Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Dostałem dzisiaj trochę mięsa : boczek, schab i udko indyka. Mam zamiar to zapeklować. Kupiłem ostatnio peklosól 2kg i teraz muszę jakoś odmierzyć potrzebną ilość. Nie posiadam wagi kuchennej. (wiem muszę kupić )

Sól będę odmierzał łyżeczką lub łyżką.

 

znalazłem w internecie taki przelicznik:

1 łyżeczka to 6,02 grama soli

1 łyżka to 18,07 grama soli

czyli 3 łyżeczki to 1 łyżka soli.

 

Czy ten przelicznik również dotyczy peklosoli czy tylko zwykłej kuchennej.

Jak macie inne sposoby odmierzenia potrzebnej ilości soli to chętnie skorzystam z rad.

 

Pozdrawiam jojo

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6230-odwa%C5%BCanie-peklosoli/
Udostępnij na innych stronach

Jak macie inne sposoby odmierzenia potrzebnej ilości soli

Skorzystać z pomocy sąsiadki (o ile jest posiadaczką odpowiedniej wagi) albo sklepu osiedlowego.

Pozdrawiam

Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6230-odwa%C5%BCanie-peklosoli/#findComment-182845
Udostępnij na innych stronach

Hej Ziomal. Wiesz przeciesz że przy powtarzalności wyrobu, bez wagi się nie obejdziesz. Jak bedziesz coś robił w małych ilościach, to łatwo przesolisz, a jak dasz za mało, to mięso może się popsuć !! Pozatym temperatura peklowania itd itd.

 

Mamy tutaj na forum tyle wspaniałych recept, ale jak zauważłeś, jest wszystko dokładnie odważone.

 

Nie sknoć nic bo szkoda kasy...

 

pozdro :wink:

 

Łyżka łyżce nierówna !!

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6230-odwa%C5%BCanie-peklosoli/#findComment-182846
Udostępnij na innych stronach

ja sobie kupiłam taką ,bo na większej nie zawsze mi wychdziło

http://allegro.pl/show_item.php?item=1874229239

Niektórzy ludzie mogliby się zabić,gdyby skoczyli z poziomu swojego ego na poziom swojego IQ :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6230-odwa%C5%BCanie-peklosoli/#findComment-182865
Udostępnij na innych stronach

Idź do sklepu, zważą ci co do grama

to masz w okolicy świetnie wyposażone sklepy :cool: - idę o zakład że w zdecydowanej większości sklepów wagi nie są aż tak dokładne :tongue: :lol:

 

jeśli już to bardziej apteka :wink:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6230-odwa%C5%BCanie-peklosoli/#findComment-182951
Udostępnij na innych stronach

to już lepiej zahaczyć o jubilera , lub jakiegoś dilera. :grin:

a tak na poważnie wagi sklepowe waż z dokładnością do 5g,( zakres do 30kg) a podejrzewam , ze każdego stać ( 20-30 zł) na wagę kuchenna która waży z dokładnością do 1g( zakres do 5kg) jeśli taka dokładność jest komuś potrzebna.

Piotrek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6230-odwa%C5%BCanie-peklosoli/#findComment-182957
Udostępnij na innych stronach

a widzisz dlatego ją kupiłam ,ponieważ moją waga z zakresem do 5 kg- 5 g róznie pokazywała i robiłam dopiero dwa razy kiełbasę i raz była ok. a raz za słona dlatego mam dwie :wink:
Niektórzy ludzie mogliby się zabić,gdyby skoczyli z poziomu swojego ego na poziom swojego IQ :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6230-odwa%C5%BCanie-peklosoli/#findComment-182958
Udostępnij na innych stronach

ja sobie kupiłam taką ,bo na większej nie zawsze mi wychdziło

http://allegro.pl/show_item.php?item=1874229239

Posiadam takową wagę już nieco ponad dwa lata, na moje domowe potrzeby to waga "daje rade" :grin:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6230-odwa%C5%BCanie-peklosoli/#findComment-182964
Udostępnij na innych stronach

wagę kuchenna która waży z dokładnością do 1g( zakres do 5kg) jeśli taka dokładność jest komuś potrzebna.

no kolego nie do końca..... mam całkiem nie najgorszą kuchenną z "dokładnością do 1g" ale znaczy to mniej więcej tyle że może być pomyłki po 1 gramie w każdą stronę czyli możesz zważyć 5gram ale i 6 i 4....

 

a czy dokładność do grama wystarcza? - mi nie :tongue: - czasem robię małe ilości i chcąc mieć pewność odważonych np. przypraw dokłądność potrzebna jest większa :tongue:

 

Natomiast kolega w pierwszym poście zaznaczył wyraźnie że ma juz mięso... i wie że musi kupić wagę.... :tongue: ... a teraz doraźnie chciał skorzystać z łyżki...

Czy ten przelicznik również dotyczy peklosoli czy tylko zwykłej kuchennej.

objetościowo wychodzi na to samo ale peklosól chyba nieco bardziej ciągnie wilgoć więc może jej być nieco więcej wagowo

kiedyś jednak porównywałem peklosól robiącą wrażenie "wilgotnej" z solą i aż tak drastycznej różnicy nie było

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6230-odwa%C5%BCanie-peklosoli/#findComment-182987
Udostępnij na innych stronach

Zaraz okrzykniecie mnie jakimś odstępcą, ale co mi tam...Ja ważę tylko peklosól do peklacji szynek boczków i tp a do kiełbas to daję zawsze 16g na kg a potem dosalam, przyprawy dodaję na smaka i jeszcze się nie pomyliłem... :smile: Żona ma taki garnek, Termomix i jak by co to on też waży... :grin:
Kermit zawsze miał chętkę na Pigi...http://www.sciaga.pl/static/templates/sciaga/img/emots/jedzonko.gif
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6230-odwa%C5%BCanie-peklosoli/#findComment-183057
Udostępnij na innych stronach

Zaraz okrzykniecie mnie jakimś odstępcą, ale co mi tam...Ja ważę tylko peklosól do peklacji szynek boczków i tp a do kiełbas to daję zawsze 16g na kg a potem dosalam, przyprawy dodaję na smaka i jeszcze się nie pomyliłem... :smile: Żona ma taki garnek, Termomix i jak by co to on też waży... :grin:

Kolego jak ci smakuję i masz dobrą rękę to rób tak dalej . co komu do tego .

 

ale rada nie jedz/próbuj surowej( niepoddanej obróbce termicznej) peklosoli, szkoda zdrowia.

Piotrek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6230-odwa%C5%BCanie-peklosoli/#findComment-183060
Udostępnij na innych stronach

Ja ważę tylko peklosól do peklacji szynek boczków i tp a do kiełbas to daję zawsze 16g na kg

Jesli ważenie tylko do szynek i boczków, to skąd wiesz, że masz akurat 16 g przy peklowaniu mięsa na kiełbasy? :wink:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6230-odwa%C5%BCanie-peklosoli/#findComment-183069
Udostępnij na innych stronach

Dokładność gramowa ma znaczenie jeśli peklujemy 0,5-1 kg mięsa, czyli bardzo małe porcje.

 

W sytuacji awaryjnej, kiedy mamy mięso, a nie mamy wagi można się wspomagać przelicznikiem łyżka, łyżeczka.

Żebym nie został posądzony o profanację konieczności posiadania wagi dodam, że mamy widełki ilości solanki w stosunku do wagi mięsa, czyli 0,85-1kg na 10 litrów wody, zakładając 40% solanki w stosunku do wagi mięsa.

Dla zestresowanych polecam:

http://www.wyrobydomowe.nazwa.pl/solankamokro.html

 

Zatem, aby nie przesadzić można użyć niższej dawki, a ewentualnie gotowy wyrób dosolić.

 

Odwrotnie, czyli przesolony wyrób ciężko jest odsolić. :wink:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6230-odwa%C5%BCanie-peklosoli/#findComment-183101
Udostępnij na innych stronach

Ja ważę tylko peklosól do peklacji szynek boczków i tp a do kiełbas to daję zawsze 16g na kg

Jesli ważenie tylko do szynek i boczków, to skąd wiesz, że masz akurat 16 g przy peklowaniu mięsa na kiełbasy? :wink:
tp... bardzo szerokie pojęcie, w nim między innymi mieści się poklosól do kiełbasy :grin:
Kermit zawsze miał chętkę na Pigi...http://www.sciaga.pl/static/templates/sciaga/img/emots/jedzonko.gif
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6230-odwa%C5%BCanie-peklosoli/#findComment-183262
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.