Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Składniki:

 

mąka pszenna graham typ 1850

mąka pszenna typ 500

20g drożdży świeżych

300ml wody

10g soli

Podajesz ilość drożdży wody i soli więc podawaj też ilość mąki .
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/7/#findComment-187388
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 277
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Podajesz ilość drożdży wody i soli więc podawaj też ilość mąki

Jeżeli kiedykolwiek robiłeś jakiekolwiek ciasto to powinieneś wiedzieć że mąki należy dać tyle ile wchłonie woda i jakie masz zamiar zrobić ciasto oraz od innych czynników.

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/7/#findComment-187415
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli kiedykolwiek robiłeś jakiekolwiek ciasto to powinieneś wiedzieć że mąki należy dać tyle ile wchłonie woda i jakie masz zamiar zrobić ciasto oraz od innych czynników.

Przepis podajemy raczej dla tych co nie robili, więc takie podstawowe informacje są raczej niezbędne.

 

Skąd ktoś ma wiedzieć co to znaczy "ile wchłonie woda" ? Albo jaką konsystencje ma mieć ciasto jeśli pierwszy raz będzie korzystał z przepisu ? Takie jak na naleśniki czy może na makaron ?

Chleb nigdy się nie znudzi.

Dobra wędlinka również :-)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/7/#findComment-187416
Udostępnij na innych stronach

mirek15 napisał/a:

 

Składniki:

 

mąka pszenna graham typ 1850

mąka pszenna typ 500

20g drożdży świeżych

300ml wody

10g soli

 

Podajesz ilość drożdży wody i soli więc podawaj też ilość mąki .

W/g mnie ten przepis jest mało precyzyjny.

Należałoby podać użycie mąki w przybliżonej ilości i zaznaczyć że w razie potrzeby ewentualnie dosypać.

Ja piekę dość dużo i jestem sobie w stanie z tym poradzić , ale Mirku skoro podajesz przepis musisz uwzględnić że z niego zechce skorzystać osoba mało doświadczona. :wink:

A poza tym chcę powiedzieć że jesteś specem w tej dziedzinie :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/7/#findComment-187417
Udostępnij na innych stronach

W/g mnie ten przepis jest mało precyzyjny.

Należałoby podać użycie mąki w przybliżonej ilości i zaznaczyć że w razie potrzeby ewentualnie dosypać.

Ja piekę dość dużo i jestem sobie w stanie z tym poradzić , ale Mirku skoro podajesz przepis musisz uwzględnić że z niego zechce skorzystać osoba mało doświadczona.

A poza tym chcę powiedzieć że jesteś specem w tej dziedzinie

odajesz ilość drożdży wody i soli więc podawaj też ilość mąki .

Jesli mogę cos napisać :lol: :lol: A mogę co? Będzie tak samo jak przy pierwszych bułkach mirka15 tych pierwotnych starej daty .Tam też nie mamy sprecyzowanej ilości mąki Autor czyli mirek15 pare postów dalej wyjaśnia żę tego nie idzie sprecyzować, bo różnie bywa dlateggo podaję DO gęstości kwaśnej śietaty a potem dodawać do elastyczności ciasta :grin: :grin:

 

Proszę o wybaczenie mojej inwazji :grin: :grin: :grin:

Pozdrawiam Tomek

 

[ Dodano: Sob 26 Lis, 2011 17:52 ]

Składniki

20g-drożdży

1,1/2-szklanka wody

1-łyżeczka soli

mąka pszenna

A ile mąki 3-ba dać

co do ilości to tyle ile potrzeba aby ciasto było elastyczne, a to zależy między innymi od ilości wody.

 

O znalazłem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/7/#findComment-187422
Udostępnij na innych stronach

Należałoby podać użycie mąki w przybliżonej ilości i zaznaczyć że w razie potrzeby ewentualnie dosypać.

 

....musisz uwzględnić że z niego zechce skorzystać osoba mało doświadczona.

i tu jest problem.... bo niby jak określić osobie "mało doświadczonej" stopień gęstości ciasta? :rolleyes:

ktoś kto choć raz robił jakiekolwiek ciasto powinien wiedzieć ile tej mąki wejdzie (orientacyjnie)

 

niemniej też uważam że trzeba te ilości podawać (nawet jeśli orientacyjnie)

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/7/#findComment-187505
Udostępnij na innych stronach

Uważam że poprzez tą dyskusję " problem" ilości mąki do wody udało się rozwiązać, chociaż nie ze wszyskimi uwagami się zgadzam.

Zobowiązuje się od tej pory ulegając sugestii dyskutantów podawać te ilości orientacyjnie.

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/7/#findComment-187514
Udostępnij na innych stronach

Witam mirek15 piękne bułeczki :thumbsup: chyba się skusze ,co prawda nigdy nie piekłem bułek ,ale kiedyś trzeba :grin: pozdrawiam

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/7/#findComment-188170
Udostępnij na innych stronach

Składniki

Mąka pszenna typ750i typ 500 w proporcji 50-50 w sumie około 1,60kg

woda - 1000ml

drożdże świeże - 30g

sól- 24g

 

Z 200ml wody,drożdży, i mąki robie zaczyn i pozwalam mu wyrosnąć aż do zapadnięcia,następnie dodaje resztę składników, wyrabiam ciasto,dziele na trzy równe części formuje i pakuje do foremek.Po wyrośnięciu wkładam do nagrzanego 200stopC piekarnika i piekę do 45 minut.

 

 

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/7/#findComment-188331
Udostępnij na innych stronach

Mirku, piękne chlebki :clap:

Nawet nie zapomniałeś odmierzyć ilość mąki :wink: Bardzo dziękuję.

Czy mieszając dwa typy mąki ma jakieś znaczenie??

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/7/#findComment-188332
Udostępnij na innych stronach

Czy mieszając dwa typy mąki ma jakieś znaczenie

Żałuje że nie można przesłać smaku,mimo że cały czas się uczę ale doszedłem do wniosku że każdy typ mąki ma swoją strukturę i po upieczeniu daje swoistą dla siebie fakturę i smak, stąd ciągle eksperymentuje. Proponuje raz spróbować upiec.

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/7/#findComment-188335
Udostępnij na innych stronach

Czy mieszając dwa typy mąki ma jakieś znaczenie

Żałuje że nie można przesłać smaku,mimo że cały czas się uczę ale doszedłem do wniosku że każdy typ mąki ma swoją strukturę i po upieczeniu daje swoistą dla siebie fakturę i smak, stąd ciągle eksperymentuje. Proponuje raz spróbować upiec.

 

Pozdrawiam

Mirek jak patrze na twoje wyroby to nie chce mi się wierzyć że sie uczysz.Ja tu widze ręke starego piekarza ,który chleb z nie jednego słupskiego pieca jadł.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/7/#findComment-188345
Udostępnij na innych stronach

Chleb z dodatkiem ziemniaków.

 

Składniki:

kg- mąki pszennej typ 500

600g - mąki żytniej typ 720

900 ml - wody

200g - ziemniaków gotowanych

24g - soli

25g - drożdży świeżych

 

Z 100ml wody,drożdży,oraz mąki robie zaczyn i pozostawiam do pełnego wyrośnięcia następnie do ziemniaków wlewam np: 200ml wody i rozrabiam blenderem. Do zaczynu wlewam ziemniaki dodaje pozostałe składniki i wyrabiam ciasto które dziele na trzy części po około 800g każda. Po uformowaniu pieke w keksówkach w temp200stopC przez około 40 -45 minut Chleb wyglądem nie różni się od dotychczas reprezentowanego - ale ten SMAK

 

Bułki piekłem troszke wcześniej

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/7/#findComment-189763
Udostępnij na innych stronach

Rogaliki ziemniaczane z ziołową fetą

 

* 3 średniej wielkości ziemniaki

* jajko

* ok. 500g mąki pszennej

* 3 łyżeczki proszku do pieczenia

* 125g masła

* sól, pieprz

* 125g sera feta

* zioła prowansalskie

 

Dodatkowo:

 

* jajko rozmącone

* sezam

Sposób przygotowania:

 

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Masło roztopić. Chłodne ziemniaki przełożyć do miski. Dodać roztopione masło, jajko, proszek do pieczenia, trochę soli i pieprzu i mąkę. Zagnieść ciasto.

Ciasto podzielić na pół. Jedną połowę rozwałkować na posypanym mąką blacie w kształt koła na grubość ok. 0,5 cm. Ciasto podzielić na 12 trójkątów. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Fetę podzielić na kawałki , każdy obsypać ziołami. Połowę nadzienia rozłożyć u podstaw trójkątów. Trójkąty zwinąć w rogaliki. Brzegi posklejać. Rogaliki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Z góry posmarować rozmąconym jajkiem . Posypać sezamem. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20min. na złoty kolor. W ten sam sposób przygotować rogaliki z drugiej połowy ciasta.

 

Przepis znaleziony w necie , częściowo przeze mnie zmodyfikowany .

Polecam , wychodzą pyszne :thumbsup:

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/7/#findComment-189785
Udostępnij na innych stronach

Tutaj fajny przepis na bułeczki:

http://atinabc.blox.pl/2008/09/Nocne-buleczki.html

Piekłam kilka razy i są super oraz bardzo fajny sposób zawijania.

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/7/#findComment-190204
Udostępnij na innych stronach

  • 5 tygodni później...
Witam moje pierwsze bułeczki według mirka15,co prawda kształtu idealnego nie mają ale w smaku super :thumbsup: :grin:

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/7/#findComment-196312
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Tym razem bułeczki wyszły mi już ładne. A smak nadal zachwyca

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/7/#findComment-205507
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
Zakupiłem troszkę świeżych drożdży, gdyż nie są zbyt często dostępne. Jak długo i w jaki sposób mogę je przechowywać? Dzięki, pozdrawiam ;)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/7/#findComment-208135
Udostępnij na innych stronach

Apetyczne te Wasze bułeczki :tongue:

 

Drożdże dzielę na porcje ( np. 40g, 50g, 100g ... ) zawijam w papierki ( folia aluminiowa) i zamrażam. U mnie dłużej niż 3 tygodnie nie przeleżały, piekę często, ale pewnie mogłyby dłużej...

Żagań i Żary to moje ukochane miasta
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/7/#findComment-208148
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.