frapio Opublikowano 21 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 21 Października 2012 taka co sie zawszę udaje To chłopska wg SZCZEPANA. Naprawdę trzeba się spocić by ją spartaczyć (chociaż dopiero co jednemu z kolegów to się udało), tylko zrób tak jak autor pisze. Karkówka ma być trochę tłustawa no i boczek też nie może być zbyt chudy. Dodatkowo po parzeniu proponuję ją jeszcze raz podwędzić chłodniejszym (tak ok. 25-30 st.C) dymem co znakomicie podniesie smak, Ja ją robię zawsze gdy "nie chcem ale muszem" coś zrobić na szybko. Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6183-kie%C5%82basa/page/2/#findComment-244860 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marian Ciunel Opublikowano 21 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 21 Października 2012 Proponuję kiełbasę Pradziada , robiłem kilka razy zawsze się udaje i jest bez saletry czyli zdrowa, znajdziesz w dziale dla początkujących - kiełbasy trwałe pieczone lub parzone poz.7 polecam. Cytuj Maryś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6183-kie%C5%82basa/page/2/#findComment-244861 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gens Opublikowano 30 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 30 Października 2012 trochę nietypowo.na długi weekend planuję zrobić kiełbaskę PIERWSZĄ W ŻYCIU, rodzice w domu rodzinnym (tam gdzie wędzarnia) zajmują się zakupami i momentami mają moje apele i pomysły...w poważaniu miała być kiełbasa chłopska lecz zaopatrzenie inaczej zadecydowało prosiłbym o zerknięcie na poniższy mój plan i jakieś wnioski czy coś źle nie rozumuje dziś zrobili zakupy na w/w kiełbasę (tylko nie patrzcie na to pok kątem że ma sie nijak do przepisów gotowych)zakupili:4 kilo łopatka wieprzowa (mówią że ładne mięso, nie tłuste)1,7kg podgarla wieprzowego1,2 kg wołowiny jak to mówią-to sie lubi co się ma. po analizach przepisów planuje, na 1kg16g soli zmieszanej z peklosolą 50/502g pieprz2-3g czosnek1g majeranek mięso pokrojone na kawałki wielkości połowy mydła (musiałem jakoś obrazowo rodzicom wytłumaczyć) siedzi w chłodzie z peklosolą, od 2 godzin, jutro wieczorkiem bym je zmielił-w tej kolejności- wołowina 2x mielona, najpierw na 4 potem na 2,7 (tu daję zimną wodę w ilości max do 10% całości czyli max 0,7l) + przyprawy (tu po zmieleniu przerwa techniczna na wyrobienie "kleju"- podgarle na sitku 4- II wieprzowa na sitku 8- I wieprzową na sitku 10 po zmieleniu całość mieszam i na noc w misce do lodówki rano jeszcze raz mieszam i wyrabiam, namaczam jelita w chłodnej wodzie 2 godz, napełniam jelita, 2 godzinki osadzania w garażu, w miedzyczasie nagrzewam wędzarkę, potem osuszam kiełbasę, wędzę powiedzmy 3 godzinki w 55 stopniach, połowe kiełbasy parze w garnku w wodzie 75C, polowę podpiekam w wędzarni 80C przez pół godzinki (taki test-która smaczniejsza) jest tu logika? jakieś błędy się rzucają w oczy? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6183-kie%C5%82basa/page/2/#findComment-246880 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 30 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 30 Października 2012 jakieś błędy się rzucają w oczy? Moim zdaniem mielenie I na 10 a II na 8 mija się z celem.Jedynkę zmieliłbym na 14-16 a II 10-8.Jak dla mnie za pieprzna i za mało soli.Moje proporcje to 1g/kg pieprzu i 20g/kg soli/peksoli 50/50. po zmieleniu całość mieszam i na noc w misce do lodówki To coś nowego.Po mieleniu do jelita i wtedy możesz osadzać w lodówce w temp 4-8C przez noc, albo po mieleniu prosto do nadziewania potem osadzanie w temp . pokojowej przez ok.2h i do wędzenia Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6183-kie%C5%82basa/page/2/#findComment-246890 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 30 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 30 Października 2012 gens, Moja uwaga! soli - mieszanki daj 17 gr na 1 kg, a pieprzu grubo mielonego około 3 gr na 1 kg + szczyptę pieprzu cayenne na całość. czosnku po 2 ząbki na 1 kg. Zrób trzy przepisy i porównaj. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6183-kie%C5%82basa/page/2/#findComment-246895 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 30 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 30 Października 2012 gens, Skład, po rozbiorze łopatki, prawie pasuje do kiełbasy żywieckiej. W przepisie tym "I" miele się na sitku fi 20. Najlepiej pokroić ją ręcznie. Łopatka jest bardzo dobra na kiełbasy bo ma więcej kleju niż szynka. Wymaga jednak starannej klasyfikacji, żeby "dziady" między zębami nie zostawały :grin: 2g pieprzu/kg to nawet nie poczujesz. Zrób tak, jak radzi podwójny_Andy Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6183-kie%C5%82basa/page/2/#findComment-246901 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 30 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 30 Października 2012 Zrób tak, jak radzi podwójny_Andy Tylko uważaj z tym pieprzem bo dzieci mogą mieć problem.To jest oczywiście moje zdanie a Ty zrobisz jak uważasz. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6183-kie%C5%82basa/page/2/#findComment-246903 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spec202 Opublikowano 30 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 30 Października 2012 trochę nietypowo. na długi weekend planuję zrobić kiełbaskę PIERWSZĄ W ŻYCIU, rodzice w domu rodzinnym (tam gdzie wędzarnia) zajmują się zakupami i momentami mają moje apele i pomysły...w poważaniu miała być kiełbasa chłopska lecz zaopatrzenie inaczej zadecydowało prosiłbym o zerknięcie na poniższy mój plan i jakieś wnioski czy coś źle nie rozumuje dziś zrobili zakupy na w/w kiełbasę (tylko nie patrzcie na to pok kątem że ma sie nijak do przepisów gotowych) zakupili: 4 kilo łopatka wieprzowa (mówią że ładne mięso, nie tłuste) 1,7kg podgarla wieprzowego 1,2 kg wołowiny jak to mówią-to sie lubi co się ma. po analizach przepisów planuje, na 1kg 16g soli zmieszanej z peklosolą 50/50 2g pieprz 2-3g czosnek 1g majeranek mięso pokrojone na kawałki wielkości połowy mydła (musiałem jakoś obrazowo rodzicom wytłumaczyć) siedzi w chłodzie z peklosolą, od 2 godzin, jutro wieczorkiem bym je zmielił-w tej kolejności - wołowina 2x mielona, najpierw na 4 potem na 2,7 (tu daję zimną wodę w ilości max do 10% całości czyli max 0,7l) + przyprawy (tu po zmieleniu przerwa techniczna na wyrobienie "kleju" - podgarle na sitku 4 - II wieprzowa na sitku 8 - I wieprzową na sitku 10 po zmieleniu całość mieszam i na noc w misce do lodówki rano jeszcze raz mieszam i wyrabiam, namaczam jelita w chłodnej wodzie 2 godz, napełniam jelita, 2 godzinki osadzania w garażu, w miedzyczasie nagrzewam wędzarkę, potem osuszam kiełbasę, wędzę powiedzmy 3 godzinki w 55 stopniach, połowe kiełbasy parze w garnku w wodzie 75C, polowę podpiekam w wędzarni 80C przez pół godzinki (taki test-która smaczniejsza) jest tu logika? jakieś błędy się rzucają w oczy? I tak zrób nie ma się do czego przyczepić , poza tym rozdrobnieniem I :wink: Aaaa kiełbasa podpiekana będzie bardziej słona i te 16 gr/kg będzie dobre , do parzenia mozesz troszkę posolić wodę i też będzie git. :clap: Życzę udanego przerobu mięska Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6183-kie%C5%82basa/page/2/#findComment-246905 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jpionka Opublikowano 30 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 30 Października 2012 [quote name="gens" po zmieleniu całość mieszam i na noc w misce do lodówki rano jeszcze raz mieszam i wyrabiam' date=' namaczam jelita w chłodnej wodzie 2 godz, napełniam jelita, 2 godzinki osadzania w garażu, w miedzyczasie nagrzewam wędzarkę, potem osuszam kiełbasę, wędzę powiedzmy 3 godzinki w 55 stopniach, połowe kiełbasy parze w garnku w wodzie 75C, polowę podpiekam w wędzarni 80C przez pół godzinki (taki test-która smaczniejsza) jest tu logika? jakieś błędy się rzucają w oczy?[/quote] Ja bym czosnek dodał przed porannym mieszaniem , tuż przed nadziewaniem w jelita.To tak asekuracyjnie , aby uniknąć ewentualnego zakwaszenia farszu. Cytuj Źle czyni , Kto nic nie czyni Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6183-kie%C5%82basa/page/2/#findComment-246915 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 30 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 30 Października 2012 jpionka, dokładnie i wtedy aromat nie ucieknie Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6183-kie%C5%82basa/page/2/#findComment-246928 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 30 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 30 Października 2012 Tylko uważaj z tym pieprzem bo dzieci mogą mieć problem.To jest oczywiście moje zdanie a Ty zrobisz jak uważasz.i tu Masz racje. Corka mnie sie zrazila do pieprzu po rozgryzieniu wiekszego kawalka w kielbasie ala szynkowej. Teraz miele bardziej drobno choc osobiscie wole grubo mielony. Pieprz w ilosci 1,5 g na kg wystarcza oczywiscie w zaleznosci mielenia i pieprzu. 16 g peklosol-sol zamalo. Zaczynaj od 18 -ski do cienkich a do grubych w bialkowych 23+ Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6183-kie%C5%82basa/page/2/#findComment-246985 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.