grzegorz1960 Opublikowano 26 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #151 Opublikowano 26 Listopada 2011 Składniki: mąka pszenna graham typ 1850 mąka pszenna typ 500 20g drożdży świeżych 300ml wody 10g soliPodajesz ilość drożdży wody i soli więc podawaj też ilość mąki . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/7/#findComment-187388 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirek15 Opublikowano 26 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #152 Opublikowano 26 Listopada 2011 Podajesz ilość drożdży wody i soli więc podawaj też ilość mąki Jeżeli kiedykolwiek robiłeś jakiekolwiek ciasto to powinieneś wiedzieć że mąki należy dać tyle ile wchłonie woda i jakie masz zamiar zrobić ciasto oraz od innych czynników. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/7/#findComment-187415 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paprykarz Opublikowano 26 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #153 Opublikowano 26 Listopada 2011 Jeżeli kiedykolwiek robiłeś jakiekolwiek ciasto to powinieneś wiedzieć że mąki należy dać tyle ile wchłonie woda i jakie masz zamiar zrobić ciasto oraz od innych czynników. Przepis podajemy raczej dla tych co nie robili, więc takie podstawowe informacje są raczej niezbędne. Skąd ktoś ma wiedzieć co to znaczy "ile wchłonie woda" ? Albo jaką konsystencje ma mieć ciasto jeśli pierwszy raz będzie korzystał z przepisu ? Takie jak na naleśniki czy może na makaron ? Cytuj Chleb nigdy się nie znudzi.Dobra wędlinka również :-) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/7/#findComment-187416 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 26 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #154 Opublikowano 26 Listopada 2011 mirek15 napisał/a: Składniki: mąka pszenna graham typ 1850 mąka pszenna typ 500 20g drożdży świeżych 300ml wody 10g soli Podajesz ilość drożdży wody i soli więc podawaj też ilość mąki . W/g mnie ten przepis jest mało precyzyjny. Należałoby podać użycie mąki w przybliżonej ilości i zaznaczyć że w razie potrzeby ewentualnie dosypać. Ja piekę dość dużo i jestem sobie w stanie z tym poradzić , ale Mirku skoro podajesz przepis musisz uwzględnić że z niego zechce skorzystać osoba mało doświadczona. :wink: A poza tym chcę powiedzieć że jesteś specem w tej dziedzinie :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/7/#findComment-187417 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaj77 Opublikowano 26 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #155 Opublikowano 26 Listopada 2011 W/g mnie ten przepis jest mało precyzyjny. Należałoby podać użycie mąki w przybliżonej ilości i zaznaczyć że w razie potrzeby ewentualnie dosypać. Ja piekę dość dużo i jestem sobie w stanie z tym poradzić , ale Mirku skoro podajesz przepis musisz uwzględnić że z niego zechce skorzystać osoba mało doświadczona. A poza tym chcę powiedzieć że jesteś specem w tej dziedzinie odajesz ilość drożdży wody i soli więc podawaj też ilość mąki .Jesli mogę cos napisać :lol: :lol: A mogę co? Będzie tak samo jak przy pierwszych bułkach mirka15 tych pierwotnych starej daty .Tam też nie mamy sprecyzowanej ilości mąki Autor czyli mirek15 pare postów dalej wyjaśnia żę tego nie idzie sprecyzować, bo różnie bywa dlateggo podaję DO gęstości kwaśnej śietaty a potem dodawać do elastyczności ciasta :grin: :grin: Proszę o wybaczenie mojej inwazji :grin: :grin: :grin: Pozdrawiam Tomek [ Dodano: Sob 26 Lis, 2011 17:52 ]Składniki 20g-drożdży 1,1/2-szklanka wody 1-łyżeczka soli mąka pszenna A ile mąki 3-ba daćco do ilości to tyle ile potrzeba aby ciasto było elastyczne, a to zależy między innymi od ilości wody. O znalazłem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/7/#findComment-187422 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 27 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #156 Opublikowano 27 Listopada 2011 Należałoby podać użycie mąki w przybliżonej ilości i zaznaczyć że w razie potrzeby ewentualnie dosypać. ....musisz uwzględnić że z niego zechce skorzystać osoba mało doświadczona.i tu jest problem.... bo niby jak określić osobie "mało doświadczonej" stopień gęstości ciasta? :rolleyes: ktoś kto choć raz robił jakiekolwiek ciasto powinien wiedzieć ile tej mąki wejdzie (orientacyjnie) niemniej też uważam że trzeba te ilości podawać (nawet jeśli orientacyjnie) Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/7/#findComment-187505 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirek15 Opublikowano 27 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #157 Opublikowano 27 Listopada 2011 Uważam że poprzez tą dyskusję " problem" ilości mąki do wody udało się rozwiązać, chociaż nie ze wszyskimi uwagami się zgadzam. Zobowiązuje się od tej pory ulegając sugestii dyskutantów podawać te ilości orientacyjnie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/7/#findComment-187514 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kipi Opublikowano 27 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #158 Opublikowano 27 Listopada 2011 Pierwszy raz robiłem pieczywo. Bułeczki się udały wyśmienicie. Niezdecydowanym polecam świetna baza do modyfikacji różnorakich (cebulowe, ziołowe). Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/7/#findComment-187640 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirek15 Opublikowano 30 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #159 Opublikowano 30 Listopada 2011 Przed chwilą wyszły z pieca - użyłem składnków takich jak na stronie 1 postu 1, mąki zapomniałem zważyć podam przy okazji. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/7/#findComment-188159 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz_65 Opublikowano 30 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #160 Opublikowano 30 Listopada 2011 Witam mirek15 piękne bułeczki :thumbsup: chyba się skusze ,co prawda nigdy nie piekłem bułek ,ale kiedyś trzeba :grin: pozdrawiam Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/7/#findComment-188170 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirek15 Opublikowano 1 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #161 Opublikowano 1 Grudnia 2011 Składniki Mąka pszenna typ750i typ 500 w proporcji 50-50 w sumie około 1,60kg woda - 1000ml drożdże świeże - 30g sól- 24g Z 200ml wody,drożdży, i mąki robie zaczyn i pozwalam mu wyrosnąć aż do zapadnięcia,następnie dodaje resztę składników, wyrabiam ciasto,dziele na trzy równe części formuje i pakuje do foremek.Po wyrośnięciu wkładam do nagrzanego 200stopC piekarnika i piekę do 45 minut. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/7/#findComment-188331 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 1 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #162 Opublikowano 1 Grudnia 2011 Mirku, piękne chlebki :clap: Nawet nie zapomniałeś odmierzyć ilość mąki :wink: Bardzo dziękuję.Czy mieszając dwa typy mąki ma jakieś znaczenie?? Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/7/#findComment-188332 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirek15 Opublikowano 1 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #163 Opublikowano 1 Grudnia 2011 Czy mieszając dwa typy mąki ma jakieś znaczenie Żałuje że nie można przesłać smaku,mimo że cały czas się uczę ale doszedłem do wniosku że każdy typ mąki ma swoją strukturę i po upieczeniu daje swoistą dla siebie fakturę i smak, stąd ciągle eksperymentuje. Proponuje raz spróbować upiec. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/7/#findComment-188335 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dar Opublikowano 1 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #164 Opublikowano 1 Grudnia 2011 Czy mieszając dwa typy mąki ma jakieś znaczenie Żałuje że nie można przesłać smaku,mimo że cały czas się uczę ale doszedłem do wniosku że każdy typ mąki ma swoją strukturę i po upieczeniu daje swoistą dla siebie fakturę i smak, stąd ciągle eksperymentuje. Proponuje raz spróbować upiec. Pozdrawiam Mirek jak patrze na twoje wyroby to nie chce mi się wierzyć że sie uczysz.Ja tu widze ręke starego piekarza ,który chleb z nie jednego słupskiego pieca jadł. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/7/#findComment-188345 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirek15 Opublikowano 9 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #165 Opublikowano 9 Grudnia 2011 Chleb z dodatkiem ziemniaków. Składniki: kg- mąki pszennej typ 500 600g - mąki żytniej typ 720 900 ml - wody 200g - ziemniaków gotowanych 24g - soli 25g - drożdży świeżych Z 100ml wody,drożdży,oraz mąki robie zaczyn i pozostawiam do pełnego wyrośnięcia następnie do ziemniaków wlewam np: 200ml wody i rozrabiam blenderem. Do zaczynu wlewam ziemniaki dodaje pozostałe składniki i wyrabiam ciasto które dziele na trzy części po około 800g każda. Po uformowaniu pieke w keksówkach w temp200stopC przez około 40 -45 minut Chleb wyglądem nie różni się od dotychczas reprezentowanego - ale ten SMAK Bułki piekłem troszke wcześniej Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/7/#findComment-189763 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 9 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #166 Opublikowano 9 Grudnia 2011 Rogaliki ziemniaczane z ziołową fetą * 3 średniej wielkości ziemniaki * jajko * ok. 500g mąki pszennej * 3 łyżeczki proszku do pieczenia * 125g masła * sól, pieprz * 125g sera feta * zioła prowansalskie Dodatkowo: * jajko rozmącone * sezam Sposób przygotowania: Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Masło roztopić. Chłodne ziemniaki przełożyć do miski. Dodać roztopione masło, jajko, proszek do pieczenia, trochę soli i pieprzu i mąkę. Zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na pół. Jedną połowę rozwałkować na posypanym mąką blacie w kształt koła na grubość ok. 0,5 cm. Ciasto podzielić na 12 trójkątów. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Fetę podzielić na kawałki , każdy obsypać ziołami. Połowę nadzienia rozłożyć u podstaw trójkątów. Trójkąty zwinąć w rogaliki. Brzegi posklejać. Rogaliki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Z góry posmarować rozmąconym jajkiem . Posypać sezamem. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20min. na złoty kolor. W ten sam sposób przygotować rogaliki z drugiej połowy ciasta. Przepis znaleziony w necie , częściowo przeze mnie zmodyfikowany . Polecam , wychodzą pyszne :thumbsup: Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/7/#findComment-189785 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WoytekK Opublikowano 10 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #167 Opublikowano 10 Grudnia 2011 Witam ! mirek15 jak zawijałeś te bułeczki :grin: Bardzo ładne ... Pozdrawiam Cytuj Jeżeli coś może się nie udać - nie uda się na pewno :wink: Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/7/#findComment-189947 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirek15 Opublikowano 11 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #168 Opublikowano 11 Grudnia 2011 mirek15 jak zawijałeś te bułeczki Przy następnym pieczeniu zrobie fotorelecje. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/7/#findComment-190160 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 11 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #169 Opublikowano 11 Grudnia 2011 Tutaj fajny przepis na bułeczki:http://atinabc.blox.pl/2008/09/Nocne-buleczki.htmlPiekłam kilka razy i są super oraz bardzo fajny sposób zawijania. Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/7/#findComment-190204 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marko Opublikowano 12 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #170 Opublikowano 12 Grudnia 2011 Witam, Z przepisu na pierwszej stronie tego wątku upiekłem takie bułki Trochę niekształtne ale w smaku bardzo dobre. Cytuj PozdrawiamMarko Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/7/#findComment-190288 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirek15 Opublikowano 12 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #171 Opublikowano 12 Grudnia 2011 Fotorelacji nie załączam - uprzedziła mnie Hanka_kaszubka33 podając link ładnie pokazujący zawijanie tych bułaczek. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/7/#findComment-190317 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz_65 Opublikowano 12 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #172 Opublikowano 12 Stycznia 2012 Witam moje pierwsze bułeczki według mirka15,co prawda kształtu idealnego nie mają ale w smaku super :thumbsup: :grin: Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/7/#findComment-196312 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 3 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #173 Opublikowano 3 Marca 2012 Tym razem bułeczki wyszły mi już ładne. A smak nadal zachwyca Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/7/#findComment-205507 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 19 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #174 Opublikowano 19 Marca 2012 Zakupiłem troszkę świeżych drożdży, gdyż nie są zbyt często dostępne. Jak długo i w jaki sposób mogę je przechowywać? Dzięki, pozdrawiam Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/7/#findComment-208135 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elli Opublikowano 19 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #175 Opublikowano 19 Marca 2012 Apetyczne te Wasze bułeczki :tongue: Drożdże dzielę na porcje ( np. 40g, 50g, 100g ... ) zawijam w papierki ( folia aluminiowa) i zamrażam. U mnie dłużej niż 3 tygodnie nie przeleżały, piekę często, ale pewnie mogłyby dłużej... Cytuj Żagań i Żary to moje ukochane miasta Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/7/#findComment-208148 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.