PePe Opublikowano 18 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #226 Opublikowano 18 Stycznia 2012 TeBe - piszesz że polędwice podczas parzenia wyginają się, a czy ściągnąłeś z nich mizdrę?Jeżeli nie to zawsze się powyginają, bo mizdra inaczej się kurczy niż mięsień, jeżeli chcesz zostawić mizdrę to ją ponacinaj w poprzek. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/10/#findComment-197561 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 18 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #227 Opublikowano 18 Stycznia 2012 Jeżeli nie to zawsze się powyginają Chyba słyszałem,że jak są ze starej sztuki to sie powyginają a tak to raczej nie.Ale może się mylę?.Już pamięć nie ta.Absolutna ,ale krótka :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/10/#findComment-197567 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 18 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #228 Opublikowano 18 Stycznia 2012 TeBe - piszesz że polędwice podczas parzenia wyginają się, a czy ściągnąłeś z nich mizdrę? Jeżeli nie to zawsze się powyginają, bo mizdra inaczej się kurczy niż mięsień, jeżeli chcesz zostawić mizdrę to ją ponacinaj w poprzek.Takie porady należy eliminować na tym forum. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/10/#findComment-197582 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makrasz Opublikowano 18 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #229 Opublikowano 18 Stycznia 2012 Porada ?! A co ztym zrobić Dziadku w takiej razie? :shock: 1. Nacinanie mizdry w poprzek by w parzeniu się nie wygięła: no comment; Ale to? http://wedlinydomowe.pl/wedzonki/poledwice/1548-poledwice-wiosenne-wariacje-wojtka-minora 2. Zdjęcie z opisem "To, co było parzone, po parzeniu, wygląda tak:": Jakim cudem po parzeniu zachowała się posypka :shock:; 3. Zdjęcie z opisem: A to, co pozostaje "surowe" tak: Na pierwszy rzut oka ok, Ale: Spękana skórka czyli raczej nie surowe, zwłaszcza, że podpis pod następnym zdjęciem mówi nam co? "Po przekrojeniu, parzone". Raczej przeparzone; 4. Kolejne zdjęcie półproduktu w posypce sugeruje że parzenia w posypce jednak nie było, ponieważ podpis głosi: "I "surowe"": Nie wiem, dla mnie albo się komuś wstawianie pomerdało od ilości wody sodowej, albo już sam nie wiem jak to ująć. Podsumowując Masz racje Kolego, pisząc, że niektórym przepisom, fotorelacjom nie można do końca ufać. No chyba że się pomyliłem. ............. mać fachowcy od ......... owcy :devil: Pozdrawiam Makrasz Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/10/#findComment-197586 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 18 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #230 Opublikowano 18 Stycznia 2012 Porada A co z tym zrobić Dziadku w takiej razie? Faktem jest że polędwice które mają grubą i twardą i mizdrę w czasie obróbki cieplnej mogą się powyginać .Jak temu zapobiec - to jak ja to robię to nic szczególnego. Polędwicę dzielę na trzy równe części - mniejsze kawałki poręczniejsze w użyciu i przechowywaniu. Z polędwic ze starych sztuk - macior, mizdrę wycinam zostawiając pasek 4 na 3 cm na środku końca polędwicy gdzie będzie przekłuta igłą w celu założenia pętelki. Przyglądając się polędwicy od strony mizdry możemy zauważyć że grubość mizdry jest nie jednakowa z jednej strony jest zawsze grubsza i twarda jak ścięgno .Wystarczy z tej strony wyciąć pasek na całej długości o szerokości 1-2cm i będzie po kłopocie. Z której strony to każdy wie. 2. Zdjęcie z opisem "To, co było parzone, po parzeniu, wygląda tak:": Jakim cudem po parzeniu zachowała się posypkaPanierkę na wędliny nanosi się po obróbce cieplnej lub po okresie dojrzewania np salami panierowane oczywiście po ściągnięciu osłonki , zostawiając jej część przy pętelce. Jako klej wykorzystuje się roztwór wody z żelatyną Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/10/#findComment-197606 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 18 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #231 Opublikowano 18 Stycznia 2012 Polędwice parzone versus pieczone - wyniki próby smakowej Przekroje wyszły praktycznie identycznie, natomiast smak zupełnie inny.Polędwice pieczone są bardziej słone (wiadomo, sól się nie wypłukała), mają bardziej intensywny smak dymu. Ogólnie są bardziej, jakby to powiedzieć pikantne? Są również twardsze. Poledwice parzone mają delikatniejszy smak, są bardziej miękkie i generalnie smaczniejsze.Tak więc eksperyment z pieczeniem w rękawie zamiast parzenia okazał się klapą, zostanę przy parzeniu. W przypadku szynek rękaw się sprawdził, w przypadku polędwic już nie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/10/#findComment-197652 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 18 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #232 Opublikowano 18 Stycznia 2012 Polędwice pieczone są bardziej słone (wiadomo, sól się nie wypłukała),Tebe są bardziej słone bo oddały wilgoć w piekarniku. A jak się mylę, to mi w łeb Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/10/#findComment-197660 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 18 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #233 Opublikowano 18 Stycznia 2012 Polędwice pieczone są bardziej słone (wiadomo, sól się nie wypłukała),Tebe są bardziej słone bo oddały wilgoć w piekarniku. A jak się mylę, to mi w łeb No właśnie nie oddały więcej niż te parzone - popatrz na moje wyniki kilka postów wcześniej. Utrata wagi w rękawie i w parzeniu była mniej więcej jednakowa 8-10%. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/10/#findComment-197663 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 18 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #234 Opublikowano 18 Stycznia 2012 Uważam, że przy parzeniu cześć soli zostaje oddana do wody, ale z kolei cześć wody wnika do wyrobu parzonego.Słoność się zmniejsza, waga również, ale mniej niż przy pieczeniu bo mięso pobiera wodę=mniejszy ubytek.Przy pieczeniu mamy gorące powietrze i tylko odbiór wilgoci z wyrobu.Waga się zmniejsza, słoność zwiększa= większy ubytek. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/10/#findComment-197667 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 18 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #235 Opublikowano 18 Stycznia 2012 Uważam, że przy parzeniu cześć soli zostaje oddana do wody, ale z kolei cześć wody wnika do wyrobu parzonego. Słoność się zmniejsza, waga również, ale mniej niż przy pieczeniu bo mięso pobiera wodę. Przy pieczeniu mamy gorące powietrze i tylko odbiór wilgoci z wyrobu. Waga się zmniejsza, słoność zwiększa. Miro, zgadzam się, ale nie przy pieczeniu w rękawie. W rękawie wilgotnośc w otoczeniu wyrobu pieczonego wynosi 100%. popatrz na wyniki mojego eksperymentu: polędwica numer 1 - waga przed parzeniem 635g, waga po parzeniu 547g, ubytek wagi 14% polędwica numer 2 - waga przed parzeniem 813g, waga po parzeniu 737g, ubytek wagi 9% polędwica numer 3 - waga przed pieczeniem 568g, waga po pieczeniu 503g, ubytek wagi 11% polędwica numer 4 - waga przed pieczeniem 865g, waga po pieczeniu 798g, ubytek wagi 8% Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/10/#findComment-197668 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 18 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #236 Opublikowano 18 Stycznia 2012 Tebe rękaw jak najbardziej ograniczy oddawanie wilgoci z wyrobu, tylko zauważ że przy takich wagach pomiary są niedokładne. Trzeba by zrobić pomiar przy ilościach 10-20kg. Czy w rękawie nie było soku z wędzonek ? Są również twardsze.Czemu ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/10/#findComment-197670 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 18 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #237 Opublikowano 18 Stycznia 2012 Tebe rękaw jak najbardziej ograniczy oddawanie wilgoci z wyrobu, tylko zauważ że przy takich wagach pomiary są niedokładne. Trzeba by zrobić pomiar przy ilościach 10-20kg. Czy w rękawie nie było soku z wędzonek ? Są również twardsze.Czemu ? Buhaha, 20kg polędwic, chyba by mnie żona zabiła za taki "eksperyment". Sok oczywiście był, ale do wagi go nie wliczałem. Zlałem do słoiczka, będzie do bigosu. A czemu są twardsze? Nie wiem, zeznaję jak jest :-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/10/#findComment-197672 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 18 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #238 Opublikowano 18 Stycznia 2012 Buhaha, 20kg polędwic, chyba by mnie żona zabiła za taki "eksperyment".Moja pewnie też Przy takich wagach masz/mamy dużą możliwość błędu. Z tego co mi doświadczenie podpowiada wyroby pieczone zawsze były bardziej suche niż wyroby parzone. "Przemysłowo" ucieka się od temperatury z jednego powodu .... utrata wagi. Temu też wymyślono "wędzenie" natryskowe :devil: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/10/#findComment-197674 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 18 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #239 Opublikowano 18 Stycznia 2012 Temu też wymyślono "wędzenie" natryskowe :devil: Łączone z '' napompowaniem'' :tongue: bo nastrzykiem tego nazwać nie można :devil: Tym oto sposobem mamy z kilograma mięsa np. 1,60 kg oraz piękną i soczystą ''szyneczkę''... :tongue: TEBE bardzo ładne wyroby :clap: :thumbsup: :clap: A eksperymentować zawsze można :wink: Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/10/#findComment-197678 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 20 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #240 Opublikowano 20 Stycznia 2012 Oto dzisiejszy skromny urobek. Dwie małe szyneczki, lewa parzona, prawa pieczona. Prosze się nie śmiać z kształtu prawej, rzeźnik wyciął mi ch.w.co, ja związałem na ile potrafiłem :-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/10/#findComment-198054 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 20 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #241 Opublikowano 20 Stycznia 2012 Prosze się nie śmiać z kształtu prawej, rzeźnik wyciął mi ch.w.co, ja związałem na ile potrafiłem :-) No wygląda Ci powiem jak .......a nie powiem Ci jak ... :grin: :grin: Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/10/#findComment-198055 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 20 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #242 Opublikowano 20 Stycznia 2012 Prosze się nie śmiać z kształtu prawej, Oj tam, oj tam...z tego pięknego ''kokonu'' musi wyjść niesamowity ''motyl''... :wink: Czekam na przekrój... :thumbsup: :clap: Pozdrawiam !!! Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/10/#findComment-198056 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 20 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #243 Opublikowano 20 Stycznia 2012 Oto dzisiejszy skromny urobek. Skromny bo skromny ale na pewno smaczny.. :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/10/#findComment-198057 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 20 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #244 Opublikowano 20 Stycznia 2012 Prosze się nie śmiać z kształtu prawej, Oj tam, oj tam...z tego pięknego ''kokonu'' musi wyjść niesamowity ''motyl''... :wink: Czekam na przekrój... :thumbsup: :clap: Pozdrawiam !!! Przekrój będzie po ostygnięciu :-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/10/#findComment-198058 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 22 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #245 Opublikowano 22 Stycznia 2012 Witam, obserwuję Twoje wyroby, przyznam że powoli coraz lepsze wychodzą Tobie, szynki ta z prawej OK. a czemu wielu, wiąże tak sznurkiem? Wystarczy na hak powiesić. ps. czekam na kiełbasę odkręcaną. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/10/#findComment-198222 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 22 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #246 Opublikowano 22 Stycznia 2012 Kolacja dzisiejsza (tak wiem, mało jem nie śmiac się): Chlebek upieczony przez LP: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/10/#findComment-198295 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 22 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #247 Opublikowano 22 Stycznia 2012 (tak wiem, mało jem nie śmiac się): Dziesięć plasterków , ja nie mogę już tyle i nie zazdroszczę :smile: Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/10/#findComment-198298 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 22 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #248 Opublikowano 22 Stycznia 2012 Ojtam, ojtam, 10 plasterków poledwiczki i cienka kromeczka chleba :-) Prawie jak DUKAN :-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/10/#findComment-198301 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luciola5 Opublikowano 22 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #249 Opublikowano 22 Stycznia 2012 Ten chlebek upieczony przez LP bardzo mnie intryguje....może zdradzi nam przepisik?? Cytuj Człowieku, spuszczaj z tonu, struna jest zbyt napięta.” Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/10/#findComment-198314 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 22 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #250 Opublikowano 22 Stycznia 2012 Ten chlebek upieczony przez LP bardzo mnie intryguje....może zdradzi nam przepisik?? LP powiedziała, że możemy negocjować w sprawie ujawnienia przepisu :-) Nacisnę ją jutro :-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/10/#findComment-198317 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.