DZIADEK Opublikowano 7 Października 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 7 Października 2009 Parzenie to tylko takie zalanie gorącym rosołem- mieszać bo zrobi się kluska. Ale częściej sypię na ciepły farsz mieszam ręcznie , po wymieszaniu miksuję . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/633-kiszka-pasztetowa-z-mann%C4%85/page/2/#findComment-83466 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henrykos62 Opublikowano 7 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 7 Października 2009 Dziadku ty nie zostawisz nigdy nas bez odpowiedziwielki szacunek dla Cebie Cytuj Henryk Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/633-kiszka-pasztetowa-z-mann%C4%85/page/2/#findComment-83512 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henrykos62 Opublikowano 14 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 14 Lutego 2011 Temat pasztetowej z przepisu Dziadka został zapomniany więc czas go przypomnieć. :grin: Cytuj Henryk Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/633-kiszka-pasztetowa-z-mann%C4%85/page/2/#findComment-146634 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 19 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 19 Października 2011 Temat pasztetowej z przepisu Dziadka został zapomniany więc czas go przypomnieć.W niedzielę dostałem w prezencie od sąsiadki pół głowy wp. i wszystko czego "nie lubią " ( skórki , jakieś okrawki drobne z mięsem) . Nie miałem czasu na zabawę w tygodniu więc to zapeklowałem na mokro . Posiadam jelita typowe do wątrobianki pomyślałem że dokupię wątrobę wp. i zrobię wątrobiankę i nie chcę smarownej , ale taką by można było kroić w plasterki. Chcę też ją podwędzić na zimno (test nowej wędzarki z dymogeneratorem :wink:) Teraz pytania : 1) Czy z peklowanego mogę robić , bo w przepisach jest że mięsa (tłuszcze) nie solone ? 2)Czy cebulę mogę zeszklić na skwarkach i dopiero zmielić ? 3) Przyprawy - oprócz majeranku i pieprzu ziołowego (sól pomijam bo słoność sprawdzę podczas miksowania blenderem) dodać inne - jakie? 4) Jaka konsystencja farszu przed nadziewaniem , by była ścisła ? Dodam tylko że to będzie moja pierwsza kiszka wątrobiana i chcę zrobić jak najlepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/633-kiszka-pasztetowa-z-mann%C4%85/page/2/#findComment-180605 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 19 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 19 Października 2011 1) Czy z peklowanego mogę robić , bo w przepisach jest że mięsa (tłuszcze) nie solone ? 2)Czy cebulę mogę zeszklić na skwarkach i dopiero zmielić ? 3) Przyprawy - oprócz majeranku i pieprzu ziołowego (sól pomijam bo słoność sprawdzę podczas miksowania blenderem) dodać inne - jakie? 4) Jaka konsystencja farszu przed nadziewaniem , by była ścisła ? 1.Możesz będzie czerwona w środku 2.Możesz ja daję susz 3.Żadne oprócz wymienionych. 4.Nie blenduj to będziesz miał grubo rozdrobnioną i konsystencja jak pasztetu to się będzie kroić. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/633-kiszka-pasztetowa-z-mann%C4%85/page/2/#findComment-180608 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 19 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 19 Października 2011 Dzięki Arku za bardzo szybką odpowiedż - myślę że samą wątrobę po sparzeniu jednak "potraktuję " blenderem .Co do przypraw to tak mnie kusiło jakieś ziele angielskie , gorczyca ..... jednak nie dodam . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/633-kiszka-pasztetowa-z-mann%C4%85/page/2/#findComment-180609 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 19 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 19 Października 2011 wątrobę po sparzeniu jednak "potraktuję " blenderem Wątrobę obowiązkowo reszta nie.Jeśli ma być wątrobianka to wątroby się nie parzy. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/633-kiszka-pasztetowa-z-mann%C4%85/page/2/#findComment-180610 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 19 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 19 Października 2011 Co do przypraw to tak mnie kusiłoDo wszystkich wyrobów pasztetowych dodaję imbir. Pasztetówki zawsze podwędzam. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/633-kiszka-pasztetowa-z-mann%C4%85/page/2/#findComment-180627 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 19 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 19 Października 2011 Imbir mam ( moja żona jest uczulona pozytywnie i wszystkie przyprawy spotykane w sklepach kupuje ) . Dodam do jednej kiszki :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/633-kiszka-pasztetowa-z-mann%C4%85/page/2/#findComment-180629 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 19 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 19 Października 2011 Widzę ,że będzie bukiet przypraw a nie pasztetowa :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/633-kiszka-pasztetowa-z-mann%C4%85/page/2/#findComment-180636 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 19 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 19 Października 2011 Ale Cię kusi :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/633-kiszka-pasztetowa-z-mann%C4%85/page/2/#findComment-180639 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 19 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 19 Października 2011 Przyprawy - oprócz majeranku i pieprzu ziołowego Ja daję pieprz czarny naturalny grubo mielony zamiast ziołowego . Daje również skórki i wszystko z wątrobą włącznie mielę przez sitko 4mm . Nie robię smarownej tylko taką do krojenia Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/633-kiszka-pasztetowa-z-mann%C4%85/page/2/#findComment-180670 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aleczka Opublikowano 22 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 22 Października 2011 Witam.Jestem tutaj nowa i chciałabym się dowiedzieć jaki to tłuszcz drobny. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/633-kiszka-pasztetowa-z-mann%C4%85/page/2/#findComment-181055 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 22 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 22 Października 2011 https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3158&highlight=t%B3uszcz+drobny Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/633-kiszka-pasztetowa-z-mann%C4%85/page/2/#findComment-181060 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aleczka Opublikowano 22 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 22 Października 2011 Dziękuje. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/633-kiszka-pasztetowa-z-mann%C4%85/page/2/#findComment-181061 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 22 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 22 Października 2011 Pasztetowe zrobione i czekają na jutrzejsze wędzenie :smile: :wink: http://img40.imageshack.us/img40/2659/022lpn.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/633-kiszka-pasztetowa-z-mann%C4%85/page/2/#findComment-181072 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 22 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 22 Października 2011 Heniu uważaj w czasie wędzenia bo jelito robi się kruche.Lepiej robić pojedyńcze laski ,niezadługie i wieszać na sznurkach. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/633-kiszka-pasztetowa-z-mann%C4%85/page/2/#findComment-181084 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 22 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 22 Października 2011 O tym wiem , bo już raz z teściem tak żeśmy załatwili pasztetowe .Będę wędził za pomocą dymogeneratora na zimno bez podgrzewacza . Jelita dosyć mocne , ale dodatkowo będzie kratka pod nimi . Dzięki za ostrzeżenie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/633-kiszka-pasztetowa-z-mann%C4%85/page/2/#findComment-181090 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 22 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 22 Października 2011 Będę wędził za pomocą dymogeneratora na zimno bez podgrzewacza . Henio , mnie się wydaje że jak nie przekroczysz temperatury 40 stopni nie ma prawa się nic groźnego wydarzyć . Lekkie podgrzanie batonów pozytywnie wpłynie na smak pasztetowych . Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/633-kiszka-pasztetowa-z-mann%C4%85/page/2/#findComment-181113 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 22 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 22 Października 2011 Pasztetowe zrobione :clap: Daj znać jakie wyjdą... ,,Dobrego cuga'' :wink: i smacznego!!! :grin: Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/633-kiszka-pasztetowa-z-mann%C4%85/page/2/#findComment-181123 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 23 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 23 Października 2011 Smak , zapach rewelacja . Tylko dałem za dużo rosołu , a raczej w za dużej ilości uparzyłem kaszę manną i jest smarowna gęsta .Następna będzie bardziej ścisła. http://img52.imageshack.us/img52/3141/009tsb.jpg A to przekrój - jeszcze nie z lodówki. http://img651.imageshack.us/img651/8373/011uc.jpg A to Wędzarnia Całodobowa :grin: http://img718.imageshack.us/img718/8027/004lcu.jpg [/b] http://img204.imageshack.us/img204/2628/005yq.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/633-kiszka-pasztetowa-z-mann%C4%85/page/2/#findComment-181168 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 23 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 23 Października 2011 A może nastepnym razem nie dawaj kaszy? :smile: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/633-kiszka-pasztetowa-z-mann%C4%85/page/2/#findComment-181174 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 23 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 23 Października 2011 A może nastepnym razem nie dawaj kaszy? :smile: Właśnie ja nie dodaję kaszy , jednak bułkę namoczoną w rosole tak . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/633-kiszka-pasztetowa-z-mann%C4%85/page/2/#findComment-181175 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 23 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 23 Października 2011 A ja ani jedno ,ani drugie.Wypełniaczą mówię NIE :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/633-kiszka-pasztetowa-z-mann%C4%85/page/2/#findComment-181181 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 23 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 23 Października 2011 Wypełniaczą mówię NIE :grin: I słusznie :lol: Od wtorku będę robił wyroby i bułek też nie dam . :tongue: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/633-kiszka-pasztetowa-z-mann%C4%85/page/2/#findComment-181189 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.