Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

edzio 323 - a kolega to nóż by mógł naostrzyć- wyrób ładny ale na pewno nie łososiowa, na przekroju pochrępana tępym nożem.

A możliwe szczerze to nie wiem sam do jakiej kategorii ją zaliczyć , co do noża to faktycznie do ostrych nie należy :grin: wymagają już ostrzenia wszystkie :wink:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/13/#findComment-231714
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 327
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Ale nówka DG by Roger kusi (Roger - thx). Komora wędzarnicza z surowców wtórnych (foto :lol: )

:clap: Patrze z łezką w oku, niedawno sam tak zadymiałem ;)
"Chwytaj dzień, bo przecież nikt się nie dowie, jaką nam przyszłość zgotują bogowie..."
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/13/#findComment-231718
Udostępnij na innych stronach

Koledzy pomożecie?

Mam pytanko odnośnie pewnej jeżeli można to tak nazwać przyprawy, a raczej polepszaczu smaku. Gdzieś widziałem na stronce albo forum przepis gdzie forumowicz opisywał ze dodaje łyżeczkę do roztworu solanki dla poprawy smaku wyrobów. Też opisywał ze jest to środek naturalny stosowany w chińskiej lub japońskiej kuchni. Soorki za zbyt mało sprecyzowane pytanie ale tylko tyle mi utkwiło w głowie, przeryłem całe forum i bez skutku :/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/13/#findComment-231967
Udostępnij na innych stronach

Pewnie chodzi Ci o słynny glutaminian sodu.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/13/#findComment-231970
Udostępnij na innych stronach

I dobrze.... :D Jak wpadnie Andy, to obu nam zmyje łepetyny. ;)

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/13/#findComment-231975
Udostępnij na innych stronach

Mam pytanko odnośnie pewnej jeżeli można to tak nazwać przyprawy,

Wkraczasz na grząski grunt :grin: .Raczej starymy się nie używać do naszych wyrobów polepszaczy :devil: .Przynamniej oficjalnie :wink:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/13/#findComment-231976
Udostępnij na innych stronach

ok obiecuje ze już nigdy więcej nie wspomnę o tym dziadostwie :grin:

Chciałem tylko wiedzieć co to za wspaniały specyfik a jednak nie taki wspaniały jak go opisują

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/13/#findComment-231980
Udostępnij na innych stronach

Witam wszystkich serdecznie. Jestem z Małopolski. Jestem nowy, nie mogę załozyć nowego tematu zatem pozwólcie, że się tutaj podepnę.

Mam szereg pytań i wątpliwości dot. wędzęnia kiełbas. Mój tata dawniej (przed 30-tu laty) wędził sobie kiełbasy i były bardzo dobre. MIał małą wędzarenkę z desek.

 

Ja przez lata tego nie robiłem, teraz jako prawie emeryt obecnie zacząłem się interesować tym tematem. Wybudowałem (o zgrozo) wędzarnię ładną z cegły z kanałem i paleniskiem z boku - odparzyłem na Waszym forum. Ale cóż nie mogę sobie z nią poradzić. Ale nie wiem, czy jej nie rozwalę i nie zrobię prostej wędzarni z desek.

 

Wędziłem w niej dwa razy kiełbasy i teraz .... jem sam - nikt w mojej rodzinie ich nie ruszy (brzydko wyglądają , czarne, osmolone, śmierdzą dymem na odległość itp) . Ale szkoda wyrzucić zatem dodaję do bigosu.

 

Nie rozumiem wędzenia i mam parę pytań. :blush:

Jak można uwędzić w temp. poniżej 50 stopni , kiedy aby upiec choćby kurczaka w piekarniku musi być ok. 150 stopni. Zresztą chodzę do sauny gdzie panuje 100 stopni i nie uwędzę się. :rolleyes:

 

 

Powiedzcie mi jak zrobić, czy jest taka możliwość - aby kiełbasę wędzić przez max. dwie godziny w temperaturze powiedzmy ok. 110 do 130 stopni . Myślę, że wówczas się w środku zapiecze i zatopi. Po zastygnięciu wewnątrz zostanie tłuszczyk, galaretka.

Mnie nie interesuje wędzenie przez dzień lub dwa , nie interesuje mnie także parzenie.

Interesuje mnie tylko wędzenie gorące i krótkie.

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/13/#findComment-232287
Udostępnij na innych stronach

witaj dolniak. Przede wszystkim zacznij od strony głównej i od tematów AKADEMIA DZIADKA.

http://wedlinydomowe.pl/akademia-dziadka

 

zy jest taka możliwość - aby kiełbasę wędzić przez max. dwie godziny w temperaturze powiedzmy ok. 110 do 130 stopni .

To nie wędzenie !!! Proponuję czytaj..czytaj..-wszytko jest na stronie głównej.

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/13/#findComment-232289
Udostępnij na innych stronach

Wędziłem w niej dwa razy kiełbasy i teraz .... jem sam - nikt w mojej rodzinie ich nie ruszy (brzydko wyglądają , czarne, osmolone, śmierdzą dymem na odległość itp)

Myślę, że za szybko się poddajesz.

Przeczytaj na spokojnie najlepiej ze dwa razy ten post:

http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8986&postdays=0&postorder=asc&start=0

wyciągnij wnioski i wierz mi uwędzisz piękną, pachnącą wędlinę.

Popełniłeś podobne błędy, jednak bardzo szybko możesz je zniwelować.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/13/#findComment-232290
Udostępnij na innych stronach

Pewnie kolega myśli ,że wędzarnia to piekarnik.Oj błądzisz kolego.Owszem w wędzarni można podpiekać rzeczone kiełbasy ,ale najpierw trzeba je uwędzić.Gdybyś nie szedł na łatwiznę a trochę poświęcił czasu na poczytanie to byś to wiedział.Poza tym to pokaż tą swoją wędzarnię bo może rzeczywiście trzeba będzie rozebrać ten pomnik ewentualnie coś da się poprawić.Pytasz czy się da w 110-130C.Pewnie ,że się da tylko wyjdzie to co Tobie.Piszesz ,że nie masz czasu.Jak go nie masz to nie bierz się za wędzenie bo to nie wyścig.A jak chcesz się nauczyć i robić takie kiełbasy ,żeby jadła Twoja cała rodzina a nie tylko Ty to czytaj,czytaj i jeszcze raz czytaj.Powodzenia.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/13/#findComment-232300
Udostępnij na innych stronach

Arku a poczytaj Ty swoje pierwsze posty na forum a potem ..... atakuj.

Nie można pisać bardziej na luzie ?

Coś Was uciska ? :shock:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/13/#findComment-232311
Udostępnij na innych stronach

Bardzo dziękuję za prawie miłe przyjęcie mnie i takież odpowiedzi. Zaczynam czytać i studiować forum jw. Jest to trudny temat.

Pozdrawiam.

Kolego jeśli czegoś nie zrozumiesz możesz liczyć na naszą pomoc... :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/13/#findComment-232345
Udostępnij na innych stronach

Arku a poczytaj Ty swoje pierwsze posty na forum a potem ..... atakuj.

A czemu Ty mnie atakujesz? :devil: Odnieś do treści mojego postu a nie do mojej osoby.Czyżbym napisał nieprawdę?.Atakuję podejście kolegi do wędzenia.Właśnie ,że wiem jak wygląda krótkie pieczenie i jakie są z tego efekty to napisałem co napisałem i bardzo Cię Mireczku przepraszam , ale nigdy nie napisałem ,że interesuje mnie tylko krótkie pieczenie. :tongue:

 

Powiedzcie mi jak zrobić, czy jest taka możliwość - aby kiełbasę wędzić przez max. dwie godziny w temperaturze powiedzmy ok. 110 do 130 stopni

.

 

Więcej cytował nie będę bo szkoda czasu.Ja chyba takich pytan nie zadawałem.?

 

[ Dodano: Czw 16 Sie, 2012 11:11 ]

Zaczynam czytać i studiować forum jw. Jest to trudny temat.

Pozdrawiam.

I to jest prawidłowe moim zdaniem podejście do tematu.Temat nie jest trudny trzeba tylko chcieć.A na pomoc możesz zawsze liczyć. :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/13/#findComment-232364
Udostępnij na innych stronach

Arku nie atakuję tylko proszę o wyrozumiałość dla nowych.

Bardzo dziękuję za prawie miłe przyjęcie

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/13/#findComment-232376
Udostępnij na innych stronach

Przecież ja nic złego nie napisałem.To że prosto z mostu to co innego. Słowo wyrozumiałość wcale nie oznacza ,że prawda wypowiedziana wprost jest czymś złym.Wybacz ,ale ja inaczej nie umiem i nawet nie chcę i tego samego oczekuje w stosunku do moich zadymiarskich wyczynów.Taki mam styl i go nie zmienię.Wiele razy pisałem ,że tyle kiełbasy co ja zmarnowałem to tylko moja suka wiedziała i wcale się tego nie wypieram, ale odkąd trafiłem na ta strone to czytałem ,czytałem i dalej czytam i się uczę.I uwierz mi ,że dobrze wiem co oznacza pośpiech w czasie wędzenia.To na tyle bo zaśmiecamy temat.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/13/#findComment-232378
Udostępnij na innych stronach

Pace :wink:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/13/#findComment-232379
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

To w takim razie parzenie jest konieczne ?

Witam,

prosze opomoc. Pierwszy raz wędziłem szynki. Po kilkudniowym peklowaniu, wywieszeniu na cala noc w celu osuszenia i suszeniu w wygrzanej wędzarni w temp. 50st w rzadkm dymie wędziłem szynki przez 3 dni po 3-4 godz w temp.45st. Wyroby wyszły super ale po dwóch dniach zacząły od środka zielenieć i niestety smierdzieć. Rozumiem, że to roces gnilny. Czy powodem był fak,że ich nie piekłem zgodnie z poniższym postem z 2011r? Proszę Was o ew. sugestie. Dziękuję

 

 

Nie, parzenie nie jest konieczne jeżeli po właściwym wędzeniu zastosujesz pieczenie, czyli przez około pół godziny zwiększysz temperaturę wędzenia by wewnątrz najgrubszej części wyrobu uzyskać 68-72 stopnie, czyli w gorącym dymie o temperaturze około 85-90 stopni.

Pozdr.

Rebel

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/13/#findComment-234240
Udostępnij na innych stronach

:shock: Ale o co chodzi...?

ale po dwóch dniach zacząły od środka zielenieć i niestety smierdzieć. Rozumiem, że to roces gnilny. Czy powodem był fak,że ich nie piekłem

No... ja tutaj widzę problem niedopeklowania...

wędziłem szynki przez 3 dni po 3-4 godz w temp.45st.

:shock: A po cóż tak długo... :question:
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/13/#findComment-234242
Udostępnij na innych stronach

Mięso także mogło być niezbyt świeże zwłaszcza, w temperaturach jakie ostatnio panowały.

W jakiej temperaturze peklowałeś szynkę, czy była całkowicie przykryta zalewą i czy jej stężenie było wystarczające? Czy robiłeś nastrzyki, no i czy szynka podczas peklowania była z kością?

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/13/#findComment-234245
Udostępnij na innych stronach

szynka była bez kości, świeża. Transport szybki. Na 8,5 kg szynek było 3,3l wody i 34 dkg soli peklowej+ nastrzyki. Peklowalem 7 dni w temp. pokojowej. I to pewnie jest jeden z błęów które popełniłem. Wszystko bylo przykryte zalewą i obracane. Cz wolno peklować w temp. pokojowej?

 

Czy długo wędziłem? Taki znalazłem przepis. Zależało mi na szynce nieparzonej.

 

Czy pieczenie by uratowało szynki przed zielenieniem?

Pozdr.

Rebel

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/13/#findComment-234248
Udostępnij na innych stronach

Peklowalem 7 dni w temp. pokojowej. I to pewnie jest jeden z błęów które popełniłem. Wszystko bylo przykryte zalewą i obracane. Cz wolno peklować w temp. pokojowej?

W takiej temperaturze zalewa skisła.

Peklujemy w 4-6C

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/13/#findComment-234251
Udostępnij na innych stronach

Rebel.Zapewne z zalewy pelkujacej zrobił Ci sie sosik.Temp . pokojowa to za dużo.Ja radze sobie wkładami które zamrażam i przekładam nimi mieso zeby utrzymać niska temp.przez 5 dni.Jest z tym trochę zabawy ale to sa uroki wędzenia latem nie posiadając chłodziarki.Do peklowania uzywam kamiennego gara więc nie mogę wstawić go do lodówki bo mi żona zrobi jazde że pozałamuje pułki
człowiek całe życie się uczy,a i tak "głupi" odchodzi
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/13/#findComment-234253
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.