roger Opublikowano 20 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #176 Opublikowano 20 Stycznia 2012 Oj Grzesiu trzeba było wszystkiego nie rozpakowywać i nie ciąć .. otwierać po jednej konsumować a reszta niech dojrzewa hmmmm skalą swych produkcji mnie powalasz Grzesiu ... :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/8/#findComment-197967 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 20 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #177 Opublikowano 20 Stycznia 2012 Robercik, Ty wiesz że ja mam u Ciebie dużyyyyyyyyyyyyyyyyyyy dług wdzięczności za pomoc którą mi okazujesz :lol: :lol: Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/8/#findComment-197970 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 20 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #178 Opublikowano 20 Stycznia 2012 świadziu oglądałeś Piłę VI ?Aleś porżnął i co teraz z tym mięskiem.Teraz tylko cieniutko pokroić, posmarować masłem ..... nie margar... i miodzio. Ps. Może jakaś przesyłka np fax-em. :wink: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/8/#findComment-197972 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 20 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #179 Opublikowano 20 Stycznia 2012 Mireczku, zapraszam do siebie a dostaniesz kilka kawałeczków Część wędlin w miejscu przekrojenia posypałem solą i ponownie zawinołem w rajstopy a następnie włożyłem do lodówki.Niech sobie dojrzewają w lodówce przez kolejny miesiąc Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/8/#findComment-197977 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 20 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #180 Opublikowano 20 Stycznia 2012 świadziu widać że jesteś pilnym uczniem... efekty rewelacyjne :clap: Powiedz które wyroby najbardziej Ci odpowiadają bo miałeś trzech'' nauczycieli '' :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/8/#findComment-197986 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 20 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #181 Opublikowano 20 Stycznia 2012 Czy ta szarość która jest w środku znaczy że mięso mi zgniło ? Czy mógłbyś podać temperatury przechowywania i wilgotność? Wykrój trochę tej szarości z baleroniku ze środka i z brzegu z tłuszczykiem i napisz jaki smak. efekty rewelacyjne Widzę, że na ten rok zaczynasz już punktować. :lol: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/8/#findComment-198023 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 20 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #182 Opublikowano 20 Stycznia 2012 Wykrój trochę tej szarości z baleroniku ze środka i z brzegu z tłuszczykiem i napisz jaki smak. A może Ci ma podesłać żebyś sam ocenił ? .... PIS-u nie podpuszczaj chłopaka już on wie co z tym zrobić Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/8/#findComment-198025 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 24 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #183 Opublikowano 24 Stycznia 2012 Halusia, jeśli chodzi o smak to nie widzę różnicy - wszystkie smakują wyśmienicie :thumbsup: Pis67, wędliny dojrzewajace trzymałem w pokoju gdzie przez cały czas było otwarte okno a temeratura wachała się między 12 a 15 stopni. Co do wilgotności to nie mam zielonego pojęcia jaka była. Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/8/#findComment-198553 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 17 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #184 Opublikowano 17 Marca 2012 Dziś uwędziłem troszkę Krakowskiej stosując różne proporcje przypraw oraz pionierską technikę podpiekania – wyszło 18,4 kg mam nadzieję że zjadliwej Mięso: szynka kl. I - 5,6 kg szynka kl. II – 2,1 kg łopatka kl. I – 4,0 kg łopatka kl. II – 3,2 kg łopatka kl. III – 1,7 kg golonka kl. III – 1,8 kg Łącznia ilość mięsa: klasa I ( szynka i łopatka ) – 9,6 kg klasa II ( szynka i łopatka ) – 5,3 kg klasa III ( łopatka i golonka ) – 3,5 kg LINK DO FILMU - MIĘSO PO KLASYFIKACJI Składniki na 1 kg mięsa: peklosól - 16 gr pieprz świeżo mielony – 2,5 gr kminek cały – 4 gr cukier – 2 gr czosnek świeży ( wyciśnięty ) – 2 gr gałka muszkatołowa – 1 gr Dodatkowo do 5 kg mięsa w ramach eksperymentu dodałem papryczkę chili w proporcjach 2 gr na 1 kg mięsa Mięso peklowałem 24 godziny, następnie osadzałem w pokoju przy otwartym oknie. Dziś wygrzałem wędzarnie w temperaturze 40 -50 stopnie przez 50 minut, potem osuszyłem kiełbaski w temperaturze 40 -50 stopni przez 50 minut i wędziłem. Przez 3 godzinki wędziłem w temperaturze 50 -60 stopni a potem rozpocząłem przypiekanie które dość długooooooooo trwało. Przez pierwszą godzinkę utrzymywałem temperaturę na poziomie 80 – 90 stopni lecz mięso po tym czasie miało wewnątrz temperaturę 55 stopni. Na kolejne 30 minut podniosłem temperaturę podpiekania do 96 stopni lecz nadal nie uzyskałem zamierzonej temperatury gdyż wewnątrz Krakowskiej było tylko 61 stopni, więc na kolejne 40 minut podniosłem do 110 stopni i w końcu otrzymałem 70 stopni wewnątrz kiełbasy . Przyznam się że dwa razy temperatura podskoczyła mi do 120 ale to trwało jedynie jakieś 5 sekund ( włączył się alarm w termostacie ) i szybko obniżyłem do 110. Reasumując, sam proces podpiekania trwał 2 godziny i 10 minut. Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/8/#findComment-207884 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 17 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #185 Opublikowano 17 Marca 2012 Mniam. :thumbsup: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/8/#findComment-207886 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 17 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #186 Opublikowano 17 Marca 2012 Ładne mi "troszkę" :-) Podzieliłbyś się :-)Gratulacje, podziwiam Twoją robotę !!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/8/#findComment-207887 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 17 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #187 Opublikowano 17 Marca 2012 Mireczku, czy są zjadliwe to się okaże za tydzień - teraz będą sobie "dyndały" w pokoju przy otwartym oknie Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/8/#findComment-207888 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 17 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #188 Opublikowano 17 Marca 2012 No to się napracowałeś Grzesiu. :clap: Te ciemniejsze batony to również Krakowska??Czekam jeszcze na przekrój wyrobu. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/8/#findComment-207889 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 17 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #189 Opublikowano 17 Marca 2012 Halinko, jeszcze raz WIELKIE DZIĘKI za Twoje rady których udzieliłaś mi podczas tej "produkcji" kiełbas Krakowskich !! Jeśli chodzi o te ciemniejsze batony, to kiełbasa w nich jest z dodatkiem papryczki chili Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/8/#findComment-207893 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 17 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #190 Opublikowano 17 Marca 2012 Poproszę przekrój tej kiełbaski. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/8/#findComment-207895 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 17 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #191 Opublikowano 17 Marca 2012 Mireczku, czy są zjadliwe to się okaże za tydzień - teraz będą sobie "dyndały" w pokoju przy otwartym oknie Grześ taka kiełbaska jest przepyszna na ciepło, prosto z wędzarni ! Będziesz tak długo czekał ? Tnij i kosztuj i napisz. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/8/#findComment-207896 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 17 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #192 Opublikowano 17 Marca 2012 Czytam to i nie wiem o co chodzi takich klas szynek, łopatek i golonek nie ma szynka kl. I - 5,6 kg szynka kl. II – 2,1 kg łopatka kl. I – 4,0 kg łopatka kl. II – 3,2 kg łopatka kl. III – 1,7 kg golonka kl. III – 1,8 kg powinno być tak Wp kl I - 5,6 - z szynki Wp. kl. II – 2,1 kg - z szynki Wp kl. I – 4,0 kg z łopatki Wp kl. II – 3,2 kg z łopatki Wp kl. III – 1,7 kg z łopatki Wp kl. III – 1,8 kg z golonki wyroby ładne Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/8/#findComment-207897 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 17 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #193 Opublikowano 17 Marca 2012 Halinko, jeszcze raz WIELKIE DZIĘKI za Twoje rady których udzieliłaś mi podczas tej "produkcji" kiełbas Krakowskich !!Oj tam oj tam :blush: Grzesiu , cieszę się że sobie poradziłeś. :wink: Jeśli chodzi o te ciemniejsze batony, to kiełbasa w nich jest z dodatkiem papryczki chili Oj to ciekawy experyment. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/8/#findComment-207898 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 17 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #194 Opublikowano 17 Marca 2012 A nie czytelniej tak: Wp kl I- 9,6 kg z szynki i łopatki Wp kl II - 5,3 kg z szynki i łopatki WP kl III - 3,5 kg z łopatki i golonkiA no nie bo w tym przypadku to wp kl I 9,6 kg z szynki i łopatki nic nie mówi bo może być 0,5 kg z szynki reszta z łopatki itd. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/8/#findComment-207900 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 17 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #195 Opublikowano 17 Marca 2012 czy są zjadliwe to się okaże za tydzień - teraz będą sobie "dyndały" w pokoju przy otwartym oknie jakąś pokutę dostałeś na wielki post czy co? :grin: Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/8/#findComment-207904 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 17 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #196 Opublikowano 17 Marca 2012 Grzesiu, kiełbaski ładne, przekrój chętnie zobaczę :grin: Polecam przepis z 16-ki. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/8/#findComment-207906 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 17 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #197 Opublikowano 17 Marca 2012 Świadziu skosztowałeś bestio jedna ? :wink: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/8/#findComment-207919 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 17 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #198 Opublikowano 17 Marca 2012 A no nie bo w tym przypadku to wp kl I 9,6 kg z szynki i łopatki nic nie mówi bo może być 0,5 kg z szynki reszta z łopatki itd. To pójdźmy na kompromis. Wp kl I- 9,6 kg z szynki 60% i łopatki 40% Wp kl II - 5,3 kg z szynki i łopatki WP kl III - 3,5 kg z łopatki i golonki Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/8/#findComment-207923 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 18 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #199 Opublikowano 18 Marca 2012 Kiełbasa Krakowska w przekroju po 24 godzinach suszenia: Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/8/#findComment-208038 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 18 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #200 Opublikowano 18 Marca 2012 Kiełbasa Krakowska w przekroju po 24 godzinach suszenia:Grzesiu wędlina ładna, chuda , ale zastanawiają mnie te ciemniejsze punkciki..to jakaś przyprawa?? Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/8/#findComment-208041 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.