Henio Opublikowano 17 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 17 Marca 2012 Też tak myślałem i miałem kanał długi na trzy metry , ale jakoś nie potrafiłem zapanować nad wędzonkami i zawsze albo miałem pirolizę i kwaśne , albo przedobrzyłem i rybki lub wędliny były czarne i mi się urywały . Poczytaj na spokojnie i wiele porad zrozumiesz .Wędzenie zimne to do nawet czterech stopni - dalej to ciepłe (ok50* ) i gorące powyżej 50 do 90* ale to już podpiekanie wędlin po wędzeniu których nie zamierzasz parzyć . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6257-jak%C4%85-w%C4%99dzarnie-wybra%C4%87/page/3/#findComment-207812 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 17 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 17 Marca 2012 MAF, Tak na początek to co zmierzasz wędzić na zimno ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6257-jak%C4%85-w%C4%99dzarnie-wybra%C4%87/page/3/#findComment-207814 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MAF Opublikowano 17 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 17 Marca 2012 Polędwicę, słoninę, paprykę słodką, ryby Wychodzę z założenia, że do robienia kiełbas mi daleko i zacznę od półproduktów, a na tych mi zalezy wyjątkowo Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6257-jak%C4%85-w%C4%99dzarnie-wybra%C4%87/page/3/#findComment-207816 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 17 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 17 Marca 2012 MAF, Polędwicę jak najbardziej, a jakie rybki? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6257-jak%C4%85-w%C4%99dzarnie-wybra%C4%87/page/3/#findComment-207818 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MAF Opublikowano 17 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 17 Marca 2012 To zależy co się złowi Tzn co rodzinni wędkarze złowią. Dlatego ryby wymieniłem na końcu Z wędzonych ryb uważam tylko te na zimno, bo na ciepło są jakby podgotowane Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6257-jak%C4%85-w%C4%99dzarnie-wybra%C4%87/page/3/#findComment-207820 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 17 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 17 Marca 2012 MAF, Podzielam zdanie Pisa67 poczytaj jednak forum dla własnego zdrowia i wiedzy. Potem pytaj!!! :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6257-jak%C4%85-w%C4%99dzarnie-wybra%C4%87/page/3/#findComment-207822 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janoity Opublikowano 17 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 17 Marca 2012 Niestety muszę opuścić tą sielankę Ale... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6257-jak%C4%85-w%C4%99dzarnie-wybra%C4%87/page/3/#findComment-207864 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerycho Opublikowano 17 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 17 Marca 2012 Nie przypuszczam aby długość kanału na 3 metry rozwiązywała problem dobrego wędzenia.Sprawa jest bardziej złożona.Większe znaczenie ma palenisko"wielkość i rodzaj materiału "Zresztą radze przeczytać już napisane porady doświadczonych zadymiaczy. Cytuj jerycho Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6257-jak%C4%85-w%C4%99dzarnie-wybra%C4%87/page/3/#findComment-207876 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MAF Opublikowano 18 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 18 Marca 2012 Tak, rozumiem, ale nigdzie nie mogę znaleźć tematu o wędzarniach stricte do zimnego wędzenia. Takich, że nawet jeśli nie da się w nich wędzić na gorąco to przynajmniej wędzenie zimne jest dobrej jakości (stała temperatura, dobra cyrkulacja dymu i zdrowy dym)Cóż, szukam dalej Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6257-jak%C4%85-w%C4%99dzarnie-wybra%C4%87/page/3/#findComment-207986 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 18 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 18 Marca 2012 nigdzie nie mogę znaleźć tematu o wędzarniach stricte do zimnego wędzenia.Ja mam to https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=7637 i wędzi takim zimnym dymem jaka jest temp. na zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6257-jak%C4%85-w%C4%99dzarnie-wybra%C4%87/page/3/#findComment-207993 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zlodziej_czasu Opublikowano 20 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 20 Marca 2012 Ja mam to https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=7637 i wędzi takim zimnym dymem jaka jest temp. na zewnątrz. Witam wszystkich wędzarniczych braci. Mam plan skonstruować swoją drewnianą wędzarnie elektryczną i w związku z tym, że aktualnie nie ma możliwości nabycia dymogeneratora Rogera, nieśmiało zapytam czy nie ma może ktoś na zbyciu takowego w rozsądnej cenie? :blush: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6257-jak%C4%85-w%C4%99dzarnie-wybra%C4%87/page/3/#findComment-208465 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gimajm Opublikowano 20 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 20 Marca 2012 Witam,piszę z prośbą o udzielenie porady. Planuję rozpocząć przygodę z wędzeniem kiełbas, szynek i ryb ale kompletnie nie mam pojęcia jaką wędzarnie kupić. Potrzebuję czegoś mobilnego (mam możliwość wędzenia tylko na działce, a jestem na niej tylko w cieplejsze weekendy roku bo to dość daleko), niewielkiego (żeby zmieściła 10-15 kg mięsiwa), w miarę lekkiego, by można było ją przenosić do drewutni. Póki co nie planuję jakiegoś długiego wędzenia, bo nie mam na to fizycznie czasu, ale parę godzin. Czy może któryś z Forumowiczów podpowiedzieć co można kupić w rozsądnej cenie, co pozwoli w miarę bezboleśnie wejść w ten temat?Z pozdrowieniamiGimajm Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6257-jak%C4%85-w%C4%99dzarnie-wybra%C4%87/page/3/#findComment-208477 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 20 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 20 Marca 2012 Beczkę i jeszcze raz beczkę.Mobilna,wejdzie z 15kg i lekka.Do beczki dymogenerator i grzałkę i jest wędzarnia jak się patrzy.A jak nie dymo to palenisko ,kanał i już, a jak nie kanał to palenisko pod beczką i też pojedzie. :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6257-jak%C4%85-w%C4%99dzarnie-wybra%C4%87/page/3/#findComment-208482 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janoity Opublikowano 20 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 20 Marca 2012 Tylko nie pront ! bo kosztuje:) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6257-jak%C4%85-w%C4%99dzarnie-wybra%C4%87/page/3/#findComment-208506 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 20 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 20 Marca 2012 Tylko nie pront ! bo kosztuje:) Policz a sam się przekonasz, że nie jest drogo. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6257-jak%C4%85-w%C4%99dzarnie-wybra%C4%87/page/3/#findComment-208510 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek-krze Opublikowano 23 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 23 Marca 2012 A jakby wybudować wędzarnie z prefabrykatów ? Oczywiśćie komora i palenisko z szamotki a rura ocieplona. Nadaje się czy nie ? Cytuj Bo my jesteśmy mięsoholicy,wegetarianie są dla nas dzicy !Szynki, kiełbasy oraz kotlety,doprowadzają nas do podniety ! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6257-jak%C4%85-w%C4%99dzarnie-wybra%C4%87/page/3/#findComment-208901 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MacOn Opublikowano 28 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 28 Marca 2012 WitamW wędzarni z beczki i kanałem 1,5m - 2m jaką najniższą temperaturę można uzyskać ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6257-jak%C4%85-w%C4%99dzarnie-wybra%C4%87/page/3/#findComment-209924 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 28 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 28 Marca 2012 Witam W wędzarni z beczki i kanałem 1,5m - 2m jaką najniższą temperaturę można uzyskać ?Temperaturę otoczenia Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6257-jak%C4%85-w%C4%99dzarnie-wybra%C4%87/page/3/#findComment-210033 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 28 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 28 Marca 2012 Uzyskasz temp. otoczenia + "naście " stopni więcej , w zależności od umiejetności . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6257-jak%C4%85-w%C4%99dzarnie-wybra%C4%87/page/3/#findComment-210035 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 28 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 28 Marca 2012 Lub naście stopni w dół w zależności od ilości dostępnego lodu. Oczywisty żarcik :wink: MacOn a tak naprawdę o co chciałeś zapytać ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6257-jak%C4%85-w%C4%99dzarnie-wybra%C4%87/page/3/#findComment-210046 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MacOn Opublikowano 29 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 29 Marca 2012 Lub naście stopni w dół w zależności od ilości dostępnego lodu. Oczywisty żarcik :wink: MacOn a tak naprawdę o co chciałeś zapytać ? Czy w takiej "prowizorycznej" wędzarni można uzyskać w miarę stałą temperaturę np. 30'C lub wędzić na zimno ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6257-jak%C4%85-w%C4%99dzarnie-wybra%C4%87/page/3/#findComment-210275 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MAF Opublikowano 30 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 30 Marca 2012 U mnie ostatecznie padło na Borniaka. Zalety dla mnie, jako początkującego:- wędzi na zimno- jest mała, więc sam raz żeby wędzić po 2-3 kg zanim człowiek wyrobi sobie właściwą recepturę wędlin (i nie tylko)- można wędzić cały rok i przy każdej pogodzie- mała ilość "opału" Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6257-jak%C4%85-w%C4%99dzarnie-wybra%C4%87/page/3/#findComment-210295 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MacOn Opublikowano 30 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 30 Marca 2012 Mam wędzarnie z przepustu drogowego i w zimę miałem temp. -30C :grin: hehe , fajnie :tongue: .bazylwidzew i jak ci smakowały takie wędzonki ? Nie szukam zamrażarki . Dzięki MAF ale Borniak to dla mnie za duży wydatek. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6257-jak%C4%85-w%C4%99dzarnie-wybra%C4%87/page/3/#findComment-210305 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinp Opublikowano 31 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 31 Marca 2012 Popełniłem murowaną wędzarnię i właśnie w niej wędzę. Wygląda ona tak (jeszcze nie miałem kiedy wyczyścić fug itp, za co przepraszam :blush: Wymurowana z cegły klinkierowej na podmurówce, którą zrobiłem do poprzedniej, drewnianej wędzarni (kształt był podobny), poszła z dymem w zeszłym roku. Przykryta daszkiem na konstrukcji drewnianej, pokrycie z papy. http://www.fotoszok.pl/upload/837b96a6.jpg http://www.fotoszok.pl/upload/81361939.jpg W podmurówce z lewej strony dochodzi do wędzarni od dołu wymurowany kanał, w którym "leci" od paleniska rura stalowa fi 200 (wchodzi do wędzarni od dołu, jest przykryty prowizorycznym deflektorem z płytek), kanał jest przykryty płytami chodnikowymi. Nad kanałem jest zrobiony schowek na drewno. Komora wędzarnicza na wysokości końca podmurówki a zrobioną z płytek ceramicznych na stalowych szynach podłogę, łatwiej utrzymać ją w czystości. Sufit komory jest płytą betonową, przechodzi przez niego komin ceramiczny 200x200, od spodu jest zrobiony do niego szyber (reguluje się go srebrnym kółkiem, które widać po prawej górnej stronie wędzarni). http://www.fotoszok.pl/upload/10df2f2f.jpg Palenisko wyłożone szamotką, oddalone od wędzarni o jakieś 2,5 metra, drzwiczki stalowe. http://www.fotoszok.pl/upload/0b7938e6.jpg http://www.fotoszok.pl/upload/4c149aba.jpg No i właśnie się w tym wszystkim osusza trochę mięska Niewielka część z tego jest moja :thumbsup: Reszta dla kolegów z pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6257-jak%C4%85-w%C4%99dzarnie-wybra%C4%87/page/3/#findComment-210555 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 31 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 31 Marca 2012 Mięsko się osusza a kiełbaski już gotowe,cuda panie cuda :grin: .Bardzo fajna wedzarnia :lol: .POZDRA. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6257-jak%C4%85-w%C4%99dzarnie-wybra%C4%87/page/3/#findComment-210560 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.