świadziu Opublikowano 3 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 3 Grudnia 2011 Właśnie zrobiłem i uwędziłem kiełbasy krakowskie według przepisu Dziadka oraz Halusi i mam pytanie odnośnie ich osuszania.Mam do dyspozycji mały pokój ( 3 x 3 metry ) gdzie mogę te kiełbasy powiesić i nie wiem jakie warunki zastosować. Na dzień dzisiejszy grzejnik w pokoju jest wyłączony więc temperatura jest na poziomie około 18 stopni - czy w takiej temperaturze trzymać przez dwa tygodnie powyższe kiełbasy ?Może uchylić okno aby temperatura w pokoju była na poziomie około 10 stopni ?Czy odkręcić grzejnik aby grzał i uchylić okno - lepsza cyrkulacja powietrza ( grzejnik centralnego ogrzewania jest pod oknem ) ? Z góry dzięki za każdą wskazówkę jakie utrzymać warunki w pokoju oraz gdzie powiesić krakowską !! Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6423-suszenie-kie%C5%82basy-krakowskiej-%C5%BCywieckiej-itd/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 3 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 3 Grudnia 2011 http://wedlinydomowe.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=288&Itemid=4 http://wedlinydomowe.pl/kielbasy/trwale-pieczone-lub-parzone/1379-kielbasa-krakowska-sucha Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6423-suszenie-kie%C5%82basy-krakowskiej-%C5%BCywieckiej-itd/#findComment-188674 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 3 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 3 Grudnia 2011 Arku, dzięki za linki !!Widziałem już te przepisy oraz opisy jak podsuszać, mam tylko pytanie jak najlepiej zrobic to w moich warunkach.Wiem że powinien być ruch powietrza i nie wiem czy wystarczy otworzyć okno czy może jeszcze odkręcić koloryfer.Gdzie powiesić krakowką - pod sufitem czy może obok kaloryfera ? Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6423-suszenie-kie%C5%82basy-krakowskiej-%C5%BCywieckiej-itd/#findComment-188686 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 3 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 3 Grudnia 2011 świadziu, nie susz kiełbas za szybko, bo zrobią się na zewnątrz ciemne, twarde obwódki. Jest to istotne szczególnie przy kiełbasach o dużym przekroju. Dobrze byłoby zachować temperatury i wilgotność takie, jak podają w recepturach. Moim zdaniem kaloryfer powinien być zakręcony a pokój wietrzony - niekoniecznie cały czas i bez przeciągów. Świeże powietrze po ogrzaniu do tem. kilkunastu st. C. gwałtownie traci na wilgotności względnej. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6423-suszenie-kie%C5%82basy-krakowskiej-%C5%BCywieckiej-itd/#findComment-188692 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 3 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 3 Grudnia 2011 Suszenie kiełbasy - krakowskiej, żwyeickiej itd.Z 16-ki Krakowska-ramka po lewej. Żywiecka. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6423-suszenie-kie%C5%82basy-krakowskiej-%C5%BCywieckiej-itd/#findComment-188698 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gasmil Opublikowano 3 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 3 Grudnia 2011 12-18 st. przez 10-16 dni jak to się dzieje, że się nie psują? Te ze sklepu po kilku dniach z chłodziarki wypływają Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6423-suszenie-kie%C5%82basy-krakowskiej-%C5%BCywieckiej-itd/#findComment-188705 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczeciniasty Opublikowano 12 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 12 Grudnia 2011 Nie wiem czemu jest tak duza roznica miedzy podsuszaniem zywieckiej a krakowskiej??16 dni krakowska i tylko 3 dni zywiecka?Przeciaz az tak duzej roznicy w wielkosci batonow nie ma ?? Cytuj PozdrawiamGDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6423-suszenie-kie%C5%82basy-krakowskiej-%C5%BCywieckiej-itd/#findComment-190265 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 12 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 12 Grudnia 2011 Nie wiem czemu jest tak duza roznica miedzy podsuszaniem zywieckiej a krakowskiej??bo masz różnice w średnicy, w planowanej wydajności oraz różnice w składzie... a to też ma znaczenie dla "tempa" podsuszania Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6423-suszenie-kie%C5%82basy-krakowskiej-%C5%BCywieckiej-itd/#findComment-190271 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mari50 Opublikowano 23 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 23 Grudnia 2013 Witam.Wykonałem kiełbasę krakowską i mam pytanie. Chcę ją podsuszyć ale w kiełbasie została mała dziurka po sondzie termometra, proszę o podpowiedż czy powinienem tą dziurkę czymś zabezpieczyć czy może sobie tak wisieć? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6423-suszenie-kie%C5%82basy-krakowskiej-%C5%BCywieckiej-itd/#findComment-322443 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 23 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 23 Grudnia 2013 proszę o podpowiedż czy powinienem tą dziurkę czymś zabezpieczyć czy może sobie tak wisieć? W zasadzie nic nie powinno się wydarzyć . Możesz jednak ten otwór zabezpieczyć kawałkiem słoniny lum smalcem . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6423-suszenie-kie%C5%82basy-krakowskiej-%C5%BCywieckiej-itd/#findComment-322451 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mari50 Opublikowano 23 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 23 Grudnia 2013 Dzięki wielkie ze świątecznym pozdrowieniem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6423-suszenie-kie%C5%82basy-krakowskiej-%C5%BCywieckiej-itd/#findComment-322458 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
clipol Opublikowano 29 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 29 Września 2014 Witam.Wykonałem kiełbasę krakowską i mam pytanie. Chcę ją podsuszyć ale w kiełbasie została mała dziurka po sondzie termometra, proszę o podpowiedż czy powinienem tą dziurkę czymś zabezpieczyć czy może sobie tak wisieć?Witam,Popełniłem ten sam błąd i niestety wszędobylskie muchy zdążyły tam (w otworze) złożyć jaja. Na szczęście w porę je odgoniłem a "zainfekowany" kawałek żywieckiej odciąłem z naddatkiem i wyrzuciłem.Zamówiłem też ultradźwiękowy odstraszacz owadów - mam nadzieję że się sprawdzi w swojej roli.Pozdrawiam ;P Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6423-suszenie-kie%C5%82basy-krakowskiej-%C5%BCywieckiej-itd/#findComment-374127 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.