Maxell Opublikowano 6 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #101 Opublikowano 6 Listopada 2011 No, no, coraz lepiej. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/5/#findComment-183624 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 6 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #102 Opublikowano 6 Listopada 2011 To już bardziej przypomina kiełbasę. :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/5/#findComment-183629 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 6 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #103 Opublikowano 6 Listopada 2011 Tebe mi się tak i tak Twoja kiełbasa podoba :thumbsup: pomimo iż parę błędów podczas procesu wędzenia było popełnionych :sad: powtórne wędzenie 12-sto godzinne miało swoje uzasadnienie,lecz nie zdało zamierzonego założenia o którym Ty i ja wiemy. można by to zrobić krócej z lepszym efektem koloru i aromatu,pieczenie w tej temp. i tym czasie jest trochę ryzykowne w wędzarni gdzie rozkład temp. jest różny :!: Tebe chętnie zobaczę kiełbaske w przekroju trochę nam więcej ujawni :thumbsup: Więc w porywie rozpaczy dowędziliśmy na drugi dzień zimnym dymem i osiągnęliśmy smak, który nam podszedł. Wiem, że drugie wędzenie to coś dziwnego, ale skoro nam smakuje, to trudno, tak będziemy ją robicmnie powtórne wędzenie nie dziwi,można to zrobić po upieczeniu i zamknąć się w całym cyklu obróbki term. od a do z w max 4-4,30 godziny na gotowo nawet w Borniaku. upsss doczytałem teraz A kiełbasa nie jest niedowędzona, tylko chyba z niektórych stron niedopieczona.no a to już jest niebezpieczne,gdy np.kiełbasę wykonuje się z mięsa pochodzącego np. z łopatki :arrow: masz pewne ryzyko osurowienia farszu po wystudzeniu (konsystencja),dlatego większość masarzy dla bezpieczeństwa parzy kiełbasy omijając i eliminując niedociągnięcia.piszę to,bo zauważyłem że bystry chłopak z Ciebie i nie wiem dlaczego ale chcę Ci pomóc wyrastasz jak (przepraszam koledzy) Zbój Madej i Pakemon masz to coś co nie wielu ma,dosyć słodzenia :arrow: działaj,dajesz sobie zależeć. 3-maj się Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/5/#findComment-183636 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 8 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #104 Opublikowano 8 Listopada 2011 Marek, dziękuję za dobre słowo :-) Mam jedno pytanie. Czy moge zastąpić pieczenie w wędzarni parzeniem we wrzątku i efekt będzie ten sam? Czyli po parzeniu ponowne osuszanie i dowędzanie? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/5/#findComment-184001 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 8 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #105 Opublikowano 8 Listopada 2011 Możesz tylko nie we wrzątku.Kiełbasy parzy się w temp .72-75C cienkie przez ok 20-25min a grube nieco dłużej do uzyskania w środku 68-70C.Po parzeniu możesz ponownie podwędzić.Kiełbasy parzone są bardziej soczyste od podpiekanych. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/5/#findComment-184007 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 8 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #106 Opublikowano 8 Listopada 2011 Mam jedno pytanie. Czy moge zastąpić pieczenie w wędzarni parzeniem we wrzątku i efekt będzie ten sam? Czyli po parzeniu ponowne osuszanie i dowędzanie?witaj możesz sparzyć w temp.80-85'C,efekt smakowy niestety nie będzie ten sam... jeżeli chcesz mieć osłonkę gładką na batonie to po parzeniu studzisz w zimnej wodzie,a jak powiesisz bez studzenia będzie osłonka pomarszczona. jeżeli kiełbasy wędzisz z zamiarem powtórnego wędzenia to pierwsze wędzenie robisz na kolor słomkowy-krótko/parzysz-osłonka ciemnieje/powtórnym wędzeniem dojeżdżasz do satysfakcjonującego na gotowo koloru max do 60min. przy wędzeniu powtórnym kiełbasy studzisz tak do temp. letniej,od razu lekko :idea: osuszasz i na dym ciepły :idea: tak na 45min ,jak jest potrzeba,ale nie będzie utrwalasz kolor i koniec. taka metoda jest dobra,lecz pozostawia pewne wady gotowych wędlin jak brak wspaniałego aromatu wędzenia,czyniąc produkt gotowy takim jak wędliny ze sklepu :wink: plus dyskomfort w jedzeniu :idea: no ale coś za coś.w Twoim przypadku alternatywą jest nie robienie długich parek jak podwawelska tylko zrób na długość śląskiej i będzie ok :arrow: opcja do tej starej Twojej metody+dłuższe pieczenie-kontrola batonu 72'C wew. 3-maj się Marek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/5/#findComment-184024 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 8 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #107 Opublikowano 8 Listopada 2011 Marku, rozumiem. Nikt mi tak nie pomógł jak Ty. Serio. Idę się pochlastać :- ) Przemyślę sobie sposób dopiekania. Borniak wymięka, może użyję piekarnik. [ Dodano: Wto 08 Lis, 2011 23:30 ]Mamy dużo do przemyślenia. Postanowiliśmy zatem oderwać się od wędlin i doszlifować chleb. Oto efekty: Jest on pszenno-żytni na żytnim zakwasie. Z dodatkiem siemienia lnianego i słonecznika, co widac na przekroju: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/5/#findComment-184052 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 8 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #108 Opublikowano 8 Listopada 2011 Postanowiliśmy zatem oderwać się od wędlin i doszlifować chleb.TeBe, chlebek super fajny :clap: ale... Idę się pochlastać :- ) Przemyślę sobie sposób dopiekania. Borniak wymięka, może użyję piekarnik.TeBe, ja ci zaraz dam się chlastać... :devil: Przestań "biadolić"... wcale aż takiej wielkiej tragedii nie ma, sparzysz kiełbasę i będzie super !!! BO SWOJA !!! A co do podpiekania w borniaku, gadaj ze Zbójem, z Halusią i innymi specami-Zborniakami i głowa do góry !!! Pozdrawiam Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/5/#findComment-184061 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 9 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #109 Opublikowano 9 Listopada 2011 Dobra. Dajcie mi 3 dni. Zrobię rachunek sumienia i czwartek w nocy pokażę Wam kolejną próbę. Nie poddam się tak łatwo. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/5/#findComment-184074 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 9 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #110 Opublikowano 9 Listopada 2011 Dajcie mi 3 dniA żadne 3 dni !!! Dawaj tu czosnkową przynajmniej w 3 ujęciach !!! Przekrój to mus !!! Takiego mi smaka zrobiłes... nie przejmuj się tak tym wędzeniem. Tym bardziej że nasz "elektrykę"... Spokojnie rano sparz kiełbasę i bedzie zaje... ista... gwarantuje !!! a że wyszłaci ciut nie dowędzona ,spoko,już wiesz jak to jest i następnym razem zrobisz to lepiej !!! Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/5/#findComment-184076 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 9 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #111 Opublikowano 9 Listopada 2011 TeBe napisał/a: Mam jedno pytanie. Czy moge zastąpić pieczenie w wędzarni parzeniem we wrzątku i efekt będzie ten sam? Czyli po parzeniu ponowne osuszanie i dowędzanie?Marek odpowiedział. witaj możesz sparzyć w temp.80-85'CPytam grzecznie czy aby na pewno jest to dobra odpowiedź, przy parzeniu kiełbasy . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/5/#findComment-184118 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 9 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #112 Opublikowano 9 Listopada 2011 Odpowiadam grzecznie :blush: Ja parzę w temp 72-75 C Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/5/#findComment-184131 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 24 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #113 Opublikowano 24 Listopada 2011 Wyniki wczorajszych nocnych działań, czyli polędwice wędzone/parzone i chleb przenno-żytni na zakwasie żytnim (były dwa, ale jeden zniknął znienacka, jak zwykle): Dla ciekawych przekrój, tym razem pilnowałem z termometrem bagnetowym :-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/5/#findComment-187104 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 24 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #114 Opublikowano 24 Listopada 2011 :thumbsup: :clap: TeBe, :clap: :thumbsup: :clap: :thumbsup: :clap: Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/5/#findComment-187106 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 24 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #115 Opublikowano 24 Listopada 2011 Ale.... :clap: :clap: :clap: Słów brak.... :wink: :wink: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/5/#findComment-187108 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 24 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #116 Opublikowano 24 Listopada 2011 Jaki "cieniutki" ten 1-wszy plasterek Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/5/#findComment-187109 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 24 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #117 Opublikowano 24 Listopada 2011 Ależ naturalnie ! Piękna ta polędwiczka wyszła Tylko destylat odpowiedni do tego Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/5/#findComment-187110 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 24 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #118 Opublikowano 24 Listopada 2011 :clap: :thumbsup: :clap: No no...Dochodzisz do wprawy i opanowujesz ''maszynę'' Super wygląda i zapewne smakuje :thumbsup: Gratulacje :clap: Pozdrawiam! Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/5/#findComment-187111 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 24 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #119 Opublikowano 24 Listopada 2011 Destylaty się czynią, czyli nalewki:- z malin- z pigwowca- z żurawiny- i najciekawsza smakowo... z irgi Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/5/#findComment-187112 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 3 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #120 Opublikowano 3 Grudnia 2011 Ostatnio mało zadymiamy, bo inne obowiązki... i szykujemy się na Święta :-) Ale żeby nie wyjść z wprawy uwędziłem 2kg boczku. Do barszczu, bigosu i zup na wędzonce. Robiłem wg przepisu http://wedlinydomowe.pl/wedzonki/boczki/1185-boczki-wedzone-urodzinowe-jarka-zp , wyszły jak zwykle bardzo smaczne (choć z powodu wyjazdu peklowałem nie 14 dni, tylko 17). PS. Mały Borniak w niskich temperaturach daje radę, ale wsad musi być mały, w tym przypadku było 2kg i nie było problemu z osiągnięciem 85C w fazie dopiekania. Temperatura w pomieszczeniu 10C. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/5/#findComment-188612 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 3 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #121 Opublikowano 3 Grudnia 2011 Dla zainteresowanych - boczki w przekroju: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/5/#findComment-188628 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 3 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #122 Opublikowano 3 Grudnia 2011 I to jest to.Idziesz w dobrym kierunku. :clap: Uczę się pokornie :-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/5/#findComment-188629 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 3 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #123 Opublikowano 3 Grudnia 2011 Wróciłem z zakupów, nabyłem 5kg takiego samego. Zaraz zapekluje na 14 dni w małych kawałkach, będzie na prezenty świąteczne dla rodziny :-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/5/#findComment-188637 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 14 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #124 Opublikowano 14 Grudnia 2011 Dzisiejsze wyroby to pasztet z kuraka smarowny, wg przepisu pokemona. Tym razem mutacja o smaku grzybowym :-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/5/#findComment-190686 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 17 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #125 Opublikowano 17 Grudnia 2011 Pierwsza partia dzisiejszych boczków. Ponieważ używamy je głównie jako wsad do innych potraw, to wędzę w małych kawałkach, do późniejszego użycia w bigosie, barszczu, zupach, fasolce po bretońsku. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/5/#findComment-191370 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.