Skocz do zawartości

Podłączenie (montaż) sterownika temperatury - problemy, porady...

Rekomendowane odpowiedzi

Piter-2 , nie ma znaczenia gdzie podłączy grzałkę.

Wybacz Józiu, ale ma, zaciski 5 i 6 (odszranianie ) sterowane są w funkcji czasu a nie temperatury

Dlatego też napisałem tak..: Czy będzie mu działać przełączanie w funkcji temp. zależy od oprogramowania sterownika i ustawienia odpowiednich parametrów .

Grzałka zaś grzać będzie w obydwu obwodach.

pozdrawiam

Źle czyni , Kto nic nie czyni

@jpionka

Jeszcze raz przepraszam, ale ja zrozumiałem, że Michał potrzebuje tłumaczenie w stylu ( bez urazy Michał ), "jak krowie na rowie", czyli "drukowanymi".

Pozdrawiam

Waldek

Panowie ot efekt Waszej pomocy dla mnie:)

http://img221.imageshack.us/img221/4104/pb160058.th.jpghttp://img440.imageshack.us/img440/4569/pb160059.th.jpg

A obudowa tadam :)

http://img716.imageshack.us/img716/8739/pb160061.th.jpg

Dziękuję bardzo za pomoc. Myślę, że temat będzie przydatny dla kolejnych "ociemniałych" w tym temacie :cool:

Pozdrawiam :)

Ps. dodam jeszcze, że przetestowałem włączanie i wyłączanie grzałki(w tym przypadku listwa ma włącznik a w nim światełko), więc widziałem, kiedy się załącza a kiedy wyłącza. Źródłem ciepła była żarówka z lampki, która "stoi" na biurku :)

Ustawiłem dolny zakres na 45 stopni, a górny na 55. poniżej 45 załączenie powyżej 55 rozłączenie, więc jak widać, działa :)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Myth jeszcze jedno ukryte ustawienie :)

Funkcję F04 ustaw na 0 !

Inaczej nici z załączania grzałki w odpowiednim momencie.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe

Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Myth jeszcze jedno ukryte ustawienie :)

Funkcję F04 ustaw na 0 !

Inaczej nici z załączania grzałki w odpowiednim momencie.

A tu widzisz zaskoczyłeś mnie, bo było ustawione fabrycznie na 3 min,a i tak załączało "grzałkę" .... hmmmm... :???:

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Dlatego, że czas pomiędzy załączeniami grzałki był dłuższy niż 3min.

Jeśli byłby krótszy, to pomimo spadku temperatury poniżej zadanej grzałka by się nie włączyła. :)

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif

A może i masz racjesku :) bo robiłem szybkie próby, więc pewnie nie doczekałem do przerwy w grzaniu ... ;)

Oto jeszcze jeden sterownik bardzo dobrze nadający się do wędzarni:

http://thermoplus.pl/katalog/sterowniki-chlodnicze/sterowniki-do-schladzarek-mleka/mc20.html

Posiada on funkcję histerezy pozwalającą na wpisywanie tylko jednej, potrzebnej nam wartości temperatury.

Za utrzymywanie żądanej temperatury odpowiada wprowadzona przez nas

na stałe histereza, bez konieczności jej wciąż nowego programowania.

Przy każdym ponownym wędzeniu, wprowadzamy tylko jedną żądana w danym dniu

i momencie temperaturę, jaką chcemy utrzymywać w komorze.

Sterownik nadaje się też doskonale do celów sterowania procesem destylacji i rektyfikacji

z użyciem tzw. E-ARC (Automatic Refluks Control)

Pozdrawiam

sverige2, ja już zakupiłem więc jak się mówi po ptokach :) Gdybym wiedział, że jest opcja na 12 V to bym się skusił :) W tym rodzaju co ja mam, zawsze mogę ustawić dolną i górną granicę blisko siebie, więc temp. będzie się też utrzymywać na ok jednym poziomie. :)

Hmmm no z tą histerezą to nie do końca tak ... :( bo o ile w taki sposób można ustabilizować i wysterować E-ARC o tyle sterowanie grzałką powinno mieć jak najmniejszą histerezę. Bezwładność termiczna grzałki + ustawiona wysoka histereza to bardzo duże odchyłki zarówno w plusie jak i w minusie. Grzałką steruję zawsze z histerezą 0,1st C a mimo to temperatura będzie się wahała w granicach 4-5stC in plus 2-3st C in minus od temperatury zadanej.

myth, a po co Ci opcja 12V ? grzałki z tego nie zasilisz a elektrozawory są też bezpośrednie na 230V ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Grzałką steruję zawsze z histerezą 0,1st C a mimo to temperatura będzie się wahała w granicach 4-5stC in plus 2-3st C in minus od temperatury zadanej.

Roger, czy zmiana "systemu ogrzewania" nie będzie rozwiązaniem nadmiernych wahań temperatury plus odpowiednie "śmigło" do zamieszania "dymu" w komorze? :cool:

Jeśli chodzi o wędzenie, to takie "falowanie" temperatury jeszcze można strawić, ale do "innych" celów 5-10 stopni różnicy, już jest małym problemem? :cool:

"Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly)
:cool:

Tu problem jest bezwladnosc termiczna grzalki i komory dlatego temperatura "faluje" przy wedzeniu to nie jest problemem. Żadne smiglo nie poprawi tego wręcz przeciwnie zaszkodzi bo wzmożona cyrkulacja gorącego powietrza nadmiernie przesuszy wyroby jeśli wentylatory to tylko do osuszania ale to nie takie proste bo bedą pracowały w środowisku raczej nieprzyjaznym i długiego życia im nie wroze :(

Jeśli chodzi o strowanie "innych" procesów bo była tu mowa o E-ARC to spoko zadziała jak trzeba nawet z dokładnością 0,1st C i będzie stabilnie bo to zupełnie inny układ w którym przekroczenie temp. zadanej odetnie elektrozawor a "czynnik" schlodzi szybko układ (ustabilizuje temperaturę) a temperatura parowania tego związku jest stabilna i stała ( zależna co prawda od ciśnienia atmosferycznego ale znamy ja po stabilizacji ... :wink:

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Jeśli chodzi o wędzenie, to takie "falowanie" temperatury jeszcze można strawić, ale do "innych" celów 5-10 stopni różnicy, już jest małym problemem? :cool:

Można sobie i z tym poradzić.

Grzałka podczas pracy rozgrzewa się do czerwoności i jeśli wędzonki są zbyt blisko niej mogą się przypalić.

Trzeba nad grzałką umieścić deflektor najlepiej z pofalowanej blachy.

Taki deflektor przejmie podczerwień i równomiernie rozłoży ją po całej podstawie wędzarni.

Z braku blachy użyłem cegieł szamotowych, które nie dość, że przejmowały podczerwień to jeszcze ustabilizowały mi temperaturę.

Działały jak akumulatory.

Można też użyć blachy, a nią nasypać kamień tzw. lawę/ pumeks wulkaniczny.

Zaletą tego rozwiązania jest pochłanianie kapiącego tłuszczu.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif

.......temperatura "faluje" .....

Komu faluje temu faluje :grin:

Można zastosować sterownik który utrzymije stałą i stabilną temperaturę nie włączając i wyłączając grzałki tylko grzejąc stale dostosowując moc grzania do zadanej temperatury. Właśnie jestem w fazie testów takowego orgazmotronu. Sterownik będzie dedykowany zarówno do wędzenia jak i destylacji z E-ARC. Użytkownik sam będzie wybierał tryb pracy. W trybie wędzenia pełna kontrola sterowania temperaturą, czasem trwania procesu (mozliwość zaprogramowania czasu wędzenia) oraz pełne sterowanie pompką dymogeneratora. Dane zbierane i uśredniane z 4 (!) czujników ale jak komuś pasi to może i z jednego. Moim zdaniem 4 czujniki dają pełną mozliwość wysterowania temperatury bo jak wiadomo rozkłada się ona po komorze nierównomiernie. Mozliwe że wersja finalna sterownika będzie także miała opcję kilku, w pełni automatycznych następujacych po sobie trybów pracy - nagrzewanie, osuszanie i wędzenie z możliwością pełnego nastawu czasu i temperatury poszczególnych faz cyklu. Sterownik jest w pełni programowalny i jego twórca/wynalazca/producent :grin: może oprogramowanie dostosować dowolnie do naszych potrzeb i wymagań.

Nie wiem jak to będzie się ostatecznie kształtowało cenowo ale koszt raczej porównywalny do sterowników Thermoplusa a możliwości o niebo większe :tongue:

No i 30-sto miesięczna gwarancja nie do pogardzenia :grin:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

możliwości o niebo większe

No, no, no :shock: to "jasiem zapisujem" na jednego! :grin:

.

Z braku blachy użyłem cegieł szamotowych, które nie dość, że przejmowały podczerwień to jeszcze ustabilizowały mi temperaturę.

Działały jak akumulatory.

Można też użyć blachy, a nią nasypać kamień tzw. lawę/ pumeks wulkaniczny.

Zaletą tego rozwiązania jest pochłanianie kapiącego tłuszczu.

Akurat tej skały to mam pod dostatkiem :)

Jak juz będzie wersja ostateczna oprogramowania to podam namiary na człowieka.

Na razie pisze nowy soft i kombinuje jak by tu jeszcze podlączyć wentylator do fazy osuszania. Wtedy będzie juz to w pełni profi sterownik pozwalający na pełną kontrolę wszystkich faz wędzenia. I to wszystko w jednym małym sterowniku Made in Poland :grin:

Tatuś Muminka

w pełni profi sterownik pozwalający na pełną kontrolę wszystkich faz wędzenia.

I to wszystko w jednym małym sterowniku Made in Poland :grin:

Nic tak nie cieszy, jak takie NASZE "gizmoł", to naprawde ODSKOCZNIA

od "urabianej" codzienności, przez krzewicieli "markietowego intelektualizmu". :wink:

Ten sterownik zapowiada się na kolejny hicior! :-)

.

Można zastosować sterownik który utrzymije stałą i stabilną temperaturę nie włączając i wyłączając grzałki tylko grzejąc stale dostosowując moc grzania do zadanej temperatury.

Czyli zasilanie grzałki przez tyrystor?

Pozdrawiam,

EAnna

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Czyli zasilanie grzałki przez tyrystor?

Zasilanie jest fazowe przez triak (dużo trwalsze), grzałki spokojnie do 5 KW

Tatuś Muminka

• 6 lat później...