Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

taka co sie zawszę udaje

To chłopska wg SZCZEPANA. Naprawdę trzeba się spocić by ją spartaczyć (chociaż dopiero co jednemu z kolegów to się udało), tylko zrób tak jak autor pisze. Karkówka ma być trochę tłustawa no i boczek też nie może być zbyt chudy. Dodatkowo po parzeniu proponuję ją jeszcze raz podwędzić chłodniejszym (tak ok. 25-30 st.C) dymem co znakomicie podniesie smak, Ja ją robię zawsze gdy "nie chcem ale muszem" coś zrobić na szybko.
Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6183-kie%C5%82basa/page/2/#findComment-244860
Udostępnij na innych stronach

Proponuję kiełbasę Pradziada , robiłem kilka razy zawsze się udaje i jest bez saletry czyli zdrowa, znajdziesz w dziale dla początkujących - kiełbasy trwałe pieczone lub parzone poz.7 polecam.
Maryś
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6183-kie%C5%82basa/page/2/#findComment-244861
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

trochę nietypowo.

na długi weekend planuję zrobić kiełbaskę PIERWSZĄ W ŻYCIU, rodzice w domu rodzinnym (tam gdzie wędzarnia) zajmują się zakupami i momentami mają moje apele i pomysły...w poważaniu :) miała być kiełbasa chłopska lecz zaopatrzenie inaczej zadecydowało :)

prosiłbym o zerknięcie na poniższy mój plan i jakieś wnioski czy coś źle nie rozumuje

 

dziś zrobili zakupy na w/w kiełbasę (tylko nie patrzcie na to pok kątem że ma sie nijak do przepisów gotowych)

zakupili:

4 kilo łopatka wieprzowa (mówią że ładne mięso, nie tłuste)

1,7kg podgarla wieprzowego

1,2 kg wołowiny

 

jak to mówią-to sie lubi co się ma.

 

po analizach przepisów planuje, na 1kg

16g soli zmieszanej z peklosolą 50/50

2g pieprz

2-3g czosnek

1g majeranek

 

mięso pokrojone na kawałki wielkości połowy mydła (musiałem jakoś obrazowo rodzicom wytłumaczyć) siedzi w chłodzie z peklosolą, od 2 godzin, jutro wieczorkiem bym je zmielił-w tej kolejności

- wołowina 2x mielona, najpierw na 4 potem na 2,7 (tu daję zimną wodę w ilości max do 10% całości czyli max 0,7l) + przyprawy (tu po zmieleniu przerwa techniczna na wyrobienie "kleju"

- podgarle na sitku 4

- II wieprzowa na sitku 8

- I wieprzową na sitku 10

 

po zmieleniu całość mieszam i na noc w misce do lodówki

 

rano jeszcze raz mieszam i wyrabiam, namaczam jelita w chłodnej wodzie 2 godz, napełniam jelita, 2 godzinki osadzania w garażu, w miedzyczasie nagrzewam wędzarkę, potem osuszam kiełbasę, wędzę powiedzmy 3 godzinki w 55 stopniach, połowe kiełbasy parze w garnku w wodzie 75C, polowę podpiekam w wędzarni 80C przez pół godzinki (taki test-która smaczniejsza)

 

jest tu logika? jakieś błędy się rzucają w oczy?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6183-kie%C5%82basa/page/2/#findComment-246880
Udostępnij na innych stronach

jakieś błędy się rzucają w oczy?

Moim zdaniem mielenie I na 10 a II na 8 mija się z celem.Jedynkę zmieliłbym na 14-16 a II 10-8.Jak dla mnie za pieprzna i za mało soli.Moje proporcje to 1g/kg pieprzu i 20g/kg soli/peksoli 50/50.

 

po zmieleniu całość mieszam i na noc w misce do lodówki

To coś nowego.Po mieleniu do jelita i wtedy możesz osadzać w lodówce w temp 4-8C przez noc, albo po mieleniu prosto do nadziewania potem osadzanie w temp . pokojowej przez ok.2h i do wędzenia

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6183-kie%C5%82basa/page/2/#findComment-246890
Udostępnij na innych stronach

gens, Moja uwaga! soli - mieszanki daj 17 gr na 1 kg, a pieprzu grubo mielonego około 3 gr na 1 kg + szczyptę pieprzu cayenne na całość. czosnku po 2 ząbki na 1 kg. Zrób trzy przepisy i porównaj.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6183-kie%C5%82basa/page/2/#findComment-246895
Udostępnij na innych stronach

gens,

Skład, po rozbiorze łopatki, prawie pasuje do kiełbasy żywieckiej.

W przepisie tym "I" miele się na sitku fi 20. Najlepiej pokroić ją ręcznie.

Łopatka jest bardzo dobra na kiełbasy bo ma więcej kleju niż szynka. Wymaga jednak starannej klasyfikacji, żeby "dziady" między zębami nie zostawały :grin:

2g pieprzu/kg to nawet nie poczujesz. Zrób tak, jak radzi podwójny_Andy :cool:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6183-kie%C5%82basa/page/2/#findComment-246901
Udostępnij na innych stronach

Zrób tak, jak radzi podwójny_Andy

Tylko uważaj z tym pieprzem bo dzieci mogą mieć problem.To jest oczywiście moje zdanie a Ty zrobisz jak uważasz.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6183-kie%C5%82basa/page/2/#findComment-246903
Udostępnij na innych stronach

trochę nietypowo.

na długi weekend planuję zrobić kiełbaskę PIERWSZĄ W ŻYCIU, rodzice w domu rodzinnym (tam gdzie wędzarnia) zajmują się zakupami i momentami mają moje apele i pomysły...w poważaniu :) miała być kiełbasa chłopska lecz zaopatrzenie inaczej zadecydowało :)

prosiłbym o zerknięcie na poniższy mój plan i jakieś wnioski czy coś źle nie rozumuje

 

dziś zrobili zakupy na w/w kiełbasę (tylko nie patrzcie na to pok kątem że ma sie nijak do przepisów gotowych)

zakupili:

4 kilo łopatka wieprzowa (mówią że ładne mięso, nie tłuste)

1,7kg podgarla wieprzowego

1,2 kg wołowiny

 

jak to mówią-to sie lubi co się ma.

 

po analizach przepisów planuje, na 1kg

16g soli zmieszanej z peklosolą 50/50

2g pieprz

2-3g czosnek

1g majeranek

 

mięso pokrojone na kawałki wielkości połowy mydła (musiałem jakoś obrazowo rodzicom wytłumaczyć) siedzi w chłodzie z peklosolą, od 2 godzin, jutro wieczorkiem bym je zmielił-w tej kolejności

- wołowina 2x mielona, najpierw na 4 potem na 2,7 (tu daję zimną wodę w ilości max do 10% całości czyli max 0,7l) + przyprawy (tu po zmieleniu przerwa techniczna na wyrobienie "kleju"

- podgarle na sitku 4

- II wieprzowa na sitku 8

- I wieprzową na sitku 10

 

po zmieleniu całość mieszam i na noc w misce do lodówki

 

rano jeszcze raz mieszam i wyrabiam, namaczam jelita w chłodnej wodzie 2 godz, napełniam jelita, 2 godzinki osadzania w garażu, w miedzyczasie nagrzewam wędzarkę, potem osuszam kiełbasę, wędzę powiedzmy 3 godzinki w 55 stopniach, połowe kiełbasy parze w garnku w wodzie 75C, polowę podpiekam w wędzarni 80C przez pół godzinki (taki test-która smaczniejsza)

 

jest tu logika? jakieś błędy się rzucają w oczy?

I tak zrób nie ma się do czego przyczepić , poza tym rozdrobnieniem I :wink:

 

Aaaa kiełbasa podpiekana będzie bardziej słona i te 16 gr/kg będzie dobre , do parzenia mozesz troszkę posolić wodę i też będzie git. :clap:

Życzę udanego przerobu mięska

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6183-kie%C5%82basa/page/2/#findComment-246905
Udostępnij na innych stronach

[quote name="gens"

 

po zmieleniu całość mieszam i na noc w misce do lodówki

 

rano jeszcze raz mieszam i wyrabiam' date=' namaczam jelita w chłodnej wodzie 2 godz, napełniam jelita, 2 godzinki osadzania w garażu, w miedzyczasie nagrzewam wędzarkę, potem osuszam kiełbasę, wędzę powiedzmy 3 godzinki w 55 stopniach, połowe kiełbasy parze w garnku w wodzie 75C, polowę podpiekam w wędzarni 80C przez pół godzinki (taki test-która smaczniejsza)

 

jest tu logika? jakieś błędy się rzucają w oczy?[/quote]

 

Ja bym czosnek dodał przed porannym mieszaniem , tuż przed nadziewaniem w jelita.

To tak asekuracyjnie , aby uniknąć ewentualnego zakwaszenia farszu.

Źle czyni , Kto nic nie czyni
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6183-kie%C5%82basa/page/2/#findComment-246915
Udostępnij na innych stronach

Tylko uważaj z tym pieprzem bo dzieci mogą mieć problem.To jest oczywiście moje zdanie a Ty zrobisz jak uważasz.

i tu Masz racje.

Corka mnie sie zrazila do pieprzu po rozgryzieniu wiekszego kawalka w kielbasie ala szynkowej.

Teraz miele bardziej drobno choc osobiscie wole grubo mielony.

Pieprz w ilosci 1,5 g na kg wystarcza oczywiscie w zaleznosci mielenia i pieprzu.

16 g peklosol-sol zamalo.

Zaczynaj od 18 -ski do cienkich a do grubych w bialkowych 23+

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6183-kie%C5%82basa/page/2/#findComment-246985
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.