Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Też tak myślałem i miałem kanał długi na trzy metry , ale jakoś nie potrafiłem zapanować nad wędzonkami i zawsze albo miałem pirolizę i kwaśne , albo przedobrzyłem i rybki lub wędliny były czarne i mi się urywały . Poczytaj na spokojnie i wiele porad zrozumiesz .

Wędzenie zimne to do nawet czterech stopni - dalej to ciepłe (ok50* ) i gorące powyżej 50 do 90* ale to już podpiekanie wędlin po wędzeniu których nie zamierzasz parzyć .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6257-jak%C4%85-w%C4%99dzarnie-wybra%C4%87/page/3/#findComment-207812
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 167
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Polędwicę, słoninę, paprykę słodką, ryby

 

 

Wychodzę z założenia, że do robienia kiełbas mi daleko i zacznę od półproduktów, a na tych mi zalezy wyjątkowo

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6257-jak%C4%85-w%C4%99dzarnie-wybra%C4%87/page/3/#findComment-207816
Udostępnij na innych stronach

To zależy co się złowi :) Tzn co rodzinni wędkarze złowią. Dlatego ryby wymieniłem na końcu ;)

 

Z wędzonych ryb uważam tylko te na zimno, bo na ciepło są jakby podgotowane

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6257-jak%C4%85-w%C4%99dzarnie-wybra%C4%87/page/3/#findComment-207820
Udostępnij na innych stronach

Nie przypuszczam aby długość kanału na 3 metry rozwiązywała problem dobrego wędzenia.Sprawa jest bardziej złożona.Większe znaczenie ma palenisko"wielkość i rodzaj materiału "Zresztą radze przeczytać już napisane porady doświadczonych zadymiaczy.
jerycho
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6257-jak%C4%85-w%C4%99dzarnie-wybra%C4%87/page/3/#findComment-207876
Udostępnij na innych stronach

Tak, rozumiem, ale nigdzie nie mogę znaleźć tematu o wędzarniach stricte do zimnego wędzenia. Takich, że nawet jeśli nie da się w nich wędzić na gorąco to przynajmniej wędzenie zimne jest dobrej jakości (stała temperatura, dobra cyrkulacja dymu i zdrowy dym)

Cóż, szukam dalej

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6257-jak%C4%85-w%C4%99dzarnie-wybra%C4%87/page/3/#findComment-207986
Udostępnij na innych stronach

nigdzie nie mogę znaleźć tematu o wędzarniach stricte do zimnego wędzenia.

Ja mam to https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=7637 i wędzi takim zimnym dymem jaka jest temp. na zewnątrz.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6257-jak%C4%85-w%C4%99dzarnie-wybra%C4%87/page/3/#findComment-207993
Udostępnij na innych stronach

Ja mam to https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=7637 i wędzi takim zimnym dymem jaka jest temp. na zewnątrz.

Witam wszystkich wędzarniczych braci.

 

Mam plan skonstruować swoją drewnianą wędzarnie elektryczną i w związku z tym, że aktualnie nie ma możliwości nabycia dymogeneratora Rogera, nieśmiało zapytam czy nie ma może ktoś na zbyciu takowego w rozsądnej cenie? :blush:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6257-jak%C4%85-w%C4%99dzarnie-wybra%C4%87/page/3/#findComment-208465
Udostępnij na innych stronach

Witam,

piszę z prośbą o udzielenie porady. Planuję rozpocząć przygodę z wędzeniem kiełbas, szynek i ryb ale kompletnie nie mam pojęcia jaką wędzarnie kupić. Potrzebuję czegoś mobilnego (mam możliwość wędzenia tylko na działce, a jestem na niej tylko w cieplejsze weekendy roku bo to dość daleko), niewielkiego (żeby zmieściła 10-15 kg mięsiwa), w miarę lekkiego, by można było ją przenosić do drewutni. Póki co nie planuję jakiegoś długiego wędzenia, bo nie mam na to fizycznie czasu, ale parę godzin. Czy może któryś z Forumowiczów podpowiedzieć co można kupić w rozsądnej cenie, co pozwoli w miarę bezboleśnie wejść w ten temat?

Z pozdrowieniami

Gimajm

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6257-jak%C4%85-w%C4%99dzarnie-wybra%C4%87/page/3/#findComment-208477
Udostępnij na innych stronach

Beczkę i jeszcze raz beczkę.Mobilna,wejdzie z 15kg i lekka.Do beczki dymogenerator i grzałkę i jest wędzarnia jak się patrzy.A jak nie dymo to palenisko ,kanał i już, a jak nie kanał to palenisko pod beczką i też pojedzie. :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6257-jak%C4%85-w%C4%99dzarnie-wybra%C4%87/page/3/#findComment-208482
Udostępnij na innych stronach

Tylko nie pront ! bo kosztuje:)

Policz a sam się przekonasz, że nie jest drogo.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6257-jak%C4%85-w%C4%99dzarnie-wybra%C4%87/page/3/#findComment-208510
Udostępnij na innych stronach

A jakby wybudować wędzarnie z prefabrykatów ? Oczywiśćie komora i palenisko z szamotki a rura ocieplona. Nadaje się czy nie ?

Bo my jesteśmy mięsoholicy,
wegetarianie są dla nas dzicy !
Szynki, kiełbasy oraz kotlety,
doprowadzają nas do podniety
!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6257-jak%C4%85-w%C4%99dzarnie-wybra%C4%87/page/3/#findComment-208901
Udostępnij na innych stronach

Witam

W wędzarni z beczki i kanałem 1,5m - 2m jaką najniższą temperaturę można uzyskać ?

Temperaturę otoczenia

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6257-jak%C4%85-w%C4%99dzarnie-wybra%C4%87/page/3/#findComment-210033
Udostępnij na innych stronach

Lub naście stopni w dół w zależności od ilości dostępnego lodu.

Oczywisty żarcik :wink:

 

MacOn a tak naprawdę o co chciałeś zapytać ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6257-jak%C4%85-w%C4%99dzarnie-wybra%C4%87/page/3/#findComment-210046
Udostępnij na innych stronach

Lub naście stopni w dół w zależności od ilości dostępnego lodu.

Oczywisty żarcik :wink:

 

MacOn a tak naprawdę o co chciałeś zapytać ?

Czy w takiej "prowizorycznej" wędzarni można uzyskać w miarę stałą temperaturę np. 30'C lub wędzić na zimno ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6257-jak%C4%85-w%C4%99dzarnie-wybra%C4%87/page/3/#findComment-210275
Udostępnij na innych stronach

U mnie ostatecznie padło na Borniaka.

 

Zalety dla mnie, jako początkującego:

- wędzi na zimno

- jest mała, więc sam raz żeby wędzić po 2-3 kg zanim człowiek wyrobi sobie właściwą recepturę wędlin (i nie tylko)

- można wędzić cały rok i przy każdej pogodzie

- mała ilość "opału"

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6257-jak%C4%85-w%C4%99dzarnie-wybra%C4%87/page/3/#findComment-210295
Udostępnij na innych stronach

Mam wędzarnie z przepustu drogowego i w zimę miałem temp. -30C :grin:

hehe , fajnie :tongue: .bazylwidzew i jak ci smakowały takie wędzonki ?

Nie szukam zamrażarki .

 

Dzięki MAF ale Borniak to dla mnie za duży wydatek.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6257-jak%C4%85-w%C4%99dzarnie-wybra%C4%87/page/3/#findComment-210305
Udostępnij na innych stronach

Popełniłem murowaną wędzarnię i właśnie w niej wędzę. Wygląda ona tak (jeszcze nie miałem kiedy wyczyścić fug itp, za co przepraszam :blush:

 

Wymurowana z cegły klinkierowej na podmurówce, którą zrobiłem do poprzedniej, drewnianej wędzarni (kształt był podobny), poszła z dymem w zeszłym roku.

 

Przykryta daszkiem na konstrukcji drewnianej, pokrycie z papy.

 

http://www.fotoszok.pl/upload/837b96a6.jpg

 

http://www.fotoszok.pl/upload/81361939.jpg

 

W podmurówce z lewej strony dochodzi do wędzarni od dołu wymurowany kanał, w którym "leci" od paleniska rura stalowa fi 200 (wchodzi do wędzarni od dołu, jest przykryty prowizorycznym deflektorem z płytek), kanał jest przykryty płytami chodnikowymi. Nad kanałem jest zrobiony schowek na drewno.

 

Komora wędzarnicza na wysokości końca podmurówki a zrobioną z płytek ceramicznych na stalowych szynach podłogę, łatwiej utrzymać ją w czystości. Sufit komory jest płytą betonową, przechodzi przez niego komin ceramiczny 200x200, od spodu jest zrobiony do niego szyber (reguluje się go srebrnym kółkiem, które widać po prawej górnej stronie wędzarni).

 

http://www.fotoszok.pl/upload/10df2f2f.jpg

 

Palenisko wyłożone szamotką, oddalone od wędzarni o jakieś 2,5 metra, drzwiczki stalowe.

 

http://www.fotoszok.pl/upload/0b7938e6.jpg

 

http://www.fotoszok.pl/upload/4c149aba.jpg

 

No i właśnie się w tym wszystkim osusza trochę mięska :) Niewielka część z tego jest moja :thumbsup: Reszta dla kolegów z pracy.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6257-jak%C4%85-w%C4%99dzarnie-wybra%C4%87/page/3/#findComment-210555
Udostępnij na innych stronach

Mięsko się osusza a kiełbaski już gotowe,cuda panie cuda :grin: .Bardzo fajna wedzarnia :lol: .POZDRA.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6257-jak%C4%85-w%C4%99dzarnie-wybra%C4%87/page/3/#findComment-210560
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.