Skocz do zawartości

Jak utrzymać temperaturę podczas peklowania ?


Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Dopiero zamierzam rozpocząć swoją przygodę z zadymianiem. Chciałem się poradzić bardziej doświadczonych jak sobie radzą z utrzymaniem stałej temperatury (zwykle 5 do 10 stopni) przy peklowaniu mięsa przez okres kilku czy też kilkunastu dni. Nie mam piwnicy w której panowałby tak stabilne warunki więc przyszedł mi do głowy pomysł użycia lodówki turystycznej. Można ustawić stałą temperaturę np. 10 stopni, wsadzić do środka garnek z peklowanym mięsem i wydaje się że problem z głowy ale czy na pewno ? Czy ktoś może robi to w ten sposób albo zna jakiejś inne patenty ?

 

Pozdrawiam

Wojtek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6071-jak-utrzyma%C4%87-temperatur%C4%99-podczas-peklowania/
Udostępnij na innych stronach

ciechowy,z tego co piszesz wnioskuję, że nie będą to duze ilości.Z czego wynikają wątpliwości? Po prostu lodówka.
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6071-jak-utrzyma%C4%87-temperatur%C4%99-podczas-peklowania/#findComment-176487
Udostępnij na innych stronach

Wątpliwości stąd, że zwykle w przepisach podane jest aby garnek z peklowanym mięsem trzymać w przewiewnym miejscu. Lodówkę turystyczną można przewietrzyć nawet parę razy dziennie ale raczej trudno nazwać to miejsce przewiewnym. Dlaczego nie w zwykłej lodówce ? Bo tam mam raczej niższą temeperaturę (zwykle 4-5 stopni). Co do ilości - no tak, zakładam, że to co się zmieści w takiej lodówce turystycznej będzie dla mnie wystarczające.

Pozdrawiam

Wojtek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6071-jak-utrzyma%C4%87-temperatur%C4%99-podczas-peklowania/#findComment-176490
Udostępnij na innych stronach

(zwykle 4-5 stopni).

Bardzo dobre warunki do peklowania.Ruszaj śmiało i pochwal się efektami.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6071-jak-utrzyma%C4%87-temperatur%C4%99-podczas-peklowania/#findComment-176491
Udostępnij na innych stronach

garnek z peklowanym mięsem trzymać w przewiewnym miejscu

zwykle 4-5 stopni

ciechowy, warunki w lodówce masz idealne do peklowania czy to na sucho, czy na mokro. Nic się nie stanie jak nie bedzie to miejsce przewiewne... Ja pekluję mięso trzymając miski czy beczkę ceramiczną tylko w lodówce. Temp zależy, od 4, nawet do 8 stopni i wszystko jest ok. Nawet przy 10-dniowym peklowaniu nie miałem żadnych kłopotów.

Do dzieła !!!

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6071-jak-utrzyma%C4%87-temperatur%C4%99-podczas-peklowania/#findComment-176496
Udostępnij na innych stronach

Lodówka jest przewiewna pod warunkiem, że ją otwieramy. :wink:

Zawsze podczas peklowania, i to codziennie sprawdzam jakość solanki lub mięsa w przypadku peklowania na mokro.

 

Dopiero zamierzam rozpocząć swoją przygodę z zadymianiem. Chciałem się poradzić bardziej doświadczonych jak sobie radzą z utrzymaniem stałej temperatury (zwykle 5 do 10 stopni)

Skąd ta temperatura 10C ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6071-jak-utrzyma%C4%87-temperatur%C4%99-podczas-peklowania/#findComment-176505
Udostępnij na innych stronach

witam

 

ja do tego celu używam lekko przerobionej zamrażarki

sprawuje się dobrze

picie alkoholu nie rozwiąże Twoich problemów, picie mleka w zasadzie też nie
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6071-jak-utrzyma%C4%87-temperatur%C4%99-podczas-peklowania/#findComment-176516
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za podpowiedzi. Na razie jestem na etapie wchłaniania wiedzy, wyboru wędzarni itp. Ale decyzja zapadła :-), będę wędził i już a skłoniło mnie to tego obrzydlistwo jakie kupuje się w sklepach i tęskonta za smakami z dzieciństwa. Na pewno pochwale się pierwszymi wyrobami.

Padło tu pytanie skąd temperatura 10 stopni: widziałem taką w wielu przepisach :-)

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6071-jak-utrzyma%C4%87-temperatur%C4%99-podczas-peklowania/#findComment-176521
Udostępnij na innych stronach

Padło tu pytanie skąd temperatura 10 stopni: widziałem taką w wielu przepisach :-)

Śmiechu tu nie ma :)

Optymalna temperatura peklowania to 4-5C.

Powyżej 8C następuje przyśpieszenie procesu peklowania i rozwój niepożądanych bakterii.

 

Daj linka do tych przepisów.

 

Pozdrawiam.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6071-jak-utrzyma%C4%87-temperatur%C4%99-podczas-peklowania/#findComment-176527
Udostępnij na innych stronach

swego czasu Pokemon napisał , że dał w pracy ogłoszenie o " zaopiekowaniu się lodówką " jeśli ktoś ma na pozbyciu .Podchwyciłem temat i po znajomych "dałem to samo ogłoszenie " . I mam lodówę w piwnicy tylko dla siebie do peklowania , obsuszenia ( w tej chwili wisi szynkowa nie sparzona i obsycha - ciekaw jestem smaku ). Może poszukaj po znajomych i będziesz miał temat z głowy :wink:

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6071-jak-utrzyma%C4%87-temperatur%C4%99-podczas-peklowania/#findComment-176531
Udostępnij na innych stronach

Podchwyciłem temat i po znajomych

Zrobiłem podobnie i mam używaną lodówkę z 100-wkę.

Nawet się rymuje. :grin:

 

Ps. Najważniejsze, że mam spokój z żonką i brakiem miejsca w domowej lodówce. :devil: :grin:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6071-jak-utrzyma%C4%87-temperatur%C4%99-podczas-peklowania/#findComment-176536
Udostępnij na innych stronach

po znajomych "dałem to samo ogłoszenie " . I mam lodówę w piwnicy tylko dla siebie do peklowania

Zrobiłem podobnie i mam używaną lodówkę

A to sie cieszę, że pomysła dałem :) he he, moja w garażu stoi, zaopatrzyłem ją w termometr i bardzo fajnie działa... jak sprawdziłem to mam regulację od 2 do 8 stopni, super :) Właśnie kabanosy sobie teraz w niej "dochodzą". A jaka rewelacja z chłodnym browarkiem w lecie była !!! I żona tam nie zagląda... :grin:

 

Optymalna temperatura peklowania to 4-5C.

ciechowy, słuchaj co fachowcy mówią :)

I działaj, działaj, powodzenia !!!

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6071-jak-utrzyma%C4%87-temperatur%C4%99-podczas-peklowania/#findComment-176539
Udostępnij na innych stronach

Popieram przedmówców... zrobiłem to samo.... kupiona za grosze, electroluxik, w dobrym stanie ... :D

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6071-jak-utrzyma%C4%87-temperatur%C4%99-podczas-peklowania/#findComment-176541
Udostępnij na innych stronach

Tak jak już Koledzy napisali temperatura powinna być 4-8 stopnie.

Jak podaje 16-tka:

"Peklownia powinna mieć:

a. Sprawnie funkcjonujące urządzenia chłodnicze (pośrednie

lub bezpośrednie) i wentylacyjne, które powinny zabezpieczyć

temperaturę od + 4 do +8 °C, wilgotność do 85% dla peklowni

suchych i do 90—95% dla mokrych oraz wymianę powietrza."

Pozdrawiam

waldero

 

"Z wiekiem spada zapotrzebowanie na zysk, a rośnie popyt na święty spokój."

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6071-jak-utrzyma%C4%87-temperatur%C4%99-podczas-peklowania/#findComment-176550
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.