Skocz do zawartości

Wyroby : bogdana b


Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj na tapecie - ryby , cztery leszcze złapane przez swata.

 

http://img836.imageshack.us/img836/4185/g8ws.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/11/#findComment-299924
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj na tapecie - ryby , cztery leszcze

Uwielbiam leszcze wędzone... ich smak wspominam do dzisiaj.. a było to kilka lat temu.. leszcze prosto z kutra :thumbsup:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/11/#findComment-299929
Udostępnij na innych stronach

Uwielbiam ryby, ale pod jednym warunkiem ... nie mogą mieć ości !

I tu problem jest, bo takich ryb nie ma, dlatego czasami wędzę łososia i jedząc modle się żeby ości nie było.

Podziwiam ludzi którzy kęsy ryby biorą do ust i jedzą bezstresowo.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/11/#findComment-299977
Udostępnij na innych stronach

Mam pytanie, ponieważ wczoraj złapałem 3 leszcze takie ponad 50cm, chciałem się zapytać jaką solanke trzeba zrobić?, ile czasu trzymać? no i wędzenie? Szkoda było by zmarnować takie ładne sztuki :sad:
Filemonek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/11/#findComment-300001
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Witam , po zakupie blondynki od rolnika nie mogłem sobie odmówić zrobienia trochę kiełbasy kruchej , takiej z nutka galaretki :) .

Z mięsa zakupionego na hurtowni nigdy tak dobra nie wyjdzie jak z własnego chowu .

 

 

 

post-46146-0-67236400-1385709967_thumb.jpg

Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/11/#findComment-317133
Udostępnij na innych stronach

 

 

, po zakupie blondynki od rolnika nie mogłem sobie odmówić zrobienia trochę kiełbasy kruchej ,

 

 Z wyglądu super kiełbaska . Bogdanie , znając Twój profesjonalizm  w smaku zapewne pychota . :clap::)   

 

 Gorąco pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/11/#findComment-317134
Udostępnij na innych stronach

 

 

w smaku zapewne pychota . :clap::)

 

Andrzejku , parę kilo się już zrobiło ale ta wyszła wyjątkowo smaczna , najwyraźniej najważniejsza jest jakość mięsa i żadne przyprawy tego nie zrekompensują .

Z pewnością nieraz tego sam doświadczyłeś .

 

 

Pozdrawiam.

Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/11/#findComment-317254
Udostępnij na innych stronach

Witam , po zakupie blondynki od rolnika nie mogłem sobie odmówić zrobienia trochę kiełbasy kruchej , takiej z nutka galaretki :) .

Z mięsa zakupionego na hurtowni nigdy tak dobra nie wyjdzie jak z własnego chowu .

 

 

 

attachicon.gifwyroby i sprzet 002.jpg

Zgadza się Bodzio ... miałam okazję zrobić kruchą ze świnki swojego chowu... smak jest niepowtarzalny :thumbsup:

Twoja wędlina wygląda smakowicie :clap:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/11/#findComment-317259
Udostępnij na innych stronach

Bogdanie, czy możesz podać przepis na kiełbaś z nutką galaretki jaką zrobiłeś - z góry dziękuję za przepis

wędkarstwo, grzyby i wędzenie
http://www.grzegorzswiadek.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/11/#findComment-317269
Udostępnij na innych stronach

Bogdanie, czy możesz podać przepis na kiełbaś z nutką galaretki jaką zrobiłeś - z góry dziękuję za przepis

 

Proszę bardzo .

Nie będę rozpisywał klasami , będzie prościej dla początkujących .

 

  SKŁAD

Łopatka bez ścięgien  - 4 kg

Szynka beż ścięgien    - 6kg

Podgardle  - 1,5 kg

Słonina od karku  - 1 kg

Okrawki z boczków  - 1 kg

 Ścięgna  - 0,5 kg

 

  PRZYPRAWY

 

Peklosól - 18g/kg

Pieprz  - 3g/kg

Czosnek polski - 5g/kg

Cukier - 2g/kg

 

  WYKONANIE

 

Mięso kroimy w kostkę i peklujemy (18godzin w 6 st ) , mięso z łopatki i szynek mielimy na sitku fi 8 mm , podgardle , słoninę i okrawki z boczku fi 6 mm , ścięgna 2x na fi 4,5 mm.

Mieszamy wszystko razem z przyprawami ( cukier i czosnek rozrabiam  wodą - około 0,25 litra ) farsz jest dobrze wymieszany ale nie jest wyrabiany na jednolita masę , podczas mieszania dodaję wodę -około 6% masy mięsa .

Następnie nabijam w jelita fi 30-32 i około 1 godziny osadzanie , w tym czasie rozpalam i wygrzewam wędzarnie , osuszanie 1 godzinę 50-55 st, wędzenie 3 godzinki  50-55 st , parzenie w 74 st do uzyskania w środku batonu 72 st i gotowe - smacznego :)

 

Jak już pisałem wcześniej z mięsa zakupionego w hurtowni raczej  nie uzyska się tak soczystej i kruchej kiełbasy ,chociaż nieraz zdarza się zakupić dobrej jakości  mięso ale raczej w mniejszych hurtowniach i ubojniach .

 

Pozdrawiam i życzę udanego wyrobu .

Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/11/#findComment-317322
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Ach, poczytałam, aż się zmęczyłam i jestem pod wrażeniem. Bogdanie jeśli nie jesteś z zawodu masarzem to wielki szcun. A wogóle wszyscy jak jedna rodzina. Cieszę się, że do Was trafiłam.  Zrobiłam w swoim życiu duuużo kiełbas i innych wyrobów ale zawsze robiłam je jak moja mama, na tzw. "oko". Jutro zacznę od mielonki, jadę na bazarek po mięsko i pekluję, rozpiska zrobiona. Pozdrawiam wszystkich.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/11/#findComment-327068
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Witam , wczoraj poświęciłem kilka chwil na uzupełnienie zapasów , w skutek czego powstała mielonka .

 

Skład .

 

Łopatka - 2,2 kg

Podgardle - 1,8 kg

 

Przyprawy

 

Pieprz biały - 2,5 g / kg

Czosnek Polski - 2 g / kg

Ziele angielskie - 0,2 g / kg

 

Mięso pokrojone w kawałki peklowane 36 godz. w temp . 6 st , peklosól  22 g / kg ( 50 / 50 z solą niejodowaną )

Łopatka i podgardle zmielone na sitku fi 6 mm , podczas mieszania dodane przyprawy i 20 % (masy mięsa) wody a pod koniec mieszania dodałem 4 % ( masy mięsa ) mąki ziemniaczanej i dla lepszego związania galaretki :) dwie łyżki żelatyny.

 

Farsz nabiłem w osłonki barierowe fi 75 mm i parzyłem w temp . 74 st do uzyskania w środku batony 72 st .

Mielonka wyszła bardzo smaczna i miękka - polecam i życzę smacznego .

 

post-46146-0-40046700-1423991727_thumb.jpg

 

Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/11/#findComment-404850
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Witam , postanowiłem ze względów zdrowotnych wykonać trochę kiełbasy drobiowej - po raz pierwszy :) .

Kiełbasa Drobiowa

 

Udka z kurczaka b/s i b/k  -3,3 kg  ( zmielone na fi 6 mm)

Filet z kurczaka - 1,7 kg  ( krojony w kostkę 1,5 x 1,5 cm )

 

Peklowanie : 20g/kg  przez 24 godziny  ( 50/50% sól i peklosól )

 

Podczas mieszania dodałem : czosnek - 3 g/kg  , pieprz biały - 3 g/kg i 10% masy farszu - zimnej wody , pod koniec mieszania dodana została mąka ziemniaczana w ilości 4% masy .

 

Farsz nabiłem w osłonki barierowe - fi 75 mm i parzyłem w temperaturze 74 st do uzyskania w środku batonu 71 st .

 

Kiełbasa wyszła bardzo smaczna , konsystencja bardzo dobra -zwarta i miękka .

 

Polecam

 

post-46146-0-77886600-1486580812_thumb.jpg   post-46146-0-98528600-1486580863_thumb.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/11/#findComment-539858
Udostępnij na innych stronach

 

 

Witam , postanowiłem ze względów zdrowotnych wykonać trochę kiełbasy drobiowej -

 

 

Bogdanie . ładnie wygląda ...............  oby pomogła w zdrowiu .

 

 

Gorąco pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/11/#findComment-539861
Udostępnij na innych stronach

 

 

Bogdanie . ładnie wygląda ............... oby pomogła w zdrowiu .

 

Dzięki Andrzeju , mam nadzieję że tak będzie , troszkę za wysoki cholesterol :) , musowo zmienić nawyki żywieniowe.

Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/11/#findComment-539868
Udostępnij na innych stronach

 

 

pij zieloną herbatę (ale dobrą, liściastą bez żadnych dodatków) :D

 

Taką właśnie piję :)

 

 

 

polecam też dodanie imbiru mielonego do takiego składu, niesamowity smak

 

Następna będzie z imbirem , tylko napisz ile /kg

Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/11/#findComment-539960
Udostępnij na innych stronach

 

 

pij zieloną herbatę (ale dobrą, liściastą bez żadnych dodatków
  pije od 20 lat - jak mnie nauczyli Chińczycy - i piję bo mi smakuje a cholesterol to inna bajka :) 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/11/#findComment-539976
Udostępnij na innych stronach

 

 

Kiełbasa wyszła bardzo smaczna , konsystencja bardzo dobra -zwarta i miękka .

 

I znowu się udało. :D  :clap:  

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/11/#findComment-540000
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.