bogdan b Opublikowano 8 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #251 Opublikowano 8 Września 2013 Dzisiaj na tapecie - ryby , cztery leszcze złapane przez swata. http://img836.imageshack.us/img836/4185/g8ws.jpg Uploaded with ImageShack.us Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/11/#findComment-299924 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 8 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #252 Opublikowano 8 Września 2013 Dzisiaj na tapecie - ryby , cztery leszczeUwielbiam leszcze wędzone... ich smak wspominam do dzisiaj.. a było to kilka lat temu.. leszcze prosto z kutra :thumbsup: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/11/#findComment-299929 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 8 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #253 Opublikowano 8 Września 2013 Uwielbiam ryby, ale pod jednym warunkiem ... nie mogą mieć ości !I tu problem jest, bo takich ryb nie ma, dlatego czasami wędzę łososia i jedząc modle się żeby ości nie było.Podziwiam ludzi którzy kęsy ryby biorą do ust i jedzą bezstresowo. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/11/#findComment-299977 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filemonek Opublikowano 9 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #254 Opublikowano 9 Września 2013 Mam pytanie, ponieważ wczoraj złapałem 3 leszcze takie ponad 50cm, chciałem się zapytać jaką solanke trzeba zrobić?, ile czasu trzymać? no i wędzenie? Szkoda było by zmarnować takie ładne sztuki :sad: Cytuj Filemonek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/11/#findComment-300001 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 29 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #255 Opublikowano 29 Listopada 2013 Witam , po zakupie blondynki od rolnika nie mogłem sobie odmówić zrobienia trochę kiełbasy kruchej , takiej z nutka galaretki .Z mięsa zakupionego na hurtowni nigdy tak dobra nie wyjdzie jak z własnego chowu . Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/11/#findComment-317133 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 29 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #256 Opublikowano 29 Listopada 2013 , po zakupie blondynki od rolnika nie mogłem sobie odmówić zrobienia trochę kiełbasy kruchej , Z wyglądu super kiełbaska . Bogdanie , znając Twój profesjonalizm w smaku zapewne pychota . Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/11/#findComment-317134 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 29 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #257 Opublikowano 29 Listopada 2013 w smaku zapewne pychota . Andrzejku , parę kilo się już zrobiło ale ta wyszła wyjątkowo smaczna , najwyraźniej najważniejsza jest jakość mięsa i żadne przyprawy tego nie zrekompensują .Z pewnością nieraz tego sam doświadczyłeś . Pozdrawiam. Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/11/#findComment-317254 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 29 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #258 Opublikowano 29 Listopada 2013 Witam , po zakupie blondynki od rolnika nie mogłem sobie odmówić zrobienia trochę kiełbasy kruchej , takiej z nutka galaretki .Z mięsa zakupionego na hurtowni nigdy tak dobra nie wyjdzie jak z własnego chowu . wyroby i sprzet 002.jpgZgadza się Bodzio ... miałam okazję zrobić kruchą ze świnki swojego chowu... smak jest niepowtarzalny Twoja wędlina wygląda smakowicie Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/11/#findComment-317259 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 29 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #259 Opublikowano 29 Listopada 2013 Bogdanie, czy możesz podać przepis na kiełbaś z nutką galaretki jaką zrobiłeś - z góry dziękuję za przepis Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/11/#findComment-317269 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 30 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #260 Opublikowano 30 Listopada 2013 Bogdanie, czy możesz podać przepis na kiełbaś z nutką galaretki jaką zrobiłeś - z góry dziękuję za przepis Proszę bardzo .Nie będę rozpisywał klasami , będzie prościej dla początkujących . SKŁADŁopatka bez ścięgien - 4 kgSzynka beż ścięgien - 6kgPodgardle - 1,5 kgSłonina od karku - 1 kgOkrawki z boczków - 1 kg Ścięgna - 0,5 kg PRZYPRAWY Peklosól - 18g/kgPieprz - 3g/kgCzosnek polski - 5g/kgCukier - 2g/kg WYKONANIE Mięso kroimy w kostkę i peklujemy (18godzin w 6 st ) , mięso z łopatki i szynek mielimy na sitku fi 8 mm , podgardle , słoninę i okrawki z boczku fi 6 mm , ścięgna 2x na fi 4,5 mm.Mieszamy wszystko razem z przyprawami ( cukier i czosnek rozrabiam wodą - około 0,25 litra ) farsz jest dobrze wymieszany ale nie jest wyrabiany na jednolita masę , podczas mieszania dodaję wodę -około 6% masy mięsa .Następnie nabijam w jelita fi 30-32 i około 1 godziny osadzanie , w tym czasie rozpalam i wygrzewam wędzarnie , osuszanie 1 godzinę 50-55 st, wędzenie 3 godzinki 50-55 st , parzenie w 74 st do uzyskania w środku batonu 72 st i gotowe - smacznego Jak już pisałem wcześniej z mięsa zakupionego w hurtowni raczej nie uzyska się tak soczystej i kruchej kiełbasy ,chociaż nieraz zdarza się zakupić dobrej jakości mięso ale raczej w mniejszych hurtowniach i ubojniach . Pozdrawiam i życzę udanego wyrobu . Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/11/#findComment-317322 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ola96 Opublikowano 15 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #261 Opublikowano 15 Stycznia 2014 Ach, poczytałam, aż się zmęczyłam i jestem pod wrażeniem. Bogdanie jeśli nie jesteś z zawodu masarzem to wielki szcun. A wogóle wszyscy jak jedna rodzina. Cieszę się, że do Was trafiłam. Zrobiłam w swoim życiu duuużo kiełbas i innych wyrobów ale zawsze robiłam je jak moja mama, na tzw. "oko". Jutro zacznę od mielonki, jadę na bazarek po mięsko i pekluję, rozpiska zrobiona. Pozdrawiam wszystkich. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/11/#findComment-327068 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 15 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #262 Opublikowano 15 Lutego 2015 Witam , wczoraj poświęciłem kilka chwil na uzupełnienie zapasów , w skutek czego powstała mielonka . Skład . Łopatka - 2,2 kgPodgardle - 1,8 kg Przyprawy Pieprz biały - 2,5 g / kgCzosnek Polski - 2 g / kgZiele angielskie - 0,2 g / kg Mięso pokrojone w kawałki peklowane 36 godz. w temp . 6 st , peklosól 22 g / kg ( 50 / 50 z solą niejodowaną )Łopatka i podgardle zmielone na sitku fi 6 mm , podczas mieszania dodane przyprawy i 20 % (masy mięsa) wody a pod koniec mieszania dodałem 4 % ( masy mięsa ) mąki ziemniaczanej i dla lepszego związania galaretki dwie łyżki żelatyny. Farsz nabiłem w osłonki barierowe fi 75 mm i parzyłem w temp . 74 st do uzyskania w środku batony 72 st .Mielonka wyszła bardzo smaczna i miękka - polecam i życzę smacznego . Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/11/#findComment-404850 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 15 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #263 Opublikowano 15 Lutego 2015 Wyglada smacznie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/11/#findComment-404860 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 8 Lutego 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #264 Opublikowano 8 Lutego 2017 Witam , postanowiłem ze względów zdrowotnych wykonać trochę kiełbasy drobiowej - po raz pierwszy .Kiełbasa Drobiowa Udka z kurczaka b/s i b/k -3,3 kg ( zmielone na fi 6 mm)Filet z kurczaka - 1,7 kg ( krojony w kostkę 1,5 x 1,5 cm ) Peklowanie : 20g/kg przez 24 godziny ( 50/50% sól i peklosól ) Podczas mieszania dodałem : czosnek - 3 g/kg , pieprz biały - 3 g/kg i 10% masy farszu - zimnej wody , pod koniec mieszania dodana została mąka ziemniaczana w ilości 4% masy . Farsz nabiłem w osłonki barierowe - fi 75 mm i parzyłem w temperaturze 74 st do uzyskania w środku batonu 71 st . Kiełbasa wyszła bardzo smaczna , konsystencja bardzo dobra -zwarta i miękka . Polecam Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/11/#findComment-539858 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 8 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #265 Opublikowano 8 Lutego 2017 Witam , postanowiłem ze względów zdrowotnych wykonać trochę kiełbasy drobiowej - Bogdanie . ładnie wygląda ............... oby pomogła w zdrowiu . Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/11/#findComment-539861 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 8 Lutego 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #266 Opublikowano 8 Lutego 2017 Bogdanie . ładnie wygląda ............... oby pomogła w zdrowiu . Dzięki Andrzeju , mam nadzieję że tak będzie , troszkę za wysoki cholesterol , musowo zmienić nawyki żywieniowe. Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/11/#findComment-539868 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotunia Opublikowano 8 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #267 Opublikowano 8 Lutego 2017 pij zieloną herbatę (ale dobrą, liściastą bez żadnych dodatków) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/11/#findComment-539875 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsosna Opublikowano 9 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #268 Opublikowano 9 Lutego 2017 śliczna kiełbaskapolecam też dodanie imbiru mielonego do takiego składu, niesamowity smak Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/11/#findComment-539912 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 9 Lutego 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #269 Opublikowano 9 Lutego 2017 pij zieloną herbatę (ale dobrą, liściastą bez żadnych dodatków) Taką właśnie piję polecam też dodanie imbiru mielonego do takiego składu, niesamowity smak Następna będzie z imbirem , tylko napisz ile /kg Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/11/#findComment-539960 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 9 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #270 Opublikowano 9 Lutego 2017 Bardzo ładna w przekroju w ten sam sposób możesz też zrobić z indyka,mieszając udziec i filet. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/11/#findComment-539963 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 9 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #271 Opublikowano 9 Lutego 2017 pij zieloną herbatę (ale dobrą, liściastą bez żadnych dodatków pije od 20 lat - jak mnie nauczyli Chińczycy - i piję bo mi smakuje a cholesterol to inna bajka Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/11/#findComment-539976 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 9 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #272 Opublikowano 9 Lutego 2017 Kiełbasa wyszła bardzo smaczna , konsystencja bardzo dobra -zwarta i miękka . I znowu się udało. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/11/#findComment-540000 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 9 Lutego 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #273 Opublikowano 9 Lutego 2017 I znowu się udało. Jaki nauczyciel taki wyrób - dzięki Arku . Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/11/#findComment-540029 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 9 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #274 Opublikowano 9 Lutego 2017 Bardzo ladna mielonka :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/page/11/#findComment-540042 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.