mihu124 Opublikowano 1 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 1 Października 2011 Cześć! Jestem nowy na forum. Kocham gotowanie, mogę żyć w kuchni. Przeglądając forum nasuwa mi się jedno pytanie, a mianowicie: Czy gotowanie w domu się opłaca? Statystyczny Polak nie zarabia kroci, więc często woli wybrać wyrób drugiej kategorii z marketu, niż przygotować coś samemu. A jak to jest z wami? Jeśliby zliczyć ceny składników, cenę zużytego prądu, wody itp. Nie bierzemy tutaj pod uwagę kwestii smakowych czy jakościowych. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6117-op%C5%82acalno%C5%9B%C4%87/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 1 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 1 Października 2011 Cześć! Jestem nowy na forum.Witaj mihu... Jak bym miał bliżej... to bym korzystał z Apisu :lol: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6117-op%C5%82acalno%C5%9B%C4%87/#findComment-178057 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 1 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 1 Października 2011 Najtańszy obiad w mojej okolicy i to nie żadne g... kosztuje w około 12 zł, zupa + drugie danie. Jeśli masz 4 osoby wydasz 48 zł. Za te 48 zł kupisz ok 3kg bardzo dobrego mięsa, a ile to porcji obiadowych ? Nigdy kupione nie będzie tańsze od domowego ! Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6117-op%C5%82acalno%C5%9B%C4%87/#findComment-178059 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 2 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 2 Października 2011 Przede wszystkim jednak, wiesz co dodajesz i co zajada Twoja rodzinka. :wink: Zdrowia na kasę raczej nie przeliczysz. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6117-op%C5%82acalno%C5%9B%C4%87/#findComment-178079 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henrykos62 Opublikowano 2 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 2 Października 2011 Gotowanie w domu i tak wyjdzie taniej. ,ponadto wiem co jem. Cytuj Henryk Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6117-op%C5%82acalno%C5%9B%C4%87/#findComment-178084 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nemo19788 Opublikowano 2 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 2 Października 2011 jak mówi przysłowie „Lepiej wydać na piekarza niż na lekarza" Cytuj Niektórzy ludzie mogliby się zabić,gdyby skoczyli z poziomu swojego ego na poziom swojego IQ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6117-op%C5%82acalno%C5%9B%C4%87/#findComment-178086 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 2 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 2 Października 2011 Gotowanie w domu i tak wyjdzie taniej. ,ponadto wiem co jem. Właśnie tak! :grin: Poza tym kupując gotowe dania, nie mamy kompletnie pojęcia o ich świeżości...bo....napisać można wszystko na etykietach..papier cierpliwy ,wszystko przyjmie :wink: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6117-op%C5%82acalno%C5%9B%C4%87/#findComment-178087 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dietykon Opublikowano 2 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 2 Października 2011 Nie bierzemy tutaj pod uwagę kwestii smakowych czy jakościowych. Widzisz na tym forum wręcz odwrotnie! My bierzemy pod uwagę kwestie smakowe i jakościowe. Dlatego czasami może to się nie opłaca ale z tych względów lepiej zjeść smacznie i zdrowo niż tanio! Pozdrawiam! Cytuj a tu moja stronka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6117-op%C5%82acalno%C5%9B%C4%87/#findComment-178100 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 2 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 2 Października 2011 Wszystko zależy od planowania.... jeśli dobrze sobie zaplanujesz zakupy i produkcję to jest taniej.... jednak w kwestii wędlin nie da się tego porównać bo tu ma znaczenie jakość.....nie wyprodukujemy kiełbasy za 5 złotych bo my używamy mięsa :tongue: ale jeśli pomyślimy że kupując półtuszę i wykorzystamy ją całkowicie, łącznie z kośćmi na zupę czy skórkami na emulsję, podrobowe itd to w ogólnym rozrachunku i szynka wyjdzie po 9,99 :lol: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6117-op%C5%82acalno%C5%9B%C4%87/#findComment-178107 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 2 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 2 Października 2011 to bym korzystał z ApisuApis to historia. :mellow: Po werifikacji, tzn. rozmowie tel. z kolegą z stolicy dowiedziałem się że na dzień dzisiejszy wybieramy Bar Mleczny "Złota Kurka" ,Marszałkowska 55/73, Warszawa wyciąg z menu Zapewniam, że przy najbliższej wizycie w Warszawie odwiedzę ten lokal i opiszę :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6117-op%C5%82acalno%C5%9B%C4%87/#findComment-178112 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 2 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 2 Października 2011 Chodziłem tam swego czasu dosyć często. Potwierdzam opinię Kolegi. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6117-op%C5%82acalno%C5%9B%C4%87/#findComment-178113 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Podlasiak Opublikowano 2 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 2 Października 2011 wyciąg z menu :shock: :shock: :shock: Zapewniam, że przy najbliższej wizycie w Warszawie odwiedzę ten lokal i opiszę Życzę smacznego :???: Byłem i nigdy więcej :devil: Cytuj Trzeba żyć, aby jeść, a nie jeść, aby żyć !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6117-op%C5%82acalno%C5%9B%C4%87/#findComment-178114 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 2 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 2 Października 2011 Ja tam chodziłem nie z przyjemności, tylko w ramach oszczędności (podczas studiów). :wink: Nie pamietam jednak, czy on się wtedy tak samo nazywał. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6117-op%C5%82acalno%C5%9B%C4%87/#findComment-178115 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grizzly Opublikowano 2 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 2 Października 2011 Przede wszystkim jednak, wiesz co dodajesz i co zajada Twoja rodzinka. :wink: Zdrowia na kasę raczej nie przeliczysz. Chwała Bogu Ojcu, że Ojciec Założyciel takie ma poglądy!!! :clap: BTW Czy zdrowie na "kasę" można przeliczyć? :wink: A i owszem, jak najbardziej, jednak ze względu na jego WYSOKĄ CENĘ mało, kto jest w stanie sobie "kupić". Ale na szczęście mamy Forum WB i można z powodzeniem pokombinować "za darmochę". :grin: . Cytuj "Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6117-op%C5%82acalno%C5%9B%C4%87/#findComment-178121 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 2 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 2 Października 2011 Wielu z Was, drogie Koleżeństwo, kieruje sie w tym temacie "Opłacalność" , tylko worobami z mięsa czyli z wyrobami pochodzenia zwierzęcego. Mi się jednak wydaje, że Ci którzy mają do dyspozyci jakiś ogródek albo działkę, mogą naprawde powiedzieć że własne przyżądzanie jedzonka opłaca się bardzo ! Przecież warzywa, owoce, zioła itp. które kupujemy, niejednokrotnie dorównują cen mięsa, a nawet są nieraz wyższe ! Samym mięsem chyba sie nie odżywiamy ?!? :rolleyes: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6117-op%C5%82acalno%C5%9B%C4%87/#findComment-178141 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 2 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 2 Października 2011 Jesli o opłacalności mowa to podam przykład. W Poznaniu w markecie selgros polędwica sopocka jest za 11 zł za kilogram a schab bez kości surowy do obróbki za 17 zł to pytam z czego jest zrobiona ta polędwica sopocka??????????????????? Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6117-op%C5%82acalno%C5%9B%C4%87/#findComment-178173 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 2 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 2 Października 2011 To naprawde dźiwne.. Myślałem ze "Polędwica sopocka" jest wykonana z "polędwiczki" ?? Czyste oszustwo i wprowadzanie w błąd klijenta !!! To tylko moje zdanie :???: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6117-op%C5%82acalno%C5%9B%C4%87/#findComment-178200 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 2 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 2 Października 2011 Polędwiczki wp. w handlu, to poledwiczki wp. i na pewno nie kosztują 11 zł. :grin: Jak często (dalej za często ) pisze Dziadek, polędwica to odkostniony schab. Polędwica sopocka, łososiowa itp. wykonane są właśnie z takiego, odpowiednio przygotowanego schabu. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6117-op%C5%82acalno%C5%9B%C4%87/#findComment-178203 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 2 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 2 Października 2011 Kupując polędwice sopocką czy to w moim kochanym Rawiczu czy tez tutaj w dortmundzie (swojski masarz), zawsze dostalem wyrób z polędwiczek. Oczywiscie cena duza.. pozdrawiam :smile: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6117-op%C5%82acalno%C5%9B%C4%87/#findComment-178209 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 2 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 2 Października 2011 Kupując polędwice sopocką czy to w moim kochanym Rawiczu czy tez tutaj w dortmundzie (swojski masarz), zawsze dostalem wyrób z polędwiczek.Czytając to to dochodzę do wniosku że autor nie wie co to jest polędwica sopocka a polędwiczka . Więc wyjaśniam- polędwica sopocka jest to gotowy wyrób uzyskany z polędwicy którą uzyskuje się a wykrawania schabu , po peklowaniu, wędzeniu i pieczeniu w końcowej fazie wędzenia. Polędwiczka jest również elementem uzyskanym z wykrawania schabu od strony wewnętrznej . Gdy porównamy wielkości tych elementów to polędwiczka jest maluchem a polędwica dużym tirem.Myślę że to wyjaśni sprawę. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6117-op%C5%82acalno%C5%9B%C4%87/#findComment-178214 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jałek Opublikowano 2 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 2 Października 2011 Czy sie oplaca owszem ja zawszse mówie ze jestem niewiele droższy od :http://www.blikle.pl/index.php?page=shop.browse&category_id=2022&option=com_virtuemart&Itemid=4 tak że jak dla mnie to się opłaca.A tak po za tym dla mnie to hobby, nie obowiązują mnie prawa popytu i podaży. Kupuje, robie, bo chce odpocząć, a że smakuje to tylko sie ciesze. Przyjmując nawet że robimy tylko "pod przymusem" i liczymy ceny to i tak sie opłaca kupując karkówke na baleron itp. pozdrwaiam jałek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6117-op%C5%82acalno%C5%9B%C4%87/#findComment-178218 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henrykos62 Opublikowano 2 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 2 Października 2011 Gdy porównamy wielkości tych elementów to polędwiczka jest maluchem a polędwica dużym tirem. Chyba nie można było bardziej obrazowo wytłumaczyć :grin: A tak poważnie ile toż razy Dziadek wyjaśniał. Cytuj Henryk Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6117-op%C5%82acalno%C5%9B%C4%87/#findComment-178219 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaj77 Opublikowano 3 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 3 Października 2011 Jesli o opłacalności mowa to podam przykład. W Poznaniu w markecie selgros polędwica sopocka jest za 11 zł za kilogram a schab bez kości surowy do obróbki za 17 zł to pytam z czego jest zrobiona ta polędwica sopocka??????????????????? I to jest dobre pytanie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6117-op%C5%82acalno%C5%9B%C4%87/#findComment-178292 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 3 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 3 Października 2011 Wystarczy sprawdzić na opakowaniu skład, albo poczekać , aż Ci odpowie Ktoś kto pracuje w Zakładach Mięsnych. Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6117-op%C5%82acalno%C5%9B%C4%87/#findComment-178294 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 3 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 3 Października 2011 Dla zapamiętania dwie receptury - polędwica sopocka. Pozdrawiam. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6117-op%C5%82acalno%C5%9B%C4%87/#findComment-178295 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.