Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

dobrze ze probujesz czytac , ciesze sie , przekrecenia liter wynikaja z dyslekcji i pisania wolniej niz myslenie :blush: , moge napisac jeszcze we wschodnich jezykach :smile: , przepraszam Cie za bledy i braki liter , poprawie sie napewno.Pozdrawiam :grin:
Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6349-kie%C5%82basa-pytanie/page/3/#findComment-227862
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 61
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

dobrze ze probujesz czytac , ciesze sie , przekrecenia liter wynikaja z dyslekcji i pisania wolniej niz myslenie :blush: , moge napisac jeszcze we wschodnich jezykach :smile: , przepraszam Cie za bledy i braki liter , poprawie sie napewno.Pozdrawiam :grin:

Ciekawe, no to jeszcze raz, i po angielsku.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6349-kie%C5%82basa-pytanie/page/3/#findComment-227866
Udostępnij na innych stronach

Dzięki chłopaki za każde rady ja się nie obrażę nawet za najgorsze słowa,tylko wyciągne wnioski z waszych rad :wink: a tak na boku mówiąc nie ma co porównywac wędzenie na działce a masarnia to co innego.Tam sa atmosy,kotly wszystko ,jak trzeba w domu to całkiem inaczej wygląda.Ja pracowałem na produkcji a czasami podskoczyłem na rozbior,jak byla potrzeba :wink:
"Lepiej być pierwszym w piekle,jak drugim w niebie"
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6349-kie%C5%82basa-pytanie/page/3/#findComment-227890
Udostępnij na innych stronach

nemo19788, dobre dobre :grin:

no właśnie.....

kiedy mówi to zwykły użytkownik to dobre... ale jak zwraca się moderator to już "be zielony"..... :???:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6349-kie%C5%82basa-pytanie/page/3/#findComment-227907
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
Podepnę się pod ten temat ze swoja kiełbaską . Stworzyłem po raz kolejny kiełbasę ale tym razem poszło coś nie tak , wyszła jakby surowa i osłonki twardawe ,przy łamaniu ciągnie się nieco i brak jej kruchości . W początkowej fazie wedzenia temp. skoczyła na kilka minut do 85C , czy to mogłaby być przyczyna ? Kiełbasa w smaku b.dobra , zapach idealny , po tygodniu osuszania niewielka róznica .Kiełbase osadzałem dość krótko ( 30 min.) bo był upał ponad 30C i bałem się o zepsucie , osuszanie do" zniknięcia rosy", 0k 3 h wędzenia w temp. ok 55 C , 30 min pieczenia w temp. ok 80 C . , drewno olcha średniej wilgotności .Proszę znawców tematu o podpowiedzi .
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6349-kie%C5%82basa-pytanie/page/3/#findComment-230870
Udostępnij na innych stronach

, wyszła jakby surowa i osłonki twardawe ,przy łamaniu ciągnie się nieco i brak jej kruchości . W początkowej fazię wedzenia temp. skoczyła na kilka minut do 85C

 

Odparz i będzie dobra.Wszyscy myślą, że jak w wędzarce mają 85*C to kiełbasa też ma 85*C w środku.Nic bardziej mylnego.Powędzisz dłużej , nabędziesz doświadczeń.

 

Pozdrawiam :wink:

P.S.A jak masz warunki do dojrzewania takiej kiełbasy(przed odparzaniem) to będzie :thumbsup:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6349-kie%C5%82basa-pytanie/page/3/#findComment-230873
Udostępnij na innych stronach

[Wszyscy myślą, że jak w wędzarce mają 85*C to kiełbasa też ma 85*C w środku.

Prawo zachowania masy i energii, jeszcze chyba aktualne jest? :tongue:

 

BTW

Porównując kabanos i krakowską po "wiedeńsku" to mamy różnice. :wink:

"Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly)
:cool:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6349-kie%C5%82basa-pytanie/page/3/#findComment-230887
Udostępnij na innych stronach

Odparz i będzie dobra.

Dzięki Gonzo . Kiełbaska sparzona - dziecko skomentowało - "PYCHA !" , konsystencja może zbyt zwarta , ale smak i aromat ...niebo w gębie .Tylko nadal nie wiem czemu taka wyszła , może jak złapała te 85 C to ścięła się z zewnątrz ... jak się mylę to mnie poprawcie .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6349-kie%C5%82basa-pytanie/page/3/#findComment-231272
Udostępnij na innych stronach

konsystencja może zbyt zwarta

Kiełbasy są ścisłe wtedy gdy nie trafimy z składem . - za mało tłuszczu , za dużo mięs chudych ścięgnistych
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6349-kie%C5%82basa-pytanie/page/3/#findComment-231275
Udostępnij na innych stronach

konsystencja może zbyt zwarta

Kiełbasy są ścisłe wtedy gdy nie trafimy z składem . - za mało tłuszczu , za dużo mięs chudych ścięgnistych
Zgadza się , zawsze do łopatki dodawałem tłusty boczek i pachwinę a tym razem trafiło się chudsze ...cóż za precyzja Dziadku .
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6349-kie%C5%82basa-pytanie/page/3/#findComment-231290
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.