gasmil Opublikowano 7 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 7 Grudnia 2011 Witamdziś w sklepie polędwica w dobrej cenie tzn. 17,90, gdzie szynka już 16,60. W przyszłym tygodni pewnie polędwica skoczy ponad 20. Problem w tym , że chcę mieć świeże na święta wiec wędziłbym gdzieś ok 20 grudni. I tu pytanie czy warto i jak ją peklować, żeby za słona nie była. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6438-ile-mo%C5%BCna-peklowa%C4%87-pol%C4%99dwic%C4%99-na-mokro/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 7 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 7 Grudnia 2011 Dwa tygodnie peklowania to rzecz normalna.Musisz tylko dobrać stężenie solanki do swoich upodobań i po ptokach.Ja bym zastosował solanke ok.7% a póżniej jak będzie za słona ew. ją troche pomoczył w zimnej wodzie.Jak będzie za mało słona to już trudno.Następną solankę zrobisz mocniejszą.Przy tak dlugim peklowaniu i słabej solance musisz bezwzględnie przestrzegać temp.peklowania.Obejdzie się też bez nastrzyku o ile kawałki będą ok.1kg. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6438-ile-mo%C5%BCna-peklowa%C4%87-pol%C4%99dwic%C4%99-na-mokro/#findComment-189286 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 7 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 7 Grudnia 2011 Szynki i polędwice pekluję od 24. listopada, czyli minęły właśnie dwa tygodnie.Pierwsze wędzenie zaplanowane jest najwcześniej za tydzień a jeżeli solanka nadal będzie O.K. to dopiero 19. grudnia.Polędwice wędzone będą wyłącznie zimnym dymem. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6438-ile-mo%C5%BCna-peklowa%C4%87-pol%C4%99dwic%C4%99-na-mokro/#findComment-189315 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 7 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 7 Grudnia 2011 Moje peklowały się 5 dni, wg tabeli dziadka, ale nieco mniej soli, po jednym nastrzyku 60ml. Właśnie je osuszam, będę wędził ciepłym dymem, wyniki przedstawię Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6438-ile-mo%C5%BCna-peklowa%C4%87-pol%C4%99dwic%C4%99-na-mokro/#findComment-189317 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VIP-CAR Opublikowano 7 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 7 Grudnia 2011 EAnna ile procentową masz solankę przy tak długim peklowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6438-ile-mo%C5%BCna-peklowa%C4%87-pol%C4%99dwic%C4%99-na-mokro/#findComment-189319 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 7 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 7 Grudnia 2011 http://wedlinydomowe.pl/peklowanie/tabela-peklowania-mokrego/1327-tabela-peklowania-mokrego Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6438-ile-mo%C5%BCna-peklowa%C4%87-pol%C4%99dwic%C4%99-na-mokro/#findComment-189323 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 7 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 7 Grudnia 2011 czyli minęły właśnie dwa tygodnie.kurcze, ja nigdy nie peklowałem dłuzej niz 14 dni, trzeba miec odpowiednie warunki... Aniu ale peklujesz tak dlatego że musisz? bo ja przyznam się nie zauważyłem różnicy w smaku wedzonek peklowanych 5, 8 czy 14 dni... a może smak mam cos nie taki... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6438-ile-mo%C5%BCna-peklowa%C4%87-pol%C4%99dwic%C4%99-na-mokro/#findComment-189324 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 7 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 7 Grudnia 2011 Myth. Chcesz kolegę nadziać na minę? :grin: .Dla większości ta tabelka jest za słona a polędwicę powinno się peklować w słabszej solance niż inne wędzonki. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6438-ile-mo%C5%BCna-peklowa%C4%87-pol%C4%99dwic%C4%99-na-mokro/#findComment-189328 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziera Opublikowano 7 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 7 Grudnia 2011 jak ją peklować, żeby za słona nie była.Ja zawsze wedzonki pekluje 11 dni i jeden dzien osuszania nastepnie wedzenie.Co do solanki to robie wg tabeli ktora podal Myth i zawsze jest ok.Z tym ze przed osuszaniem przez pol godzinki plucze w wodzie zimnej. Cytuj Nigdy się nie poddawaj nawet jeśli wszystko sprzysięga się przeciw tobie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6438-ile-mo%C5%BCna-peklowa%C4%87-pol%C4%99dwic%C4%99-na-mokro/#findComment-189333 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 7 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 7 Grudnia 2011 ile procentową masz solankę przy tak długim peklowaniu.Przede wszystkim zaznaczę, że należę do osób "małosolnych" :grin: . W kiełbasie 16g/kg mięsa mi wystarcza. Odpowidając na pytanie to do peklowania wyrobów wieprzowych robię solankę dokładnie 7%. Stosuję 0,4l solanki na kg mięsa. W efekcie wychodzi 2% zasolenie wyrobu. Przy dłuższym wędzeniu i spadku wydajności wyrobu poniżej 100% zasolenie nieznacznie wzrasta ale przy tak dojrzałym mięsie jest to wręcz wskazane. Ale przy tak niskim stężeniu solanki wymagana jest wyjątkowa świeżość mięsa, higiena i peklowanie w 4st.C. Przy przekładaniu wędzonek używam jednorazowej rękawiczki chirurgicznej. Za to nie moczę wędzonek a do parzenia szynki dodaję do wody sól i to, co lubię z przypraw. Wyroby ze zwierzyny pekluję w solance o wyższym stężeniu, z dodatkiem wina. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6438-ile-mo%C5%BCna-peklowa%C4%87-pol%C4%99dwic%C4%99-na-mokro/#findComment-189335 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gasmil Opublikowano 7 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 7 Grudnia 2011 Dziękuje za odpowiedzi. Przyznam, że zawsze mam problem z wstrzeleniem się w słoność. Nigdy nie moczyłem bo nie wiem ile czasu. Jak wykroję kawałek ze środka niby jest ok. ale po wędzeniu słona. Bo jak się zimne smakuje to chyba mniej słone jest. Wrzucę te polędwice w 8% i do lodówki. Nie przekroczę 4 st. Po 12 dniach wyciągnę. Nie będę nastrzykiwał bo to w końcu polędwica. Tak przy okazji zapytam czy szynka dłużej peklowana jest smaczniejsza? Pomijając jej słoność oczywiście. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6438-ile-mo%C5%BCna-peklowa%C4%87-pol%C4%99dwic%C4%99-na-mokro/#findComment-189339 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VIP-CAR Opublikowano 7 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 7 Grudnia 2011 Ostatnio robiłem 14 dniowe peklowanie o stężeniu 8.5 % i niewielkim nastrzyku i wyszły ciut za słone z stąd moje pytanie.Dzięki za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6438-ile-mo%C5%BCna-peklowa%C4%87-pol%C4%99dwic%C4%99-na-mokro/#findComment-189340 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 7 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 7 Grudnia 2011 Jak wykroję kawałek ze środka niby jest ok. ale po wędzeniu słona. To wszystko zależy czy będziesz potem wędzonki parzył czy nie.Jak parzył to woda zawsze trochę wyciągnie soli jak nie to mogą być przysłone.Jedyna metoda to metoda prób i błędów. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6438-ile-mo%C5%BCna-peklowa%C4%87-pol%C4%99dwic%C4%99-na-mokro/#findComment-189348 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 7 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 7 Grudnia 2011 arkadiusz, Moje peklowały się 5 dni, wg tabeli dziadka, ale nieco mniej soli, po jednym nastrzyku 60ml. Napisałem przecież, że mniej soli, ok mogłem to troszkę inaczej napisać Mea culpa Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6438-ile-mo%C5%BCna-peklowa%C4%87-pol%C4%99dwic%C4%99-na-mokro/#findComment-189363 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.