Pacan Wojciech Opublikowano 14 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 14 Lipca 2012 dobrze ze probujesz czytac , ciesze sie , przekrecenia liter wynikaja z dyslekcji i pisania wolniej niz myslenie :blush: , moge napisac jeszcze we wschodnich jezykach :smile: , przepraszam Cie za bledy i braki liter , poprawie sie napewno.Pozdrawiam :grin: Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6349-kie%C5%82basa-pytanie/page/3/#findComment-227862 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 14 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 14 Lipca 2012 dobrze ze probujesz czytac , ciesze sie , przekrecenia liter wynikaja z dyslekcji i pisania wolniej niz myslenie :blush: , moge napisac jeszcze we wschodnich jezykach :smile: , przepraszam Cie za bledy i braki liter , poprawie sie napewno.Pozdrawiam :grin: Ciekawe, no to jeszcze raz, i po angielsku. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6349-kie%C5%82basa-pytanie/page/3/#findComment-227866 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 15 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 15 Lipca 2012 redzed , mozesz przetlumaczyc , bo pewnie wschodnich juz zapomniales , wiec z polskiego na nasze Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6349-kie%C5%82basa-pytanie/page/3/#findComment-227888 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ROBSON REDDEVIL Opublikowano 15 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 15 Lipca 2012 Dzięki chłopaki za każde rady ja się nie obrażę nawet za najgorsze słowa,tylko wyciągne wnioski z waszych rad :wink: a tak na boku mówiąc nie ma co porównywac wędzenie na działce a masarnia to co innego.Tam sa atmosy,kotly wszystko ,jak trzeba w domu to całkiem inaczej wygląda.Ja pracowałem na produkcji a czasami podskoczyłem na rozbior,jak byla potrzeba :wink: Cytuj "Lepiej być pierwszym w piekle,jak drugim w niebie" Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6349-kie%C5%82basa-pytanie/page/3/#findComment-227890 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 15 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 15 Lipca 2012 nemo19788, dobre dobre :grin: Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6349-kie%C5%82basa-pytanie/page/3/#findComment-227896 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 15 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 15 Lipca 2012 nemo19788, dobre dobre :grin:no właśnie..... kiedy mówi to zwykły użytkownik to dobre... ale jak zwraca się moderator to już "be zielony"..... :???: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6349-kie%C5%82basa-pytanie/page/3/#findComment-227907 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lelek5 Opublikowano 5 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 5 Sierpnia 2012 Podepnę się pod ten temat ze swoja kiełbaską . Stworzyłem po raz kolejny kiełbasę ale tym razem poszło coś nie tak , wyszła jakby surowa i osłonki twardawe ,przy łamaniu ciągnie się nieco i brak jej kruchości . W początkowej fazie wedzenia temp. skoczyła na kilka minut do 85C , czy to mogłaby być przyczyna ? Kiełbasa w smaku b.dobra , zapach idealny , po tygodniu osuszania niewielka róznica .Kiełbase osadzałem dość krótko ( 30 min.) bo był upał ponad 30C i bałem się o zepsucie , osuszanie do" zniknięcia rosy", 0k 3 h wędzenia w temp. ok 55 C , 30 min pieczenia w temp. ok 80 C . , drewno olcha średniej wilgotności .Proszę znawców tematu o podpowiedzi . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6349-kie%C5%82basa-pytanie/page/3/#findComment-230870 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 5 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 5 Sierpnia 2012 , wyszła jakby surowa i osłonki twardawe ,przy łamaniu ciągnie się nieco i brak jej kruchości . W początkowej fazię wedzenia temp. skoczyła na kilka minut do 85C Odparz i będzie dobra.Wszyscy myślą, że jak w wędzarce mają 85*C to kiełbasa też ma 85*C w środku.Nic bardziej mylnego.Powędzisz dłużej , nabędziesz doświadczeń. Pozdrawiam :wink: P.S.A jak masz warunki do dojrzewania takiej kiełbasy(przed odparzaniem) to będzie :thumbsup: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6349-kie%C5%82basa-pytanie/page/3/#findComment-230873 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grizzly Opublikowano 5 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 5 Sierpnia 2012 [Wszyscy myślą, że jak w wędzarce mają 85*C to kiełbasa też ma 85*C w środku.Prawo zachowania masy i energii, jeszcze chyba aktualne jest? :tongue: BTW Porównując kabanos i krakowską po "wiedeńsku" to mamy różnice. :wink: Cytuj "Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6349-kie%C5%82basa-pytanie/page/3/#findComment-230887 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lelek5 Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Odparz i będzie dobra.Dzięki Gonzo . Kiełbaska sparzona - dziecko skomentowało - "PYCHA !" , konsystencja może zbyt zwarta , ale smak i aromat ...niebo w gębie .Tylko nadal nie wiem czemu taka wyszła , może jak złapała te 85 C to ścięła się z zewnątrz ... jak się mylę to mnie poprawcie . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6349-kie%C5%82basa-pytanie/page/3/#findComment-231272 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 8 Sierpnia 2012 konsystencja może zbyt zwarta Kiełbasy są ścisłe wtedy gdy nie trafimy z składem . - za mało tłuszczu , za dużo mięs chudych ścięgnistych Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6349-kie%C5%82basa-pytanie/page/3/#findComment-231275 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lelek5 Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 8 Sierpnia 2012 konsystencja może zbyt zwarta Kiełbasy są ścisłe wtedy gdy nie trafimy z składem . - za mało tłuszczu , za dużo mięs chudych ścięgnistychZgadza się , zawsze do łopatki dodawałem tłusty boczek i pachwinę a tym razem trafiło się chudsze ...cóż za precyzja Dziadku . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6349-kie%C5%82basa-pytanie/page/3/#findComment-231290 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.