Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Parzenie to tylko takie zalanie gorącym rosołem- mieszać bo zrobi się kluska. Ale częściej sypię na ciepły farsz mieszam ręcznie , po wymieszaniu miksuję . Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/633-kiszka-pasztetowa-z-mann%C4%85/page/2/#findComment-83466
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 70
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

  • 1 rok później...
  • 8 miesięcy temu...

Temat pasztetowej z przepisu Dziadka został zapomniany więc czas go przypomnieć.

W niedzielę dostałem w prezencie od sąsiadki pół głowy wp. i wszystko czego "nie lubią " ( skórki , jakieś okrawki drobne z mięsem) . Nie miałem czasu na zabawę w tygodniu więc to zapeklowałem na mokro .

Posiadam jelita typowe do wątrobianki pomyślałem że dokupię wątrobę wp. i zrobię wątrobiankę i nie chcę smarownej , ale taką by można było kroić w plasterki.

Chcę też ją podwędzić na zimno (test nowej wędzarki z dymogeneratorem :wink:)

Teraz pytania :

1) Czy z peklowanego mogę robić , bo w przepisach jest że mięsa (tłuszcze) nie solone ?

2)Czy cebulę mogę zeszklić na skwarkach i dopiero zmielić ?

3) Przyprawy - oprócz majeranku i pieprzu ziołowego (sól pomijam bo słoność sprawdzę podczas miksowania blenderem) dodać inne - jakie?

4) Jaka konsystencja farszu przed nadziewaniem , by była ścisła ?

 

Dodam tylko że to będzie moja pierwsza kiszka wątrobiana i chcę zrobić jak najlepiej.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/633-kiszka-pasztetowa-z-mann%C4%85/page/2/#findComment-180605
Udostępnij na innych stronach

1) Czy z peklowanego mogę robić , bo w przepisach jest że mięsa (tłuszcze) nie solone ?

2)Czy cebulę mogę zeszklić na skwarkach i dopiero zmielić ?

3) Przyprawy - oprócz majeranku i pieprzu ziołowego (sól pomijam bo słoność sprawdzę podczas miksowania blenderem) dodać inne - jakie?

4) Jaka konsystencja farszu przed nadziewaniem , by była ścisła ?

1.Możesz będzie czerwona w środku

2.Możesz ja daję susz

3.Żadne oprócz wymienionych.

4.Nie blenduj to będziesz miał grubo rozdrobnioną i konsystencja jak pasztetu to się będzie kroić.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/633-kiszka-pasztetowa-z-mann%C4%85/page/2/#findComment-180608
Udostępnij na innych stronach

Dzięki Arku za bardzo szybką odpowiedż - myślę że samą wątrobę po sparzeniu jednak "potraktuję " blenderem .

Co do przypraw to tak mnie kusiło jakieś ziele angielskie , gorczyca ..... jednak nie dodam .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/633-kiszka-pasztetowa-z-mann%C4%85/page/2/#findComment-180609
Udostępnij na innych stronach

wątrobę po sparzeniu jednak "potraktuję " blenderem

Wątrobę obowiązkowo reszta nie.Jeśli ma być wątrobianka to wątroby się nie parzy.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/633-kiszka-pasztetowa-z-mann%C4%85/page/2/#findComment-180610
Udostępnij na innych stronach

Co do przypraw to tak mnie kusiło

Do wszystkich wyrobów pasztetowych dodaję imbir.

Pasztetówki zawsze podwędzam.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/633-kiszka-pasztetowa-z-mann%C4%85/page/2/#findComment-180627
Udostępnij na innych stronach

Widzę ,że będzie bukiet przypraw a nie pasztetowa :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/633-kiszka-pasztetowa-z-mann%C4%85/page/2/#findComment-180636
Udostępnij na innych stronach

Ale Cię kusi :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/633-kiszka-pasztetowa-z-mann%C4%85/page/2/#findComment-180639
Udostępnij na innych stronach

Przyprawy - oprócz majeranku i pieprzu ziołowego

 

Ja daję pieprz czarny naturalny grubo mielony zamiast ziołowego . Daje również skórki i wszystko z wątrobą włącznie mielę przez sitko 4mm . Nie robię smarownej tylko taką do krojenia

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/633-kiszka-pasztetowa-z-mann%C4%85/page/2/#findComment-180670
Udostępnij na innych stronach

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/633-kiszka-pasztetowa-z-mann%C4%85/page/2/#findComment-181060
Udostępnij na innych stronach

Heniu uważaj w czasie wędzenia bo jelito robi się kruche.Lepiej robić pojedyńcze laski ,niezadługie i wieszać na sznurkach.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/633-kiszka-pasztetowa-z-mann%C4%85/page/2/#findComment-181084
Udostępnij na innych stronach

O tym wiem , bo już raz z teściem tak żeśmy załatwili pasztetowe .

Będę wędził za pomocą dymogeneratora na zimno bez podgrzewacza . Jelita dosyć mocne , ale dodatkowo będzie kratka pod nimi .

Dzięki za ostrzeżenie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/633-kiszka-pasztetowa-z-mann%C4%85/page/2/#findComment-181090
Udostępnij na innych stronach

Będę wędził za pomocą dymogeneratora na zimno bez podgrzewacza .

 

Henio , mnie się wydaje że jak nie przekroczysz temperatury 40 stopni nie ma prawa się nic groźnego wydarzyć . Lekkie podgrzanie batonów pozytywnie wpłynie na smak pasztetowych .

 

 

Gorąco pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/633-kiszka-pasztetowa-z-mann%C4%85/page/2/#findComment-181113
Udostępnij na innych stronach

Pasztetowe zrobione

:clap: Daj znać jakie wyjdą... :cool: ,,Dobrego cuga'' :wink: i smacznego!!! :grin:
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/633-kiszka-pasztetowa-z-mann%C4%85/page/2/#findComment-181123
Udostępnij na innych stronach

Smak , zapach rewelacja . Tylko dałem za dużo rosołu , a raczej w za dużej ilości uparzyłem kaszę manną i jest smarowna gęsta .Następna będzie bardziej ścisła.

 

http://img52.imageshack.us/img52/3141/009tsb.jpg

A to przekrój - jeszcze nie z lodówki.

 

http://img651.imageshack.us/img651/8373/011uc.jpg

 

A to Wędzarnia Całodobowa :grin:

 

http://img718.imageshack.us/img718/8027/004lcu.jpg [/b]

 

http://img204.imageshack.us/img204/2628/005yq.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/633-kiszka-pasztetowa-z-mann%C4%85/page/2/#findComment-181168
Udostępnij na innych stronach

A może nastepnym razem nie dawaj kaszy? :smile:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/633-kiszka-pasztetowa-z-mann%C4%85/page/2/#findComment-181174
Udostępnij na innych stronach

A może nastepnym razem nie dawaj kaszy? :smile:

 

Właśnie ja nie dodaję kaszy , jednak bułkę namoczoną w rosole tak .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/633-kiszka-pasztetowa-z-mann%C4%85/page/2/#findComment-181175
Udostępnij na innych stronach

A ja ani jedno ,ani drugie.Wypełniaczą mówię NIE :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/633-kiszka-pasztetowa-z-mann%C4%85/page/2/#findComment-181181
Udostępnij na innych stronach

Wypełniaczą mówię NIE :grin:

 

I słusznie :lol: Od wtorku będę robił wyroby i bułek też nie dam . :tongue:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/633-kiszka-pasztetowa-z-mann%C4%85/page/2/#findComment-181189
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.