Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 327
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

No tak ale tam jest wędzenie 4godzi wydaje mi się że to za mało

To Ci się źle wydaje.

Zastosuj się do tych zalecań i będziesz zadowolony.

Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/#findComment-182835
Udostępnij na innych stronach

Zależy Kolego co chcesz zrobić. ???

 

Możesz zrobic wspaniałe wędliny nawet bez wędzenia.

 

Ale poczytaj troche forum, tak jak wyżej koledzy napisali. !!

 

pozdro

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/#findComment-182837
Udostępnij na innych stronach

To w takim razie parzenie jest konieczne ?

Zależy co chcesz zrobić ?? Jakie wędliny ??

 

Nie zrozum źle, ale zdecyduj sie co chcesz zrobić. :wink:

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/#findComment-182841
Udostępnij na innych stronach

Tak kolego wędziłem ostatnio w tem 45-55 st kilka godzin i w samym srodku były surowe

 

[ Dodano: Sro 02 Lis, 2011 17:05 ]

I zastanawiam sie co zrobiłem nie tak? słyszałem o wędzeniu na gorąco?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/#findComment-182848
Udostępnij na innych stronach

To w takim razie parzenie jest konieczne ?

Nie, parzenie nie jest konieczne jeżeli po właściwym wędzeniu zastosujesz pieczenie, czyli przez około pół godziny zwiększysz temperaturę wędzenia by wewnątrz najgrubszej części wyrobu uzyskać 68-72 stopnie, czyli w gorącym dymie o temperaturze około 85-90 stopni.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/#findComment-182851
Udostępnij na innych stronach

NO właśnie teraz konkretna odpowiedz i ja tego nie zrobiłem no trudno człowiek uczy się na błędach ale bardzo dużo się dowiedziałem na tym forum

 

[ Dodano: Sro 02 Lis, 2011 17:31 ]

I BARDZO WSZYSTKIM DZIĘKUJE ZA POMOC :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/#findComment-182854
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Witam wszystkich. Na swieta zamierzam wedzic szynke i moze kielbase. Wedzilem juz kilka razy ryby, wiec nieco zapoznalem sie z wedzarnia i utrzymaniem wlasciwej temp. Mam zamiar zassotsowac peklowanie na mokro:

Do zapeklowania 1 kg mięsa należy przygotować następujący roztwór:

 

1/2 litra wody

0,05 - 0,07 kg soli kuchennej

0,0025 kg saletry sodowej lub potasowej

0,5 dag przypraw (liść laurowy, pieprz czarny, ziele angielskie, kolendra, majeranek i goździki)

z tym, ze chce to zrobic bez nastrzyku. zamierzam rownierz ponacinac mieso i wlozyc kilka zabkow czosnku. Czy solanka ktora jest podana do nastrzyku moze byc zastosowana do peklowania kilkudniowego. Prosze o podpowiedzi, z gory dziekuje.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/#findComment-188062
Udostępnij na innych stronach

Do zapeklowania 1 kg mięsa należy przygotować następujący roztwór:

Proszę bardzo tabela peklowania na mokro http://www.wedlinydomowe.pl/roboczy/tabelapeklowania.htm
Kto sam nie płonie nie zdoła rozpalić innych.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/#findComment-188287
Udostępnij na innych stronach

Poczytaj o peklowaniu na str. głównej bo kiepsko to widzę po zadawanych pytaniach.

Mięso to nie ryba

 

podana do nastrzyku moze byc zastosowana do peklowania kilkudniowego

z tym, ze chce to zrobic bez nastrzyku

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/#findComment-188293
Udostępnij na innych stronach

Podany przez ze mnie sklad mieszanki peklujacej pochodzi z glownej strony, wiec gdzie mam go szukac.

 

http://wedlinydomowe.pl/peklowanie/mokre/1389-peklowanie-mokre-miesa

 

Podanej tabeli nie rozumiem, bo niby na mokro ale wszedzie stosowany nastrzyk.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/#findComment-188624
Udostępnij na innych stronach

Witam. Owszem...możesz zapeklować bez nastrzyku , ale...Po 1. będziesz miał w środku szynki tzw. oko ( przebarwienie, lub inaczej - niewybarwienie=niedopeklowanie !) Po 2. jeśli chcesz uzyskać jednolity ''kolor'' będziesz musiał wydłużyć czas peklowania do najmniej 14 dni :shock: co wiąże się ze zmianą stężenia solanki. A dlaczego ten nastrzyk tak Cię ''przeraża ??? :rolleyes: Ps . Czy to , to samo Jaworzno ??? :grin: Pozdrawiam!
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/#findComment-188634
Udostępnij na innych stronach

Ja staram się robić wedzonki takie 1-1,5kg ;) im większe tym dłużej wedzisz i parzysz. Takie mniejsze są wygodniejsze i w produkcji i przechowywaniu.

 

PS

Oczywiście takie jak masz tez zrobisz bez wiekszego problemu ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/#findComment-189928
Udostępnij na innych stronach

A wiesz... mnie smakuje taka 10 kilo :tongue: :grin:

 

no żart oczywiście :cool: co masz na myśli "najlepsza" - każda się uwędzi i każda będzie dobra :cool:

sama wielkość to już kwestia upodobań

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/#findComment-189931
Udostępnij na innych stronach

:grin: to zależy od Twojej wiedzy na temat wędzenia i wędzarni jaką posiadasz :grin: robię szynki 0,5kg do 1,5kg :grin: dzisiaj takie wędziłem :grin:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/#findComment-189936
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Jako,że to temat o pierwszym wędzeniu to się podepnę :wink:

W tym roku zbudowałem wędzarnię i na święta postanowiłem zjeść coś"eko" :thumbsup: .

Wziąłem się za czytanie tego forum i to co wyczytałem chciałem zebrać do "kupy" i napisać jak będę to robił.W trakcie będę zadawał pytania i proszę o odpowiedź ew. poradę.

Dzisiaj kupiłem na rynku 2 kg. szynki tzw.kulki,2kg karczku i 2kg boczku z żeberkami.

http://imageshack.us/photo/my-images/266/pc161488.jpg/

Wieczorem mam zamiar je zapeklować.Jako ,że wychodzi 6 kg. to wg. tabeli DZIADKA przy peklowaniu na mokro od dziś do czwartku(wędzenie w piątek) wychodzi 7 dni.Po sporządzeniu solanki następuje nastrzyk i czy te 60 ml to na każdą sztukę mięsa?Czy można je włożyć wszystkie razem do jednego naczynia(oczywiście wszystkie przykryte solanką).Czy boczek peklować z żeberkami, czy wytrybować je później, czy w ogóle zostawić? Po wyjęciu z solanki wiadomo:płukanie , ociekanie itd.Teraz w kwestii karczku :wychodzi na to ,że najlepiej zrobić go w osłonce(jaka byłaby najlepsza?),czy nakłuwa się je (osłonki) i czy zanurza się je we wrzątku(na jak długo?)jeśli nie w osłonce to jak najlepiej .Dalej:podsuszanie w wędzarni,wędzenie ,myślę,że temp.jednakowa dla wszystkich mięs.Wędzimy aż do uzyskania właściwego koloru(wg. uznania) .Dalej parzenie : czy można wszystkie razem do jednego gara?Tzn. wkładamy do wrzątku na ok. 10-15 min a potem po obniżeniu temperatury do uzyskania temp. wewnątrz wędzonki dla danego mięska :grin: .

Byłbym bardzo wdzięczny za uwagi i podpowiedzi na temat mojego pierwszego wędzenia.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/#findComment-190983
Udostępnij na innych stronach

Ali70 - być może bardziej doświadczeni w dymie podzielą się swoimi doświadczeniami, ale napisze Ci jak ja to robię:

Po sporządzeniu solanki następuje nastrzyk i czy te 60 ml to na każdą sztukę mięsa?

Tak

Czy można je włożyć wszystkie razem do jednego naczynia(oczywiście wszystkie przykryte solanką)

Tak, najczęściej stosuję krótkie, przyspieszone peklowanie (ok. 3 dni) gdyż z reguły potrzeba zadymiania rodzi się spontanicznie, zawsze tak aby wszystkie były przykryte, czasem zamiast stosować wypełnienie w celu podniesienia poziomu po prostu dolewam solanki, tak ze wychodzi więcej niż 0,4 L/kg ... być może to sprawa krótkiego terminu ale różnic organoleptycznych w gotowych wyrobach nie stwierdziłem, a może to kwestia wrażliwości kubków smakowych.

Czy boczek peklować z żeberkami, czy wytrybować je później

ja zawsze "łuskam"/trybuję przed zasoleniem lub peklowaniem.

wychodzi na to ,że najlepiej zrobić go w osłonce(jaka byłaby najlepsza?)

Nigdy nie stosowałem osłonek do baleronu, zawsze wkładam w siatkę.

czy można wszystkie razem do jednego gara?Tzn. wkładamy do wrzątku na ok. 10-15 min a potem po obniżeniu temperatury do uzyskania temp. wewnątrz wędzonki dla danego mięska

Można, a boczek proponuję zostawić troszkę dłużej w parzeniu, ale to rzecz gustu, robiłem różnie, zawsze jest OK

Pozdrawiam

Świat jest niebezpiecznym miejscem nie z powodu tych, którzy czynią zło, ale z powodu tych, którzy na to patrzą i nie czynią nic.

Albert Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/#findComment-191009
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.