Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie zrobiłem i uwędziłem kiełbasy krakowskie według przepisu Dziadka oraz Halusi i mam pytanie odnośnie ich osuszania.

Mam do dyspozycji mały pokój ( 3 x 3 metry ) gdzie mogę te kiełbasy powiesić i nie wiem jakie warunki zastosować. Na dzień dzisiejszy grzejnik w pokoju jest wyłączony więc temperatura jest na poziomie około 18 stopni - czy w takiej temperaturze trzymać przez dwa tygodnie powyższe kiełbasy ?

Może uchylić okno aby temperatura w pokoju była na poziomie około 10 stopni ?

Czy odkręcić grzejnik aby grzał i uchylić okno - lepsza cyrkulacja powietrza ( grzejnik centralnego ogrzewania jest pod oknem ) ?

 

Z góry dzięki za każdą wskazówkę jakie utrzymać warunki w pokoju oraz gdzie powiesić krakowską !!

wędkarstwo, grzyby i wędzenie
http://www.grzegorzswiadek.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6423-suszenie-kie%C5%82basy-krakowskiej-%C5%BCywieckiej-itd/
Udostępnij na innych stronach

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6423-suszenie-kie%C5%82basy-krakowskiej-%C5%BCywieckiej-itd/#findComment-188674
Udostępnij na innych stronach

Arku,

dzięki za linki !!

Widziałem już te przepisy oraz opisy jak podsuszać, mam tylko pytanie jak najlepiej zrobic to w moich warunkach.

Wiem że powinien być ruch powietrza i nie wiem czy wystarczy otworzyć okno czy może jeszcze odkręcić koloryfer.

Gdzie powiesić krakowką - pod sufitem czy może obok kaloryfera ?

wędkarstwo, grzyby i wędzenie
http://www.grzegorzswiadek.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6423-suszenie-kie%C5%82basy-krakowskiej-%C5%BCywieckiej-itd/#findComment-188686
Udostępnij na innych stronach

świadziu,

nie susz kiełbas za szybko, bo zrobią się na zewnątrz ciemne, twarde obwódki.

Jest to istotne szczególnie przy kiełbasach o dużym przekroju.

Dobrze byłoby zachować temperatury i wilgotność takie, jak podają w recepturach.

Moim zdaniem kaloryfer powinien być zakręcony a pokój wietrzony - niekoniecznie cały czas i bez przeciągów. Świeże powietrze po ogrzaniu do tem. kilkunastu st. C. gwałtownie traci na wilgotności względnej.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6423-suszenie-kie%C5%82basy-krakowskiej-%C5%BCywieckiej-itd/#findComment-188692
Udostępnij na innych stronach

Suszenie kiełbasy - krakowskiej, żwyeickiej itd.

Z 16-ki

Krakowska-ramka po lewej.

 

 

Żywiecka.

 

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6423-suszenie-kie%C5%82basy-krakowskiej-%C5%BCywieckiej-itd/#findComment-188698
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Nie wiem czemu jest tak duza roznica miedzy podsuszaniem zywieckiej a krakowskiej??

16 dni krakowska i tylko 3 dni zywiecka?

Przeciaz az tak duzej roznicy w wielkosci batonow nie ma ??

Pozdrawiam

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6423-suszenie-kie%C5%82basy-krakowskiej-%C5%BCywieckiej-itd/#findComment-190265
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem czemu jest tak duza roznica miedzy podsuszaniem zywieckiej a krakowskiej??

bo masz różnice w średnicy, w planowanej wydajności oraz różnice w składzie... a to też ma znaczenie dla "tempa" podsuszania
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6423-suszenie-kie%C5%82basy-krakowskiej-%C5%BCywieckiej-itd/#findComment-190271
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

Witam.

Wykonałem kiełbasę krakowską i mam pytanie. Chcę ją podsuszyć ale w kiełbasie została mała dziurka po sondzie termometra, proszę o podpowiedż czy powinienem tą dziurkę czymś  zabezpieczyć czy może sobie tak wisieć?

post-50768-0-62402000-1387802208_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6423-suszenie-kie%C5%82basy-krakowskiej-%C5%BCywieckiej-itd/#findComment-322443
Udostępnij na innych stronach

 

 

proszę o podpowiedż czy powinienem tą dziurkę czymś zabezpieczyć czy może sobie tak wisieć?

 

 W zasadzie nic nie powinno się wydarzyć  .  Możesz jednak ten otwór  zabezpieczyć kawałkiem słoniny lum smalcem .

 

  Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6423-suszenie-kie%C5%82basy-krakowskiej-%C5%BCywieckiej-itd/#findComment-322451
Udostępnij na innych stronach

  • 9 miesięcy temu...

Witam.

Wykonałem kiełbasę krakowską i mam pytanie. Chcę ją podsuszyć ale w kiełbasie została mała dziurka po sondzie termometra, proszę o podpowiedż czy powinienem tą dziurkę czymś  zabezpieczyć czy może sobie tak wisieć?

Witam,

Popełniłem ten sam błąd i niestety wszędobylskie muchy zdążyły tam (w otworze) złożyć jaja. Na szczęście w porę je odgoniłem a "zainfekowany" kawałek żywieckiej odciąłem z naddatkiem i wyrzuciłem.

Zamówiłem też ultradźwiękowy odstraszacz owadów - mam nadzieję że się sprawdzi w swojej roli.

Pozdrawiam ;P

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6423-suszenie-kie%C5%82basy-krakowskiej-%C5%BCywieckiej-itd/#findComment-374127
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.