Skocz do zawartości

MYTH - wędzonki, wyroby i wariacje kulinarne :)


Rekomendowane odpowiedzi

Powitanie ostatnie coś mnie natchnęło, więc postanowiłem sobie zdziałać jakąś grubszą , dojrzewającą kiełbachę :)

Przepis mój, autorski. Zakupiłem

2 golonki, około 1,2 kg. do tego

łopatka ok. 5 kg,

karkówka 1 kg

dodatkowo słonina ok. 80dkg

Mięsko wytrybowałem, usunąłem ściegna i błony.

Całkowity ciężar to 5,7 kg.

Wszystko ręcznie skrojone w kostke ok 2,3 cm,

golonka przemielona 2 x na sitku 3 mm, w celu uzyskania kleju.

Przyprawy użyte to:

sól, peklosól 50/50, 25 gr na kilogram,

pieprz 3 gr na kg,

ok. 4 gr kardamonu i 4gr jałowca.

woda dodana w ilości 2 %, do tego 75 ml łyskacza.

Mięsko nabite w jelita wołowe 45-50 mm.

 

http://img404.imageshack.us/img404/6449/p8190041z.th.jpg

 

Osadzanie w wędzarni ok 12 h, potem w temp. pok. ok. 4 h.

Wędzone w temp. 40-46 stopni przez 4,5 h. olcha, wiśnia, jabłoń.

Wisiała 3 dni w wędzarni, potem 2 w domu, i dziś powędrowała znowu do wędzarni celem "dojrzewania". Temp. na zewnątrz(wędzarnia)to ok. 9-10 stopni. w domu przy oknie ok. 17-18.

 

http://img138.imageshack.us/img138/1241/p8250110.th.jpghttp://img20.imageshack.us/img20/5902/p8250097.th.jpghttp://img687.imageshack.us/img687/7025/p8250101.th.jpg

 

A tutaj dodatkowo grzybobranko :)

 

http://img838.imageshack.us/img838/3299/p8220059e.th.jpg

 

No to by było na tyle.... :)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/9/#findComment-234091
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 426
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Dla tego rodzaju produkcji kiełbas jest założony osobny temat

Domowy wyrób wędlin » Kiełbasy » Kiełbasy z połcia

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=9082

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/9/#findComment-234093
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję bardzo za wskazanie... :)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/9/#findComment-234094
Udostępnij na innych stronach

Wszystko kroiłem ręcznie, tak jak pisałem, po usunięciu ścięgien, błon, poszło wszystko pod nóż ... no jakieś tam kawalindusie do mięska były przyczepione, nie spisałem ile jakiej klasy, czego miałem... zapewne szkoda.... w każdym razie napewno na golonkach śladu tłuszczyku, ścięgien, błon nie było... troszkę na łopatce i karkówce, ale karkówka to wiadomo, że tłuszcz ma sama w sobie... ;)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/9/#findComment-234104
Udostępnij na innych stronach

Pisałem w opisie ... "golonka przemielona 2 x na sitku 3 mm, w celu uzyskania kleju."

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/9/#findComment-234105
Udostępnij na innych stronach

Piękna, ślinka cieknie :thumbsup: , eh nie mam warunków do takiej produkcji :(

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/9/#findComment-234108
Udostępnij na innych stronach

2 golonki, około 1,2 kg

Myth waga golonki jest podana w całości czy już po wycięciu samego mięska.?

A co jest ze skórą z golonek.? Przemieliłeś ją też.?

 

Pozdrawiam miło. :wink:

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/9/#findComment-234113
Udostępnij na innych stronach

Golonka przed wytrybowaniem i "oczyszczeniem" ze ścięgien i błon... podobnie łopatka ...

Jedynie słoninkę niepotrzebnie tak drobno kroiłem... mogłem zrobić dłuższe paski z niej, wtedy ładniej by to wyglądało... ale smak już wyborny, mimo wszystko :)

 

[ Dodano: Pon 27 Sie, 2012 19:01 ]

Skórka???? NIe, to nie salceson, poszła weg :D

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/9/#findComment-234116
Udostępnij na innych stronach

Ładnie ta kiełba wygląda ... :clap: :thumbsup: ale widzę , że z tą solą , to przegiąłeś (25 gr/kg :shock: ) a przecież to ''dojrzewająca''... :rolleyes: Chyba żeś Michaś słonolubny... :lol: Pozdro! :smile:
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/9/#findComment-234117
Udostępnij na innych stronach

Akurat a'la dojrzewające wolę słone, bo zawsze pasują do czegoś, czym można zniwelować tą słoność :) Dzięki :)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/9/#findComment-234118
Udostępnij na innych stronach

Tak apropos, to jaki jest orientacyjny czas, aby w pełni rozkoszować się taką kiełbaską?

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/9/#findComment-234147
Udostępnij na innych stronach

mogłem zrobić dłuższe paski z niej,

Ja bym jednak proponował w większą kostkę a nie w paski.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/9/#findComment-234530
Udostępnij na innych stronach

Czy to normalny objaw?

 

http://img844.imageshack.us/img844/1218/p9060144.th.jpg

 

kiełbasa "siedzi" sobie w wędzarni. Temp. ok 10-12 stopni, w nocy ok 8. Wilgotność doś wysoka, nie wiem jaka, ale ostatnio dużo opadów... lufty w wędzarni otwarte, więc przewiew jest. W smaku jest super, myślałem, że będzie zbyt sucha, ale nie... jest ok, kolorek też ekstra...

 

Kiełbaska nadziana w jelita 19 sierpnia wyglądała tak :

 

http://img404.imageshack.us/img404/6449/p8190041z.th.jpg

 

25 sierpnia tak :

 

http://img20.imageshack.us/img20/5902/p8250097.th.jpg

 

Dzisiaj mamy 6 września i wygląda tak ...

http://img822.imageshack.us/img822/1553/p9060155.th.jpghttp://img803.imageshack.us/img803/5928/p9060156.th.jpghttp://img694.imageshack.us/img694/8127/p9060158s.th.jpg

 

:D

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/9/#findComment-235867
Udostępnij na innych stronach

Więc jakieś sugestie? Dzięki :)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/9/#findComment-235952
Udostępnij na innych stronach

Więc jakieś sugestie? Dzięki :)

Mam jedną ..... daj gryza. :)

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/9/#findComment-235955
Udostępnij na innych stronach

Miro... Czytasz mi w myślach... :devil: Miałam napisać ,że to ''zepsute''jest i żeby mi wysłał...bo mam wtyki w ''utylizacji''... :grin: :grin: :grin:
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/9/#findComment-235957
Udostępnij na innych stronach

Chodziło mi o ten biały nalot ... a tu masz... głodomory :)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/9/#findComment-235969
Udostępnij na innych stronach

Myślę co ja pisze .... jestem pewien, że kiełbasa nadaje się do wyrzucenia !!!

Koniecznie kategorycznie zabraniam spożywania.

 

Tylko PLEASE napisz kiedy i gdzie będziesz wyrzucał.

:thumbsup:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/9/#findComment-235971
Udostępnij na innych stronach

Spoko! możesz wcinać! ( i nie zapomnij podesłać koleżankom i kolegom z forum WD )

 

A co to takiego to poczytaj tutaj http://www.firmymiesne.pl/artykul/bialy-nalot-solny-na-wedlinach-profesjonalne-usuwanie,205

http://www.e-gify.pl/gify/rozne/jedzenie_i_picie/jedzenie_i_picie2.gif
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/9/#findComment-235983
Udostępnij na innych stronach

Zainspirowany pasztetem smarownym, słoikowym, z przepisu bonAir'a ( https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1489 ) zdziałałem wczoraj oto, to:

 

Mięska drobiowego wyszło ok 2,8 kg + 10 % słoniny:

http://img195.imageshack.us/img195/3584/p9110161f.th.jpg

 

Wątróbka 10% masy mięsa :

http://img855.imageshack.us/img855/6128/p9110162.th.jpg

 

Wywar z gotowania mięsa i słoniny 65% masy mięsa :

http://img221.imageshack.us/img221/4868/p9110164.th.jpghttp://img802.imageshack.us/img802/3411/p9110165.th.jpg

 

Kasza manna ekspresowa, sypka, dodana do wywaru i rozmieszana (5%) , bez specjalnego jej gotowania, przyprawy to sól 18gram na kg, pieprz 1 gram na kg, majeranek pół grama na kg, zamiast gałki, dodałem kardamon, w ilości podobnej jak majeranku... smak rewelka.

 

Nie zabrakło mojej malutkiej pomocnicy :)

http://img39.imageshack.us/img39/9207/p9110166.th.jpg

 

Po zmieleniu wyglądało tak:

http://img571.imageshack.us/img571/1268/p9110171j.th.jpg

 

Następnie było kutrowanie w malakserze .... na każdą mało porcję przeznaczyłem ok. 6 min. maksymalnych obrotów, co w zupełności wystarczyło i tak jak wspominaliście wcześniej, była to konsystencja rzadkiego ketchup'u .

 

Część powędrowała do foremek i do piekarnika... 160 stopni ok 40 min.

 

http://img571.imageshack.us/img571/415/p9110173m.th.jpg

 

Część do słoików i osłonki do krakowskiej :)

http://img221.imageshack.us/img221/5957/p9110174.th.jpg

 

W efekcie otrzymałem :

 

http://img211.imageshack.us/img211/8466/p9110175.th.jpghttp://img692.imageshack.us/img692/2991/p9120177.th.jpghttp://img703.imageshack.us/img703/8927/p9120179i.th.jpg

 

A na chlebku prezentuje się tak :)

 

http://img9.imageshack.us/img9/7986/p9120184p.th.jpg

 

Smak, konsystencja, smarowność ... hmmm... idealnie jak dla mnie i rodzinki :)

W sumie mój pierwszy wyrób takiej smarownej pasztetówki, a daję sobie mocną czwórkę :)

 

Jutro degustacja parzonej :)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/9/#findComment-237222
Udostępnij na innych stronach

Smak, konsystencja, smarowność ... hmmm... idealnie jak dla mnie i rodzinki

To mi się podoba :)

Nie zabrakło mojej malutkiej pomocnicy

Nie ma to jak dzieci :) mój tez zawsze pomaga i z garnkami lata :)

 

Słoików nie musiałes odwracać "do góry dnem" :)

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/9/#findComment-237226
Udostępnij na innych stronach

Słoików nie musiałes odwracać "do góry dnem"

To nie ja, tylko żonka, już dawno stoją w pozycji "normalnej" :)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/9/#findComment-237234
Udostępnij na innych stronach

Część do słoików i osłonki do krakowskiej

fajny pomysł, my zawsze pieczemy w foremkach,

będę musiał spróbować następnym razem zrobić tak jak Ty

 

pozdro

Sent from my Nokia 1011
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/9/#findComment-237255
Udostępnij na innych stronach

myth, bardzo fajny pasztecik :clap: i ta kiełbaska z 6 września wygląda smakowicie ^^ ten biały nalocik to właśnie to czego szukam jak muszę kupić jakiś wyrób ;) wg mnie nawet dodaje smaku hehe Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/9/#findComment-237273
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.