Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie: jak powinno być zapeklowane mięso na roladę schabową (taką jak jest wykonywana na kursach SDM).

Wydaje mi się, że zapeklowanie zgodnie z tabelą Dziadka da wyrób zbyt słony (jak dobrze pamiętam tabela jest do wyrobów przeznaczonych do parzenia, a tu mamy pieczenie/parowanie).

Ma ktoś doświadczenie w tego typu wyrobach lub sugestie :question:

Pozdrawiam

waldero

 

"Z wiekiem spada zapotrzebowanie na zysk, a rośnie popyt na święty spokój."

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6096-rolada-schabowa-pieczona-peklowanie/
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem jak to robią na kursie.Ja bym robił jak w 16-stce schab pieczony.Tzn. solanka 8 stopni Be kilka nastrzyknięć a potem do tej solanki na 24h

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6096-rolada-schabowa-pieczona-peklowanie/#findComment-177393
Udostępnij na innych stronach

Musze Ci powiedzieć, iż byłem praktycznie cały czas przy produkcji tego smakołyku, ale nie bardzo zapamietałem właśnie ten etap. Zdaje się, że cała rolada była jedynie nastrzyknięta (w ilości chyba 10 lub 15%) solanką przygotowana do peklowania i nastrzyku wędzonek.

Bagno, kiedy tylko się pojawi, powinien udzielić wyczerpującej odpowiedzi.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6096-rolada-schabowa-pieczona-peklowanie/#findComment-177394
Udostępnij na innych stronach

Ja też byłem przy produkcji na ostatnim kursie SDM :smile:

I też nie do końca pamiętam jak była peklowana rolada :cry: , z tego co pamiętam to była peklowana tak jak reszta produktów, ale to było peklowanie "ekspresowe", a mi chodzi o peklowanie "standardowe".

Patrzyłem już do 16-ki i 21-ki, ale tam jest rolada gotowana (a nie pieczona).

Obstawiam, że to co sugeruje arkadiusz jest słuszne, tzn. odpowiednie będzie peklowanie z receptury na schab pieczony :rolleyes:

Pozdrawiam

waldero

 

"Z wiekiem spada zapotrzebowanie na zysk, a rośnie popyt na święty spokój."

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6096-rolada-schabowa-pieczona-peklowanie/#findComment-177396
Udostępnij na innych stronach

waldero, jeśli chodzi o peklowanie "standardowe" to to, możesz zapeklować jak inne elementy przeznaczone na wędzonki. Po zakończeniu peklowania należy porządnie wymoczyć cały element przeznaczony na roladę pieczoną.

Po upeklowaniu kawałeczek mięsa wycięty ze środka najdłuższego mięśnia grzbietu ma być mało słony.

 

Ponadto można dzwonić http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=29482#29482

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6096-rolada-schabowa-pieczona-peklowanie/#findComment-177408
Udostępnij na innych stronach

Dziękuje za odpowiedź - tak spróbuje: peklowanie jak reszta wędzonek i wymoczenie.

 

P.S.

Jak chodzi o telefon, to tylko w nagłych wypadkach :wink:

Podczas dyskusji na forum może ktoś jeszcze skorzysta ...

Pozdrawiam

waldero

 

"Z wiekiem spada zapotrzebowanie na zysk, a rośnie popyt na święty spokój."

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6096-rolada-schabowa-pieczona-peklowanie/#findComment-177410
Udostępnij na innych stronach

Po upeklowaniu kawałeczek mięsa wycięty ze środka najdłuższego mięśnia grzbietu ma być mało słony

A czy nie prościej i nie lepiej zapeklować krócej i w słabszej solance i nie moczyć?.Podobnie jak kurczaka.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6096-rolada-schabowa-pieczona-peklowanie/#findComment-177413
Udostępnij na innych stronach

A czy nie prościej i nie lepiej zapeklować krócej i w słabszej solance i nie moczyć

... a czy nie będzie to, peklowanie ekspresowe?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6096-rolada-schabowa-pieczona-peklowanie/#findComment-177701
Udostępnij na innych stronach

a czy nie będzie to, peklowanie ekspresowe?

Ano będzie.A Wasze peklowanie na kursie to nie jest expresowe,czy może peklujecie wcześniej?.I jak widać wszyscy sobie chwalą.To po pierwsze.A po drugie moczenie, moczeniem ,ale trudno wyczuć jak długo trzeba moczyć i można przedobrzyć.

 

należy porządnie wymoczyć

Co to oznacza.Dla jednego 2h dla drugiego 3h.

Trochę to mało precyzyjne jak dla mnie.

A tak mamy zapeklowane i do piekarnika bez domyślania się czy już dobre czy nie.

 

arkadiusz jadłem tą roladę 2 razy uwierz jest rewelacyjna

Ależ ja Ci wierze bo robili ją fachowcy z wieloletnim stażem.Ale czy zrobi to nowicjusz.?

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6096-rolada-schabowa-pieczona-peklowanie/#findComment-177720
Udostępnij na innych stronach

Zaiste .

Przepisy na forum zakładają minimalną znajomość tematu.

Załączam zatem co smakowitsze cytaty z dzisiejszego przygotowywania schabu i boczku na wędzonki:

- co to k...wa znaczy "po wycięciu warkocza i zdjęciu mizdry". To jest warkocz? .... Yyy, ja nie wiem... Takie jest trochę pokręcone, może to jest warkocz. A mizdra? Po mojemu mizdra to jest to białe, odcinaj...

- no fajnie napisane "przyrządzić zalewę"... Jak długo mam to ziele angielskie gotować? Yyy, nie wiem, może pogotujmy tak z kwadrans...

- Ty... Mówiłaś że kupiłaś boczek. A mi to wygląda na to, co zostaje po odcięciu boczku. Możesz zobaczyć co masz na paragonie? Osz... k...wa. Na paragonie mam żeberka! No to peklujemy to jak boczek, bo zalewa jest już gotowa, co wyjdzie to wyjdzie....

 

Obiecuję szczegółowo opisać za 2-3 tygodnie nasze początki, bo "absolutny początkujący" to jest zwierzę, którego chyba nie zrozumiecie ;-))))

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6096-rolada-schabowa-pieczona-peklowanie/#findComment-177729
Udostępnij na innych stronach

Siedzimy sobie i dyskutujemy...

I doszliśmy do momentu pt. Nastrzykiwanie.

Lepsza Połówka pyta:

- a Ty nastrzykiwałeś zgodnie z przepisem?

- a ja mówię: - No nie wiem... Nastrzykiwałem wbijając igłę tam gdzie łatwiej wchodziło.

I teraz nie wiem, czy robiłem dobrze... temu schabu ;-)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6096-rolada-schabowa-pieczona-peklowanie/#findComment-177751
Udostępnij na innych stronach

arkadiusz, Jeśli ustalimy i wszyscy na forum ( może większość ) zaakceptują formułę "peklowanie standardowe" tzn. jak długie : tydzień, 10 dni, czy dwa tygodnie, wówczas będziemy mieli jakiś wzorzec, do którego będzie można się odnieść.

"Waldero" pisząc o peklowaniu standardowym miał na myśli dłuższe peklowanie, natomiast nie chciał peklować "ekspresowo" tak, jak w czasie kursu.

Odnośnie moczenia. Arkadiuszu, jeśli precyzyjnie piszesz, że moczyć dwie godziny to, ktoś może użyć płaskiego naczynia, do którego wleje 3 szklanki wody. W czasie degustacji stwierdzi, że podąłeś za krótki czas moczenia bo wyrób wyszedł zasłony

Moczenie elementu na roladę przypomina, moczenie polędwiczki, gdyż mamy kawałek o różnej grubości.

Wiesz doskonale, że każdy ma inną odczuwalność słonego smaku.

waldero, W czasie kursu wspominałem, że jeśli dawka peklosoli wg tabeli Dziadka jest za duża to, zmniejszmy ją o 20-30% lub więcej. Do własnego smaku.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6096-rolada-schabowa-pieczona-peklowanie/#findComment-177893
Udostępnij na innych stronach

Tradycyjne peklowanie to jest to

http://wedlinydomowe.pl/roboczy/nasze/tabela3.htm

Odeszliśmy od moczenia, dlatego by nie moczyć robimy, słabsze solanki. Ale przez to tracimy smak peklowanego mięsa . Według tych norm to moja tabela to mały pikuś.Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6096-rolada-schabowa-pieczona-peklowanie/#findComment-177900
Udostępnij na innych stronach

Przepraszam, że pytam, ale czy mięso na roladę nie może być peklowane na sucho ?

 

Pytam, ponieważ mięso na roladę nacieram peklosolą + przyprawy i po dwóch-trzech dniach zwijam i piekę.

Może to inna rolada ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6096-rolada-schabowa-pieczona-peklowanie/#findComment-177905
Udostępnij na innych stronach

Bedziesz na kursie w SDM, to zobaczysz. Sztandarowy i bardzo smaczny produkt. :grin:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6096-rolada-schabowa-pieczona-peklowanie/#findComment-177906
Udostępnij na innych stronach

Może wyjaśnię dlaczego zapytałem o peklowanie "standardowe" (dla mnie to około 5 dni), pytanie wzięło się z tego, że chcę zapeklować wszystkie wędzonki razem i po kilku dniach dokończyć pracę (piec, wędzić, parzyć itd). Mięso kupuje z reguły raz w tygodniu i raz w tygodniu robię wędliny. Na częstsze prace nie mam czasu, tak aby kupić jednego dnia, za dwa dni robić roladę za kolejne dwa wędzonki...

Co z tego wyjdzie napiszę. Dziękuje wszystkim za podpowiedzi (wszytki następne podpowiedzi mile widziane).

 

P.S.

Rolada na kursie peklowana "ekspresowo" była bardzo smaczna :thumbsup:

Pozdrawiam

waldero

 

"Z wiekiem spada zapotrzebowanie na zysk, a rośnie popyt na święty spokój."

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6096-rolada-schabowa-pieczona-peklowanie/#findComment-177910
Udostępnij na innych stronach

Bedziesz na kursie w SDM, to zobaczysz. Sztandarowy i bardzo smaczny produkt. :grin:

Można link do przepisu i ewentualnie fotki prosić ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6096-rolada-schabowa-pieczona-peklowanie/#findComment-177918
Udostępnij na innych stronach

Proszę zdjęcia

Obrazek Obrazek

No piękna.

Moja trochę inną techniką wykonana, ale zapewne w smaku :thumbsup:

Zdjęć niestety nie wkleję, bo nie posiadam.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6096-rolada-schabowa-pieczona-peklowanie/#findComment-177925
Udostępnij na innych stronach

Jeszcze dwa zdjęcia z ostatniego kursu - na śniadanie
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6096-rolada-schabowa-pieczona-peklowanie/#findComment-177940
Udostępnij na innych stronach

Bardzo dużo pisania . Ale to proste- przygotować element , zapeklować następnie zwinąć zasznurować ,upiec i już można jeść. Bardziej szczegółowo na kursie. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6096-rolada-schabowa-pieczona-peklowanie/#findComment-178007
Udostępnij na innych stronach

przygotować element , zapeklować następnie zwinąć zasznurować ,upiec i już można jeść

W sumie opis zgadza się z tym co było na kursie i obejmuje najważniejsze etapy :grin: :wink: brakuje tylko informacji, że po upieczeniu trzeba wystudzić :wink:

Pozdrawiam

waldero

 

"Z wiekiem spada zapotrzebowanie na zysk, a rośnie popyt na święty spokój."

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6096-rolada-schabowa-pieczona-peklowanie/#findComment-178015
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.