irek-74 Opublikowano 6 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 6 Kwietnia 2007 Jak bym miał zbyt to hodował bym świnki tradycyjnie, ale nasze społeczeństwo woli mięsko chude , a takiego na wsi nie uzyskasz. Cytuj Im więcej dymu tym więcej smaku. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/613-jak-sprawdzi%C4%87-czy-mi%C4%99so-jest-nastrzykni%C4%99te/page/2/#findComment-11130 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
irek-74 Opublikowano 6 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 6 Kwietnia 2007 Nie ma jeszcze takich środków . Tak duży przyrost wagi mięsa wodą jest możliwy tylko poprzez nastrzyk specjalnymi maszynami, żeby mięso z kolei utrzymało taką wodę musi zostać poddane obróbce termicznej, aby związki dodawane do solanki mogły zżelować i zatrzymać wodę wewnątrz produktu. . Jesteś technologiem, jakom firme reprezentujesz. Cytuj Im więcej dymu tym więcej smaku. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/613-jak-sprawdzi%C4%87-czy-mi%C4%99so-jest-nastrzykni%C4%99te/page/2/#findComment-11133 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 6 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 6 Kwietnia 2007 Irek napisałak bym miał zbyt to hodował bym świnki tradycyjnie, ale nasze społeczeństwo woli mięsko chude , a takiego na wsi nie uzyskasz.Ja ponad tydzień temu złapałem namiar na świniodziki po 8zł za kg. Karmione oczywiście metodą tradycyjną. Wpadł do mnie sąsiad z karafką i mówi, że kupił mięso i prosił, żeby mu pomóc przerobić. Jak się okazało była to połówka świniodzika. mięsko chude ale smaczne. Musieliśmy dokupić słoniny i podgardla. Ja od dawna poszukiwałem takiego właśnie miejsca gdzie można zawsze dostać takie świnki karmione metodą tradycyjną i wreszcie znalazłem, dzięki sąsiadowi. Mają tam normalne świnki i kilkanaście świniodzików w różnym wieku.. Zamówiłem już 1/2 świniodzika na święta majowe. Irku dobrego towaru to ludzie poszukują a nie dobry towar poszukuje ludzi. Jak będziesz miał dobry towar w dobrej cenie to i klient się znajdzie. Część ludzi tych co nie mają smaku i zapachu oraz nie znają cen, wartości i jakości towaru jedzie do "markieta na promocyje", a inni podobnie jak ja jadą na targ, albo szukają innych źródeł zdobycia dobrego towaru. Jak już fama pójdzi, że masz dobre świnki, to będą się sami prosić,. Wystarczy trochę reklamy. :grin: :grin: pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/613-jak-sprawdzi%C4%87-czy-mi%C4%99so-jest-nastrzykni%C4%99te/page/2/#findComment-11137 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rzerzol Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 7 Kwietnia 2007 irek-74, hoduj świnki na zapisy z zaliczką a my będziemy kupować!! Pozdrawiam - Cytuj Rzerzol Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/613-jak-sprawdzi%C4%87-czy-mi%C4%99so-jest-nastrzykni%C4%99te/page/2/#findComment-11143 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vater Opublikowano 9 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 9 Kwietnia 2007 Nie ma jeszcze takich środków . Tak duży przyrost wagi mięsa wodą jest możliwy tylko poprzez nastrzyk specjalnymi maszynami, żeby mięso z kolei utrzymało taką wodę musi zostać poddane obróbce termicznej, aby związki dodawane do solanki mogły zżelować i zatrzymać wodę wewnątrz produktu. . Jesteś technologiem, jakom firme reprezentujesz. Przykro Mi ale wolałbym nie reklamować własnej firmy. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/613-jak-sprawdzi%C4%87-czy-mi%C4%99so-jest-nastrzykni%C4%99te/page/2/#findComment-11219 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 29 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 29 Maja 2007 Sprawa z tym mięsem przycichła a może cała przyczyna jest taka że mięso kupowane jest z rozbioru półtusz uprzednio mrożonych .Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/613-jak-sprawdzi%C4%87-czy-mi%C4%99so-jest-nastrzykni%C4%99te/page/2/#findComment-13140 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 30 Maja 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 30 Maja 2007 Dziadek. Od dłuższego już czasu odnoszę wrażenie, że wiesz dużo, dużo więcej, niż chcesz napisać... PozdrawiamBonAir Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/613-jak-sprawdzi%C4%87-czy-mi%C4%99so-jest-nastrzykni%C4%99te/page/2/#findComment-13182 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 30 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 30 Maja 2007 Za czasów kiedy pracowałem takich rzeczy jak nastrzykiwanie mięsa kulinarnego nie było Dziś oszukańcze metody z zachodu szybko są realizowane w naszym kraju . Wszystko się wymyśla po to by jak najszybciej zbić kasę kosztem biednego niczego nie podejrzewającego klienta..Temat trochę po drążyłem i dowiedziałem się następujących rzeczy.Jeszcze nie ochłonęliśmy po wprowadzeniu wielofosforanów itp. a już mamy następny kwiatek. Mięso na cele kulinarne jest nastrzykiwane specjalnymi nastrzykiwarkami z bardzo cienkimi igłami do 15 % wodą z specjalnymi substancjami przedłużającymi trwałość tego mięsa. Robią to zakłady które produkują bardzo duże ilości mięsa kulinarnego .Mięso to powinno być tańsze i często bywa po atrakcyjnych cenach lub nie zależnie jak się sprzedaje, Praktykowane jest również nastrzykiwanie półtusz już na uboju jeszcze ciepłych.Nastrzykiwarki te są bardzo drogie i pozwolić na to mogą tylko duże firmy Ale przecież inni mogą próbować to robić na zwykłych nastrzykiwarkach szczegolnie ci których nie stać na takie maszyny. Bądź mądry i kup świeże mięso niczym nie zaprawione. W to co nie wierzyłem staje się jednak rzeczywistością. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/613-jak-sprawdzi%C4%87-czy-mi%C4%99so-jest-nastrzykni%C4%99te/page/2/#findComment-13194 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 30 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 30 Maja 2007 Bądź mądry i kup świeże mięso niczym nie zaprawione.Najlepiej kupić całą półtuszę i podzielić na parę osób, a dodatkowo zrobić wyroby, a wówczas nie bedziemy musieli mrozić lub i jeść przez cztery tygodnie. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/613-jak-sprawdzi%C4%87-czy-mi%C4%99so-jest-nastrzykni%C4%99te/page/2/#findComment-13199 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 30 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 30 Maja 2007 Dziadku to, że mięso pakowane na wak na pewno jest nastrzykiwane, ale półtusze to lekka przesada Znam kilka ubojni dość dużych i nic takiego tam się nie dzieje Cytuj „Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.” Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/613-jak-sprawdzi%C4%87-czy-mi%C4%99so-jest-nastrzykni%C4%99te/page/2/#findComment-13202 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 30 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 30 Maja 2007 Szczepan to nie przesada tylko prawda to są specjalne pionowe nastrzykiwarki nastrzykiwanie od wewnętrznych stron ,bynajmniej tak mi tłumaczono .Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/613-jak-sprawdzi%C4%87-czy-mi%C4%99so-jest-nastrzykni%C4%99te/page/2/#findComment-13204 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zemat Opublikowano 31 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 31 Maja 2007 w supermarketach lub dla sieci handlowych strzyka się specjalnym środkiem do 2-3% i klient tego nie zauważy. Nie tylko w na tackach lub vac mięso się strzyka Cytuj Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego, Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/613-jak-sprawdzi%C4%87-czy-mi%C4%99so-jest-nastrzykni%C4%99te/page/2/#findComment-13206 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 31 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 31 Maja 2007 w supermarketach lub dla sieci handlowych strzyka się specjalnym środkiem do 2-3%Czy wiesz, jaką nosi nazwę ów środek? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/613-jak-sprawdzi%C4%87-czy-mi%C4%99so-jest-nastrzykni%C4%99te/page/2/#findComment-13267 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zemat Opublikowano 8 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 8 Czerwca 2007 jestem nad morzem i jak tylko wrócę to podam nazwę.Producenta na PW lub e-mail Cytuj Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego, Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/613-jak-sprawdzi%C4%87-czy-mi%C4%99so-jest-nastrzykni%C4%99te/page/2/#findComment-13457 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 25 Lipca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 25 Lipca 2007 Sprawa z tym mięsem przycichła a może cała przyczyna jest taka że mięso kupowane jest z rozbioru półtusz uprzednio mrożonych Ostatnio rozmrażałem szynkę z dzika - jestem przekonany, że nie byłą nastrzyknięta ;-) Z 950g zamrożonego produktu po powolnym rozmrażaniu w lodówce ostało mi się nieco ponad 700g mięsa. Pozdrawiam BonAir PS. Zematowi jest pewnie zimno nad morzem. Strasznie dzisiaj niefajna u nas pogoda... Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/613-jak-sprawdzi%C4%87-czy-mi%C4%99so-jest-nastrzykni%C4%99te/page/2/#findComment-14742 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rzerzol Opublikowano 25 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 25 Lipca 2007 W supermarketach nie ma nastrzykiwarek !!!! Z producentów jedynie Sokołów dostarcza mięsa z "dodatkami" pod nazwą "uczta - smaczne i kruche." Pozdrawiam - Cytuj Rzerzol Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/613-jak-sprawdzi%C4%87-czy-mi%C4%99so-jest-nastrzykni%C4%99te/page/2/#findComment-14743 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 25 Lipca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 25 Lipca 2007 Znajoma, która mieszkała w Islandii opowiadała w jaki sposób mrozi się ryby i owoce morza. Zamrożony produkt zanurza się na chwilę w wodzie, po czym ponownie mrozi, znowu zanurza w wodzie i znowu mrozi, itd. I faktycznie - kupione przez mnie mrożone kalmary mają na etykiecie wymienioną tzw. "glazurę": Masa netto 1kgGlazura 20%Masa netto bez glazury 800g[Kraj pochodzenia Chiny ] Zważyłem zamrożone kalmary i miały faktycznie 1090g.Nie rozmrażając wrzuciełm na wrzątek i ugotowałem.Po wyjęciu okazało się, że kalmary ważą 475g. PozdrawiamBonAir Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/613-jak-sprawdzi%C4%87-czy-mi%C4%99so-jest-nastrzykni%C4%99te/page/2/#findComment-14746 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 25 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 25 Lipca 2007 Witam Tak samo robią inne firmy z rybami do marketów . Glazurę jest jednak łatwo zauważyć wygląda to tak jakby ryba była pokryta grubą warstwą lodu .Sam kiedyś kupiłem morszczuka w Selgrosie i miało się to tak: 1kg ryby w glazurze , po rozmrożeniu ryby było 0,75dkg . Serdecznie pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/613-jak-sprawdzi%C4%87-czy-mi%C4%99so-jest-nastrzykni%C4%99te/page/2/#findComment-14748 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 25 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 25 Lipca 2007 Glazura do ryb jest z dodatkiem wielofosforanów. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/613-jak-sprawdzi%C4%87-czy-mi%C4%99so-jest-nastrzykni%C4%99te/page/2/#findComment-14752 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 25 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 25 Lipca 2007 To wcale nie jest głupie.Już w początkach XX w . kiedy zaczęto uzywać do konserwacji mięsa urządzeń głebokiego zamrażania, glazurowano szczególnie świeże ryby by maksymalnie przedłużyc ich świeżość. Warstwa glazury (sama woda, bez dodatków) była cieniutka (opisy można znaleźć w starych podręcznikach na temat gospodarki rybnej). Metoda wspaniale się sprawdzała. Jednak waga ryby była podana osobno i za nią tylko się płaciło.W tej chwili po prostu rżnie się klientów, gdyz raz, że płacą za wszystko (słono), to jeszcze waga glazury nawet niekiedy przewyższa wagę ryby jaka jest nia pokryta. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/613-jak-sprawdzi%C4%87-czy-mi%C4%99so-jest-nastrzykni%C4%99te/page/2/#findComment-14756 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 25 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 25 Lipca 2007 Ja też dzisiaj kupiłem morszczuka i "stracił na wadze" 60 % :devil: :devil: :devil: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/613-jak-sprawdzi%C4%87-czy-mi%C4%99so-jest-nastrzykni%C4%99te/page/2/#findComment-14759 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_ Opublikowano 25 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 25 Lipca 2007 To prawda filety rybne glazuruje się, może rzeczywiście producenci trochę przesadzają z ilością lodu, ale ma to także zaletę, a mianowicie taką że mięso nie wysycha. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/613-jak-sprawdzi%C4%87-czy-mi%C4%99so-jest-nastrzykni%C4%99te/page/2/#findComment-14760 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 25 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 25 Lipca 2007 Marek_, wolałbym płacić za 1 kg ryby, a nie za opakowanie+zalety. (utopia-sorry) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/613-jak-sprawdzi%C4%87-czy-mi%C4%99so-jest-nastrzykni%C4%99te/page/2/#findComment-14763 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_ Opublikowano 25 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 25 Lipca 2007 W takim razie nie pozostaje Ci nic innego jak kupić świeżą rybkę :wink: . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/613-jak-sprawdzi%C4%87-czy-mi%C4%99so-jest-nastrzykni%C4%99te/page/2/#findComment-14766 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 25 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 25 Lipca 2007 Najlepiej jechać "na stawy" ewentualnie dla kogoś kto dysponującego dużą gotówką do Norwegii...(mam nadzieję ,że tam dotrę..moje marzenie...fiordy,rybki...echhhh :shock: :lol: ) Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/613-jak-sprawdzi%C4%87-czy-mi%C4%99so-jest-nastrzykni%C4%99te/page/2/#findComment-14782 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.