DZIADEK Opublikowano 28 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #401 Opublikowano 28 Czerwca 2012 Trzeba robić takie szynki by weszły bez krojenia w garnek .Drugie wyjście kupić większy garnek lub parnik. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/17/#findComment-225156 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bwie Opublikowano 28 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #402 Opublikowano 28 Czerwca 2012 Drugie wyjście kupić większy garnekdoskonale sprawdza się w tym celu brytfanna - ostatnio miałem okazje przetestować przy dłuższych niż normalne kiełbasach. https://www.google.pl/search?q=brytfanna&hl=pl&prmd=imvns&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=2XLsT8aTOIGm0QWljen6DA&sqi=2&ved=0CFYQsAQ&biw=1680&bih=896 http://www.opinie.egospodarka.pl/zdjecia/Formy-do-pieczenia-i-zapiekania/Brytfanna-emaliowana-owalna-30-cm-31406-big.jpg Cytuj Sent from my Nokia 1011 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/17/#findComment-225170 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 29 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #403 Opublikowano 29 Czerwca 2012 została podzielona na pół przed parzeniem.BŁĄD !!! Nie powinno się tak robić !!! Wiem, ale było już późno, a garnek duży zaginął 5 minut przed wędzeniem :-) Rzeczywiście wyszła nieco sucha... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/17/#findComment-225443 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feederman Opublikowano 29 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #404 Opublikowano 29 Czerwca 2012 Rzeczywiście wyszła nieco sucha...Poważam uczciwych ludzi. A błędy to nauka... :clap: Cytuj Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/17/#findComment-225444 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 29 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #405 Opublikowano 29 Czerwca 2012 Ale za to dziś już wisi w Borniaku 7 dużych polędwiczek :-) Zdjęcia po północy :-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/17/#findComment-225445 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 29 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #406 Opublikowano 29 Czerwca 2012 A myślałem,że dzisiaj pójdę wcześniej spać :grin: Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/17/#findComment-225446 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 29 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #407 Opublikowano 29 Czerwca 2012 TeBe, niedawno jeden z kolegów narzekał że w Borniaku nie może uzyskać ciemniejszych wędzonek.... może opisz precyzyjnie proces bo Twoje są takie mocniej zakolorowane.... Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/17/#findComment-225451 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 29 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #408 Opublikowano 29 Czerwca 2012 Abratek, po wyjęciu z wędzarni nie były takie ciemne, kolor powstał dopiero po parzeniu i obeschnięciu. Proces był raczej normalny: - peklowanie 5 dniowe wg Szczepana - ociekanie i obsuszanie poza wedzarnią 16h, w temp około 15C - obsuszanie w wędzarni 30 minut w 35C - wędzenie 3h w 55C - dopiekanie 30 minut w temp 80C - parzenie do uzyskania we wnętrzu wsadu temperatury 72C. Dla informacji, początkowa temperatra w środku wsadu na początku parzenia to 48-54C. A poniżej sprawozdanie z dzisiejszego zadymiania: Po otwarciu wędzarni: http://farm9.staticflickr.com/8156/7469131782_3d3034d822_c.jpg DSCN2392 by TeBeWAW, on Flickr A tu już stygną, do jutra rana... http://farm9.staticflickr.com/8026/7469133834_db2acccc96_c.jpg DSCN2398 by TeBeWAW, on Flickr Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/17/#findComment-225454 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 30 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #409 Opublikowano 30 Czerwca 2012 po wyjęciu z wędzarni nie były takie ciemne, kolor powstał dopiero po parzeniu i obeschnięciuno to jest akurat normalne, choć dużo nie powinny ściemnieć przy prawidłowym procesie dymienia... peklowanie 5 dniowe wg Szczepana - ociekanie i obsuszanie poza wedzarnią 16h, w temp około 15Cto jest BARDZO RYZYKOWNE! :rolleyes: - obsuszanie w wędzarni 30 minut w 35Cno... to tu zapewne będzie tkwiła zagadka że i w Borniaku można "na ciemno" - krótkie osuszanie w niskiej temperaturze... mieso po rozpoczęciu wędzenia mogło wytrącić rosę (nie był przekroczony próg) dopiekanie 30 minut w temp 80C - parzenie do uzyskania we wnętrzu wsadu temperatury 72C.ale po co tak? - albo dopiekamy na gotowo albo parzymy (oczywiście zabronione nie jest ) i na przyszłość: mniejsza temperatura końcowa - wystarczy dla wieprzowinki 68 a nawet jeśli jest ciepło to i 67 ... stopień czy dwa jeszcze samo "podskoczy" Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/17/#findComment-225563 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 30 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #410 Opublikowano 30 Czerwca 2012 A tu już stygną, do jutra rana...jak malowane... :clap: Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/17/#findComment-225624 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 30 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #411 Opublikowano 30 Czerwca 2012 po wyjęciu z wędzarni nie były takie ciemne, kolor powstał dopiero po parzeniu i obeschnięciuno to jest akurat normalne, choć dużo nie powinny ściemnieć przy prawidłowym procesie dymienia... peklowanie 5 dniowe wg Szczepana- ociekanie i obsuszanie poza wedzarnią 16h, w temp około 15Cto jest BARDZO RYZYKOWNE! :rolleyes: - obsuszanie w wędzarni 30 minut w 35Cno... to tu zapewne będzie tkwiła zagadka że i w Borniaku można "na ciemno" - krótkie osuszanie w niskiej temperaturze... mieso po rozpoczęciu wędzenia mogło wytrącić rosę (nie był przekroczony próg) dopiekanie 30 minut w temp 80C- parzenie do uzyskania we wnętrzu wsadu temperatury 72C.ale po co tak? - albo dopiekamy na gotowo albo parzymy (oczywiście zabronione nie jest )i na przyszłość: mniejsza temperatura końcowa - wystarczy dla wieprzowinki 68 a nawet jeśli jest ciepło to i 67 ... stopień czy dwa jeszcze samo "podskoczy"Abratku, wiem co zrobiłem "nie tak".Obsuszanie w lecie 16h jest ryzykowne, wiem, ale jak człowiek pracuje, to czasem tak wychodzi... Nie da rady zajmować się wyłacznie wędzeniem. A co do parzenia i temperatury. Zauważyłem, ze nawet 2h dopiekania w 85C nie gwarantuje osiągnięcia 72C w środku wyrobu. Pracuję nad pomysłem. [ Dodano: Nie 01 Lip, 2012 00:00 ]Tak czytam wasze zadowolenia z wędzenia w tych borniakach i innych . Chwalicie się że robicie tradycyjne wędliny . Jakie one są tradycyjne gdy są kopcone i podgrzewane grzałkami .Nic nie mam do sposobu wędzenia ale gdy tak robicie to nie piszcie że to są tradycyjne wędliny.Dziadku, to jest bardzo niesprawiedliwa opinia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/17/#findComment-225629 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 18 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #412 Opublikowano 18 Sierpnia 2012 A Małgosia produkuje ajwar. Przywieziemy słoik na Zlot :-) http://farm9.staticflickr.com/8426/7808911700_818d06ac95_c.jpg DSCN4573 by TeBeWAW, on Flickr http://farm8.staticflickr.com/7131/7808914478_c7a5f4d967_c.jpg DSCN4574 by TeBeWAW, on Flickr Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/17/#findComment-232755 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 18 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #413 Opublikowano 18 Sierpnia 2012 A Małgosia produkuje ajwar. Przywieziemy słoik na Zlot :-) Co to jeden słoik na tyle'' ludzisków'' :grin: :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/17/#findComment-232759 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 18 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #414 Opublikowano 18 Sierpnia 2012 Co to jeden słoik na tyle'' ludzisków'' :grin: :wink:Ja sam połknę :rolleyes: pół słoiczka :lol: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/17/#findComment-232792 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 18 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #415 Opublikowano 18 Sierpnia 2012 Produkcja ajwaru osiągnęła półmetek. Półprodukty gotowe, stygną. Jutro mieszanie, przyprawianie i pasteryzowanie. http://farm9.staticflickr.com/8427/7810163572_8930e5117c_c.jpg DSCN4576 by TeBeWAW, on Flickr Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/17/#findComment-232828 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bwie Opublikowano 18 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #416 Opublikowano 18 Sierpnia 2012 Przywieziemy słoik na Zlotjaja se robisz kolego?to tak jak ja bym powiedział - przywiozę pół litra cytrynówki na zlot (każdemu chętnemu po 10 ml)jeden słoik to ja na śniadanie wciągam do smarowania kanapek :devil: możemy się wymienić - ja mam przywiedziony osobiście z Węgier słoik http://www.google.pl/url?source=imglanding&ct=img&q=http://www.polska-gotuje.pl/gfx/00/04/50/25/image-08lmqfh_jpg/thumb_800x600_10.jpg&sa=X&ei=iAswUPW0AsPi4QTql4Fo&ved=0CAkQ8wc4OQ&usg=AFQjCNFdGuTAPKoPQcpUZ3OsacwZtqc4XQ Cytuj Sent from my Nokia 1011 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/17/#findComment-232845 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 18 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #417 Opublikowano 18 Sierpnia 2012 Przekazałem sugestię do producenta:-) Trwają poszukiwania DUŻEGO słoika. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/17/#findComment-232846 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bwie Opublikowano 18 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #418 Opublikowano 18 Sierpnia 2012 Trwają poszukiwania DUŻEGO słoikaznaczy się wiadra .... :grin: pozdrawiam W Cytuj Sent from my Nokia 1011 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/17/#findComment-232847 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henrykos62 Opublikowano 19 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #419 Opublikowano 19 Sierpnia 2012 ajwar.A może jest gdzieś przepis na ten smakołyk :clap: Cytuj Henryk Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/17/#findComment-232851 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 19 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #420 Opublikowano 19 Sierpnia 2012 Robimy toto po raz pierwszu i od razu w 4 wersjach. Przepis opublikujemy po zakończeniu procesu produkcyjnego i po testach. Czyli za 2 dni :-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/17/#findComment-232865 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bwie Opublikowano 19 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #421 Opublikowano 19 Sierpnia 2012 Ajwar mistrzostwem świata jest :!: kilka razy będąc w w Chorwacji zajadałem (śmy) się nim do bólu - do kanapek zjadałem słoik w jeden dzień (ja plus syn - śniadanie i kolacja) jest ljuty i blagi - do wyboru, do koloru (najlepszy był z BiH ew Macedonii)w tym roku przymierzamy się z mamą do wyprodukowania 20-30 kg tego specyfiku więc zima mi nie będzie straszna :grin: Cytuj Sent from my Nokia 1011 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/17/#findComment-232877 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 19 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #422 Opublikowano 19 Sierpnia 2012 swoją drogą to mi się marzyWiesiu, ajwar a nie opalanie Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/17/#findComment-233016 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 19 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #423 Opublikowano 19 Sierpnia 2012 Niestety ajwar kupuje w sklepie.Wstyd. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/17/#findComment-233018 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 19 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #424 Opublikowano 19 Sierpnia 2012 Robimy toto po raz pierwszu i od razu w 4 wersjach. Przepis opublikujemy po zakończeniu procesu produkcyjnego i po testach. Czyli za 2 dniTomku, nie moge się doczekać !!! Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/17/#findComment-233022 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 19 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #425 Opublikowano 19 Sierpnia 2012 Tu są przepisy na ajwar. Trzeba tylko porównać z tymi, z których przyrządza TeBe Poczekamy :smile: Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/17/#findComment-233035 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.