edzio323 Opublikowano 11 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #301 Opublikowano 11 Sierpnia 2012 edzio 323 - a kolega to nóż by mógł naostrzyć- wyrób ładny ale na pewno nie łososiowa, na przekroju pochrępana tępym nożem. A możliwe szczerze to nie wiem sam do jakiej kategorii ją zaliczyć , co do noża to faktycznie do ostrych nie należy :grin: wymagają już ostrzenia wszystkie :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/13/#findComment-231714 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darhel Opublikowano 12 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #302 Opublikowano 12 Sierpnia 2012 Ale nówka DG by Roger kusi (Roger - thx). Komora wędzarnicza z surowców wtórnych (foto :lol: ) :clap: Patrze z łezką w oku, niedawno sam tak zadymiałem Cytuj "Chwytaj dzień, bo przecież nikt się nie dowie, jaką nam przyszłość zgotują bogowie..." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/13/#findComment-231718 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrian8308 Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #303 Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Koledzy pomożecie?Mam pytanko odnośnie pewnej jeżeli można to tak nazwać przyprawy, a raczej polepszaczu smaku. Gdzieś widziałem na stronce albo forum przepis gdzie forumowicz opisywał ze dodaje łyżeczkę do roztworu solanki dla poprawy smaku wyrobów. Też opisywał ze jest to środek naturalny stosowany w chińskiej lub japońskiej kuchni. Soorki za zbyt mało sprecyzowane pytanie ale tylko tyle mi utkwiło w głowie, przeryłem całe forum i bez skutku :/ Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/13/#findComment-231967 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #304 Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Pewnie chodzi Ci o słynny glutaminian sodu. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/13/#findComment-231970 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrian8308 Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #305 Opublikowano 13 Sierpnia 2012 niby pozyskiwany jest z naturalnych składników, ale jak sie czyta co może powodować to już nie bardzo mam chęć go zastosować. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/13/#findComment-231973 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #306 Opublikowano 13 Sierpnia 2012 I dobrze.... Jak wpadnie Andy, to obu nam zmyje łepetyny. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/13/#findComment-231975 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #307 Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Mam pytanko odnośnie pewnej jeżeli można to tak nazwać przyprawy, Wkraczasz na grząski grunt :grin: .Raczej starymy się nie używać do naszych wyrobów polepszaczy :devil: .Przynamniej oficjalnie :wink: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/13/#findComment-231976 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrian8308 Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #308 Opublikowano 13 Sierpnia 2012 ok obiecuje ze już nigdy więcej nie wspomnę o tym dziadostwie :grin: Chciałem tylko wiedzieć co to za wspaniały specyfik a jednak nie taki wspaniały jak go opisują Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/13/#findComment-231980 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
doniak Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #309 Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Witam wszystkich serdecznie. Jestem z Małopolski. Jestem nowy, nie mogę załozyć nowego tematu zatem pozwólcie, że się tutaj podepnę. Mam szereg pytań i wątpliwości dot. wędzęnia kiełbas. Mój tata dawniej (przed 30-tu laty) wędził sobie kiełbasy i były bardzo dobre. MIał małą wędzarenkę z desek. Ja przez lata tego nie robiłem, teraz jako prawie emeryt obecnie zacząłem się interesować tym tematem. Wybudowałem (o zgrozo) wędzarnię ładną z cegły z kanałem i paleniskiem z boku - odparzyłem na Waszym forum. Ale cóż nie mogę sobie z nią poradzić. Ale nie wiem, czy jej nie rozwalę i nie zrobię prostej wędzarni z desek. Wędziłem w niej dwa razy kiełbasy i teraz .... jem sam - nikt w mojej rodzinie ich nie ruszy (brzydko wyglądają , czarne, osmolone, śmierdzą dymem na odległość itp) . Ale szkoda wyrzucić zatem dodaję do bigosu. Nie rozumiem wędzenia i mam parę pytań. :blush: Jak można uwędzić w temp. poniżej 50 stopni , kiedy aby upiec choćby kurczaka w piekarniku musi być ok. 150 stopni. Zresztą chodzę do sauny gdzie panuje 100 stopni i nie uwędzę się. :rolleyes: Powiedzcie mi jak zrobić, czy jest taka możliwość - aby kiełbasę wędzić przez max. dwie godziny w temperaturze powiedzmy ok. 110 do 130 stopni . Myślę, że wówczas się w środku zapiecze i zatopi. Po zastygnięciu wewnątrz zostanie tłuszczyk, galaretka. Mnie nie interesuje wędzenie przez dzień lub dwa , nie interesuje mnie także parzenie. Interesuje mnie tylko wędzenie gorące i krótkie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/13/#findComment-232287 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #310 Opublikowano 15 Sierpnia 2012 witaj dolniak. Przede wszystkim zacznij od strony głównej i od tematów AKADEMIA DZIADKA. http://wedlinydomowe.pl/akademia-dziadka zy jest taka możliwość - aby kiełbasę wędzić przez max. dwie godziny w temperaturze powiedzmy ok. 110 do 130 stopni . To nie wędzenie !!! Proponuję czytaj..czytaj..-wszytko jest na stronie głównej. Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/13/#findComment-232289 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #311 Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Wędziłem w niej dwa razy kiełbasy i teraz .... jem sam - nikt w mojej rodzinie ich nie ruszy (brzydko wyglądają , czarne, osmolone, śmierdzą dymem na odległość itp)Myślę, że za szybko się poddajesz. Przeczytaj na spokojnie najlepiej ze dwa razy ten post: http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8986&postdays=0&postorder=asc&start=0 wyciągnij wnioski i wierz mi uwędzisz piękną, pachnącą wędlinę. Popełniłeś podobne błędy, jednak bardzo szybko możesz je zniwelować. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/13/#findComment-232290 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #312 Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Pewnie kolega myśli ,że wędzarnia to piekarnik.Oj błądzisz kolego.Owszem w wędzarni można podpiekać rzeczone kiełbasy ,ale najpierw trzeba je uwędzić.Gdybyś nie szedł na łatwiznę a trochę poświęcił czasu na poczytanie to byś to wiedział.Poza tym to pokaż tą swoją wędzarnię bo może rzeczywiście trzeba będzie rozebrać ten pomnik ewentualnie coś da się poprawić.Pytasz czy się da w 110-130C.Pewnie ,że się da tylko wyjdzie to co Tobie.Piszesz ,że nie masz czasu.Jak go nie masz to nie bierz się za wędzenie bo to nie wyścig.A jak chcesz się nauczyć i robić takie kiełbasy ,żeby jadła Twoja cała rodzina a nie tylko Ty to czytaj,czytaj i jeszcze raz czytaj.Powodzenia. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/13/#findComment-232300 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #313 Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Arku a poczytaj Ty swoje pierwsze posty na forum a potem ..... atakuj.Nie można pisać bardziej na luzie ?Coś Was uciska ? :shock: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/13/#findComment-232311 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
doniak Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #314 Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Bardzo dziękuję za prawie miłe przyjęcie mnie i takież odpowiedzi. Zaczynam czytać i studiować forum jw. Jest to trudny temat. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/13/#findComment-232344 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #315 Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Bardzo dziękuję za prawie miłe przyjęcie mnie i takież odpowiedzi. Zaczynam czytać i studiować forum jw. Jest to trudny temat. Pozdrawiam.Kolego jeśli czegoś nie zrozumiesz możesz liczyć na naszą pomoc... :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/13/#findComment-232345 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #316 Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Arku a poczytaj Ty swoje pierwsze posty na forum a potem ..... atakuj.A czemu Ty mnie atakujesz? :devil: Odnieś do treści mojego postu a nie do mojej osoby.Czyżbym napisał nieprawdę?.Atakuję podejście kolegi do wędzenia.Właśnie ,że wiem jak wygląda krótkie pieczenie i jakie są z tego efekty to napisałem co napisałem i bardzo Cię Mireczku przepraszam , ale nigdy nie napisałem ,że interesuje mnie tylko krótkie pieczenie. :tongue: Powiedzcie mi jak zrobić, czy jest taka możliwość - aby kiełbasę wędzić przez max. dwie godziny w temperaturze powiedzmy ok. 110 do 130 stopni. Więcej cytował nie będę bo szkoda czasu.Ja chyba takich pytan nie zadawałem.? [ Dodano: Czw 16 Sie, 2012 11:11 ]Zaczynam czytać i studiować forum jw. Jest to trudny temat. Pozdrawiam.I to jest prawidłowe moim zdaniem podejście do tematu.Temat nie jest trudny trzeba tylko chcieć.A na pomoc możesz zawsze liczyć. :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/13/#findComment-232364 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #317 Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Arku nie atakuję tylko proszę o wyrozumiałość dla nowych. Bardzo dziękuję za prawie miłe przyjęcie Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/13/#findComment-232376 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #318 Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Przecież ja nic złego nie napisałem.To że prosto z mostu to co innego. Słowo wyrozumiałość wcale nie oznacza ,że prawda wypowiedziana wprost jest czymś złym.Wybacz ,ale ja inaczej nie umiem i nawet nie chcę i tego samego oczekuje w stosunku do moich zadymiarskich wyczynów.Taki mam styl i go nie zmienię.Wiele razy pisałem ,że tyle kiełbasy co ja zmarnowałem to tylko moja suka wiedziała i wcale się tego nie wypieram, ale odkąd trafiłem na ta strone to czytałem ,czytałem i dalej czytam i się uczę.I uwierz mi ,że dobrze wiem co oznacza pośpiech w czasie wędzenia.To na tyle bo zaśmiecamy temat. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/13/#findComment-232378 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #319 Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Pace :wink: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/13/#findComment-232379 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rebel Opublikowano 28 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #320 Opublikowano 28 Sierpnia 2012 To w takim razie parzenie jest konieczne ?Witam, prosze opomoc. Pierwszy raz wędziłem szynki. Po kilkudniowym peklowaniu, wywieszeniu na cala noc w celu osuszenia i suszeniu w wygrzanej wędzarni w temp. 50st w rzadkm dymie wędziłem szynki przez 3 dni po 3-4 godz w temp.45st. Wyroby wyszły super ale po dwóch dniach zacząły od środka zielenieć i niestety smierdzieć. Rozumiem, że to roces gnilny. Czy powodem był fak,że ich nie piekłem zgodnie z poniższym postem z 2011r? Proszę Was o ew. sugestie. Dziękuję Nie, parzenie nie jest konieczne jeżeli po właściwym wędzeniu zastosujesz pieczenie, czyli przez około pół godziny zwiększysz temperaturę wędzenia by wewnątrz najgrubszej części wyrobu uzyskać 68-72 stopnie, czyli w gorącym dymie o temperaturze około 85-90 stopni. Cytuj Pozdr.Rebel Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/13/#findComment-234240 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 28 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #321 Opublikowano 28 Sierpnia 2012 :shock: Ale o co chodzi...? ale po dwóch dniach zacząły od środka zielenieć i niestety smierdzieć. Rozumiem, że to roces gnilny. Czy powodem był fak,że ich nie piekłem No... ja tutaj widzę problem niedopeklowania...wędziłem szynki przez 3 dni po 3-4 godz w temp.45st. :shock: A po cóż tak długo... :question: Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/13/#findComment-234242 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 28 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #322 Opublikowano 28 Sierpnia 2012 Mięso także mogło być niezbyt świeże zwłaszcza, w temperaturach jakie ostatnio panowały.W jakiej temperaturze peklowałeś szynkę, czy była całkowicie przykryta zalewą i czy jej stężenie było wystarczające? Czy robiłeś nastrzyki, no i czy szynka podczas peklowania była z kością? Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/13/#findComment-234245 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rebel Opublikowano 28 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #323 Opublikowano 28 Sierpnia 2012 szynka była bez kości, świeża. Transport szybki. Na 8,5 kg szynek było 3,3l wody i 34 dkg soli peklowej+ nastrzyki. Peklowalem 7 dni w temp. pokojowej. I to pewnie jest jeden z błęów które popełniłem. Wszystko bylo przykryte zalewą i obracane. Cz wolno peklować w temp. pokojowej? Czy długo wędziłem? Taki znalazłem przepis. Zależało mi na szynce nieparzonej. Czy pieczenie by uratowało szynki przed zielenieniem? Cytuj Pozdr.Rebel Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/13/#findComment-234248 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 28 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #324 Opublikowano 28 Sierpnia 2012 Peklowalem 7 dni w temp. pokojowej. I to pewnie jest jeden z błęów które popełniłem. Wszystko bylo przykryte zalewą i obracane. Cz wolno peklować w temp. pokojowej?W takiej temperaturze zalewa skisła. Peklujemy w 4-6C Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/13/#findComment-234251 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kudłaty Opublikowano 28 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #325 Opublikowano 28 Sierpnia 2012 Rebel.Zapewne z zalewy pelkujacej zrobił Ci sie sosik.Temp . pokojowa to za dużo.Ja radze sobie wkładami które zamrażam i przekładam nimi mieso zeby utrzymać niska temp.przez 5 dni.Jest z tym trochę zabawy ale to sa uroki wędzenia latem nie posiadając chłodziarki.Do peklowania uzywam kamiennego gara więc nie mogę wstawić go do lodówki bo mi żona zrobi jazde że pozałamuje pułki Cytuj człowiek całe życie się uczy,a i tak "głupi" odchodzi Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/13/#findComment-234253 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.