myth Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #201 Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Powitanie ostatnie coś mnie natchnęło, więc postanowiłem sobie zdziałać jakąś grubszą , dojrzewającą kiełbachę Przepis mój, autorski. Zakupiłem 2 golonki, około 1,2 kg. do tego łopatka ok. 5 kg, karkówka 1 kg dodatkowo słonina ok. 80dkg Mięsko wytrybowałem, usunąłem ściegna i błony. Całkowity ciężar to 5,7 kg. Wszystko ręcznie skrojone w kostke ok 2,3 cm, golonka przemielona 2 x na sitku 3 mm, w celu uzyskania kleju. Przyprawy użyte to: sól, peklosól 50/50, 25 gr na kilogram, pieprz 3 gr na kg, ok. 4 gr kardamonu i 4gr jałowca. woda dodana w ilości 2 %, do tego 75 ml łyskacza. Mięsko nabite w jelita wołowe 45-50 mm. http://img404.imageshack.us/img404/6449/p8190041z.th.jpg Osadzanie w wędzarni ok 12 h, potem w temp. pok. ok. 4 h. Wędzone w temp. 40-46 stopni przez 4,5 h. olcha, wiśnia, jabłoń. Wisiała 3 dni w wędzarni, potem 2 w domu, i dziś powędrowała znowu do wędzarni celem "dojrzewania". Temp. na zewnątrz(wędzarnia)to ok. 9-10 stopni. w domu przy oknie ok. 17-18. http://img138.imageshack.us/img138/1241/p8250110.th.jpghttp://img20.imageshack.us/img20/5902/p8250097.th.jpghttp://img687.imageshack.us/img687/7025/p8250101.th.jpg A tutaj dodatkowo grzybobranko http://img838.imageshack.us/img838/3299/p8220059e.th.jpg No to by było na tyle.... Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/9/#findComment-234091 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #202 Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Dla tego rodzaju produkcji kiełbas jest założony osobny temat Domowy wyrób wędlin » Kiełbasy » Kiełbasy z połciahttps://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=9082 Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/9/#findComment-234093 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #203 Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Dziękuję bardzo za wskazanie... Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/9/#findComment-234094 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #204 Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Wszystko kroiłem ręcznie, tak jak pisałem, po usunięciu ścięgien, błon, poszło wszystko pod nóż ... no jakieś tam kawalindusie do mięska były przyczepione, nie spisałem ile jakiej klasy, czego miałem... zapewne szkoda.... w każdym razie napewno na golonkach śladu tłuszczyku, ścięgien, błon nie było... troszkę na łopatce i karkówce, ale karkówka to wiadomo, że tłuszcz ma sama w sobie... Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/9/#findComment-234104 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #205 Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Pisałem w opisie ... "golonka przemielona 2 x na sitku 3 mm, w celu uzyskania kleju." Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/9/#findComment-234105 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #206 Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Piękna, ślinka cieknie :thumbsup: , eh nie mam warunków do takiej produkcji Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/9/#findComment-234108 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #207 Opublikowano 27 Sierpnia 2012 2 golonki, około 1,2 kg Myth waga golonki jest podana w całości czy już po wycięciu samego mięska.? A co jest ze skórą z golonek.? Przemieliłeś ją też.? Pozdrawiam miło. :wink: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/9/#findComment-234113 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #208 Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Golonka przed wytrybowaniem i "oczyszczeniem" ze ścięgien i błon... podobnie łopatka ...Jedynie słoninkę niepotrzebnie tak drobno kroiłem... mogłem zrobić dłuższe paski z niej, wtedy ładniej by to wyglądało... ale smak już wyborny, mimo wszystko [ Dodano: Pon 27 Sie, 2012 19:01 ]Skórka???? NIe, to nie salceson, poszła weg Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/9/#findComment-234116 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #209 Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Ładnie ta kiełba wygląda ... :clap: :thumbsup: ale widzę , że z tą solą , to przegiąłeś (25 gr/kg :shock: ) a przecież to ''dojrzewająca''... :rolleyes: Chyba żeś Michaś słonolubny... :lol: Pozdro! :smile: Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/9/#findComment-234117 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #210 Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Akurat a'la dojrzewające wolę słone, bo zawsze pasują do czegoś, czym można zniwelować tą słoność Dzięki Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/9/#findComment-234118 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #211 Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Tak apropos, to jaki jest orientacyjny czas, aby w pełni rozkoszować się taką kiełbaską? Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/9/#findComment-234147 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elbieta Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #212 Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Pysznie wygląda ta kiełbaska:) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/9/#findComment-234528 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #213 Opublikowano 29 Sierpnia 2012 mogłem zrobić dłuższe paski z niej, Ja bym jednak proponował w większą kostkę a nie w paski. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/9/#findComment-234530 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 6 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #214 Opublikowano 6 Września 2012 Czy to normalny objaw? http://img844.imageshack.us/img844/1218/p9060144.th.jpg kiełbasa "siedzi" sobie w wędzarni. Temp. ok 10-12 stopni, w nocy ok 8. Wilgotność doś wysoka, nie wiem jaka, ale ostatnio dużo opadów... lufty w wędzarni otwarte, więc przewiew jest. W smaku jest super, myślałem, że będzie zbyt sucha, ale nie... jest ok, kolorek też ekstra... Kiełbaska nadziana w jelita 19 sierpnia wyglądała tak : http://img404.imageshack.us/img404/6449/p8190041z.th.jpg 25 sierpnia tak : http://img20.imageshack.us/img20/5902/p8250097.th.jpg Dzisiaj mamy 6 września i wygląda tak ... http://img822.imageshack.us/img822/1553/p9060155.th.jpghttp://img803.imageshack.us/img803/5928/p9060156.th.jpghttp://img694.imageshack.us/img694/8127/p9060158s.th.jpg Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/9/#findComment-235867 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 6 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #215 Opublikowano 6 Września 2012 Więc jakieś sugestie? Dzięki Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/9/#findComment-235952 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 6 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #216 Opublikowano 6 Września 2012 Więc jakieś sugestie? Dzięki Mam jedną ..... daj gryza. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/9/#findComment-235955 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 6 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #217 Opublikowano 6 Września 2012 Miro... Czytasz mi w myślach... :devil: Miałam napisać ,że to ''zepsute''jest i żeby mi wysłał...bo mam wtyki w ''utylizacji''... :grin: :grin: :grin: Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/9/#findComment-235957 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 6 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #218 Opublikowano 6 Września 2012 Chodziło mi o ten biały nalot ... a tu masz... głodomory Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/9/#findComment-235969 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 6 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #219 Opublikowano 6 Września 2012 Myślę co ja pisze .... jestem pewien, że kiełbasa nadaje się do wyrzucenia !!!Koniecznie kategorycznie zabraniam spożywania. Tylko PLEASE napisz kiedy i gdzie będziesz wyrzucał. :thumbsup: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/9/#findComment-235971 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-stasek- Opublikowano 6 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #220 Opublikowano 6 Września 2012 Spoko! możesz wcinać! ( i nie zapomnij podesłać koleżankom i kolegom z forum WD ) A co to takiego to poczytaj tutaj http://www.firmymiesne.pl/artykul/bialy-nalot-solny-na-wedlinach-profesjonalne-usuwanie,205 Cytuj http://www.e-gify.pl/gify/rozne/jedzenie_i_picie/jedzenie_i_picie2.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/9/#findComment-235983 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 12 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #221 Opublikowano 12 Września 2012 Zainspirowany pasztetem smarownym, słoikowym, z przepisu bonAir'a ( https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1489 ) zdziałałem wczoraj oto, to: Mięska drobiowego wyszło ok 2,8 kg + 10 % słoniny: http://img195.imageshack.us/img195/3584/p9110161f.th.jpg Wątróbka 10% masy mięsa : http://img855.imageshack.us/img855/6128/p9110162.th.jpg Wywar z gotowania mięsa i słoniny 65% masy mięsa : http://img221.imageshack.us/img221/4868/p9110164.th.jpghttp://img802.imageshack.us/img802/3411/p9110165.th.jpg Kasza manna ekspresowa, sypka, dodana do wywaru i rozmieszana (5%) , bez specjalnego jej gotowania, przyprawy to sól 18gram na kg, pieprz 1 gram na kg, majeranek pół grama na kg, zamiast gałki, dodałem kardamon, w ilości podobnej jak majeranku... smak rewelka. Nie zabrakło mojej malutkiej pomocnicy http://img39.imageshack.us/img39/9207/p9110166.th.jpg Po zmieleniu wyglądało tak: http://img571.imageshack.us/img571/1268/p9110171j.th.jpg Następnie było kutrowanie w malakserze .... na każdą mało porcję przeznaczyłem ok. 6 min. maksymalnych obrotów, co w zupełności wystarczyło i tak jak wspominaliście wcześniej, była to konsystencja rzadkiego ketchup'u . Część powędrowała do foremek i do piekarnika... 160 stopni ok 40 min. http://img571.imageshack.us/img571/415/p9110173m.th.jpg Część do słoików i osłonki do krakowskiej http://img221.imageshack.us/img221/5957/p9110174.th.jpg W efekcie otrzymałem : http://img211.imageshack.us/img211/8466/p9110175.th.jpghttp://img692.imageshack.us/img692/2991/p9120177.th.jpghttp://img703.imageshack.us/img703/8927/p9120179i.th.jpg A na chlebku prezentuje się tak http://img9.imageshack.us/img9/7986/p9120184p.th.jpg Smak, konsystencja, smarowność ... hmmm... idealnie jak dla mnie i rodzinki W sumie mój pierwszy wyrób takiej smarownej pasztetówki, a daję sobie mocną czwórkę Jutro degustacja parzonej Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/9/#findComment-237222 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 12 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #222 Opublikowano 12 Września 2012 Smak, konsystencja, smarowność ... hmmm... idealnie jak dla mnie i rodzinkiTo mi się podoba Nie zabrakło mojej malutkiej pomocnicyNie ma to jak dzieci mój tez zawsze pomaga i z garnkami lata Słoików nie musiałes odwracać "do góry dnem" Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/9/#findComment-237226 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 12 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #223 Opublikowano 12 Września 2012 Słoików nie musiałes odwracać "do góry dnem" To nie ja, tylko żonka, już dawno stoją w pozycji "normalnej" Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/9/#findComment-237234 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bwie Opublikowano 13 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #224 Opublikowano 13 Września 2012 Część do słoików i osłonki do krakowskiejfajny pomysł, my zawsze pieczemy w foremkach, będę musiał spróbować następnym razem zrobić tak jak Ty pozdro Cytuj Sent from my Nokia 1011 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/9/#findComment-237255 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 13 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #225 Opublikowano 13 Września 2012 myth, bardzo fajny pasztecik :clap: i ta kiełbaska z 6 września wygląda smakowicie ^^ ten biały nalocik to właśnie to czego szukam jak muszę kupić jakiś wyrób wg mnie nawet dodaje smaku hehe Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/9/#findComment-237273 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.