Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,od paru dni przeglądam Wasze piękne wędzarnie i znalazłem bardzo dużo odpowiedzi na "moje pomysły" jednak nigdzie nie znalazłem podpowiedzi czy budowa wędzarni z bojlera czyli inaczej baniaka na wodę ma sens.Baniak ma duże wymiary i kiedyś mieścił ze 300 litrów wody

Zbyszek

Masz tu pomysł, ja zbudowałem coś takiego z beczki , imasz 2 w jednym gril i wędzarnia ( wędzarnia wersji mini ,a ja używam jako grila ), do paleniska możesz podłączyć dymogenerator i masz wędzenie na zimno.

 

Smoker

 

[ Dodano: Nie 30 Paź, 2011 14:28 ]

Z tym bojlerem mam pewne obawy bo jest ocynkowany i nie wiem czy pod wpływem temperatury nie będzie wydzielał jakiś tam gazów,zapachów czy nie będą trujące.

petra, Oddaj to na złom ( nie truj siebie i innych ) a za te pieniążki kup zwykły stalowy , może być ze złomu .
cynkowany najpewniej ogniowo, pomaluje farbą ogniotrwała ( taką jak grile, kominki koszt około 30zł za małą puszkę na 5m), przepali ze 2-3 razy na ostro i nie ma żadnego problemu nic nie będzie wydzielał.
Piotrek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6145-wady-konstrukcyjne-w%C4%99dzarni-i-problemy/page/2/#findComment-182422
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Witajcie.

Na wstępie gratuluje strony.Zawiera bardzo dużo przydatnych informacji dla takiego nowicjusza jak ja.

Ale do rzeczy.

Wybudowałem wędzarnię murowaną z cegły, palenisko 1,5 mb od komory wędzarniczej.Przeprowadziłem pierwsze wędzenie.Było wszystko OK, ale przez długi czas skraplała sie para wodna na ściankach wewnątrz komory wędzarniczej.Wyroby były suche.

Proszę o info, czy to zjawisko jest w jakiś sposób szkodliwe dla samego procesu wędzenia.

Pozdrawiam.

azlark
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6145-wady-konstrukcyjne-w%C4%99dzarni-i-problemy/page/2/#findComment-190954
Udostępnij na innych stronach

około 1,5 h. Ale w trakcie wedzenia też pojawiała sie skroplona para.

Zastanawiam się czy to jest efekt jeszcze nie przepalonej wedzarni?

Łącznie wędziłem 7h i wyroby były OK.

Zastanawiam się, czy ta skroplona para na ścianach ma jakiś szkodliwy wpływ?

Dzięki i pozdrawiam.

azlark
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6145-wady-konstrukcyjne-w%C4%99dzarni-i-problemy/page/2/#findComment-190958
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Dużo w tym temacie jest powiedziane o palenisku i użytych materiałach.

A co powiecie na wykonanie paleniska z kamienia piaskowca o gabarytach wewnętrznych 50x50x50? Jeśli jest to dopuszczalne, jakiej zaprawy użyć do wymurowania tego?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6145-wady-konstrukcyjne-w%C4%99dzarni-i-problemy/page/2/#findComment-296420
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

post-40431-0-85693400-1447242376_thumb.png

Jaki wpływ na palenisko będzie mieć przepływ powietrza przez palenisko, przy zachowaniu tej samej wielkości komory wędzarniczej, a różnej wielkości paleniska.   

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6145-wady-konstrukcyjne-w%C4%99dzarni-i-problemy/page/2/#findComment-455836
Udostępnij na innych stronach

Tak bardzo dobrze. Odpowiedź zawiera sam rysunek. Ciepłe gazy w komorze, która stanowi również komin będą wytwarzać ciąg. W przewężeniu otwór dymowy - kryza spaliny będą najszybciej przechodzić. Taką kryzą będzie również mniejsze palenisko. Opał będzie się spalał szybciej w wyższej temperaturze ponieważ ciąg całej wędzarni dostarczy dużą ilość tlenu - powietrza, bezpośrednio skierowany na rozżarzony opał po przez ograniczenie wielkości paleniska. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6145-wady-konstrukcyjne-w%C4%99dzarni-i-problemy/page/2/#findComment-456027
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Prezentowany wynalazek nie jest wędzarnia tylko wytwórnią

sadzy i innych substancji. Żeby utrzymać 50 do 60 st zimą należy palić jak w lokomotywie. Tu jest problem. Wędzonki matowe, szare, pokryte resztkami sadzy i w smaku straszne - kwaśne i z goryczą. Do dobrej wędzarni można włożyć mokre, zimne wedzonki i nie uzyska sie takich efektow. Przy wadliwych konstrkcjach każdy błąd powoduje szereg wizualnych i smakowych niespodzianek. Wedzenie ma byc przyjemnoscia, a nie gimnastyką i kombinacją.

Mam jedno pytanie;piszesz z wlasnego doswiadczenia ,czy tylko tak ogolnikowo?

 

Interesuje mnie definicja "dobrej wedzarni "i"wadliwych konstrukcji".

 

Z gory dziekuje za logiczne wyjasnienie nie tylko technicznych jak i praktycznych ale tylko z twoich doswiadczen.

pozdrowienia Olek.P
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6145-wady-konstrukcyjne-w%C4%99dzarni-i-problemy/page/2/#findComment-526735
Udostępnij na innych stronach

Pocztaj i pytaj na forum. Jest wszystko opisane. Nie widzę sensu powtarzania i powielania tematu.

...na jaki post jest ta odpowiedz?

 

Ja pytalem

 

Mam jedno pytanie;piszesz z wlasnego doswiadczenia ,czy tylko tak ogolnikowo?Interesuje mnie definicja "dobrej wedzarni "i"wadliwych konstrukcji".Z gory dziekuje za logiczne wyjasnienie nie tylko technicznych jak i praktycznych ale tylko z twoich doswiadczen

pozdrowienia Olek.P
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6145-wady-konstrukcyjne-w%C4%99dzarni-i-problemy/page/2/#findComment-526758
Udostępnij na innych stronach

Na prośbę Maxella napisalem poradnik dotyczący budowy wędzarni. Jednak jest tam rowniez na podstawie forum i materiałów opisane błędy przy budowie wedzarni i przedstawione efekty wędzarnia w różnych wędzarniach. Poradnik jednak został gleboko schowany przed nowymi smakoszami wędzonek i problem wraca. Może forum ma pozostać zacofane? A może, tak jest wygodniej. Teraz sa dwa "życia" forum podzielone na tych co wedza bez problemu i na tych co utrzymują wizerunek stereotypów. Adaptacje gruzu, złomu i pozostałości do budowy wedzarni wg obrazków z "netu" i wieczne rozwiazywanie problemow z udowodnieniem, ze można wedzic. Tylko jakim kosztem. Szanowni doradcy, czy nie jest lepiej zrobić odpowiedni obiekt przystosowany do tego celu, czy budować i przystosować cos co nigdy do konca nie spełni wymogow. Forum może ten problem rozwiązać przedstawiając błędne rozwiązania i zwracając uwage na wady.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6145-wady-konstrukcyjne-w%C4%99dzarni-i-problemy/page/2/#findComment-526780
Udostępnij na innych stronach

 

 

Poradnik jednak został gleboko schowany przed nowymi smakoszami wędzonek i problem wraca. Może forum ma pozostać zacofane? A może, tak jest wygodniej.

Następny. Wy się jakiegoś szaleju najedliście ostatnio Ludzie, czy co? Przecież Twój projekt jest w pierwszym poście pierwszego podwieszonego (na samej górze) tematu w dziale Budowa i obsługa wędzarni. Piszesz tak tylko, aby sobie pisać, czy sprawdzasz najpierw fakty?

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6145-wady-konstrukcyjne-w%C4%99dzarni-i-problemy/page/2/#findComment-526799
Udostępnij na innych stronach

  • 9 miesięcy temu...

Panowie o " cugu " decyduje różnica wysokości pomiędzy  położeniem paleniska , a wylotem dymu ( czli koniec komina ) ,a nie jak sądzicie długość kanału , powiem więcej jeśli kanał będzie dłuższy niż 2,5 mb to wystąpią opory przepływu  i cug będzie marny , chyba ze przystawimy komin b.wysoki , to juz chyba omawialiśmy na forum , tak dla przypomnienia. Pozdrawiam 

Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6145-wady-konstrukcyjne-w%C4%99dzarni-i-problemy/page/2/#findComment-564966
Udostępnij na innych stronach

I tu właśnie leży pies pogrzebany. W każdej kanałowej cug utrudnia wędzenie, w "kibelku" przepływ powietrza nie jest "przyspieszany" przez kanał (praktycznie brak cugu - tylko naturalny przepływ powietrza, który nie podsyca płomienia)No ale masz jak masz, więc musisz się nauczyć palenia (za rok zrobisz palenisko pod komorą ;) - no chyba , że się zniechęcisz do wędzenia)

 

:thumbsup::D:clap: !!! Edytowane przez Bee Gees
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6145-wady-konstrukcyjne-w%C4%99dzarni-i-problemy/page/2/#findComment-564967
Udostępnij na innych stronach

Jarek , Ty też nie wierzysz w fizykę  ? , zawsze w Twoich wypowiedziach wyczuwałem jej podstawy , trudno ostatni raz zabieram głos w dyskusji , przyjmuję  dogmat - kibelek jest "  the best "  :thumbsup:  :)  i nie ma " cugu " . Teraz jestem po właściwej stronie . :blush:  Pozdrawiam

Edytowane przez Pacan Wojciech
Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6145-wady-konstrukcyjne-w%C4%99dzarni-i-problemy/page/2/#findComment-564979
Udostępnij na innych stronach

Dobrze piszesz Wojciechu i nie wiem dlaczego miałbyś nie zabierać głosu?

Różnica wysokości, a nie długość w poziomie tworzy cug no i oczywiście różnica temperatur.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6145-wady-konstrukcyjne-w%C4%99dzarni-i-problemy/page/2/#findComment-564987
Udostępnij na innych stronach

Tu już nawet nie o ten cug się rozchodzi ;) Wiadomo, że każda pliszka swój ogonek chwali ;) Jednak w swojej wędzarni, na kilka godzin wędzenia, zużywam 10 l wiaderko drewna. Natomiast każdy "kanałowiec", z którym miałem okazję na ten temat rozmawiać, potrzebował kilka razy więcej. Do tego na samo wybudowanie idzie duuuużo mniej materiału :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6145-wady-konstrukcyjne-w%C4%99dzarni-i-problemy/page/2/#findComment-565210
Udostępnij na innych stronach

Mój sąsiad "z za płota", któremu w trakcie budowy zwracałem uwagę na to co będzie go ew. czekać w przyszłości. Uparł się jednak na wybudowanie obiektu wzorując się na wędzarni "Jackosza" ze strony tytułowej. Na moje pytanie czemu zdecydował się na ten obiekt odpowiedział iż ta wędzarnia mu się po prostu podoba, jest ładna i prezentuje się OK, a poza tym jego tata na wsi też miał "Kanałówkę" :D. Teraz po kilku latach nauki, prób, eksperymentów etc. zwątpił i prawie zupełnie zaprzestał np. robienia normalnych kiełbas ponieważ nie udało mu się praktycznie zrobić dobrej i smakowitej kiełbasy powiedzmy "Szczepana", zawsze jest jakieś "ale". Albo kwaskowa, albo z goryczką,  a to kolorek a,la "Wczesny Zbój" etc. :D. Wyspecjalizował się w związku z tym głównie w "Rarytasie Ligawy"https://www.wedlinydomowe.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=1601&Itemid=4i wędzeniu szynek dojrzewających jak też innych specjałów tego typu, a te muszę przyznać doskonale mu się udają i nawet w pracy ludziom zasmakowały i ma wielu chętnych na te wyroby. Te są smakowite :thumbsup:. Jasne że wędzarni jak piszą inni należy sie uczyć, czasami do skutku, ale też czasami "uczeń" traci cierpliwość, więc różnie to bywa. Nie mniej siłą nikogo do niczego zmuszać nie należy, bo jedni budują zwracając uwagę na wygląd a inni mają na uwadze przede wszystkim jakość wyrobów. O różnicach w skali trudności opanowania sztuki, czy też zużyciu opału nie wspominam :D .

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6145-wady-konstrukcyjne-w%C4%99dzarni-i-problemy/page/2/#findComment-565215
Udostępnij na innych stronach

Mój "kibelek" posiada ciąg ( cug) jak każda wędzarnia. Różnica polega na tym że komora jest tym kominem i nastepuje rozpreżenie gazów - zwolnienie przepływu. Odwrotnie jak eżektor, czy zweżka. Szeroka rzeka leniwie toczy wody, ale swężajac koryto uzyskamy szalony strumień. Regulacje ciagu należy przeprowadzać zawsze przy ujsciu dymu i w ten sposób regulować temperaturę. Małe palenisko i kanał powoduje przy dużej komorze bardzo szybki przepływ powietrza powodując niekorzystnie spalanie opału. To dlatego powstał "kibelek" z prostej przyczyny. Przyczyną jest spełnienie praw fizyki i chemii. Wędzenie, to chemia i fizyka. Architektura ogrodowa, wygląd i nic wiecej. Połączyć nie odpowiednie materiały i wybudować "kombajn" to jak zrobić kwadratowe łożyska. Należy pamiętać, że My musimy dopasować się do praw fizyki, a nie prawa fizyki do własnych wizji. Można zrobić coś ładnego i funkcjonalne, ale z głową i wiedzą. Niestety trujące koszmarki zbierają żniwo, a wielu amatorów popiera wciskajac kit że można na wszystkim wędzić. Wiec wszystkie grzyby są jadalne, ale niektóre tylko raz.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6145-wady-konstrukcyjne-w%C4%99dzarni-i-problemy/page/2/#findComment-565222
Udostępnij na innych stronach

Mam takie wrażenie że sami zaczynacie się "napędzać" żeby nie użyć mocniejszego słowa  na "o" . Dobrze zrobiony kibelek to dobry kibelek a dobrze zrobiona wędzarnia kanałowa to dobrze zrobiona wędzarnia kanałowa . Tak czytam i co

-Dzisiaj puszcze przez kominek  pół taczki taczkę drewna ? chyba to jak wędzę raz na kwartał i spale  5 polan miast 3 to ma to znaczenie dla mnie czy nie . ?  

-Do nagrzania wędzarni kanałowej zużyje więcej drzewa , ale do wędzenia ? (chyba ze w tych kibelkach jak nagrzewacie to od razu wędzicie ;) )

 

 

 

Wiec wszystkie grzyby są jadalne, ale niektóre tylko raz.

takie porównanie ;) .Ja bym porównał do samochodu jeden ma kombi bo ma psa , drugi kabrioleta bo rwie na niego dziewczyny  a trzeci pick-upa bo na pace wozi bloczki na budowę .i każdy jest zadowolony :) pewnie tez chwali swój samochód a gani inne

 

 

 

P.s

Kiedyś Maxell - przypominałem już o tym ale co tam przypomnę raz jeszcze sugerował abyśmy zrobili zestawienie za i przeciw kibelek kanałowa i cisza a temat dalej aktualny .

 

A że piątek to życzę miłego weekendu więcej luzu i dystansu do siebie i otoczenia :D

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6145-wady-konstrukcyjne-w%C4%99dzarni-i-problemy/page/2/#findComment-565230
Udostępnij na innych stronach

Tak ignoruje się "dobre smaki" truje mało doświadczonych i cofa w rozwoju. Czysty gastronomiczny "socjalizm", obietnice, wygląd i prestiż, a w środku totalny chemiczny syf!!! Że w smaku dobre i dobrze kiły też się nie czuje, a szkodzi.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6145-wady-konstrukcyjne-w%C4%99dzarni-i-problemy/page/2/#findComment-565239
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.