świadziu Opublikowano 24 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 24 Października 2011 Czym mogę docisnąć mięso peklowane na mokro aby było pod wodą ?Wiem że można talerzami - lecz nawet w płaskim talerzu powstaje przestrzeń powietrzna w którą wypycha mięso Czy ktoś używał surowych desek " zaolejonych" ? Mam na myśli surowe drewno liściaste kilka razy posmarowane olejem roślinnym ( zakonserwowane aby woda w nie nie wnikała ) - w taki sposób ja dosiskam rydze w kamionce gdy je zasypuję solą.Może zastosować kawałki granitu lub innego kamienia ?Z góry dzięki za wasze podpowiedzi czego w tym celu używacie !! Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6193-czym-docisn%C4%85%C4%87-mi%C4%99so-peklowane/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 24 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 24 Października 2011 A może słoiki z wodą??? Ja je stosuję do podniesienia poziomu solanki w naczyniu, ale do dociśnięcia też mogą sie nadać. Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6193-czym-docisn%C4%85%C4%87-mi%C4%99so-peklowane/#findComment-181347 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 24 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 24 Października 2011 Butelka z wodą.Garnek z wodą.Ruszt nierdzewny. Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6193-czym-docisn%C4%85%C4%87-mi%C4%99so-peklowane/#findComment-181349 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 24 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 24 Października 2011 nawet w płaskim talerzu powstaje przestrzeń powietrzna w którą wypycha mięsoPrzy umiejętnym pomanewrowaniu talerzem można to powietrze wypchnąć. Oczywiście wszystkie inne sposoby podane przez kolegów posłużą temu samemu celowi bardzo skutecznie. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6193-czym-docisn%C4%85%C4%87-mi%C4%99so-peklowane/#findComment-181359 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrekqba Opublikowano 24 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 24 Października 2011 jak koledzy i koleżanki mówili wcześniej , słoikiem , talerzem , butelką z wodą , kamieniem , lub kostką brukową ( oczywiście mytą sparzoną i włożoną w woreczek foliowy) tylko po co , przy dobrej jakości mięsie i odpowiednim ułożeniu w naczyniu ( boczki , karki , żebra na dnie) oraz stosując 10% solankę w ilości 0,4l na 1k mięsa nic nie ma Ci prawa pływać , a i tak co jakiś czas należy mięso "zamieszać" ) Cytuj Piotrek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6193-czym-docisn%C4%85%C4%87-mi%C4%99so-peklowane/#findComment-181366 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 24 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 24 Października 2011 Najlepiej jak mięso pływa w solance swobodnie bez żadnych docisków. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6193-czym-docisn%C4%85%C4%87-mi%C4%99so-peklowane/#findComment-181379 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 24 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 24 Października 2011 Najlepiej jak mięso pływa w solance swobodnie bez żadnych docisków. Ale wtedy część mięsa będzie wystawać nad solankę. A to chyba nie jest wskazane. Chyba że będzie pływać w środkowej części. Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6193-czym-docisn%C4%85%C4%87-mi%C4%99so-peklowane/#findComment-181380 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 24 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 24 Października 2011 Najlepiej jak mięso pływa w solance swobodnie bez żadnych docisków.Arku, niestety stosując tabelę " DZIADKA" jest to nie możliwe Mięso umieszczałem w garnkach, pojemnikach plastikowych okragłych i kwadratowych - mięso zawsze wypływa Mięso, moim skromnym zdaniem należy czymś docisnąć - proszę o kolejne Wasze propozycje jak to robicie. Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6193-czym-docisn%C4%85%C4%87-mi%C4%99so-peklowane/#findComment-181381 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 24 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 24 Października 2011 :grin: kładę talerz i lekko dociskam aby tylko mięso było zanurzone :grin:jak pojemnik prostokątny to dwa talerze :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6193-czym-docisn%C4%85%C4%87-mi%C4%99so-peklowane/#findComment-181382 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 24 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 24 Października 2011 Najlepiej jak mięso pływa w solance swobodnie bez żadnych docisków.Arku, niestety stosując tabelę " DZIADKA" jest to nie możliwe Mięso umieszczałem w garnkach, pojemnikach plastikowych okragłych i kwadratowych - mięso zawsze wypływa Zacznij stosować % peklowanie i nie będziesz miał problemów z małą ilością solanki. Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6193-czym-docisn%C4%85%C4%87-mi%C4%99so-peklowane/#findComment-181383 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 24 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 24 Października 2011 :grin: świadziu :grin: też robię z tej tabeli i nigdy nie wypływa,swobodnie pływa pod talerzem,dzisiaj z rana też tak zrobiłem :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6193-czym-docisn%C4%85%C4%87-mi%C4%99so-peklowane/#findComment-181384 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 24 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 24 Października 2011 niestety stosując tabelę " DZIADKA" jest to nie możliwe Możliwe,możliwe tylko trzeba ............... Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6193-czym-docisn%C4%85%C4%87-mi%C4%99so-peklowane/#findComment-181385 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 24 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 24 Października 2011 Najlepiej jak mięso pływa w solance swobodnie bez żadnych docisków.Arku, niestety stosując tabelę " DZIADKA" jest to nie możliwe Mięso umieszczałem w garnkach, pojemnikach plastikowych okragłych i kwadratowych - mięso zawsze wypływa Zacznij stosować % peklowanie i nie będziesz miał problemów z małą ilością solanki.BIOTIT, możesz jaśniej ? Jestem laikiem, robie właśnie drugą solankę w której trzymam mięso - proszę o jakigoś linka lub objaśnienie co miałeś na myśli. Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6193-czym-docisn%C4%85%C4%87-mi%C4%99so-peklowane/#findComment-181386 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrekqba Opublikowano 24 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 24 Października 2011 Przy dobrej jakości mięsie , i 10% roztworze solanki , mięso nie powinno pływać "po wierzchu" , przy tym stężeniu solanki ciężar (gęstość) mięsa jest większa niż solanki i nie powinno pływać po wierzchu. Cytuj Piotrek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6193-czym-docisn%C4%85%C4%87-mi%C4%99so-peklowane/#findComment-181388 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 24 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 24 Października 2011 BIOTIT, możesz jaśniej ? Jestem laikiem, robie właśnie drugą solankę w której trzymam mięso - proszę o jakigoś linka lub objaśnienie co miałeś na myśli. Mówisz i masz Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6193-czym-docisn%C4%85%C4%87-mi%C4%99so-peklowane/#findComment-181392 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrekqba Opublikowano 24 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 24 Października 2011 albo ... highlight=tabela+peklowaniaTabela peklowania Cytuj Piotrek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6193-czym-docisn%C4%85%C4%87-mi%C4%99so-peklowane/#findComment-181396 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 24 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 24 Października 2011 Czym mogę docisnąć mięso peklowane na mokro aby było pod wodą ? Własnie kombinuje jak by Ci pomóc. I cos wymysliłem. Ale niewiem czy już na forum ktoś na to nie wpadł. ?! Jeśli masz naczynie do peklowania okrągłe, to juz wygraleś.! A wiec: Poszukaj jakiegos starego talerza ale nie szklanego.! Nakresl na spodzie wzór gwiazdy. Przyklej na ramiona gwiazdy taśme izolacyjną i nawierć wiertłem otwory (np.fi 4mm) . Na środku gwiazdy naweirć tez tym sposobem kilka otworów. Taśma będzie czymała materia bez zadnych odprysókw podczas wiercenia... W ten sposób bedziesz miał czym przykryć miesko w czasie peklowania bez niepożądanych przestrzeni powietrznych. Obojetnie jak talerz polożysz i czym dociśniesz, będzie zawsze ok. !! miłe pozdrowionka :tongue: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6193-czym-docisn%C4%85%C4%87-mi%C4%99so-peklowane/#findComment-181420 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 24 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 24 Października 2011 Ja przyciskam kostką brukową Bauma zawiązaną w worki plastikowe. Prosze się nie śmiać :-) Wolne miejsca wypełniam słoikami napełnionymi wodą , żeby solanka przykryła mięso. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6193-czym-docisn%C4%85%C4%87-mi%C4%99so-peklowane/#findComment-181421 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 24 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 24 Października 2011 Prosze się nie śmiać Cos Ty !! Przeciez to normalka. Sam na jakies tam wyroby podbieram kamienie z pola. Ale jak ogorasy robie to mam nieraz tez ten problem z przestrzenia powietrza... Wywiercilem w starym talerzu otwory i jest spoczko :wink: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6193-czym-docisn%C4%85%C4%87-mi%C4%99so-peklowane/#findComment-181422 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter-2 Opublikowano 24 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 24 Października 2011 moje mięsko zawsze pływa swobodnie czasami wypływa do góry ale mieszanie 2xdziennie i nigdy nie miałem problemu Cytuj picie alkoholu nie rozwiąże Twoich problemów, picie mleka w zasadzie też nie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6193-czym-docisn%C4%85%C4%87-mi%C4%99so-peklowane/#findComment-181423 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 24 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 24 Października 2011 Czym mogę docisnąć mięso peklowane na mokro aby było pod wodą ? Ja czasami biorę większe woreczki śniadaniowe, wlewam w nie wody, zawiązuję i do solanki. A wiec: Poszukaj jakiegos starego talerza ale nie szklanego.! Nie jest to najlepszy pomysł. Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6193-czym-docisn%C4%85%C4%87-mi%C4%99so-peklowane/#findComment-181425 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 25 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 25 Października 2011 A dlaczego nie ? Obojętnie jak położysz taki talerz z otworami, zawsze powietrze ujdzie ! pozdro :wink: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6193-czym-docisn%C4%85%C4%87-mi%C4%99so-peklowane/#findComment-181426 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 25 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 25 Października 2011 Obojętnie jak położysz taki talerz z otworami, zawsze powietrze ujdzie ! Nie chodzi o powietrze. A wiec: Poszukaj jakiegos starego talerza ale nie szklanego. Te były zazwyczaj aluminiowe. Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6193-czym-docisn%C4%85%C4%87-mi%C4%99so-peklowane/#findComment-181430 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 25 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 25 Października 2011 :grin: wczorajsza robota :grin: w sobotę robimy popijawę motocyklistów,zakończenie sezonu i przyjęcie nowych członków do klubu :grin: :grin: :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6193-czym-docisn%C4%85%C4%87-mi%C4%99so-peklowane/#findComment-181432 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 25 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 25 Października 2011 Wielki dzięki za Wasze porady !! Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6193-czym-docisn%C4%85%C4%87-mi%C4%99so-peklowane/#findComment-181528 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.