Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 rok później...

Pragne sie z wami podzielic moim sposobem na mrowki.

W tamtym roku mialam je wszedzie a w tym roku kupilam srodek przeciw gniazdom szerszeni.

Wpryskuje sie go do gniazda szerszeni a on zalepia dziure i je zabija.

Postanowilam spryskac caly dom na zewnatrz na granicy ziemi i cementu.

W tym roku mrowek nie mialam. To chyba ten srodek zadzialal.

pozdr.

maya

Co prawda w domu mrówek nie miałem lecz na działce oraz w altanie pomógł mi oprysk preparatem Karate Zeon.

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

• 3 lata później...

Kurcze też się męczę z mrówkami w ogrodzie na trawnikach - małe czarne -  jest ich mnóstwo. Posypuję Brosem, ale działa chwilę i mrówki zaraz są obok. Tego Brosa to bym musiał chyba kupić worek 25kg, żeby nasypać na całą działkę :facepalm: . Muszę zmienić środek na inny, Tylko na jaki? w sumie jak czytam na necie to łatwo z tym tematem nie jest :facepalm:.

PS doczytałem o preparacie Borax. Muszę kupić i wypróbować - tylko jak przyrządzić? Wymieszać z cukrem? Czy zrobić roztwór wodny i podlać trawniki? A może roztwór z wodą, cukrem i Boraxem? Jakie macie doświadczenia?

Edytowane przez binio1111

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Taki ekosytem, byleby do domu nie wchodziły.

Nie wiem czy uda ci się wygrać tą walkę....chyba że główne mrowiska zlikwidujesz, ale i tak przyjdą nowe siły. :D

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe

Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

To jest trochę jak piszę Miro a inni w innych podobnych tematach. Jak się człowiek pozbędzie takiego czy innego "gościa" to zaraz przychodzą takie same lub inne insekty.
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.

Żeby człowiek na własnym trawniku na kocu nie mógł poleżeć :facepalm: . Muszę zrobić napalm ;) .Wiem na spalonym też nie poleżę, ale ich się pozbędę :laugh:

A na poważnie jak "dorobić" Borax?

Spróbuj zaprzyjaźnić się z mrówkojadem .???? A tak serio to chyba nie ma sposobu na dużej powierzchni . Moja L.P. kiedyś w desperacji zlała okolice domu starymi środkami ochrony roślin , które zostały mi w dużych ilościach po zakończeniu działalności zawodowej . W efekcie mrówki przestały nam przeszkadzać bo z domu przestaliśmy wychodzić taki był smród . Mrówy przetrwały ten atak chemiczny .

Wysłane z mojego SM-G800F przy użyciu Tapatalka

Kupiłem różowy proszek na mrowki firmy Brosg i wypróbowałem. Działa i szybko likwiduje. Warunek jest tylko jedem - świeży produkt nie zależały na półkach.

Miałem problem z mrówkami, ale obfite podlanie na trawnikach wszelkich mrówkowych gniazd środkiem karate zeon rozwiązało ten problem, na innych obszarach działki pozostawiłem mrówki które wykonują tam dobrą robotę.

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Przyszedł dzisiaj zamówiony Boraks - zrobiłem mieszankę 2/3 cukier puder i 1/3 boraks. Tą mieszanką poczęstowałem kilka mrowisk. Zaczął się ruch ja przed świętami w hipermarkecie  :D;) . Mróweczki skrzętnie nosiły białe szaleństwo do gniazda. Mam nadzieję, że nie tylko je dokarmiłem . Zobaczymy jutro, Nie wiem jak szybko ma zadziałać boraks :hmm:

Ta, no to na działce musiałbym mieć tylko tymianek , majeranek , miętę pieprzową i lawendę :facepalm: . A trawę gdzie? Ja rozumiem, że mrówka też stworzenie, ale bez przesady. Kilkadziesiąt mrowisk na trawniku i trawę H.. strzela. A i jeszcze pod kostkę to chyba z udarem wjeżdżają :facepalm:. Co za rok :facepalm: . Mrówki , ochojniki, mszyce,. Ciekawe jaka jeszcze plaga egipska się pojawi :facepalm:

Jedenasta plaga:

Szkody górnicze!  :)  :)  :) 

W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

M.Twain

Papcio co ty prorok? Dziś rano górnik (kret) wjechał mi w trawniki i zrobił imprezę w mini ogródku z pomidorami koktajlowymi :facepalm: . Mrówki po boraksie zniknęły z powierzchni :thumbsup:  (pozory - zeszły do podziemia  :facepalm:  - rozgrzebałem jedno mrowisko a pod ziemią balety na całego :facepalm:)

Binio, ja walcze juz cztery lata z mrowkami i mam wrazenie ze to walka z wiatrakami,oczywiscie ilosc mrowczych zastepow jest mniejsza, ale od  "sasiadow zza plota" naplywaja nowe zastepy.

Pozdrawiam i zycze wytrwalosci :)

Jezeli ktos chce ,znajdzie sposob.

Jezeli ktos nie chce,znajdzie powod.

• 1 miesiąc temu...

Nie chcę chwalić dnia przed zachodem, ale wyeliminowałem dużą część moich mróweczek środkiem KOHINOR . Podlewałem mrowiska w trawie dawką 10ml/10l wody (dość obficie)  po 2-3 podlaniach praktycznie nie obserwuję ruchu wojsk przeciwnika ;):)

po 2-3 podlaniach praktycznie nie obserwuję ruchu wojsk przeciwnika

Zeszly do podziemia.

Ja wyeliminowalam je z domu, ale wiem, ze pod domem sa. JAk dlugo do domu nie wchodza, moga sobie tam byc. 

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Zeszly do podziemia.

Opozycja :laugh: :laugh: :laugh: . Niech tam sobie strajkują i wiece prowadzą ;) . Byle na wierzch nie wylazły :thumbsup:

Ja uzywam zwyklego talku i jak na razie dziala, mam azwsze pod reka opakowanie i sypie  tam gdzie je znajde i zaraz znikaja i nie mam obawy o psy ze sie moga otruc :thumbsup: