Jojo Opublikowano 2 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 2 Listopada 2011 Witam!Dostałem dzisiaj trochę mięsa : boczek, schab i udko indyka. Mam zamiar to zapeklować. Kupiłem ostatnio peklosól 2kg i teraz muszę jakoś odmierzyć potrzebną ilość. Nie posiadam wagi kuchennej. (wiem muszę kupić ) Sól będę odmierzał łyżeczką lub łyżką. znalazłem w internecie taki przelicznik: 1 łyżeczka to 6,02 grama soli 1 łyżka to 18,07 grama soli czyli 3 łyżeczki to 1 łyżka soli. Czy ten przelicznik również dotyczy peklosoli czy tylko zwykłej kuchennej.Jak macie inne sposoby odmierzenia potrzebnej ilości soli to chętnie skorzystam z rad. Pozdrawiam jojo Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6230-odwa%C5%BCanie-peklosoli/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 2 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 2 Listopada 2011 Jak macie inne sposoby odmierzenia potrzebnej ilości soli Skorzystać z pomocy sąsiadki (o ile jest posiadaczką odpowiedniej wagi) albo sklepu osiedlowego. Pozdrawiam Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6230-odwa%C5%BCanie-peklosoli/#findComment-182845 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 2 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 2 Listopada 2011 Hej Ziomal. Wiesz przeciesz że przy powtarzalności wyrobu, bez wagi się nie obejdziesz. Jak bedziesz coś robił w małych ilościach, to łatwo przesolisz, a jak dasz za mało, to mięso może się popsuć !! Pozatym temperatura peklowania itd itd. Mamy tutaj na forum tyle wspaniałych recept, ale jak zauważłeś, jest wszystko dokładnie odważone. Nie sknoć nic bo szkoda kasy... pozdro :wink: Łyżka łyżce nierówna !! Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6230-odwa%C5%BCanie-peklosoli/#findComment-182846 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kermit Opublikowano 2 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 2 Listopada 2011 Idź do sklepu, zważą ci co do grama...ja tak robię :grin: Cytuj Kermit zawsze miał chętkę na Pigi...http://www.sciaga.pl/static/templates/sciaga/img/emots/jedzonko.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6230-odwa%C5%BCanie-peklosoli/#findComment-182849 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nemo19788 Opublikowano 2 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 2 Listopada 2011 ja sobie kupiłam taką ,bo na większej nie zawsze mi wychdziłohttp://allegro.pl/show_item.php?item=1874229239 Cytuj Niektórzy ludzie mogliby się zabić,gdyby skoczyli z poziomu swojego ego na poziom swojego IQ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6230-odwa%C5%BCanie-peklosoli/#findComment-182865 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 3 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 3 Listopada 2011 Idź do sklepu, zważą ci co do gramato masz w okolicy świetnie wyposażone sklepy - idę o zakład że w zdecydowanej większości sklepów wagi nie są aż tak dokładne :tongue: :lol: jeśli już to bardziej apteka :wink: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6230-odwa%C5%BCanie-peklosoli/#findComment-182951 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrekqba Opublikowano 3 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 3 Listopada 2011 to już lepiej zahaczyć o jubilera , lub jakiegoś dilera. :grin: a tak na poważnie wagi sklepowe waż z dokładnością do 5g,( zakres do 30kg) a podejrzewam , ze każdego stać ( 20-30 zł) na wagę kuchenna która waży z dokładnością do 1g( zakres do 5kg) jeśli taka dokładność jest komuś potrzebna. Cytuj Piotrek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6230-odwa%C5%BCanie-peklosoli/#findComment-182957 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nemo19788 Opublikowano 3 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 3 Listopada 2011 a widzisz dlatego ją kupiłam ,ponieważ moją waga z zakresem do 5 kg- 5 g róznie pokazywała i robiłam dopiero dwa razy kiełbasę i raz była ok. a raz za słona dlatego mam dwie :wink: Cytuj Niektórzy ludzie mogliby się zabić,gdyby skoczyli z poziomu swojego ego na poziom swojego IQ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6230-odwa%C5%BCanie-peklosoli/#findComment-182958 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 3 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 3 Listopada 2011 ja sobie kupiłam taką ,bo na większej nie zawsze mi wychdziło http://allegro.pl/show_item.php?item=1874229239Posiadam takową wagę już nieco ponad dwa lata, na moje domowe potrzeby to waga "daje rade" :grin: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6230-odwa%C5%BCanie-peklosoli/#findComment-182964 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 3 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 3 Listopada 2011 wagę kuchenna która waży z dokładnością do 1g( zakres do 5kg) jeśli taka dokładność jest komuś potrzebna.no kolego nie do końca..... mam całkiem nie najgorszą kuchenną z "dokładnością do 1g" ale znaczy to mniej więcej tyle że może być pomyłki po 1 gramie w każdą stronę czyli możesz zważyć 5gram ale i 6 i 4.... a czy dokładność do grama wystarcza? - mi nie :tongue: - czasem robię małe ilości i chcąc mieć pewność odważonych np. przypraw dokłądność potrzebna jest większa :tongue: Natomiast kolega w pierwszym poście zaznaczył wyraźnie że ma juz mięso... i wie że musi kupić wagę.... :tongue: ... a teraz doraźnie chciał skorzystać z łyżki... Czy ten przelicznik również dotyczy peklosoli czy tylko zwykłej kuchennej.objetościowo wychodzi na to samo ale peklosól chyba nieco bardziej ciągnie wilgoć więc może jej być nieco więcej wagowo kiedyś jednak porównywałem peklosól robiącą wrażenie "wilgotnej" z solą i aż tak drastycznej różnicy nie było Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6230-odwa%C5%BCanie-peklosoli/#findComment-182987 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kermit Opublikowano 3 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 3 Listopada 2011 Zaraz okrzykniecie mnie jakimś odstępcą, ale co mi tam...Ja ważę tylko peklosól do peklacji szynek boczków i tp a do kiełbas to daję zawsze 16g na kg a potem dosalam, przyprawy dodaję na smaka i jeszcze się nie pomyliłem... :smile: Żona ma taki garnek, Termomix i jak by co to on też waży... :grin: Cytuj Kermit zawsze miał chętkę na Pigi...http://www.sciaga.pl/static/templates/sciaga/img/emots/jedzonko.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6230-odwa%C5%BCanie-peklosoli/#findComment-183057 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrekqba Opublikowano 3 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 3 Listopada 2011 Zaraz okrzykniecie mnie jakimś odstępcą, ale co mi tam...Ja ważę tylko peklosól do peklacji szynek boczków i tp a do kiełbas to daję zawsze 16g na kg a potem dosalam, przyprawy dodaję na smaka i jeszcze się nie pomyliłem... :smile: Żona ma taki garnek, Termomix i jak by co to on też waży... :grin: Kolego jak ci smakuję i masz dobrą rękę to rób tak dalej . co komu do tego . ale rada nie jedz/próbuj surowej( niepoddanej obróbce termicznej) peklosoli, szkoda zdrowia. Cytuj Piotrek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6230-odwa%C5%BCanie-peklosoli/#findComment-183060 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 3 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 3 Listopada 2011 Ja ważę tylko peklosól do peklacji szynek boczków i tp a do kiełbas to daję zawsze 16g na kgJesli ważenie tylko do szynek i boczków, to skąd wiesz, że masz akurat 16 g przy peklowaniu mięsa na kiełbasy? :wink: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6230-odwa%C5%BCanie-peklosoli/#findComment-183069 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 3 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 3 Listopada 2011 Dokładność gramowa ma znaczenie jeśli peklujemy 0,5-1 kg mięsa, czyli bardzo małe porcje. W sytuacji awaryjnej, kiedy mamy mięso, a nie mamy wagi można się wspomagać przelicznikiem łyżka, łyżeczka. Żebym nie został posądzony o profanację konieczności posiadania wagi dodam, że mamy widełki ilości solanki w stosunku do wagi mięsa, czyli 0,85-1kg na 10 litrów wody, zakładając 40% solanki w stosunku do wagi mięsa. Dla zestresowanych polecam: http://www.wyrobydomowe.nazwa.pl/solankamokro.html Zatem, aby nie przesadzić można użyć niższej dawki, a ewentualnie gotowy wyrób dosolić. Odwrotnie, czyli przesolony wyrób ciężko jest odsolić. :wink: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6230-odwa%C5%BCanie-peklosoli/#findComment-183101 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kermit Opublikowano 4 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 4 Listopada 2011 Ja ważę tylko peklosól do peklacji szynek boczków i tp a do kiełbas to daję zawsze 16g na kgJesli ważenie tylko do szynek i boczków, to skąd wiesz, że masz akurat 16 g przy peklowaniu mięsa na kiełbasy? :wink:tp... bardzo szerokie pojęcie, w nim między innymi mieści się poklosól do kiełbasy :grin: Cytuj Kermit zawsze miał chętkę na Pigi...http://www.sciaga.pl/static/templates/sciaga/img/emots/jedzonko.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6230-odwa%C5%BCanie-peklosoli/#findComment-183262 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.