Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

dziś w sklepie polędwica w dobrej cenie tzn. 17,90, gdzie szynka już 16,60. W przyszłym tygodni pewnie polędwica skoczy ponad 20. Problem w tym , że chcę mieć świeże na święta wiec wędziłbym gdzieś ok 20 grudni. I tu pytanie czy warto i jak ją peklować, żeby za słona nie była.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6438-ile-mo%C5%BCna-peklowa%C4%87-pol%C4%99dwic%C4%99-na-mokro/
Udostępnij na innych stronach

Dwa tygodnie peklowania to rzecz normalna.Musisz tylko dobrać stężenie solanki do swoich upodobań i po ptokach.Ja bym zastosował solanke ok.7% a póżniej jak będzie za słona ew. ją troche pomoczył w zimnej wodzie.Jak będzie za mało słona to już trudno.Następną solankę zrobisz mocniejszą.Przy tak dlugim peklowaniu i słabej solance musisz bezwzględnie przestrzegać temp.peklowania.Obejdzie się też bez nastrzyku o ile kawałki będą ok.1kg.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6438-ile-mo%C5%BCna-peklowa%C4%87-pol%C4%99dwic%C4%99-na-mokro/#findComment-189286
Udostępnij na innych stronach

Szynki i polędwice pekluję od 24. listopada, czyli minęły właśnie dwa tygodnie.

Pierwsze wędzenie zaplanowane jest najwcześniej za tydzień a jeżeli solanka nadal będzie O.K. to dopiero 19. grudnia.

Polędwice wędzone będą wyłącznie zimnym dymem.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6438-ile-mo%C5%BCna-peklowa%C4%87-pol%C4%99dwic%C4%99-na-mokro/#findComment-189315
Udostępnij na innych stronach

Moje peklowały się 5 dni, wg tabeli dziadka, ale nieco mniej soli, po jednym nastrzyku 60ml. Właśnie je osuszam, będę wędził ciepłym dymem, wyniki przedstawię ;)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6438-ile-mo%C5%BCna-peklowa%C4%87-pol%C4%99dwic%C4%99-na-mokro/#findComment-189317
Udostępnij na innych stronach

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6438-ile-mo%C5%BCna-peklowa%C4%87-pol%C4%99dwic%C4%99-na-mokro/#findComment-189323
Udostępnij na innych stronach

czyli minęły właśnie dwa tygodnie.

kurcze, ja nigdy nie peklowałem dłuzej niz 14 dni, trzeba miec odpowiednie warunki... Aniu ale peklujesz tak dlatego że musisz? bo ja przyznam się nie zauważyłem różnicy w smaku wedzonek peklowanych 5, 8 czy 14 dni... a może smak mam cos nie taki...

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6438-ile-mo%C5%BCna-peklowa%C4%87-pol%C4%99dwic%C4%99-na-mokro/#findComment-189324
Udostępnij na innych stronach

Myth. Chcesz kolegę nadziać na minę? :grin: .Dla większości ta tabelka jest za słona a polędwicę powinno się peklować w słabszej solance niż inne wędzonki.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6438-ile-mo%C5%BCna-peklowa%C4%87-pol%C4%99dwic%C4%99-na-mokro/#findComment-189328
Udostępnij na innych stronach

jak ją peklować, żeby za słona nie była.

Ja zawsze wedzonki pekluje 11 dni i jeden dzien osuszania nastepnie wedzenie.Co do solanki to robie wg tabeli ktora podal Myth i zawsze jest ok.Z tym ze przed osuszaniem przez pol godzinki plucze w wodzie zimnej.
Nigdy się nie poddawaj nawet jeśli wszystko sprzysięga się przeciw tobie :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6438-ile-mo%C5%BCna-peklowa%C4%87-pol%C4%99dwic%C4%99-na-mokro/#findComment-189333
Udostępnij na innych stronach

ile procentową masz solankę przy tak długim peklowaniu.

Przede wszystkim zaznaczę, że należę do osób "małosolnych" :grin: . W kiełbasie 16g/kg mięsa mi wystarcza.

Odpowidając na pytanie to do peklowania wyrobów wieprzowych robię solankę dokładnie 7%. Stosuję 0,4l solanki na kg mięsa. W efekcie wychodzi 2% zasolenie wyrobu.

Przy dłuższym wędzeniu i spadku wydajności wyrobu poniżej 100% zasolenie nieznacznie wzrasta ale przy tak dojrzałym mięsie jest to wręcz wskazane.

Ale przy tak niskim stężeniu solanki wymagana jest wyjątkowa świeżość mięsa, higiena i peklowanie w 4st.C. Przy przekładaniu wędzonek używam jednorazowej rękawiczki chirurgicznej.

Za to nie moczę wędzonek a do parzenia szynki dodaję do wody sól i to, co lubię z przypraw.

Wyroby ze zwierzyny pekluję w solance o wyższym stężeniu, z dodatkiem wina.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6438-ile-mo%C5%BCna-peklowa%C4%87-pol%C4%99dwic%C4%99-na-mokro/#findComment-189335
Udostępnij na innych stronach

Dziękuje za odpowiedzi. Przyznam, że zawsze mam problem z wstrzeleniem się w słoność. Nigdy nie moczyłem bo nie wiem ile czasu. Jak wykroję kawałek ze środka niby jest ok. ale po wędzeniu słona. Bo jak się zimne smakuje to chyba mniej słone jest. Wrzucę te polędwice w 8% i do lodówki. Nie przekroczę 4 st. Po 12 dniach wyciągnę. Nie będę nastrzykiwał bo to w końcu polędwica. Tak przy okazji zapytam czy szynka dłużej peklowana jest smaczniejsza? Pomijając jej słoność oczywiście.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6438-ile-mo%C5%BCna-peklowa%C4%87-pol%C4%99dwic%C4%99-na-mokro/#findComment-189339
Udostępnij na innych stronach

Ostatnio robiłem 14 dniowe peklowanie o stężeniu 8.5 % i niewielkim nastrzyku i wyszły ciut za słone z stąd moje pytanie.Dzięki za odpowiedź.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6438-ile-mo%C5%BCna-peklowa%C4%87-pol%C4%99dwic%C4%99-na-mokro/#findComment-189340
Udostępnij na innych stronach

Jak wykroję kawałek ze środka niby jest ok. ale po wędzeniu słona.

To wszystko zależy czy będziesz potem wędzonki parzył czy nie.Jak parzył to woda zawsze trochę wyciągnie soli jak nie to mogą być przysłone.Jedyna metoda to metoda prób i błędów.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6438-ile-mo%C5%BCna-peklowa%C4%87-pol%C4%99dwic%C4%99-na-mokro/#findComment-189348
Udostępnij na innych stronach

arkadiusz,

Moje peklowały się 5 dni, wg tabeli dziadka, ale nieco mniej soli, po jednym nastrzyku 60ml.

Napisałem przecież, że mniej soli, ok mogłem to troszkę inaczej napisać ;)

Mea culpa :)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6438-ile-mo%C5%BCna-peklowa%C4%87-pol%C4%99dwic%C4%99-na-mokro/#findComment-189363
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.