Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Czym mogę docisnąć mięso peklowane na mokro aby było pod wodą ?

Wiem że można talerzami - lecz nawet w płaskim talerzu powstaje przestrzeń powietrzna w którą wypycha mięso :(

Czy ktoś używał surowych desek " zaolejonych" ? Mam na myśli surowe drewno liściaste kilka razy posmarowane olejem roślinnym ( zakonserwowane aby woda w nie nie wnikała ) - w taki sposób ja dosiskam rydze w kamionce gdy je zasypuję solą.

Może zastosować kawałki granitu lub innego kamienia ?

Z góry dzięki za wasze podpowiedzi czego w tym celu używacie !!

wędkarstwo, grzyby i wędzenie
http://www.grzegorzswiadek.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6193-czym-docisn%C4%85%C4%87-mi%C4%99so-peklowane/
Udostępnij na innych stronach

A może słoiki z wodą??? Ja je stosuję do podniesienia poziomu solanki w naczyniu, ale do dociśnięcia też mogą sie nadać.

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6193-czym-docisn%C4%85%C4%87-mi%C4%99so-peklowane/#findComment-181347
Udostępnij na innych stronach

nawet w płaskim talerzu powstaje przestrzeń powietrzna w którą wypycha mięso

Przy umiejętnym pomanewrowaniu talerzem można to powietrze wypchnąć.

Oczywiście wszystkie inne sposoby podane przez kolegów posłużą temu samemu celowi bardzo skutecznie.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6193-czym-docisn%C4%85%C4%87-mi%C4%99so-peklowane/#findComment-181359
Udostępnij na innych stronach

jak koledzy i koleżanki mówili wcześniej , słoikiem , talerzem , butelką z wodą , kamieniem , lub kostką brukową ( oczywiście mytą sparzoną i włożoną w woreczek foliowy) tylko po co , przy dobrej jakości mięsie i odpowiednim ułożeniu w naczyniu ( boczki , karki , żebra na dnie) oraz stosując 10% solankę w ilości 0,4l na 1k mięsa nic nie ma Ci prawa pływać , a i tak co jakiś czas należy mięso "zamieszać" )
Piotrek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6193-czym-docisn%C4%85%C4%87-mi%C4%99so-peklowane/#findComment-181366
Udostępnij na innych stronach

Najlepiej jak mięso pływa w solance swobodnie bez żadnych docisków.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6193-czym-docisn%C4%85%C4%87-mi%C4%99so-peklowane/#findComment-181379
Udostępnij na innych stronach

Najlepiej jak mięso pływa w solance swobodnie bez żadnych docisków.

Ale wtedy część mięsa będzie wystawać nad solankę. A to chyba nie jest wskazane.

Chyba że będzie pływać w środkowej części.

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6193-czym-docisn%C4%85%C4%87-mi%C4%99so-peklowane/#findComment-181380
Udostępnij na innych stronach

Najlepiej jak mięso pływa w solance swobodnie bez żadnych docisków.

Arku,

niestety stosując tabelę " DZIADKA" jest to nie możliwe :(

Mięso umieszczałem w garnkach, pojemnikach plastikowych okragłych i kwadratowych - mięso zawsze wypływa :(

 

Mięso, moim skromnym zdaniem należy czymś docisnąć - proszę o kolejne Wasze propozycje jak to robicie.

wędkarstwo, grzyby i wędzenie
http://www.grzegorzswiadek.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6193-czym-docisn%C4%85%C4%87-mi%C4%99so-peklowane/#findComment-181381
Udostępnij na innych stronach

:grin: kładę talerz i lekko dociskam aby tylko mięso było zanurzone :grin:jak pojemnik prostokątny to dwa talerze :grin:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6193-czym-docisn%C4%85%C4%87-mi%C4%99so-peklowane/#findComment-181382
Udostępnij na innych stronach

Najlepiej jak mięso pływa w solance swobodnie bez żadnych docisków.

Arku,

niestety stosując tabelę " DZIADKA" jest to nie możliwe :(

Mięso umieszczałem w garnkach, pojemnikach plastikowych okragłych i kwadratowych - mięso zawsze wypływa :(

Zacznij stosować % peklowanie i nie będziesz miał problemów z małą ilością solanki.
Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6193-czym-docisn%C4%85%C4%87-mi%C4%99so-peklowane/#findComment-181383
Udostępnij na innych stronach

:grin: świadziu :grin: też robię z tej tabeli i nigdy nie wypływa,swobodnie pływa pod talerzem,dzisiaj z rana też tak zrobiłem :grin:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6193-czym-docisn%C4%85%C4%87-mi%C4%99so-peklowane/#findComment-181384
Udostępnij na innych stronach

niestety stosując tabelę " DZIADKA" jest to nie możliwe

Możliwe,możliwe tylko trzeba ...............

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6193-czym-docisn%C4%85%C4%87-mi%C4%99so-peklowane/#findComment-181385
Udostępnij na innych stronach

Najlepiej jak mięso pływa w solance swobodnie bez żadnych docisków.

Arku,

niestety stosując tabelę " DZIADKA" jest to nie możliwe :(

Mięso umieszczałem w garnkach, pojemnikach plastikowych okragłych i kwadratowych - mięso zawsze wypływa :(

Zacznij stosować % peklowanie i nie będziesz miał problemów z małą ilością solanki.
BIOTIT,

możesz jaśniej ?

Jestem laikiem, robie właśnie drugą solankę w której trzymam mięso - proszę o jakigoś linka lub objaśnienie co miałeś na myśli.

wędkarstwo, grzyby i wędzenie
http://www.grzegorzswiadek.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6193-czym-docisn%C4%85%C4%87-mi%C4%99so-peklowane/#findComment-181386
Udostępnij na innych stronach

Przy dobrej jakości mięsie , i 10% roztworze solanki , mięso nie powinno pływać "po wierzchu" , przy tym stężeniu solanki ciężar (gęstość) mięsa jest większa niż solanki i nie powinno pływać po wierzchu.
Piotrek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6193-czym-docisn%C4%85%C4%87-mi%C4%99so-peklowane/#findComment-181388
Udostępnij na innych stronach

BIOTIT,

możesz jaśniej ?

Jestem laikiem, robie właśnie drugą solankę w której trzymam mięso - proszę o jakigoś linka lub objaśnienie co miałeś na myśli.

Mówisz i masz

Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6193-czym-docisn%C4%85%C4%87-mi%C4%99so-peklowane/#findComment-181392
Udostępnij na innych stronach

Czym mogę docisnąć mięso peklowane na mokro aby było pod wodą ?

Własnie kombinuje jak by Ci pomóc. I cos wymysliłem. Ale niewiem czy już na forum ktoś na to nie wpadł. ?!

Jeśli masz naczynie do peklowania okrągłe, to juz wygraleś.!

 

A wiec: Poszukaj jakiegos starego talerza ale nie szklanego.! Nakresl na spodzie wzór gwiazdy. Przyklej na ramiona gwiazdy taśme izolacyjną i nawierć wiertłem otwory (np.fi 4mm) . Na środku gwiazdy naweirć tez tym sposobem kilka otworów. Taśma będzie czymała materia bez zadnych odprysókw podczas wiercenia...

 

W ten sposób bedziesz miał czym przykryć miesko w czasie peklowania bez niepożądanych przestrzeni powietrznych. Obojetnie jak talerz polożysz i czym dociśniesz, będzie zawsze ok. !!

 

miłe pozdrowionka :tongue:

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6193-czym-docisn%C4%85%C4%87-mi%C4%99so-peklowane/#findComment-181420
Udostępnij na innych stronach

Ja przyciskam kostką brukową Bauma zawiązaną w worki plastikowe. Prosze się nie śmiać :-)

Wolne miejsca wypełniam słoikami napełnionymi wodą , żeby solanka przykryła mięso.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6193-czym-docisn%C4%85%C4%87-mi%C4%99so-peklowane/#findComment-181421
Udostępnij na innych stronach

Prosze się nie śmiać

Cos Ty !! Przeciez to normalka. Sam na jakies tam wyroby podbieram kamienie z pola. Ale jak ogorasy robie to mam nieraz tez ten problem z przestrzenia powietrza... Wywiercilem w starym talerzu otwory i jest spoczko :cool:

:wink:

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6193-czym-docisn%C4%85%C4%87-mi%C4%99so-peklowane/#findComment-181422
Udostępnij na innych stronach

moje mięsko zawsze pływa swobodnie

czasami wypływa do góry ale mieszanie 2xdziennie

i nigdy nie miałem problemu

picie alkoholu nie rozwiąże Twoich problemów, picie mleka w zasadzie też nie
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6193-czym-docisn%C4%85%C4%87-mi%C4%99so-peklowane/#findComment-181423
Udostępnij na innych stronach

Czym mogę docisnąć mięso peklowane na mokro aby było pod wodą ?

Ja czasami biorę większe woreczki śniadaniowe, wlewam w nie wody, zawiązuję i do solanki.

 

A wiec: Poszukaj jakiegos starego talerza ale nie szklanego.!

Nie jest to najlepszy pomysł.

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6193-czym-docisn%C4%85%C4%87-mi%C4%99so-peklowane/#findComment-181425
Udostępnij na innych stronach

A dlaczego nie ?

 

Obojętnie jak położysz taki talerz z otworami, zawsze powietrze ujdzie !

 

pozdro :wink:

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6193-czym-docisn%C4%85%C4%87-mi%C4%99so-peklowane/#findComment-181426
Udostępnij na innych stronach

Obojętnie jak położysz taki talerz z otworami, zawsze powietrze ujdzie !

Nie chodzi o powietrze.

 

A wiec: Poszukaj jakiegos starego talerza ale nie szklanego.

Te były zazwyczaj aluminiowe.

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6193-czym-docisn%C4%85%C4%87-mi%C4%99so-peklowane/#findComment-181430
Udostępnij na innych stronach

:grin: wczorajsza robota :grin: w sobotę robimy popijawę motocyklistów,zakończenie sezonu i przyjęcie nowych członków do klubu :grin: :grin: :grin:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6193-czym-docisn%C4%85%C4%87-mi%C4%99so-peklowane/#findComment-181432
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.