 4 gr

cukier – 2 gr

czosnek świeży ( wyciśnięty ) – 2 gr

gałka muszkatołowa – 1 gr

 

Dodatkowo do 5 kg mięsa w ramach eksperymentu dodałem papryczkę chili w proporcjach 2 gr na 1 kg mięsa

 

Mięso peklowałem 24 godziny, następnie osadzałem w pokoju przy otwartym oknie.

 

 

 

Dziś wygrzałem wędzarnie w temperaturze 40 -50 stopnie przez 50 minut, potem osuszyłem kiełbaski w temperaturze 40 -50 stopni przez 50 minut i wędziłem.

Przez 3 godzinki wędziłem w temperaturze 50 -60 stopni a potem rozpocząłem przypiekanie które dość długooooooooo trwało. Przez pierwszą godzinkę utrzymywałem temperaturę na poziomie 80 – 90 stopni lecz mięso po tym czasie miało wewnątrz temperaturę 55 stopni.

Na kolejne 30 minut podniosłem temperaturę podpiekania do 96 stopni lecz nadal nie uzyskałem zamierzonej temperatury gdyż wewnątrz Krakowskiej było tylko 61 stopni, więc na kolejne 40 minut podniosłem do 110 stopni i w końcu otrzymałem 70 stopni wewnątrz kiełbasy :). Przyznam się że dwa razy temperatura podskoczyła mi do 120 ale to trwało jedynie jakieś 5 sekund ( włączył się alarm w termostacie ) i szybko obniżyłem do 110.

Reasumując, sam proces podpiekania trwał 2 godziny i 10 minut.

 

wędkarstwo, grzyby i wędzenie
http://www.grzegorzswiadek.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/8/#findComment-207884
Udostępnij na innych stronach

Mniam. :thumbsup:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/8/#findComment-207886
Udostępnij na innych stronach

Mireczku,

czy są zjadliwe to się okaże za tydzień - teraz będą sobie "dyndały" w pokoju przy otwartym oknie :)

wędkarstwo, grzyby i wędzenie
http://www.grzegorzswiadek.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/8/#findComment-207888
Udostępnij na innych stronach

No to się napracowałeś Grzesiu. :clap:

Te ciemniejsze batony to również Krakowska??

Czekam jeszcze na przekrój wyrobu.

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/8/#findComment-207889
Udostępnij na innych stronach

Halinko,

jeszcze raz WIELKIE DZIĘKI za Twoje rady których udzieliłaś mi podczas tej "produkcji" kiełbas Krakowskich !!

Jeśli chodzi o te ciemniejsze batony, to kiełbasa w nich jest z dodatkiem papryczki chili :)

wędkarstwo, grzyby i wędzenie
http://www.grzegorzswiadek.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/8/#findComment-207893
Udostępnij na innych stronach

Poproszę przekrój tej kiełbaski.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/8/#findComment-207895
Udostępnij na innych stronach

Mireczku,

czy są zjadliwe to się okaże za tydzień - teraz będą sobie "dyndały" w pokoju przy otwartym oknie :)

Grześ taka kiełbaska jest przepyszna na ciepło, prosto z wędzarni !

Będziesz tak długo czekał ?

Tnij i kosztuj i napisz.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/8/#findComment-207896
Udostępnij na innych stronach

Czytam to i nie wiem o co chodzi takich klas szynek, łopatek i golonek nie ma

szynka kl. I - 5,6 kg

szynka kl. II – 2,1 kg

łopatka kl. I – 4,0 kg

łopatka kl. II – 3,2 kg

łopatka kl. III – 1,7 kg

golonka kl. III – 1,8 kg

powinno być tak

Wp kl I - 5,6 - z szynki

Wp. kl. II – 2,1 kg - z szynki

Wp kl. I – 4,0 kg z łopatki

Wp kl. II – 3,2 kg z łopatki

Wp kl. III – 1,7 kg z łopatki

Wp kl. III – 1,8 kg z golonki

wyroby ładne

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/8/#findComment-207897
Udostępnij na innych stronach

Halinko,

jeszcze raz WIELKIE DZIĘKI za Twoje rady których udzieliłaś mi podczas tej "produkcji" kiełbas Krakowskich !!

Oj tam oj tam :blush: Grzesiu , cieszę się że sobie poradziłeś. :wink:

 

Jeśli chodzi o te ciemniejsze batony, to kiełbasa w nich jest z dodatkiem papryczki chili :)

Oj to ciekawy experyment.

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/8/#findComment-207898
Udostępnij na innych stronach

A nie czytelniej tak:

 

Wp kl I- 9,6 kg z szynki i łopatki

Wp kl II - 5,3 kg z szynki i łopatki

WP kl III - 3,5 kg z łopatki i golonki

A no nie bo w tym przypadku to wp kl I 9,6 kg z szynki i łopatki nic nie mówi bo może być 0,5 kg z szynki reszta z łopatki itd.
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/8/#findComment-207900
Udostępnij na innych stronach

czy są zjadliwe to się okaże za tydzień - teraz będą sobie "dyndały" w pokoju przy otwartym oknie

jakąś pokutę dostałeś na wielki post czy co? :grin:

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/8/#findComment-207904
Udostępnij na innych stronach

Grzesiu, kiełbaski ładne, przekrój chętnie zobaczę :grin:

 

Polecam przepis z 16-ki.

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/8/#findComment-207906
Udostępnij na innych stronach

Świadziu skosztowałeś bestio jedna ? :wink:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/8/#findComment-207919
Udostępnij na innych stronach

A no nie bo w tym przypadku to wp kl I 9,6 kg z szynki i łopatki nic nie mówi bo może być 0,5 kg z szynki reszta z łopatki itd.

To pójdźmy na kompromis.

 

Wp kl I- 9,6 kg z szynki 60% i łopatki 40%

Wp kl II - 5,3 kg z szynki i łopatki

WP kl III - 3,5 kg z łopatki i golonki

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/8/#findComment-207923
Udostępnij na innych stronach

Kiełbasa Krakowska w przekroju po 24 godzinach suszenia:

Grzesiu wędlina ładna, chuda , ale zastanawiają mnie te ciemniejsze punkciki..to jakaś przyprawa??

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/8/#findComment-208041
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.