browar Opublikowano 2 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 2 Listopada 2011 witam jestem początkujący proszę o jakiś opis wędzenia bez parzenia ile czasu i w jakiej temperaturze od początku do końca wędzenia za podpowiedz dziękuję i pozdrawiam : :blush: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dietykon Opublikowano 2 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 2 Listopada 2011 Poczytaj: http://wedlinydomowe.pl/akademia-dziadka/1173-czesc-vii-wedzonki-peklowanie-wedzenie-i-gotowanie Pozdrawiam Cytuj a tu moja stronka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/#findComment-182827 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
browar Opublikowano 2 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 2 Listopada 2011 No tak ale tam jest wędzenie 4godzi wydaje mi się że to za mało no i czy parzenie cz gotowanie jest konieczne? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/#findComment-182833 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 2 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 2 Listopada 2011 No tak ale tam jest wędzenie 4godzi wydaje mi się że to za mało To Ci się źle wydaje. Zastosuj się do tych zalecań i będziesz zadowolony. Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/#findComment-182835 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 2 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 2 Listopada 2011 Zależy Kolego co chcesz zrobić. ??? Możesz zrobic wspaniałe wędliny nawet bez wędzenia. Ale poczytaj troche forum, tak jak wyżej koledzy napisali. !! pozdro Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/#findComment-182837 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
browar Opublikowano 2 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 2 Listopada 2011 To w takim razie parzenie jest konieczne ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/#findComment-182838 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 2 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 2 Listopada 2011 To w takim razie parzenie jest konieczne ? Zależy co chcesz zrobić ?? Jakie wędliny ?? Nie zrozum źle, ale zdecyduj sie co chcesz zrobić. :wink: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/#findComment-182841 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
browar Opublikowano 2 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 2 Listopada 2011 Tak kolego wędziłem ostatnio w tem 45-55 st kilka godzin i w samym srodku były surowe [ Dodano: Sro 02 Lis, 2011 17:05 ]I zastanawiam sie co zrobiłem nie tak? słyszałem o wędzeniu na gorąco? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/#findComment-182848 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 2 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 2 Listopada 2011 Ale co wędziłeś i jaka waga tego czegoś była ? Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/#findComment-182850 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dietykon Opublikowano 2 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 2 Listopada 2011 To w takim razie parzenie jest konieczne ? Nie, parzenie nie jest konieczne jeżeli po właściwym wędzeniu zastosujesz pieczenie, czyli przez około pół godziny zwiększysz temperaturę wędzenia by wewnątrz najgrubszej części wyrobu uzyskać 68-72 stopnie, czyli w gorącym dymie o temperaturze około 85-90 stopni. Cytuj a tu moja stronka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/#findComment-182851 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
browar Opublikowano 2 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 2 Listopada 2011 szynki ok 80dkg i baleron 80-90dkg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/#findComment-182852 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
browar Opublikowano 2 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 2 Listopada 2011 NO właśnie teraz konkretna odpowiedz i ja tego nie zrobiłem no trudno człowiek uczy się na błędach ale bardzo dużo się dowiedziałem na tym forum [ Dodano: Sro 02 Lis, 2011 17:31 ]I BARDZO WSZYSTKIM DZIĘKUJE ZA POMOC :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/#findComment-182854 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damianosco Opublikowano 29 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 29 Listopada 2011 Witam wszystkich. Na swieta zamierzam wedzic szynke i moze kielbase. Wedzilem juz kilka razy ryby, wiec nieco zapoznalem sie z wedzarnia i utrzymaniem wlasciwej temp. Mam zamiar zassotsowac peklowanie na mokro:Do zapeklowania 1 kg mięsa należy przygotować następujący roztwór: 1/2 litra wody 0,05 - 0,07 kg soli kuchennej 0,0025 kg saletry sodowej lub potasowej 0,5 dag przypraw (liść laurowy, pieprz czarny, ziele angielskie, kolendra, majeranek i goździki) z tym, ze chce to zrobic bez nastrzyku. zamierzam rownierz ponacinac mieso i wlozyc kilka zabkow czosnku. Czy solanka ktora jest podana do nastrzyku moze byc zastosowana do peklowania kilkudniowego. Prosze o podpowiedzi, z gory dziekuje. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/#findComment-188062 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qwiqweq Opublikowano 1 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 1 Grudnia 2011 Do zapeklowania 1 kg mięsa należy przygotować następujący roztwór:Proszę bardzo tabela peklowania na mokro http://www.wedlinydomowe.pl/roboczy/tabelapeklowania.htm Cytuj Kto sam nie płonie nie zdoła rozpalić innych. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/#findComment-188287 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 1 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 1 Grudnia 2011 Poczytaj o peklowaniu na str. głównej bo kiepsko to widzę po zadawanych pytaniach. Mięso to nie ryba podana do nastrzyku moze byc zastosowana do peklowania kilkudniowego z tym, ze chce to zrobic bez nastrzyku Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/#findComment-188293 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damianosco Opublikowano 3 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 3 Grudnia 2011 Podany przez ze mnie sklad mieszanki peklujacej pochodzi z glownej strony, wiec gdzie mam go szukac. http://wedlinydomowe.pl/peklowanie/mokre/1389-peklowanie-mokre-miesa Podanej tabeli nie rozumiem, bo niby na mokro ale wszedzie stosowany nastrzyk. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/#findComment-188624 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 3 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 3 Grudnia 2011 Witam. Owszem...możesz zapeklować bez nastrzyku , ale...Po 1. będziesz miał w środku szynki tzw. oko ( przebarwienie, lub inaczej - niewybarwienie=niedopeklowanie !) Po 2. jeśli chcesz uzyskać jednolity ''kolor'' będziesz musiał wydłużyć czas peklowania do najmniej 14 dni :shock: co wiąże się ze zmianą stężenia solanki. A dlaczego ten nastrzyk tak Cię ''przeraża ??? :rolleyes: Ps . Czy to , to samo Jaworzno ??? :grin: Pozdrawiam! Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/#findComment-188634 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damianosco Opublikowano 3 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 3 Grudnia 2011 Witam. Wychodzi na to, ze to samo. Moze mi doradzisz gdzie zakupic igly wielopunktowe? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/#findComment-188644 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 3 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 3 Grudnia 2011 Witam. Wychodzi na to, ze to samo. Moze mi doradzisz gdzie zakupic igly wielopunktowe? U Miro. http://www.wyroby-domowe.pl Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/#findComment-188645 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz29 Opublikowano 10 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 10 Grudnia 2011 witam,proszę mi powiedzieć ile najlepiej powinna ważyć szynka do wędzenia? jedną mam 2kg a druga 2,5kg zostawić takie czy zmniejszyć je? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/#findComment-189923 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 10 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 10 Grudnia 2011 Ja staram się robić wedzonki takie 1-1,5kg im większe tym dłużej wedzisz i parzysz. Takie mniejsze są wygodniejsze i w produkcji i przechowywaniu. PSOczywiście takie jak masz tez zrobisz bez wiekszego problemu Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/#findComment-189928 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 10 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 10 Grudnia 2011 A wiesz... mnie smakuje taka 10 kilo :tongue: :grin: no żart oczywiście co masz na myśli "najlepsza" - każda się uwędzi i każda będzie dobra sama wielkość to już kwestia upodobań Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/#findComment-189931 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 10 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 10 Grudnia 2011 :grin: to zależy od Twojej wiedzy na temat wędzenia i wędzarni jaką posiadasz :grin: robię szynki 0,5kg do 1,5kg :grin: dzisiaj takie wędziłem :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/#findComment-189936 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ali70 Opublikowano 16 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 16 Grudnia 2011 Witam.Jako,że to temat o pierwszym wędzeniu to się podepnę :wink: W tym roku zbudowałem wędzarnię i na święta postanowiłem zjeść coś"eko" :thumbsup: .Wziąłem się za czytanie tego forum i to co wyczytałem chciałem zebrać do "kupy" i napisać jak będę to robił.W trakcie będę zadawał pytania i proszę o odpowiedź ew. poradę.Dzisiaj kupiłem na rynku 2 kg. szynki tzw.kulki,2kg karczku i 2kg boczku z żeberkami.http://imageshack.us/photo/my-images/266/pc161488.jpg/Wieczorem mam zamiar je zapeklować.Jako ,że wychodzi 6 kg. to wg. tabeli DZIADKA przy peklowaniu na mokro od dziś do czwartku(wędzenie w piątek) wychodzi 7 dni.Po sporządzeniu solanki następuje nastrzyk i czy te 60 ml to na każdą sztukę mięsa?Czy można je włożyć wszystkie razem do jednego naczynia(oczywiście wszystkie przykryte solanką).Czy boczek peklować z żeberkami, czy wytrybować je później, czy w ogóle zostawić? Po wyjęciu z solanki wiadomo:płukanie , ociekanie itd.Teraz w kwestii karczku :wychodzi na to ,że najlepiej zrobić go w osłonce(jaka byłaby najlepsza?),czy nakłuwa się je (osłonki) i czy zanurza się je we wrzątku(na jak długo?)jeśli nie w osłonce to jak najlepiej .Dalej:podsuszanie w wędzarni,wędzenie ,myślę,że temp.jednakowa dla wszystkich mięs.Wędzimy aż do uzyskania właściwego koloru(wg. uznania) .Dalej parzenie : czy można wszystkie razem do jednego gara?Tzn. wkładamy do wrzątku na ok. 10-15 min a potem po obniżeniu temperatury do uzyskania temp. wewnątrz wędzonki dla danego mięska :grin: .Byłbym bardzo wdzięczny za uwagi i podpowiedzi na temat mojego pierwszego wędzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/#findComment-190983 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe60 Opublikowano 16 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 16 Grudnia 2011 Ali70 - być może bardziej doświadczeni w dymie podzielą się swoimi doświadczeniami, ale napisze Ci jak ja to robię: Po sporządzeniu solanki następuje nastrzyk i czy te 60 ml to na każdą sztukę mięsa?Tak Czy można je włożyć wszystkie razem do jednego naczynia(oczywiście wszystkie przykryte solanką)Tak, najczęściej stosuję krótkie, przyspieszone peklowanie (ok. 3 dni) gdyż z reguły potrzeba zadymiania rodzi się spontanicznie, zawsze tak aby wszystkie były przykryte, czasem zamiast stosować wypełnienie w celu podniesienia poziomu po prostu dolewam solanki, tak ze wychodzi więcej niż 0,4 L/kg ... być może to sprawa krótkiego terminu ale różnic organoleptycznych w gotowych wyrobach nie stwierdziłem, a może to kwestia wrażliwości kubków smakowych. Czy boczek peklować z żeberkami, czy wytrybować je późniejja zawsze "łuskam"/trybuję przed zasoleniem lub peklowaniem. wychodzi na to ,że najlepiej zrobić go w osłonce(jaka byłaby najlepsza?)Nigdy nie stosowałem osłonek do baleronu, zawsze wkładam w siatkę. czy można wszystkie razem do jednego gara?Tzn. wkładamy do wrzątku na ok. 10-15 min a potem po obniżeniu temperatury do uzyskania temp. wewnątrz wędzonki dla danego mięskaMożna, a boczek proponuję zostawić troszkę dłużej w parzeniu, ale to rzecz gustu, robiłem różnie, zawsze jest OK Pozdrawiam Cytuj Świat jest niebezpiecznym miejscem nie z powodu tych, którzy czynią zło, ale z powodu tych, którzy na to patrzą i nie czynią nic.Albert Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/#findComment-191009 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.