Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ser camembert niestety kupiony w markecie bo nie mam doświadczenia w serach dojrzewających. Jeżeli chodzi o przepis ser kroję w trójkąciki, do słoika na spód dodaję zmiażdżone ziele angielskie, pokruszone liście laurowe, kilka piórek cebuli, kilka kawałków pokrojonego czosnku, szczyptę rozmarynu i tymianku, kilka kulek kolorowego pieprzu i garść suszonej żurawiny. Wszystko zalewam oliwą z oliwek, wstawiam do lodówki na 5 dni. POLECAM

  • Upvote 2
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6487-karolaszymczka-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/43/#findComment-1021221
Udostępnij na innych stronach

Żeby nie było że tylko biszkoptowiec jestem to trochę inne menu

IMG_20250706_083241792_HDR.jpg

IMG_20250706_083124022_HDR.jpg

IMG_20250706_083851933_HDR.jpg

Edytowane przez karolszymczak
  • Upvote 1
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6487-karolaszymczka-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/43/#findComment-1022151
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Dziś zmiana i według porad Kolegi Szczepana tak wyszło.

IMG_20250720_192820384_HDR.jpg

IMG_20250720_192809143_HDR.jpg

IMG_20250720_194728944_HDR.jpg

IMG_20250720_194733210_HDR.jpg

  • Like 1
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6487-karolaszymczka-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/43/#findComment-1024809
Udostępnij na innych stronach

22 minuty temu, karolszymczak napisał(a):

według porad Kolegi Szczepana tak wyszło

Podziel się tymi poradami z nami proszę. 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6487-karolaszymczka-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/43/#findComment-1024826
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, Muski napisał(a):

Podziel się tymi poradami z nami proszę. 

Ja też ładnie proszę Karolu, podziel się z nami poradami od Mistrza Szczepana. 😚

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6487-karolaszymczka-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/43/#findComment-1024841
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, Muski napisał(a):

Podziel się tymi poradami z nami proszę. 

Może coś pokręciłem , ale Szczepan jest w zespole szkoleniowym w Napoleonowie , to będzie okazja zdobyć wiedzę u źródła ?

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6487-karolaszymczka-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/43/#findComment-1024850
Udostępnij na innych stronach

7 godzin temu, Yerba napisał(a):

Szczepan jest w zespole szkoleniowym w Napoleonowie

Kto jeszcze ? tak ze zwykłej ciekawości....

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6487-karolaszymczka-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/43/#findComment-1024866
Udostępnij na innych stronach

Szukałam i znalazłam to co napisał nasz Szef:

Mogę już poinformować Was, iż utworzyliśmy Zespół Szkoleniowy, który prowadził będzie organizowane przez nas róznego rodzaju kursy i szkolenia.

W skład Zespołu wchodzą m.in. Koledzy: Wojciech Brat, SZCZEPAN ze swoją grupą specjalistów, Leszek Kosarzecki reprezentujący firmę SMOKER, oraz Ania i Milena z Firmy Smaki Świata.

Edytowane przez mamuśka
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6487-karolaszymczka-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/43/#findComment-1024879
Udostępnij na innych stronach

Ja rozumie to tak, że w danej tematyce szkolenia będą szkolić wybrane osoby z zespołu szkoleniowego, a jak będzie potrzeba co cały zespół będzie nas szkolił. 

 

Też jestem ciekawa kto będzie szkolił nas teraz w Napoleonowie.

 

Ps. Mówią, że ciekawość to pierwszy stopień do piekła.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6487-karolaszymczka-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/43/#findComment-1024882
Udostępnij na innych stronach

9 godzin temu, Yerba napisał(a):

ale Szczepan jest w zespole szkoleniowym w Napoleonowie , to będzie okazja zdobyć wiedzę u źródła ?

Do Napoleonowa jeszcze trochę czasu, a może ktoś chciałby już teraz coś uwędzić.:D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6487-karolaszymczka-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/43/#findComment-1024903
Udostępnij na innych stronach

Ja myślę o wędzeniu, czekam tylko jak Zbyszek przejdzie operację.

Na ten moment od lekarza, do lekarza. Mam dość, żeby się leczyć to trzeba być zdrowym.

Ja przepraszam, ale dzisiaj komuś normalnie przyłożę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6487-karolaszymczka-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/43/#findComment-1024927
Udostępnij na innych stronach

11 minut temu, mamuśka napisał(a):

żeby się leczyć to trzeba być zdrowym.

I bogatym 😔.

13 minut temu, mamuśka napisał(a):

Ja przepraszam, ale dzisiaj komuś normalnie przyłożę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6487-karolaszymczka-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/43/#findComment-1024932
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, karolszymczak napisał(a):

Jak wrócę z pracy to się podzielę poradami Kolego Szczepana

Z góry bardzo dziękuję Karolu. 😚:frantics::hug:

 

2 godziny temu, Grzewlod napisał(a):
2 godziny temu, mamuśka napisał(a):

żeby się leczyć to trzeba być zdrowym.

I bogatym 😔.

I mieć jakieś znajomości.

 

2 godziny temu, Grzewlod napisał(a):

Ja przepraszam, ale dzisiaj komuś normalnie przyłożę.

Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło. Na rozładowanie nerwusa pierwszy raz zrobiłam bułki z przedziałkiem , ale to już pokażę u siebie.

Nie chcę śmieci Karolowi. ☺️

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6487-karolaszymczka-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/43/#findComment-1024974
Udostępnij na innych stronach

Obiecałem więc słowa dotrzymuje, jestem według porad Kolegi Szczepana i tak, polędwicę po wędzeniu wkładam do wody 90 stopni, wyłączam gaz i czekam aż temperatura się schłodzi do 75 stopni, następnie parze polędwicę w temp. 75 stopni do osiągniecia wewnątrz wyrobu temperatury 68 stopni, potem chłodzę w temp. 50 stopni jak temperatura wody mi rośnie w czasie wychłodzenia dolewam zimnej. Tak przygotowane wędzonki pozostawiam przez noc i rano pakuje próżniowo. Naprawdę wędliny zachowują swój smak i soczystość 

Polecam tą metodę ponieważ to mięso jest  o wiele bardziej soczyste i smaczniejsze niż dotychczas które robiłem :)

Szczepan jeszcze raz Serdecznie dziękuję za poradę 

IMG_20250721_183611807_HDR.jpg

W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6487-karolaszymczka-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/43/#findComment-1025034
Udostępnij na innych stronach

Rozumiem że cały proces odbywa się w wodzie... powiedz mi czy zostawiasz wędzonki w wodzie do rana, czy je wyjmujesz po całym procesie parzenia?

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6487-karolaszymczka-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/43/#findComment-1025043
Udostępnij na innych stronach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.