Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Szanowną Brać :grin:

 

 

W książce T. Kłossowskiego jest fajny przepisik na szynke litewską wędzoną na zimno.

 

Na głównej stronie też znalazłem podobne przepisy(2) na szynke litewską.

 

Wystepują jednak dość znaczne różnice w ilości przypraw.

 

Czy ktoś robił ta szyneczkę???

Który przepis jest bliższy oryginału??

 

Czy ilości przypraw podane w książce Kłossowskiego są poprawne??

( np. 60 g ziela ang. na 4-5 kg szynkę??, 120 g kolendra na 4-5 kg szynkę czy też 140 g cukru i 250 g soli?? )

 

A może to taka specyfika produktu??

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6261-szynka-litewska/
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

czyżby nikt tego wyrobu nie robił ???

żadnych doświadczeń??? opinii??? sugestii???

Podejrzewam, że nikt nie ma czasu się "tak bawić"

 

Szynki wędzimy na zimnym dymie. W ciągu trzech pierwszych dni gasić w wędzarni na jakiś czas trzy razy dziennie. Po trzech dniach robimy przerwy w wędzeniu na noc. Szynki wędzimy 2 do 3 tygodni a nawet dłużej zależnie od wielkości szynek.

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6261-szynka-litewska/#findComment-185841
Udostępnij na innych stronach

No cóż, robię ten rarytasik.

Sznka po 3 tygodniach peklowania.

Teraz oczyszczenie z przypraw(lekko),formowanie,sznurowanie, osuszanie i do zimnego wędzenia.

 

Próbowałem kawałeczek- faktyczny rarytasik.!!!

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6261-szynka-litewska/#findComment-187385
Udostępnij na innych stronach

Sznka po 3 tygodniach peklowania.

Nie czytałem dzisiaj, gwoli usprawiedliwienia, że nie dowidzę, ale co to jest na tych fotach?

Cóżeś TY z tym robił, by doprowadzić "to" do takiego stanu? :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6261-szynka-litewska/#findComment-187428
Udostępnij na innych stronach

robiłem taką szynkę.Ilość przypraw dałem taką jak w przepisie Kłossowskiego.bardzo pracochłonna,ale mi smakowała.tylko trzeba uważać aby nie była za słona.Ja moczyłem ją po peklowaniu.
jerycho
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6261-szynka-litewska/#findComment-187429
Udostępnij na innych stronach

Czy szanowni forumowicze nie widzą dużego byka w przepisie - chodzi o saletrę . Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6261-szynka-litewska/#findComment-187462
Udostępnij na innych stronach

Nie czytałem dzisiaj, gwoli usprawiedliwienia, że nie dowidzę, ale co to jest na tych fotach?

Cóżeś TY z tym robił, by doprowadzić "to" do takiego stanu?

Drogi pis67,

Zdjęcia faktycznie nie najlepsze, chyba jednak nie czytałeś przepisu- wnioskuje po Twoim pytaniu.

Nic nie zrobiłem. Peklowane na sucho, mięso jeszcze nie oczyszczone z kolendry i resztek pozostałych przypraw.

Aktualnie już jest oczyszczone, powiązane, obsycha i oczekuje na dymienie.

 

[ Dodano: Sob 26 Lis, 2011 21:19 ]

Gzym, tim - napiszę tylko to, że to marzenie z taką szyneczką.Nie tylko Wasze

Robię ją pierwszy raz, ale już "czuję" że to rarytas.

Próbowalem nieco po peklowaniu- super. myślę że jak złapie trochę dymku to będzie super , extra ,lux, tip-top.

 

Czy szanowni forumowicze nie widzą dużego byka w przepisie - chodzi o saletrę . Pozdrawiam

Drogi Dziadku,

 

Sądze, że posiadamy umiejętnośc czytania ze zrozumieniem oraz liczenia :grin: .

 

[ Dodano: Sob 26 Lis, 2011 21:27 ]

tim,

Dzieki za wstawke :grin: - książkę mam.

 

Chodziło mi o róznice pomiędzy książkowym przepisem a przepisem ze strony

 

http://www.wedlinydomowe.pl/wedzonki/szynki/669-szynka-litewska

 

Teraz to już i tak bez znaczenia.

Zrobiłem wg. książki, zapowiada się dobrze :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6261-szynka-litewska/#findComment-187465
Udostępnij na innych stronach

To mi raczej wygląda na "Kumpelis".

Szynka litewska powinna po uwędzeniu wyglądać mniej więcej tak:

 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6261-szynka-litewska/#findComment-187470
Udostępnij na innych stronach

Drogi Dziadku,

Sądze, że posiadamy umiejętnośc czytania ze zrozumieniem oraz liczenia

Odpowiesz, że jest źle w przepisie -a odpowie z bykami że umie czytać i liczyć

Przepisy zalecają sporządzanie mieszanki peklującej o składzie 100 kg soli i 2 - 5 kg saletry. A wiec przelicz sobie ile według tego przepisu zawyżasz saletrę. I to by był mój ostatni post na tym forum w odpowiedziach na tematy forumowiczów. Pozdrawiam

Ps. Nie pisał bym w ogóle, ale część forumowiczów jeszcze używa saletry.

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6261-szynka-litewska/#findComment-187474
Udostępnij na innych stronach

Szczerze mówiąc, to Ci się Dziadku nie dziwię. :sad: Mam jednak nadzieję, że z nami zostaniesz.

Myślę, iż takiemu Autorytetowi, jakim jest bez wątpienia na naszym forum Dziadek, należy się Wielki Szacunek. Zanim coś chlapniecie, uważnie przeczytajcie posta przedmówcy, a dwa razy swojego.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6261-szynka-litewska/#findComment-187476
Udostępnij na innych stronach

....I to by był mój ostatni post ....

a ja DZIADKU myślę że twój to pewnie nie.... ale dla tych co skonsumują takie ilości saletry to może być ostatni :rolleyes:

 

- mamy tu ewidentny przykład że nie należy ślepo wierzyć w to co "pisane"

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6261-szynka-litewska/#findComment-187478
Udostępnij na innych stronach

Odpowiesz, że jest źle w przepisie -a odpowie z bykami że umie czytać i liczyć

Przepisy zalecają sporządzanie mieszanki peklującej o składzie 100 kg soli i 2 - 5 kg saletry. A wiec przelicz sobie ile według tego przepisu zawyżasz saletrę

Drogi Dziadku, każdy kto ma już nieco doświadczenia przy wykonywaniu wyrobów wędliniarskich nie patrzy bezkrytycznie na każdy przepis.

Dotyczy to zwłaszcza ilości soli i "wyrazistych "przypraw.

 

Jeśli chodzi o sam przepis, to przecież już na pierwszy rzut oka widać, że ilość saletry jest totalnie zawyżona- wychodzi ok. 19% w ogólnej ilości.

Choć niewiele jest już osób które używaja saletry, to uwaga Twoja jest słuszna !

 

Moje pytania w pierwszym poście dotyczyły własnie ilości przypraw i cukru w przepisie - toż to przecież właśnie świadczy o analizie przepisu, ilości przypraw, itp- czyż nie??

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6261-szynka-litewska/#findComment-187481
Udostępnij na innych stronach

Bez komentarza .

Teraz to już i tak bez znaczenia.

Zrobiłem wg. książki, zapowiada się dobrze

Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6261-szynka-litewska/#findComment-187483
Udostępnij na innych stronach

Szynka 4-5kg, soli 25dkg, saletry 6dkg w oryginalnym przepisie - saletry jak do sporządzenia 12 kg mieszanki peklującej. :cool:

Zdjęcia faktycznie nie najlepsze, chyba jednak nie czytałeś przepisu-

 

Nie czytałem, bzdur nie czytuję. :cool:

 

Próbowalem nieco po peklowaniu- super. myślę że jak złapie trochę dymku to będzie super , extra ,lux, tip-top

Jak to nieco, zrób dobre zdjęcia i tak się nie zachwycaj, bo mięknę. :cool:

 

Drogi Dziadku,

 

Sądze, że posiadamy umiejętnośc czytania ze zrozumieniem oraz liczenia

Musisz jeszcze posiąść umiejętność myślenia, po przeczytaniu ze zrozumieniem. :cool:

 

Zrobiłem wg. książki, zapowiada się dobrze :thumbsup:

 

Z tą saletrą? :cool:

I to by był mój ostatni post na tym forum w odpowiedziach na tematy forumowiczów.

 

Dziadku, naczytają się przepisów i robią, bo jest napisane 10 g jałowca na kilogram kiełbasy. :cool:

 

- mamy tu ewidentny przykład że nie należy ślepo wierzyć w to co "pisane"

 

A te zdjęcia, poproś, by ktoś usunął, bo koszmar, to mało powiedziane. :cool:

 

I tak sobie popisałem w temacie i przepisie, który lepiej by było, by nie ujrzał światła dziennego. Bez urazy, dla zacietrzewionych... :cool:

 

OSTRZEGAM - ta książka domowe wyroby mięsne - miejsce docelowe -śmietnik :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6261-szynka-litewska/#findComment-187561
Udostępnij na innych stronach

OSTRZEGAM - ta książka domowe wyroby mięsne - miejsce docelowe -śmietnik

Myślę, że DZIADKOWI chodziło raczej o poprzednio cytowany przepis :

http://images50.fotosik.pl/1243/a4cc943f31b64330med.jpg

 

gdzie saletry jest 3x więcej niż w tym wydaniu zaprezentowanym przez DZIADKA.

Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6261-szynka-litewska/#findComment-187572
Udostępnij na innych stronach

Przepis w którym jest 60g saletry nie pochodzi z książki "Domowe wyroby mięsne" tylko z książki

 

 

Poprzednią fotografią narobiłem zamieszania :blush:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6261-szynka-litewska/#findComment-187579
Udostępnij na innych stronach

W książce T. Kłossowskiego jest fajny przepisik na szynke litewską wędzoną na zimno.

By się kolega trzymał stronyWB to nie było by tyle zamieszania

http://wedlinydomowe.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=669&Itemid=4

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6261-szynka-litewska/#findComment-187589
Udostępnij na innych stronach

nie wiem o co tyle słów.jestem na tym forum tak zwany nowicjusz.prawie wszystkie moje wyroby robie wg rad dziadka.jezeli dziadek pisze o pomył.ce w przepisie,to tak jest.robilem tą szynke trzy razy a przepis z tej książki traktowałem jako kierunek a nie biblje.
jerycho
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6261-szynka-litewska/#findComment-187612
Udostępnij na innych stronach

Na pewno nie piszą, by Cię jeszcze bardziej zdołować. Po prostu na poczatek zacznij robić coś sprawdzonego na forum, co na pewno Ci wyjdzie. Na eksperymenty będziesz miał czas później.

Życzę powodzenia na przyszłość.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6261-szynka-litewska/#findComment-187618
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

 

Rarytasik na świąteczny stół - gotowy!!!!

Mogłoby być nieco mniej tłuszczyku, ale i tak jest super.

Chociaż proces produkcyjny jest długi, to smak wynagradza długie oczekiwanie.

Szyneczka jest rewelacyjna, super.

 

Wszystkiego najlepszego na Swięta dla Zadymiaczy :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6261-szynka-litewska/#findComment-192409
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.