zbig3133 Opublikowano 20 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #501 Opublikowano 20 Października 2012 Witaj TeBe po powrocie z banicji . Wyroby jak zwykle :thumbsup: :clap: Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/21/#findComment-244499 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 20 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #502 Opublikowano 20 Października 2012 Welcome back.. :wink: Wyroby jak zwykle supcio.. :clap: :clap: :thumbsup: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/21/#findComment-244501 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 20 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #503 Opublikowano 20 Października 2012 Witam popełniacza wędlin Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/21/#findComment-244507 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 20 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #504 Opublikowano 20 Października 2012 :clap: wiesz za co :grin: Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/21/#findComment-244508 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grizzly Opublikowano 20 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #505 Opublikowano 20 Października 2012 ...Robimy swoje :-)..."Róbta co chceta" :wink: :tongue: :grin: Jakie plany na najbliższe 3 miesiące? . Cytuj "Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/21/#findComment-244510 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 20 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #506 Opublikowano 20 Października 2012 Cześć TeBe. :lol: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/21/#findComment-244512 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 20 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #507 Opublikowano 20 Października 2012 Dzisiejszy wyrób - Kiełbasa Sejmowa, mocno dopiekana: http://farm9.staticflickr.com/8470/8105266763_d8b8d7d6a5_b.jpg DSCN4794 by TeBeWAW, on Flickr http://farm9.staticflickr.com/8331/8105282096_a55ec9014d_b.jpg DSCN4795 by TeBeWAW, on Flickr Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/21/#findComment-244518 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 20 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #508 Opublikowano 20 Października 2012 TeBe ostatnio takowa, sejmowa robilem ... rewelacja ... Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/21/#findComment-244529 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 20 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #509 Opublikowano 20 Października 2012 Kiełbasa Sejmowa napisz coś więcej, nie bądź żyła Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/21/#findComment-244532 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 20 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #510 Opublikowano 20 Października 2012 Kiełbasa "Sejmowa". Przepis na 10 kg. szynka wieprzowa, klasa I - 6kg boczek, klasa II - 4kg Przyprawy: sól warzona - 180g kolendra mielona - 5g pieprz mielony - 24g Dwójkę mielimy na sitku 8mm, dodajemy przyprawy, wyrabiamy. Jedynkę mielimy na szarpaku 16mm. Dodajemy do farszu, wyrabiamy. Osobno miażdżymy 120g czosnku (tak!) zalewamy 150ml wrzątku. Nakrywamy szklankę spodeczkiem, robimy napar. Po pół godzinie dolewamy do naparu wrzątku do 1000ml, cedzimy przez sito, wlewamy napar z wrzątkiem do farszu, wyrabiamy. Nadziewamy do jelit wieprzowych 28mm, bez osadzania wkładamy do wędzarni i osuszamy 30 minut. Potem wędzimy 90 minut w temperaturze 60C i dopiekamy 30 minut w temperaturze 85C. Wyciągamy z wędzarni, wieszamy w chłodnym miejscu na 12h. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/21/#findComment-244535 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 20 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #511 Opublikowano 20 Października 2012 Witaj po długiej nieobecności. :grin: Już nasi pradziadowie mawiali, że boczek to lichy materiał na kiełbasę. :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/21/#findComment-244539 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 20 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #512 Opublikowano 20 Października 2012 arkadiusz, robilem ja z tego przepisu ... jak dla mnie rewelka, tylko ja szarpaka uzylem 3 nerki Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/21/#findComment-244540 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 20 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #513 Opublikowano 20 Października 2012 Mi się dziś zasnęło i trochę za bardzo się przypiekła :-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/21/#findComment-244541 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 20 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #514 Opublikowano 20 Października 2012 Nazwa słabizna, nie oznacza, że eliminuje boczek na kiełbasy (przeciwnie, na rysunku pokazano, że to mięso przeznaczone jest głównie na kiełbasy). Słabizna to miejsce na ciele nie osłonięte praktycznie przed uszkodzeniami. Do tej pory termin ten funkcjonuje w żargonie łowieckim i oznacza miejsce w które nie należy oddawać strzału, gdyż uszkadza się jedynie podrzędne narządy i postrzałka trzeba bardzo długo dochodzić. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/21/#findComment-244545 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 20 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #515 Opublikowano 20 Października 2012 Nazwa słabizna, nie oznacza, że eliminuje boczek na kiełbasy (przeciwnie, na rysunku pokazano, że to mięso przeznaczone jest głównie na kiełbasy) A czemu tak sądzisz.Wyraźnie jest napisane.Boczek czyli wędzonka.W tym kontekście słabizna moim zdaniem nie została użyta jako nazwa własna bo wyraźnie zaznaczono na co boczek się najlepiej nadaje. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/21/#findComment-244556 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 20 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #516 Opublikowano 20 Października 2012 wystarczy zerknąć do sjp słabizna = (przestarzałe) pachwina Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/21/#findComment-244560 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 20 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #517 Opublikowano 20 Października 2012 Zgoda. Słabizna wystepuje zaraz pod boczkiem. Nazywana jest róznie, w zależności od regionu. U nas to brzuch. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/21/#findComment-244561 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 20 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #518 Opublikowano 20 Października 2012 Wyraźnie jest napisane. a na początku jest cyfra 7 odnosząca się do fragmentu półtuszy Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/21/#findComment-244562 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 20 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #519 Opublikowano 20 Października 2012 U nas to brzuch. Część brzuszna to u nas raczej pachwina o ile dobrze kojarzę Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/21/#findComment-244563 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 20 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #520 Opublikowano 20 Października 2012 U nas masarze mówia na pachwinę brzuch lub bardziej ludowo brzucho. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/21/#findComment-244565 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 20 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #521 Opublikowano 20 Października 2012 jak zwał tak zwał, a i tak twarda słonina z karku jest lepsza :grin: Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/21/#findComment-244569 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIRKON Opublikowano 20 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #522 Opublikowano 20 Października 2012 w moich rodzinnych stronach to "kiedyś" nikt by nie użył boczku jako składnika kiełbasy ponieważ można go było użyć tylko jako wędlinę - np wędzonkę. Myślę, że świniaki kiedyś były inne pod względem procentowego udziału mięs i tłuszczów, i dlatego taki rysunek. Cytuj MIRKON Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/21/#findComment-244605 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwizdek Opublikowano 20 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #523 Opublikowano 20 Października 2012 TeBe, Witaj Tebe. Pozdrowienia dla Małgosi. Wyroby super :clap: :clap: :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/21/#findComment-244618 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piasek Opublikowano 20 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #524 Opublikowano 20 Października 2012 TeBeTomek witaj na forum. Pozdrowienia dla Ciebie i Małgosi.Wyroby super. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/21/#findComment-244625 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrekpiter2 Opublikowano 20 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #525 Opublikowano 20 Października 2012 hehe ja tez mam taka książkę tylko moja jest z 46r. po prababci i z chętnie dam przepisy przez skan Cytuj Gdy ludzie rzucają ci kłody pod nogi to nie patrz na nie idź dalej Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/21/#findComment-244626 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.