Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Czy lepiej wędzić na zimno czy ciepło szynkę,boczek i polędwicę

Czy lepiej wędzić na zimno czy ciepło szynkę,boczek i polędwicę ?

Na zimno polecam polędwicę i wybrane mięśnie szynki, boczek zdecydowanie odradzam na zimno. :cool:

 

Polecam Akademię Dziadka i wszystko będzie jasne

Skoro Ty polecasz, będę musiał zajrzeć. :cool:

 

Czas wędzenia waha się od kilku godzin do 14 dni.”

Tak jest napisane, ale jakość mięsa się zmienia, technologia się zmienia i czas się zmienia. Polędwica wędzona w zimnym dymie 5-6 godzin, po wcześniejszym peklowaniu w solance minimum 14 dni, szynka dwa trzy dni po 2-3 godziny dziennie wystarczy, przy tym samym sposobie peklowania. Oczywiście piszę o wędzeniu w wędzarni tradycyjnej. :cool:

 

Moim zdaniem nie ma dużej różnicy.

Kolego, tu się mocno mylisz

Tu zgadzam się z Biotitutem. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/3/#findComment-197841
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 327
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Pis67 i Biotit zgadzam się z wami ale nadal uważam że Agus początkowo powinna zacząć od wędzenia krótkiego w cieplejszym dymie. Zaczynanie od wędzenia zimnego moim zdaniem jest trudne i łatwo popełnić wiele błędów. Smak to sprawa subiektywna. Najdroższe i najlepsze wędliny to te wędzone na zimno oraz dojrzewające. Zgadzam się z tym. Każdy z nas chciałby od razu robić to co jest najlepsze. Mój poprzedni post był źle sformułowany. Moje intencje były takie że jeśli Agus pyta o podstawy to lepiej będzie jeśli będzie wędzić krótko i na ciepło.

Na koniec taka mała dygresja. Niestety nie wszystko to co uznawane jest za przysmak musi być tym przysmakiem dla każdego. Ja na przykład nie znoszę kawioru a podobno "jest to niebo w gębie".

Jedzenie jest jedną z największych przyjemności w życiu każdego mężczyzny.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/3/#findComment-197858
Udostępnij na innych stronach

Na zimno polecam polędwicę i wybrane mięśnie szynki, boczek zdecydowanie odradzam na zimno.

Pisu, nie lubisz "ciągotek" .Boczuś wędzony na zimno to je ono- jakby pepiczki zwały.A po naszemu - sam miód, tylko trzeba mieć wszystko zdrowe w paszczęce :grin: :grin: :grin:

 

Pozdrawiam :wink:

P.S. Nie związne z tematem - a i tak uważam, że wędliny peklowane na sucho są smaczniejsze - i tego się będę trzymał :grin:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/3/#findComment-197862
Udostępnij na innych stronach

agus zalało Cię troszkę odpowiedzi i nie wiem czy takich oczekiwałaś czy nie ale tak w pigułce odrobina wiedzy :

 

CO TO JEST WĘDZENIE

 

Wędzeniem nazywamy proces, w którym mięsa wszelakie i jego przetwory poddawane są działaniu składników dymu i odpowiedniej temperaturze zależnej od tego co chcemy osiągnąć. Zadaniem wędzenia jest nadanie aromatu, zabarwienia i utrwalenia, produktom poddawanym temu procesowi, poprzez obsuszanie i działanie zawartych w dymie substancji. Wędzenie nie dość że podnosi estetyczno smakowe walory wyrobu mas jeszcze istotny wpływ na jego trwałość gdyż dym zawiera również substancje bakteriobójcze najważniejsze składniki dymu to aldehyd mrówkowy i fenole, ale nie będziemy się tu zagłębiać w naukowe dywagacje.

 

 

METODY WĘDZENIA:

 

Mięsa i produkty poddawane procesom wędzenia różnią się kolorem , smakiem konsystencja ….. i sposobem wcześniejszego przygotowania do samego wędzenia i w zależności od tego jaki efekt i wyrób chcemy uzyskać należy do tego podchodzić inaczej. Praktycznie stosowane są trzy rodzaje wędzenia :

Obecnie stosowane są trzy metody wędzenia:

1. Wędzenie zimne - temperatury w zakresie 15-22st. C –wilgotność względna 90-95%, czas takiego wędzenia waha się od kilku godzin do nawet dwóch tygodni.

Na zimno wędzi się: wędzonki trwałe, kiełbasy surowe, słoninę, boczek, kiszkę pasztetową i wątrobianą, ryby i sery. Jeśli nie dysponujemy możliwością przeprowadzenia procesu wędzenia zimnego, dopuszcza się zastosowanie w zastępstwie, wędzenia w temperaturze do 28 st. C.

 

2. Wędzenie gorące, które należy podzielić na dwie podgrupy:

a) wędzenie dymem ciepłym – temperatury w zakresie 22-45st C – wilgotność względna 70-90%, czas wędzenia od 4 do 48 godzin.

Dymem ciepłym wędzi się wszystkie wędzonki półtrwałe, wędzonki poddawane potem obróbce cieplnej, oraz niektóre półtrwałe podczas powtórnego wędzenia.

b) wędzenie dymem gorącym – jest trzy etapowe po pierwsze osuszamy wyrób powierzchniowo w temperaturze 40-50st C przy szybkim i pełnym przepływie powietrza praktycznie bez dymu, następnie wędzimy w temperaturze 40-60st C w ciągu 30 – 90 min., w dymie od średnio do bardzo gęstego, przy małym dopływie i powolnym ruchu powietrza.

Trzecią fazą jest powierzchniowe przypieczenie produktów w temperaturze 60 do 90 stopni C w ciągu 10 - 20 min.

Dymem gorącym wędzi się tylko kiełbasy nietrwałe przeznaczone po uwędzeniu do parzenia, oraz kiełbasy trwałe i półtrwałe przeznaczone do parzenia i powtórnego wędzenia w dymie ciepłym, a następnie do suszenia.

 

3. Wędzenie z równoczesnym pieczeniem - Sposób ten stosuje się przede wszystkim przy wędzeniu kiełbas i przeprowadza podobnie jak wędzenie w dymie gorącym, z tą różnicą, że w trzeciej fazie, zależnie od przekroju i składu kiełbasy, podwyższa się temperaturę do 75 – 90 stopni C i przedłuża się czas pieczenia do 20 – 50 min., aż nastąpi całkowite ścięcie białka tj. do osiągnięcia temperatury 68 – 70 stopni C wewnątrz kiełbasy. Kiełbasy pieczone, gorące w dotyku są jędrne, a przy ucisku można wewnątrz nich wyczuć pewne szmeru powodowane ruchem nie zastygłych cieczy.

Kiełbasy pieczone tracą 15 – 20% pierwotnej wagi, są trwalsze od kiełbas wędzonych parzonych, oraz zawierają większą ilość białka.

 

Po wędzeniu następuje proces studzenia różny w zależności od tego co robimy czasem schładzamy gwałtownie czasem długo , raz powietrzem a raz lodowatą wodą.

 

I tyle o teorii wędzenia a teraz parę faktów na zimno wędzimy albo te produkty które zwyczajnie gorącego wędzenia mogłyby nie przetrwać w dobrym stanie albo takie które maja mieć z założenia długą trwałość ... ;) należy pamiętać o tym , że niezależnie od tego czy zimne wędzenie będzie trwało 5h czy dwa tygodnie wyrób będzie i tak i tak "surowy" wiec obrazowo gumowaty i ciągnący ma również specyficzne walory smakowe których wielu szuka (różnego rodzaju dojrzewające szynki, boczki czy kiełbasy) ...

Zimne wędzenie jednej kilogramowej szynki o którą pytasz czysto ekonomicznie mija się z celem ... Ja wędzę i podwędzam na zimno kilka różnych wyrobów, często są to łososie z serami a przy okazji są wkładane kiełbachy dojrzewające czy kindziuk ... często po wędzeniu ciepłym wyrobów i ich sparzeniu wędzę drugi raz na zimno dokładając wszystko co wisi na strychu czy w ziemiance .... i takim sposobem niektóre rzeczy są wędzone czasem i dłużej niż 14 dni ... ;)

Przy zimnym wędzeniu produkty wybarwiają się dużo wolniej i mniej intensywnie i o tym też trzeba pamiętać 2-3h na zimno będą praktycznie niewidoczne ale wyczuwalne nosem ... ;)

 

Mam nadzieję że co nie co Ci rozjaśniłem ... ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/3/#findComment-197955
Udostępnij na innych stronach

Bardzo dziękuję za wszystkie rady dotyczące wędzenia na zimno a przede wszystkim Tobie Roger za dokładne informację. Wielka szkoda że nie wszyscy mają taką cierpliwości do nowych użytkowników .
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/3/#findComment-198409
Udostępnij na innych stronach

arkadiusz, Może warto poczytać http://wedlinydomowe.pl/b...znych-produktow

Andyandy co Ty tu prezentujesz :sad: .Nie warto czytać bo każda ,wędzarnia i każdy wędzorz inaczej wędzi.To co podałeś to są czasy zaczerpnięte z przepisów masarskich dla masarń.Inne zupełnie warunki wędzenia a i sprzęt zupełnie inny.I jeszcze jedno wędzenie na czas w wędzarni przydomowej się nie sprawdzi. :!:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/3/#findComment-198411
Udostępnij na innych stronach

Nie wprowadzaj ludzi w błąd bo wędzenie na czas w wędzarni przydomowej się nie sprawdzi.

Sprawdzi się sprawdzi, szczególnie że to jest (jak się domyślam) pierwsze wędzenie w życiu agus. Wtedy taka tabelka jest bezcenną pomocą.

Chyba zapomniał wół jak cielęciem był ;)

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/3/#findComment-198414
Udostępnij na innych stronach

Sprawdzi się sprawdzi, szczególnie że to jest (jak się domyślam) pierwsze wędzenie w życiu agus. Wtedy taka tabelka jest bezcenną pomocą.

Chyba zapomniał wół jak cielęciem był

Trochę kolego bzdury opowiadasz.Porównujesz czas wędzenia w wędzarni przemysłowej z czasem wędzenia np.w beczce :shock: .Ja pamięć mam dobrą i o niczym nie zapomniełem.Nigdy nie wędziłem na czas tylko do uzyskania zadowalającego mnie kolory i tego nie zmienię.Ty rób jak chcesz.Trzymaj się tych czasów tylko nie zapomnij nastawić stoper :wink: .Powodzenia

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/3/#findComment-198416
Udostępnij na innych stronach

Maad, tak to pierwsze wędzenie na zimno na ciepło już kilka razy wędziłam. Tabelka bezcenna. Dzięki Andyandy. Cyt.” Chyba zapomniał wół jak cielęciem był ” to jest to co chciałam wcześniej napisać, tylko takiej początkującej nie wypada. Dzięki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/3/#findComment-198417
Udostępnij na innych stronach

Agus, nie zapomnij zrobić paru zdjęć :)

powodzenia!

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/3/#findComment-198418
Udostępnij na innych stronach

Dzięki Andyandy. Cyt.” Chyba zapomniał wół jak cielęciem był ” to jest to co chciałam wcześniej napisać, tylko takiej początkującej nie wypada. Dzięki.

agus..

 

Obaj koledzy odpowiedzieli na Twój post tak,jak im ich praktyka dyktowała. Spróbuj skorzystać z obu rad ..wyciągając w swojej praktyce odpowiednie wnioski.

Dziękuję ,że nie napisałaś cytowanego wyżej przysłowia ,bo w takim wypadku nie tylko nie wypada robić tego początkującej, ale w ogóle nie wypada,bo tak kultura nakazuje. :cool:

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/3/#findComment-198421
Udostępnij na innych stronach

Napisałem już wcześniej ,że musi wędzić do otrzymania zadawalającego ją koloru.Kolory wędzonek można obejrzeć na naszej stronie.Jest bardzo dużo zdjęć do porównania.Wybieramy sobie kolor i staramy się tak wędzić aby uzskać ten wybrany kolor.Już to pisałem wiele razy i tu nieco wyżej powtórzyłem.Możesz przeczytać.

A kogo to ja obraziłem. :shock: Chcesz wędzić np. od 12.00-18,00 to tak rób .Twój wybór

I jakie to zamieszanie sieję. :shock: Podpowiadam koleżance to co wynika z mojego doświadczenia.Masz inne to je zaprezentuj bo go nie widzę.

To ile szynkę o waze 1kg trzeba wędzić w mojej wędzarni.?.Wiesz?.Założę się że nie bo w każdej wędzarni przydomowej wędzi się inaczej

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/3/#findComment-198422
Udostępnij na innych stronach

Bardzo przepraszam, nie chciałam robić zamieszania, tylko znaleźć odpowiedzi na nurtujące mnie pytania. Szanuję Waszą wiedzę, doświadczenie i staram się wyciągać wnioski. Tylko czasem jest tyle sarkazmu w niektórych wypowiedziach że aż chce się uciekać. :cry:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/3/#findComment-198424
Udostępnij na innych stronach

Oby dobranie czasu wędzenia było jedynym problemem, z jakim się agus będzie musiała się uporać podczas tego wędzenia.

 

Podpowiadam koleżance to co wynika z mojego doświadczenia.

I co podpowiedziałeś? Że tabelka nie ma sensu? No super pomoc, gratuluję!

Może gdybyś od razu rozwinął myśl i napisał to co w ostatnim poście, to by to inaczej zabrzmiało.

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/3/#findComment-198425
Udostępnij na innych stronach

A ja odwołam się do naszego Wademekum czyli Akademia DZIADKA oraz Dla Początkujących Nawet Zbój Madej powtarza,iż swoje wyroby poprawiał na tej Lekturze

agus, spróbuj i ty :wink:

 

P.S Natomiast prywatnie ja wybieram zawsze porady Tych z WB co mogą teorie poprzeć foto relacją z własnych wyrobów :lol:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/3/#findComment-198427
Udostępnij na innych stronach

Tylko czasem jest tyle sarkazmu w niektórych wypowiedziach że aż chce się uciekać.

Hmm. To po co w takim razie duża grupa ludzi pracowała nad materiałami strony głównej www.wedlinydomowe.pl ? Przecież tam jest wszystko. Nie będę sie już tutaj powtarzał o wartości dla początkujących Akademii Dziadka. Wystarczy tylko poczytać, do czego serdecznie zachęcam.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/3/#findComment-198429
Udostępnij na innych stronach

No super pomoc, gratuluję!

A ostrzeżenie Koleżanki ,żeby się za bardzo nie sugerowała tymi czasami i ,że są to czasy przy produkcji przemysłowej to tego nie uważasz za pomoc.To pokaż w takim razie co potrafisz bo przejrzałem wszystkie Twoje posty i znalazłem 1 słownie jedno zdjącie Twoich wyrobów a i powiedz jeszcze Koleżance jaką masz wędzarnię bo to też bardzo ważne. :cool:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/3/#findComment-198431
Udostępnij na innych stronach

arkadiusz, To zależy czy chcesz wędzić czy czadzić smołą. Część przepisów się zgadza i odpowiada. Jest to ogólny pogląd i zarys wiedzy. Jeżeli uważasz, że branżowe przepisy się nie zgadzają to też po jakiego grzyba, robi się z przepisów branżowych wędliny przecież to jest przepis na inny sprzęt i inne wędzenie. Należy też zrozumieć czy wędzimy do natychmiastowego spożycia czy konserwujemy długotrwale wyroby. Każde białko w zależności od temperatury posiada inny stopień nasycenia składnikami. Każde wędzenie jest uzależnione od składu dymu i nasycenia substancjami lotnymi. Jak wiem 80% przydomowych wędzarni nie mieści się w normie pozyskania odpowiedniego dymu. Więc piszesz co ma się sprawdzić, a co nie. Jakie jest uzasadnienie.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/3/#findComment-198433
Udostępnij na innych stronach

Panowie spokojnie, więcej wyrozumiałości .Nie wszystko da się określić tabelami, wykresami.

http://wedlinydomowe.pl/b...znych-produktow

Ta tabela jest dobra ,ale dotyczy produkcji lat 50-tych. Aby była zrozumiała należy znać procesy produkcyjne obowiązujące w tym czasie .Początkujący nie denerwujcie się. Każdy stara się wam pomóc i nie każdy ma tyle cierpliwości. Samymi poradami nie nauczycie się wędzić . Tylko praktyka i wnikliwa obserwacja swoich poczynań . Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/3/#findComment-198435
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Witam

Co prawda to nie będzie pierwsze wędzenie ,mam zamiar wędzić po raz pierwszy z zastosowaniem foli celulozowej.

 

Pytanie brzmi , czy po zapakowaniu w rzeczoną folię szynki też trzeba osuszać w wędzarni czy od razu wędzić?

Janusz
"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"
www.klubvolvo.org.pl

 

Nie zapomnij klepnąć Pana "S" 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/3/#findComment-206123
Udostępnij na innych stronach

Pytanie brzmi , czy po zapakowaniu w rzeczoną folię szynki też trzeba osuszać w wędzarni czy od razu wędzić

Pytanie to brzmi: Po jaką ch...rę pakować szynki w folię celulozową?

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/3/#findComment-206124
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.