Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć! Jestem nowy na forum. Kocham gotowanie, mogę żyć w kuchni. Przeglądając forum nasuwa mi się jedno pytanie, a mianowicie: Czy gotowanie w domu się opłaca?

Statystyczny Polak nie zarabia kroci, więc często woli wybrać wyrób drugiej kategorii z marketu, niż przygotować coś samemu. A jak to jest z wami? Jeśliby zliczyć ceny składników, cenę zużytego prądu, wody itp. Nie bierzemy tutaj pod uwagę kwestii smakowych czy jakościowych.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6117-op%C5%82acalno%C5%9B%C4%87/
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 61
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Cześć! Jestem nowy na forum.

Witaj mihu...

Jak bym miał bliżej...

to bym korzystał z Apisu

:lol:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6117-op%C5%82acalno%C5%9B%C4%87/#findComment-178057
Udostępnij na innych stronach

Najtańszy obiad w mojej okolicy i to nie żadne g... kosztuje w około 12 zł, zupa + drugie danie.

Jeśli masz 4 osoby wydasz 48 zł.

Za te 48 zł kupisz ok 3kg bardzo dobrego mięsa, a ile to porcji obiadowych ?

 

Nigdy kupione nie będzie tańsze od domowego !

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6117-op%C5%82acalno%C5%9B%C4%87/#findComment-178059
Udostępnij na innych stronach

Przede wszystkim jednak, wiesz co dodajesz i co zajada Twoja rodzinka. :wink: Zdrowia na kasę raczej nie przeliczysz.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6117-op%C5%82acalno%C5%9B%C4%87/#findComment-178079
Udostępnij na innych stronach

jak mówi przysłowie „Lepiej wydać na piekarza niż na lekarza"
Niektórzy ludzie mogliby się zabić,gdyby skoczyli z poziomu swojego ego na poziom swojego IQ :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6117-op%C5%82acalno%C5%9B%C4%87/#findComment-178086
Udostępnij na innych stronach

Gotowanie w domu i tak wyjdzie taniej. ,ponadto wiem co jem.

Właśnie tak! :grin:

Poza tym kupując gotowe dania, nie mamy kompletnie pojęcia o ich świeżości...bo....napisać można wszystko na etykietach..papier cierpliwy ,wszystko przyjmie :wink:

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6117-op%C5%82acalno%C5%9B%C4%87/#findComment-178087
Udostępnij na innych stronach

Nie bierzemy tutaj pod uwagę kwestii smakowych czy jakościowych.

Widzisz na tym forum wręcz odwrotnie! My bierzemy pod uwagę kwestie smakowe i jakościowe. Dlatego czasami może to się nie opłaca ale z tych względów lepiej zjeść smacznie i zdrowo niż tanio!

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6117-op%C5%82acalno%C5%9B%C4%87/#findComment-178100
Udostępnij na innych stronach

Wszystko zależy od planowania.... jeśli dobrze sobie zaplanujesz zakupy i produkcję to jest taniej....

jednak w kwestii wędlin nie da się tego porównać bo tu ma znaczenie jakość.....

nie wyprodukujemy kiełbasy za 5 złotych bo my używamy mięsa :tongue: ale jeśli pomyślimy że kupując półtuszę i wykorzystamy ją całkowicie, łącznie z kośćmi na zupę czy skórkami na emulsję, podrobowe itd to w ogólnym rozrachunku i szynka wyjdzie po 9,99 :lol:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6117-op%C5%82acalno%C5%9B%C4%87/#findComment-178107
Udostępnij na innych stronach

to bym korzystał z Apisu

Apis to historia. :mellow:

Po werifikacji, tzn. rozmowie tel. z kolegą z stolicy

dowiedziałem się że na dzień dzisiejszy wybieramy

Bar Mleczny "Złota Kurka" ,Marszałkowska 55/73, Warszawa

wyciąg z menu

Zapewniam, że przy najbliższej wizycie w Warszawie odwiedzę ten lokal i opiszę

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6117-op%C5%82acalno%C5%9B%C4%87/#findComment-178112
Udostępnij na innych stronach

Chodziłem tam swego czasu dosyć często. Potwierdzam opinię Kolegi.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6117-op%C5%82acalno%C5%9B%C4%87/#findComment-178113
Udostępnij na innych stronach

wyciąg z menu

:shock: :shock: :shock:

 

Zapewniam, że przy najbliższej wizycie w Warszawie odwiedzę ten lokal i opiszę

Życzę smacznego :???:

Byłem i nigdy więcej :devil:

Trzeba żyć, aby jeść, a nie jeść, aby żyć !!!

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6117-op%C5%82acalno%C5%9B%C4%87/#findComment-178114
Udostępnij na innych stronach

Ja tam chodziłem nie z przyjemności, tylko w ramach oszczędności (podczas studiów). :wink: Nie pamietam jednak, czy on się wtedy tak samo nazywał.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6117-op%C5%82acalno%C5%9B%C4%87/#findComment-178115
Udostępnij na innych stronach

Przede wszystkim jednak, wiesz co dodajesz i co zajada Twoja rodzinka. :wink:

Zdrowia na kasę raczej nie przeliczysz.

Chwała Bogu Ojcu,

że Ojciec Założyciel takie ma poglądy!!! :clap:

 

BTW

Czy zdrowie na "kasę" można przeliczyć? :wink:

 

A i owszem, jak najbardziej,

jednak ze względu na jego WYSOKĄ CENĘ

mało, kto jest w stanie sobie "kupić". :cool:

 

Ale na szczęście mamy Forum WB

i można z powodzeniem pokombinować "za darmochę". :grin:

.

"Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly)
:cool:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6117-op%C5%82acalno%C5%9B%C4%87/#findComment-178121
Udostępnij na innych stronach

Wielu z Was, drogie Koleżeństwo, kieruje sie w tym temacie "Opłacalność" , tylko worobami z mięsa czyli z wyrobami pochodzenia zwierzęcego. Mi się jednak wydaje, że Ci którzy mają do dyspozyci jakiś ogródek albo działkę, mogą naprawde powiedzieć że własne przyżądzanie jedzonka opłaca się bardzo !

 

Przecież warzywa, owoce, zioła itp. które kupujemy, niejednokrotnie dorównują cen mięsa, a nawet są nieraz wyższe !

 

Samym mięsem chyba sie nie odżywiamy ?!? :rolleyes:

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6117-op%C5%82acalno%C5%9B%C4%87/#findComment-178141
Udostępnij na innych stronach

Jesli o opłacalności mowa to podam przykład. W Poznaniu w markecie selgros polędwica sopocka jest za 11 zł za kilogram a schab bez kości surowy do obróbki za 17 zł to pytam z czego jest zrobiona ta polędwica sopocka???????????????????
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6117-op%C5%82acalno%C5%9B%C4%87/#findComment-178173
Udostępnij na innych stronach

To naprawde dźiwne.. Myślałem ze "Polędwica sopocka" jest wykonana z "polędwiczki" ??

 

Czyste oszustwo i wprowadzanie w błąd klijenta !!!

 

To tylko moje zdanie :???:

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6117-op%C5%82acalno%C5%9B%C4%87/#findComment-178200
Udostępnij na innych stronach

Polędwiczki wp. w handlu, to poledwiczki wp. i na pewno nie kosztują 11 zł. :grin: Jak często (dalej za często ;) ) pisze Dziadek, polędwica to odkostniony schab. Polędwica sopocka, łososiowa itp. wykonane są właśnie z takiego, odpowiednio przygotowanego schabu.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6117-op%C5%82acalno%C5%9B%C4%87/#findComment-178203
Udostępnij na innych stronach

Kupując polędwice sopocką czy to w moim kochanym Rawiczu czy tez tutaj w dortmundzie (swojski masarz), zawsze dostalem wyrób z polędwiczek.

 

Oczywiscie cena duza..

 

pozdrawiam :smile:

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6117-op%C5%82acalno%C5%9B%C4%87/#findComment-178209
Udostępnij na innych stronach

Kupując polędwice sopocką czy to w moim kochanym Rawiczu czy tez tutaj w dortmundzie (swojski masarz), zawsze dostalem wyrób z polędwiczek.

Czytając to to dochodzę do wniosku że autor nie wie co to jest polędwica sopocka a polędwiczka . Więc wyjaśniam- polędwica sopocka jest to gotowy wyrób uzyskany z polędwicy którą uzyskuje się a wykrawania schabu , po peklowaniu, wędzeniu i pieczeniu w końcowej fazie wędzenia. Polędwiczka jest również elementem uzyskanym z wykrawania schabu od strony wewnętrznej . Gdy porównamy wielkości tych elementów to polędwiczka jest maluchem a polędwica dużym tirem.Myślę że to wyjaśni sprawę. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6117-op%C5%82acalno%C5%9B%C4%87/#findComment-178214
Udostępnij na innych stronach

Czy sie oplaca

owszem ja zawszse mówie ze jestem niewiele droższy od :

http://www.blikle.pl/index.php?page=shop.browse&category_id=2022&option=com_virtuemart&Itemid=4

 

tak że jak dla mnie to się opłaca.

A tak po za tym dla mnie to hobby, nie obowiązują mnie prawa popytu i podaży. Kupuje, robie, bo chce odpocząć, a że smakuje to tylko sie ciesze.

 

Przyjmując nawet że robimy tylko "pod przymusem" i liczymy ceny to i tak sie opłaca kupując karkówke na baleron itp.

pozdrwaiam jałek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6117-op%C5%82acalno%C5%9B%C4%87/#findComment-178218
Udostępnij na innych stronach

Gdy porównamy wielkości tych elementów to polędwiczka jest maluchem a polędwica dużym tirem.

Chyba nie można było bardziej obrazowo wytłumaczyć :grin: A tak poważnie ile toż razy Dziadek wyjaśniał.
Henryk
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6117-op%C5%82acalno%C5%9B%C4%87/#findComment-178219
Udostępnij na innych stronach

Jesli o opłacalności mowa to podam przykład. W Poznaniu w markecie selgros polędwica sopocka jest za 11 zł za kilogram a schab bez kości surowy do obróbki za 17 zł to pytam z czego jest zrobiona ta polędwica sopocka???????????????????

 

I to jest dobre pytanie

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6117-op%C5%82acalno%C5%9B%C4%87/#findComment-178292
Udostępnij na innych stronach

Dla zapamiętania dwie receptury - polędwica sopocka.

Pozdrawiam.

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6117-op%C5%82acalno%C5%9B%C4%87/#findComment-178295
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.