ciechowy Opublikowano 20 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 20 Września 2011 Witam,Dopiero zamierzam rozpocząć swoją przygodę z zadymianiem. Chciałem się poradzić bardziej doświadczonych jak sobie radzą z utrzymaniem stałej temperatury (zwykle 5 do 10 stopni) przy peklowaniu mięsa przez okres kilku czy też kilkunastu dni. Nie mam piwnicy w której panowałby tak stabilne warunki więc przyszedł mi do głowy pomysł użycia lodówki turystycznej. Można ustawić stałą temperaturę np. 10 stopni, wsadzić do środka garnek z peklowanym mięsem i wydaje się że problem z głowy ale czy na pewno ? Czy ktoś może robi to w ten sposób albo zna jakiejś inne patenty ? PozdrawiamWojtek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6071-jak-utrzyma%C4%87-temperatur%C4%99-podczas-peklowania/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dietykon Opublikowano 20 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 20 Września 2011 ale czy na pewno ? A jakie masz wątpliwości? Cytuj a tu moja stronka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6071-jak-utrzyma%C4%87-temperatur%C4%99-podczas-peklowania/#findComment-176482 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 20 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 20 Września 2011 ciechowy,z tego co piszesz wnioskuję, że nie będą to duze ilości.Z czego wynikają wątpliwości? Po prostu lodówka. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6071-jak-utrzyma%C4%87-temperatur%C4%99-podczas-peklowania/#findComment-176487 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciechowy Opublikowano 20 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 20 Września 2011 Wątpliwości stąd, że zwykle w przepisach podane jest aby garnek z peklowanym mięsem trzymać w przewiewnym miejscu. Lodówkę turystyczną można przewietrzyć nawet parę razy dziennie ale raczej trudno nazwać to miejsce przewiewnym. Dlaczego nie w zwykłej lodówce ? Bo tam mam raczej niższą temeperaturę (zwykle 4-5 stopni). Co do ilości - no tak, zakładam, że to co się zmieści w takiej lodówce turystycznej będzie dla mnie wystarczające.PozdrawiamWojtek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6071-jak-utrzyma%C4%87-temperatur%C4%99-podczas-peklowania/#findComment-176490 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 20 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 20 Września 2011 (zwykle 4-5 stopni). Bardzo dobre warunki do peklowania.Ruszaj śmiało i pochwal się efektami. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6071-jak-utrzyma%C4%87-temperatur%C4%99-podczas-peklowania/#findComment-176491 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 20 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 20 Września 2011 garnek z peklowanym mięsem trzymać w przewiewnym miejscuzwykle 4-5 stopniciechowy, warunki w lodówce masz idealne do peklowania czy to na sucho, czy na mokro. Nic się nie stanie jak nie bedzie to miejsce przewiewne... Ja pekluję mięso trzymając miski czy beczkę ceramiczną tylko w lodówce. Temp zależy, od 4, nawet do 8 stopni i wszystko jest ok. Nawet przy 10-dniowym peklowaniu nie miałem żadnych kłopotów. Do dzieła !!! Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6071-jak-utrzyma%C4%87-temperatur%C4%99-podczas-peklowania/#findComment-176496 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 20 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 20 Września 2011 Lodówka jest przewiewna pod warunkiem, że ją otwieramy. :wink: Zawsze podczas peklowania, i to codziennie sprawdzam jakość solanki lub mięsa w przypadku peklowania na mokro. Dopiero zamierzam rozpocząć swoją przygodę z zadymianiem. Chciałem się poradzić bardziej doświadczonych jak sobie radzą z utrzymaniem stałej temperatury (zwykle 5 do 10 stopni) Skąd ta temperatura 10C ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6071-jak-utrzyma%C4%87-temperatur%C4%99-podczas-peklowania/#findComment-176505 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter-2 Opublikowano 20 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 20 Września 2011 witam ja do tego celu używam lekko przerobionej zamrażarki sprawuje się dobrze Cytuj picie alkoholu nie rozwiąże Twoich problemów, picie mleka w zasadzie też nie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6071-jak-utrzyma%C4%87-temperatur%C4%99-podczas-peklowania/#findComment-176516 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciechowy Opublikowano 20 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 20 Września 2011 Dzięki za podpowiedzi. Na razie jestem na etapie wchłaniania wiedzy, wyboru wędzarni itp. Ale decyzja zapadła :-), będę wędził i już a skłoniło mnie to tego obrzydlistwo jakie kupuje się w sklepach i tęskonta za smakami z dzieciństwa. Na pewno pochwale się pierwszymi wyrobami.Padło tu pytanie skąd temperatura 10 stopni: widziałem taką w wielu przepisach :-)Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6071-jak-utrzyma%C4%87-temperatur%C4%99-podczas-peklowania/#findComment-176521 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 20 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 20 Września 2011 Padło tu pytanie skąd temperatura 10 stopni: widziałem taką w wielu przepisach :-)Śmiechu tu nie ma Optymalna temperatura peklowania to 4-5C. Powyżej 8C następuje przyśpieszenie procesu peklowania i rozwój niepożądanych bakterii. Daj linka do tych przepisów. Pozdrawiam. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6071-jak-utrzyma%C4%87-temperatur%C4%99-podczas-peklowania/#findComment-176527 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 20 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 20 Września 2011 swego czasu Pokemon napisał , że dał w pracy ogłoszenie o " zaopiekowaniu się lodówką " jeśli ktoś ma na pozbyciu .Podchwyciłem temat i po znajomych "dałem to samo ogłoszenie " . I mam lodówę w piwnicy tylko dla siebie do peklowania , obsuszenia ( w tej chwili wisi szynkowa nie sparzona i obsycha - ciekaw jestem smaku ). Może poszukaj po znajomych i będziesz miał temat z głowy :wink: Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6071-jak-utrzyma%C4%87-temperatur%C4%99-podczas-peklowania/#findComment-176531 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 20 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 20 Września 2011 Podchwyciłem temat i po znajomychZrobiłem podobnie i mam używaną lodówkę z 100-wkę. Nawet się rymuje. :grin: Ps. Najważniejsze, że mam spokój z żonką i brakiem miejsca w domowej lodówce. :devil: :grin: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6071-jak-utrzyma%C4%87-temperatur%C4%99-podczas-peklowania/#findComment-176536 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 20 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 20 Września 2011 po znajomych "dałem to samo ogłoszenie " . I mam lodówę w piwnicy tylko dla siebie do peklowaniaZrobiłem podobnie i mam używaną lodówkęA to sie cieszę, że pomysła dałem he he, moja w garażu stoi, zaopatrzyłem ją w termometr i bardzo fajnie działa... jak sprawdziłem to mam regulację od 2 do 8 stopni, super Właśnie kabanosy sobie teraz w niej "dochodzą". A jaka rewelacja z chłodnym browarkiem w lecie była !!! I żona tam nie zagląda... :grin: Optymalna temperatura peklowania to 4-5C.ciechowy, słuchaj co fachowcy mówią I działaj, działaj, powodzenia !!! Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6071-jak-utrzyma%C4%87-temperatur%C4%99-podczas-peklowania/#findComment-176539 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 20 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 20 Września 2011 Popieram przedmówców... zrobiłem to samo.... kupiona za grosze, electroluxik, w dobrym stanie ... Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6071-jak-utrzyma%C4%87-temperatur%C4%99-podczas-peklowania/#findComment-176541 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldero Opublikowano 21 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 21 Września 2011 Tak jak już Koledzy napisali temperatura powinna być 4-8 stopnie. Jak podaje 16-tka: "Peklownia powinna mieć: a. Sprawnie funkcjonujące urządzenia chłodnicze (pośrednie lub bezpośrednie) i wentylacyjne, które powinny zabezpieczyć temperaturę od + 4 do +8 °C, wilgotność do 85% dla peklowni suchych i do 90—95% dla mokrych oraz wymianę powietrza." Cytuj Pozdrawiamwaldero "Z wiekiem spada zapotrzebowanie na zysk, a rośnie popyt na święty spokój." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6071-jak-utrzyma%C4%87-temperatur%C4%99-podczas-peklowania/#findComment-176550 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.