Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

To ja też zadam pytanie... - czy któryś z Was robił tą metodą? (parzenie>>wędzenie) :rolleyes: :cool:

ja robiłem... więc swoje porównanie mam :tongue:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/8/#findComment-216983
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 325
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Robisz sobie jaja, czy naprawdę parzysz i potem wędzisz. :wink:

nie nie robię.... ani jaj ani takich wędzonek, ale kiedyś gdy jeszcze wielu z Was na tym forum nie było :tongue: Ligawa opisywał że tak przygotowuje wędzonki na długie wyprawy dla myśliwych w Kanadzie.... - miało to na celu przedłużyć trwałość poza "chłodnią"

sposób wypróbowałem - nie jest to "moja bajka" bo wyrób owszem soczysty i trwalszy ale za mało "nasycony"....

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/8/#findComment-216985
Udostępnij na innych stronach

nie jest to "moja bajka" bo wyrób owszem soczysty i trwalszy ale za mało "nasycony"....

Zawsze można powtórnie podwędzić, aby nasycić :)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/8/#findComment-216987
Udostępnij na innych stronach

bo wyrób owszem soczysty i trwalszy

Podobnie jak abratek mam doświadczenie,

tu ostatnio pokazałem wędlinki parzone i następnie wędzone

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=161010#161010

Jak widać były soczyste,

ale powiem że o gustach się nie dyskutuje

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/8/#findComment-217004
Udostępnij na innych stronach

Ja zbudowałem drugą wędzarnie żeby mieć bliżej i mieć ją na podwórku. Wymurowałem palenisko, przewód dymny i wstawiłem beczkę. Przedwczoraj próbowałem wędzić i jest coś nie tak. Beczke przykrywałem workiem jutowym i wyciętym dnem beczki jak zawsze. Ale większość dymu cofa się do paleniska. Pierwszą wędzarnie mam zbudowaną tak samo i jest wszystko ok. A tutaj nie dość że mam trudności w nagrzaniu beczki to jeszcze cały dym wychodzi paleniskiem. Załączam obrazek może coś poradzicie.

 

http://imageshack.us/photo/my-images/210/wedza.png/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/8/#findComment-217085
Udostępnij na innych stronach

Na podstawie rysunku trudno wyrokować wstw zdjęcia :rolleyes: .Pozdra

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/8/#findComment-217089
Udostępnij na innych stronach

Załączam obrazek

Diabeł jak zwykle zresztą tkwi w szczegółach ;) ...

Takie usytuowanie przewodu dymowego względem paleniska nie jest najszczęśliwszym pomysłem a boirąc pod uwagę ogólną niechęć do używania poziomic, ukształtowanie terenu, niedokładność koparki "recznej - przedsiębiernej / zasięrzutnej" i ogólnie znaną polską spontaniczną twórczość ogólnobudowlaną ... masz pewnie delikatny spadek w kierunku beczki ;)

Powinno być odwrotnie przewód dymowy wychodzi z górnej części paleniska i delikatnie unosi się w kierunku komory... a jeszcze lepiej wybudować w takim układzie cokół pod beczką i zrobić palenisko bezposrednie. Konstrukcja będzie co prawda wyższa ale prostsza i funkcjonalniejsza w obsłudze ...

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/8/#findComment-217090
Udostępnij na innych stronach

i jest coś nie tak.

większość dymu cofa się do paleniska.

Jeśli zrobione zgodnie z rysunkiem, masz problem. Jeszcze jedna ważna rzecz, kierunek wiatru w jakim najczęściej dmucha. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/8/#findComment-217091
Udostępnij na innych stronach

Bazylwidzew pewnie masz rację, ale moja wędzarnia nie stoi w szczerym polu , tylko 5m od tarasu budynku położonego na zachodniej stronie.
Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/8/#findComment-217100
Udostępnij na innych stronach

Beczke przykrywałem workiem jutowym i wyciętym dnem beczki jak zawsze.

A mnie to dziwi, jak przy zakrytej beczce ma uchodzić dym ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/8/#findComment-217114
Udostępnij na innych stronach

Skoro tak to spróbuj tak "na szybko" obniżyć jeszcze palenisko ... a beczkę przykryj tylko workiem jutowym bez "dekla"

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/8/#findComment-217129
Udostępnij na innych stronach

A spróbuj napalić w beczce, nagrzać ją i wtedy rozpal w palenisku, idę o zakład, że dym pójdzie do beczki .... wymusisz w ten sposób cug. Najzwyczajniej w świecie rozpal np.w metalowym wiadrze, kilka szczap drewna, i wstaw do beczki, lub rozpal je na dnie beczki, ale tak, abyś mógł wyciągnąć je później, przykryj ją, aby się nagrzała porządnie. Kiedy się nagrzeje uchyl lekko pokrywę, aby ciepłe powietrze mogło "uciekać: z beczki ... wtedy rozpal w palenisku, wiadro wyciągniesz po chwili, jak w palenisku się rozpali... ;)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/8/#findComment-217131
Udostępnij na innych stronach

Beczke przykrywałem workiem jutowym i wyciętym dnem beczki jak zawsze. Ale większość dymu cofa się do paleniska.

To pierwszy moim zdaniem błąd.Jak ma być ciąg jak przykryłeś deklem komin.

Z rysunku wynika ,że rurę dymową masz a poziomie.To drugi błąd.Powinna lekko być pod górkę w kierunku beczki.Jak przerobisz i nie będziesz nakrywał to ciąg powinien być, bez dodatkowego rozgrzewania beczki.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/8/#findComment-217142
Udostępnij na innych stronach

arkadiusz, nawet gdyby była w poziomie powinno działać... kluczowe jest jeszcze coś takiego jak wielkość paleniska, długość kanału dymowego ....

aczkolwiek lekkie "wskazanie" drogi dymowi, by nie zaszkodziło.... :)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/8/#findComment-217143
Udostępnij na innych stronach

kluczowe jest

Jest to ,żeby tej beczki nie przykrywał deklem bo cugu nie będzie. :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/8/#findComment-217158
Udostępnij na innych stronach

Arku, myślałem, że oczywiste, jest oczywistym... :D jeśli ma być przepływ dymu, powietrza, to inaczej ani rusz :)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/8/#findComment-217160
Udostępnij na innych stronach

No to już wiem że zbędne jest nakrywanie deklem. Na rysunku nie widać, ale jest lekki spad w kierunku paleniska więc tu jest ok. Pogłębiłem dzisiaj palenisko i mam nadzieję że będzie działać. Jutro przetestuję.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/8/#findComment-217182
Udostępnij na innych stronach

W beczce nakrywałem zmoczonym workiem jutowym, ale zostawiałem odsłoniętą górę tak aby mógł wychodzić dym.

Co jakiś czas "odsłonięcia" były w innym miejscu beczki.

Dzięki temu miałem możliwość sterowania przepływem dymu w beczce.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/8/#findComment-217189
Udostępnij na innych stronach

Grzesiu moczenie stosowano żeby zmiejszyć przepływ dymu dla mnie zabieg zbędny :wink:

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/8/#findComment-217291
Udostępnij na innych stronach

Witam,

 

dzisiaj zacząłem pierwsze wędzenie, rozpaliłem ogień i osuszałem wcześniej upeklowane mięso w temperaturze około 60 stopni celsjusza. Potem puściłem dym, lecz nie mogłem utrzymać odpowiedniej temperatury i cały czas było 80 stopni. Teraz szynki parzę, ważą każda ok. 0.7 kg. Zobaczymy co z tego wyjdzie, mam zamiar parzyć 40 minut. A teraz sedno sprawy - co zrobić, aby uzyskać dym o temperaturze 45-50 stopni celsjusza? Bardzo proszę o pomoc.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/8/#findComment-217356
Udostępnij na innych stronach

Zobaczymy co z tego wyjdzie, mam zamiar parzyć 40 minut.

A ile czasu trwało to wędzenie?.Obawiam się ,że będą wiórowate.Ty nie wędziłeś tylko piekłeś.A jak piekłeś to po co jeszcze parzysz.

 

A teraz sedno sprawy - co zrobić, aby uzyskać dym o temperaturze 45-50 stopni celsjusza? Bardzo proszę o pomoc.

Pokaż Swoją wędzarnię to wtedy pogadamy.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/8/#findComment-217357
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.