qzym Opublikowano 8 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 8 Listopada 2011 Witam Szanowną Brać :grin: W książce T. Kłossowskiego jest fajny przepisik na szynke litewską wędzoną na zimno. Na głównej stronie też znalazłem podobne przepisy(2) na szynke litewską. Wystepują jednak dość znaczne różnice w ilości przypraw. Czy ktoś robił ta szyneczkę???Który przepis jest bliższy oryginału?? Czy ilości przypraw podane w książce Kłossowskiego są poprawne??( np. 60 g ziela ang. na 4-5 kg szynkę??, 120 g kolendra na 4-5 kg szynkę czy też 140 g cukru i 250 g soli?? ) A może to taka specyfika produktu?? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6261-szynka-litewska/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qzym Opublikowano 19 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 19 Listopada 2011 czyżby nikt tego wyrobu nie robił ???żadnych doświadczeń??? opinii??? sugestii??? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6261-szynka-litewska/#findComment-185838 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 19 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 19 Listopada 2011 czyżby nikt tego wyrobu nie robił ??? żadnych doświadczeń??? opinii??? sugestii??? Podejrzewam, że nikt nie ma czasu się "tak bawić" Szynki wędzimy na zimnym dymie. W ciągu trzech pierwszych dni gasić w wędzarni na jakiś czas trzy razy dziennie. Po trzech dniach robimy przerwy w wędzeniu na noc. Szynki wędzimy 2 do 3 tygodni a nawet dłużej zależnie od wielkości szynek. Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6261-szynka-litewska/#findComment-185841 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qzym Opublikowano 19 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 19 Listopada 2011 Podejrzewam, że nikt nie ma czasu się "tak bawić" No przecież to forum dla entuzjastów i hobbystów a nie dla "zadymiających" na skale przemysłową.(chociaż też) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6261-szynka-litewska/#findComment-186001 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qzym Opublikowano 26 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 26 Listopada 2011 No cóż, robię ten rarytasik. Sznka po 3 tygodniach peklowania. Teraz oczyszczenie z przypraw(lekko),formowanie,sznurowanie, osuszanie i do zimnego wędzenia. Próbowałem kawałeczek- faktyczny rarytasik.!!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6261-szynka-litewska/#findComment-187385 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 26 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 26 Listopada 2011 Sznka po 3 tygodniach peklowania. Nie czytałem dzisiaj, gwoli usprawiedliwienia, że nie dowidzę, ale co to jest na tych fotach? Cóżeś TY z tym robił, by doprowadzić "to" do takiego stanu? Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6261-szynka-litewska/#findComment-187428 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerycho Opublikowano 26 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 26 Listopada 2011 robiłem taką szynkę.Ilość przypraw dałem taką jak w przepisie Kłossowskiego.bardzo pracochłonna,ale mi smakowała.tylko trzeba uważać aby nie była za słona.Ja moczyłem ją po peklowaniu. Cytuj jerycho Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6261-szynka-litewska/#findComment-187429 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tim Opublikowano 26 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 26 Listopada 2011 Który przepis jest bliższy oryginału?? Cytuj Moja wędzarnia https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5785 i tematy https://wedlinydomowe.pl/forum/index.php?app=core&module=search&do=user_activity&search_app=forums&mid=42078&sid=8a787e7658ac8944d85868546dfda7d4&search_app_filters[forums][searchInKey]=&userMode=title Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6261-szynka-litewska/#findComment-187443 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 26 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 26 Listopada 2011 Czy szanowni forumowicze nie widzą dużego byka w przepisie - chodzi o saletrę . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6261-szynka-litewska/#findComment-187462 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qzym Opublikowano 26 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 26 Listopada 2011 Nie czytałem dzisiaj, gwoli usprawiedliwienia, że nie dowidzę, ale co to jest na tych fotach? Cóżeś TY z tym robił, by doprowadzić "to" do takiego stanu?Drogi pis67,Zdjęcia faktycznie nie najlepsze, chyba jednak nie czytałeś przepisu- wnioskuje po Twoim pytaniu.Nic nie zrobiłem. Peklowane na sucho, mięso jeszcze nie oczyszczone z kolendry i resztek pozostałych przypraw.Aktualnie już jest oczyszczone, powiązane, obsycha i oczekuje na dymienie. [ Dodano: Sob 26 Lis, 2011 21:19 ]Gzym, tim - napiszę tylko to, że to marzenie z taką szyneczką.Nie tylko WaszeRobię ją pierwszy raz, ale już "czuję" że to rarytas.Próbowalem nieco po peklowaniu- super. myślę że jak złapie trochę dymku to będzie super , extra ,lux, tip-top. Czy szanowni forumowicze nie widzą dużego byka w przepisie - chodzi o saletrę . PozdrawiamDrogi Dziadku, Sądze, że posiadamy umiejętnośc czytania ze zrozumieniem oraz liczenia :grin: . [ Dodano: Sob 26 Lis, 2011 21:27 ]tim, Dzieki za wstawke :grin: - książkę mam. Chodziło mi o róznice pomiędzy książkowym przepisem a przepisem ze strony http://www.wedlinydomowe.pl/wedzonki/szynki/669-szynka-litewska Teraz to już i tak bez znaczenia.Zrobiłem wg. książki, zapowiada się dobrze :thumbsup: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6261-szynka-litewska/#findComment-187465 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 26 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 26 Listopada 2011 To mi raczej wygląda na "Kumpelis". Szynka litewska powinna po uwędzeniu wyglądać mniej więcej tak: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6261-szynka-litewska/#findComment-187470 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 26 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 26 Listopada 2011 Drogi Dziadku, Sądze, że posiadamy umiejętnośc czytania ze zrozumieniem oraz liczenia Odpowiesz, że jest źle w przepisie -a odpowie z bykami że umie czytać i liczyć Przepisy zalecają sporządzanie mieszanki peklującej o składzie 100 kg soli i 2 - 5 kg saletry. A wiec przelicz sobie ile według tego przepisu zawyżasz saletrę. I to by był mój ostatni post na tym forum w odpowiedziach na tematy forumowiczów. Pozdrawiam Ps. Nie pisał bym w ogóle, ale część forumowiczów jeszcze używa saletry. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6261-szynka-litewska/#findComment-187474 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 26 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 26 Listopada 2011 Szczerze mówiąc, to Ci się Dziadku nie dziwię. :sad: Mam jednak nadzieję, że z nami zostaniesz.Myślę, iż takiemu Autorytetowi, jakim jest bez wątpienia na naszym forum Dziadek, należy się Wielki Szacunek. Zanim coś chlapniecie, uważnie przeczytajcie posta przedmówcy, a dwa razy swojego. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6261-szynka-litewska/#findComment-187476 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 26 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 26 Listopada 2011 ....I to by był mój ostatni post ....a ja DZIADKU myślę że twój to pewnie nie.... ale dla tych co skonsumują takie ilości saletry to może być ostatni :rolleyes: - mamy tu ewidentny przykład że nie należy ślepo wierzyć w to co "pisane" Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6261-szynka-litewska/#findComment-187478 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qzym Opublikowano 26 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 26 Listopada 2011 Odpowiesz, że jest źle w przepisie -a odpowie z bykami że umie czytać i liczyć Przepisy zalecają sporządzanie mieszanki peklującej o składzie 100 kg soli i 2 - 5 kg saletry. A wiec przelicz sobie ile według tego przepisu zawyżasz saletrę Drogi Dziadku, każdy kto ma już nieco doświadczenia przy wykonywaniu wyrobów wędliniarskich nie patrzy bezkrytycznie na każdy przepis. Dotyczy to zwłaszcza ilości soli i "wyrazistych "przypraw. Jeśli chodzi o sam przepis, to przecież już na pierwszy rzut oka widać, że ilość saletry jest totalnie zawyżona- wychodzi ok. 19% w ogólnej ilości. Choć niewiele jest już osób które używaja saletry, to uwaga Twoja jest słuszna ! Moje pytania w pierwszym poście dotyczyły własnie ilości przypraw i cukru w przepisie - toż to przecież właśnie świadczy o analizie przepisu, ilości przypraw, itp- czyż nie?? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6261-szynka-litewska/#findComment-187481 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 26 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 26 Listopada 2011 Bez komentarza . Teraz to już i tak bez znaczenia. Zrobiłem wg. książki, zapowiada się dobrze Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6261-szynka-litewska/#findComment-187483 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 27 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 27 Listopada 2011 Szynka 4-5kg, soli 25dkg, saletry 6dkg w oryginalnym przepisie - saletry jak do sporządzenia 12 kg mieszanki peklującej. Zdjęcia faktycznie nie najlepsze, chyba jednak nie czytałeś przepisu- Nie czytałem, bzdur nie czytuję. Próbowalem nieco po peklowaniu- super. myślę że jak złapie trochę dymku to będzie super , extra ,lux, tip-top Jak to nieco, zrób dobre zdjęcia i tak się nie zachwycaj, bo mięknę. Drogi Dziadku, Sądze, że posiadamy umiejętnośc czytania ze zrozumieniem oraz liczenia Musisz jeszcze posiąść umiejętność myślenia, po przeczytaniu ze zrozumieniem. Zrobiłem wg. książki, zapowiada się dobrze :thumbsup: Z tą saletrą? I to by był mój ostatni post na tym forum w odpowiedziach na tematy forumowiczów. Dziadku, naczytają się przepisów i robią, bo jest napisane 10 g jałowca na kilogram kiełbasy. - mamy tu ewidentny przykład że nie należy ślepo wierzyć w to co "pisane" A te zdjęcia, poproś, by ktoś usunął, bo koszmar, to mało powiedziane. I tak sobie popisałem w temacie i przepisie, który lepiej by było, by nie ujrzał światła dziennego. Bez urazy, dla zacietrzewionych... OSTRZEGAM - ta książka domowe wyroby mięsne - miejsce docelowe -śmietnik Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6261-szynka-litewska/#findComment-187561 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 27 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 27 Listopada 2011 OSTRZEGAM - ta książka domowe wyroby mięsne - miejsce docelowe -śmietnik Myślę, że DZIADKOWI chodziło raczej o poprzednio cytowany przepis : http://images50.fotosik.pl/1243/a4cc943f31b64330med.jpg gdzie saletry jest 3x więcej niż w tym wydaniu zaprezentowanym przez DZIADKA. Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6261-szynka-litewska/#findComment-187572 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tim Opublikowano 27 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 27 Listopada 2011 Przepis w którym jest 60g saletry nie pochodzi z książki "Domowe wyroby mięsne" tylko z książki Poprzednią fotografią narobiłem zamieszania :blush: Cytuj Moja wędzarnia https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5785 i tematy https://wedlinydomowe.pl/forum/index.php?app=core&module=search&do=user_activity&search_app=forums&mid=42078&sid=8a787e7658ac8944d85868546dfda7d4&search_app_filters[forums][searchInKey]=&userMode=title Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6261-szynka-litewska/#findComment-187579 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 27 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 27 Listopada 2011 W książce T. Kłossowskiego jest fajny przepisik na szynke litewską wędzoną na zimno.By się kolega trzymał stronyWB to nie było by tyle zamieszania http://wedlinydomowe.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=669&Itemid=4 :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6261-szynka-litewska/#findComment-187589 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerycho Opublikowano 27 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 27 Listopada 2011 nie wiem o co tyle słów.jestem na tym forum tak zwany nowicjusz.prawie wszystkie moje wyroby robie wg rad dziadka.jezeli dziadek pisze o pomył.ce w przepisie,to tak jest.robilem tą szynke trzy razy a przepis z tej książki traktowałem jako kierunek a nie biblje. Cytuj jerycho Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6261-szynka-litewska/#findComment-187612 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 27 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 27 Listopada 2011 Na pewno nie piszą, by Cię jeszcze bardziej zdołować. Po prostu na poczatek zacznij robić coś sprawdzonego na forum, co na pewno Ci wyjdzie. Na eksperymenty będziesz miał czas później.Życzę powodzenia na przyszłość. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6261-szynka-litewska/#findComment-187618 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qzym Opublikowano 24 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 24 Grudnia 2011 Rarytasik na świąteczny stół - gotowy!!!! Mogłoby być nieco mniej tłuszczyku, ale i tak jest super. Chociaż proces produkcyjny jest długi, to smak wynagradza długie oczekiwanie. Szyneczka jest rewelacyjna, super. Wszystkiego najlepszego na Swięta dla Zadymiaczy :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6261-szynka-litewska/#findComment-192409 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yakanazva Opublikowano 10 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 10 Stycznia 2012 Gratuluje wytrwalosci, kolorek super;) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6261-szynka-litewska/#findComment-195808 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.